Karanténa. Co to znamená?
Holky co si myslite o tom ze zvazuji karantenu pro celou cr? Mam pulrocni ditko a kdyz nejdeme aspon na chvili ven tak je protivna a nechce pak ani spat..je zvykla chodit za kazdeho pocasi aspon na 15 minut..bydlime v byte ve meste..zadna zahrada ani balkon..nosim ji v satku a kdyz prsi projdeme se kolem baraku a to ji staci ale kdyz nejdeme vubec je to des :( hlavne nechapu tu logiku nasich politiku ze do prace lidi muzou a matky s detmi musi sedet doma? Manzel pracuje ve firme kde je 50 lidi v jedne hale blizko u sebe..to ma asi vetsi pravdepodobnost ze se nakazi nebo nekoho nez kdyz ja pujdu s ditetem na louki a nikoho nepotkam ne? Nechapu to...proc teda nezavrou i tyhle firmy? Jsem z toho akorat vytocena a nevim jak pulrocnimu diteti vysvetlim ze nemuzem ven protoze mame karantenu ale tatinek si vesele jede do prace mezi lidi :/
Nechci hodnotit vzniklou situaci, to nechám na povolanějších, ale přidávám oficiální rozhodnutí vlády, které jsem ohledně pobytu v přírodě našla na Idnes:
Vláda s účinností ode dne 16. března 2020 od 00:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod.
I. zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky s výjimkou
g) výkonu povolání nebo činností sloužících k zajištění bezpečnosti vnitřního pořádku a řešení krizové situace, zajištění i ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče včetně dobrovolnické činnosti, duchovní péče, veterinární péče, veřejné hromadné dopravy a další infrastruktury nezbytné pro obstarávání základních služeb obyvatel, pobyt v přírodě a parku, zásobování a rozvážkové služby
@blondynka400 možná by to šlo ale dokud chodí k dávkam podklady papirove ktere se kontroluji tak víš jak
@aneta15 mne taky zrušili gynekologa, zubare pro me a malou a zrušili mi gyn.zákrok. A ne, stale to nevidím jako ocurani státu, když je to povolené
@marcicek84 ja proste pro tu hysterii stale duvod nevidím. Fakt ne
Vezla jsem manžela do práce, mají zakázáno jezdit MHD, dnes dostane domu auto. Směrem do Prahy jela tak 1/3 možná i méně běžného pondělního provozu. V autobusech, co jsem viděla, také bylo minimum lidi.
Takže pracující to vzali zodpovědně. Hygienici izolovali Litovel a dalších více než 20 obci na Moravě.
Proč to prostě všichni nemůžou brát zodpovědně a pořád hledají nějaké klíčky a stěžují si?
Uvědomte si, že na té louce, kde tvrdíte, že nikoho nepotkáte, také někoho potkat můžete. To vážně nevydrzite týden sedět doma na zadku???
@makkki a to, že je to u nás v ČR takový jaký je, za to si můžou češi sami. Jsou nezodpovedný, sobecký a bezohledý. Věděli, že v Číně a po evropě tohle svinstvo koluje a stejně si jezdili na dovolené do zahraničí, tak ať teď trpí. Jediný co jim asi nedošlo, že kvůli jejich debilitě může umřît několik nevinných lidí. A to, že budou lidi pořád courat bezcílně po ulicích, tím se situace určitě nezlepší. Takže si každý rozmysleme, jestli je opravdu cesta do ulic na tolik důležitá abychom ohrozili sebe, své děti a svou rodinu.
@lucifux jo kdybych mela barak a zahradu tak to tak vydržím, na zahradu je muzes pustit vždy, ale štěstí kazdy nemá
@lachtanice86 tohle není o štěstí, každá z nás mêla možnost výběru, město a bytovka, nebo vesnice a barák. Ale to už se odbočilo od tématu.
@lachtanice86 Prosím tě, já se mohla se třemi dětmi odstěhovat na chalupu (barák) se zahradou nebo jsem mohla jet k rodičům, také mají barák, ale jsme doma. Můžu si tu nechat dovézt nákup, mám tu v dostupnosti své lékaře. Týden doma ještě nikoho nezabil, naopak lidská nezodpovednost a bezohlednost už zahubila dost lidí....
@lachtanice86 ty to nemas jak hodnotit,ty mas dodrzet narizeni vlady ne kolem toho blbe pindat,uvedom si,ze cim vic lidi co ven museli,tim dyl to bude trvat...izolovane cele obce?uz to zacina,tak jeste par takovych co to budou zpochybnovat a pak budes teda sedet doma mesice,do toho,kdyby blbost kvetla...to fakt tak tezke se omezit???paneboze za co...kolegyne z prace se mi vratila z Litovle,skrabe ji v krku,to se tam cele zavrelo,taky musela jezdit po navstevach za kazdou cenu...a kamarad ma v baraku 2 osoby v karantene po navratu z Francie,dovedeli se o az po 2 dnech,blbecku je plno,tak co se divim,ze jsou i na MK,ze...🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Proboha lidi,vzpamatujte se!!!
@lucifux tak to neni uplne pravda co rikas..my hledali barak na vesnici dlouho ale nenasli jsme zadny co bychom si mohli dovolit ;) pokud jsme teda chteli dum s vodou s elektrinou a jelikoz jsem byla tehotna tak to byl zaklad :D takze bohuzel jsme zatim v pronajmu v malem meste ale nase volba to uplne neni ;)
Tohle fakt nepochopim. Sedte prosim par dni doma na zadku. Jinak se muze stat, ze tam budete sedet i mesice. To fakt nechapete?
@eviicka tím jsem nechtěla říct, že ty co žijou ve městech a bytovkách jsou lůzři, psala jsem, že je lituji být zavřené, protože já bych to psychicky nezvládla. Co si budeme povídat, ne pro každého je se starání o velký barák, zahradu, zahrádku se zeleninou, záhony s květinami, zvířata. Jsou typy holek, který si radêji a s chutí sednou v paneláku k telce a jdou si do města pokecat do cukrárny. Jiná se zase raději hrabe v hlíně a kutí, a má plný barák zvířat.
@aneta15 ano oni jsou tak dementní, že nechápou, že když teď se neomezí, že to může trvat měsíce a může být i zákaz vycházení...Já vím, že je doma těžké zabavit dítě že třeba spatně spí a usne na čerstvém vzduchu, takže je třeba doma pořádně větrat okna dokořán dítě oblíknout jak ven a větrat ho takhle, tak si přece můžeme pomoct a místo vymýšlení jak obejít karanténu, tak si vymyslet, jak to v té karanténě udělat a být na čerstvé vzduchu...
Prosím seďte doma, chraňte sebe a své okolí. Buďme konečně zodpovědní. Měla jsem možnost odjet z bytovky k rodičům na venkov. Zůstala jsem doma, manžel byl v pondělí v Praze, jel metrem, vlakem. Neohrozím své rodiče.
Nejsem příznivcem této vlády, nevzbuzuje ve mě důvěru, že to zvládá, spousty věcí podělala (respirátory). Ten týden čtrnáct dní se to dá vydržet.
Když to napíšu drsně, když vám onemocní dítě a nedej bože zemře, budete v hajzlu. Vím, o čem mluvím.
Ženy,
Prosím Vás,
“Sedět doma na prd*li” nepovažuju za vulgarismus k nahlášení.
I tak Vaz zadám o využívání *, ať nemusím řešit nahlášené příspěvky.
Dík fik
Lidi jsou stejně ignoranti a nevěřím, že to, že vláda vyhlásila omezení pohybu, že to bude mít nějaký efekt... Včera jsem se byla projít s kočárkem po lese, neb jsem počítala s tím, že od pondělí budeme sedět doma, no a došla jsem až místnímu venkovnímu dětskému koutku - posedávala tam odhadem tak stovka lidí! Otevřeli tam okno s občerstvením, takže chlapi s pivem, ženské se bavily na lavičkách, děti lítaly kolem... Ani jeden roušku nebo cokoli, prostě absolutní nezájem... Takže pokud to skutečně neudělají jak v Číně, že jim zatlučou dveře, tak pochybuju, že se něco změní...
@anita003 je to hruza tyhle ignoranti :( jako meli by si to vysedavani fakt odpustit..max se kousek projit s detma vyhnout se lidem a tot vse...pivo a vykecavani by meli vynechat..navic oni ani nerusi ubytka na horach..mam kamarada co ma hotel a hotely pry muzou ubytovat lidi co to maji objednany nebo uz tam jsou..nikdo z nich to nezrusil a jsou jeste nastvany kdyz jim ten kamarad rekne ze je ted neubytuje..vesele si jezdi po vyletech a je jim to jedno..to samy decka v puberte co se schazi v parcich nebo zastavkach po skupinach protoze nemusej do skoly to bych taky zatrhla..jsme narod sobcu a nikdo nepremysli koho muze nakazit a ani mebudou respektovat karamtenu..to vidim pri pohledu z okna :/ a vy me tady skoro kamenujete ze chci jit na 15 minut na prochazku s malym ditetem abysme nemuseli sedet ve 2 mistmostech i kdyz uz po nekolikaty pisu ze se lidem vyhybam i normalne :D asi byste meli apelovat na jiny typky treba na ty co si neodpusti jet na vylet kdyz maj preci zaplaceny ubytko a decka nemusi do skoly...a jeste s poznamkou vzdyt preci to nezakazali zavrit hotely a nejet tam :/ kdyby kazdy myslel i na ostatni a fakt se sobe vyhybali a odpustili si vylety vsechno by bylo v pohode ale nas narod bohuzel potrebuje stale naky rozkazy zakazy a prikazy prptote neumi myslet sam :D
Jsem sama se synem který chvíli neposedí v mini bytě, od začátku beru všechno vážně a respektuji nařízení. Se synem na zdravotní procházku půjdu, v okolí je klid, sem tam vidím pejskare nebo někoho s nákupem. O syna se jinak dost bojím protože je astmatik a často trpí na vlhké kašle takže je riziková skupina. Do obchodu s ním nepůjdu ale vyvětrat se někam kde nikdo není, maximálně z dálky, ano. Prodávám v malém obchoďáčku kde jsme závislí na Rakušácích takže teď jsme doma, naštěstí náš zaměstnavatel nám zaplatí minimálně tento týden jako běžný pracovní, kdybych byla víc jak týden třeba na ošetřování tak by to citelně zasáhlo můj rozpočet, takže jsem ráda a pak se uvidí. V našem městě ani v okolí i přesto že dost lidí od nás bylo v Itálii a ne všichni dodržovali karanténu, což je na přes držku, není žádný známý případ. Ve své práci ovšem denně přijdu do kontaktu s tolika Rakusaky že strach mám.
@blondynka400 reagují na “v IT umírají stovky lidí denně, protože je ta zdravotnictví jaké je. To se s ČR nedá vůbec srovnávat....” V severní Itáilii, v Lombardii, kde umírá tolik lidí každý den, mají zdravotnictví na lepší úrovni, než my. Vím to proto, protože tam mám spříznenou rodinu. A za B) že mají hodně starých lidí.... jejich věkový průměr je cca 44 let, věkový průměr ČR je 42 let (Číny 37).... tolik čísla....věkovým rozložením máme bohužel blíže té Itálii.... Čísla u nás ještě porostou, hodně, platí pravidlo, že každý druhý den se počty zdvojnásobí. Pokud zaberou opatření a lidi omezí kontakt na minimum, tak čísla přesto porostou ještě 10-14 dní, protože čísla co vidíme dnes, jsou případy, které se nakazily před 5-14 dny ....
@makkki ono by měl asi první začít každý u sebe, já sedím doma, nedívám se na to co druzí
@ilonne potkat můžeš, ale na 5 metrů nenakazis, nebo si usij roušku. Podle mě týden stresu, bez pohybu a čerstvého vzduchu imunitu sníží, takže jsi náchylnější na kde co. Já s dětmi ven půjdu, u nás ve městě je úplně prázdno, takže nevidím důvod nevyjit 1x denně do přírody, která je vsude okolo. Každý dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Já ve 2+1 ve 4 lidech opravdu dobrovolně celých 8 dní nevydržím.
Vývoj u nás v práci do 31.3. zavřeno a máme překážky na straně zaměstnavatele a 100 procent platu. Máme dělat pouze nezbytné činnosti v rámci home office kdy to opravdu hoří, žádná nová práce nám nebude přidělována.

@makkki no je to mozne, treba s tym pocitat