Karanténa. Co to znamená?
Holky co si myslite o tom ze zvazuji karantenu pro celou cr? Mam pulrocni ditko a kdyz nejdeme aspon na chvili ven tak je protivna a nechce pak ani spat..je zvykla chodit za kazdeho pocasi aspon na 15 minut..bydlime v byte ve meste..zadna zahrada ani balkon..nosim ji v satku a kdyz prsi projdeme se kolem baraku a to ji staci ale kdyz nejdeme vubec je to des :( hlavne nechapu tu logiku nasich politiku ze do prace lidi muzou a matky s detmi musi sedet doma? Manzel pracuje ve firme kde je 50 lidi v jedne hale blizko u sebe..to ma asi vetsi pravdepodobnost ze se nakazi nebo nekoho nez kdyz ja pujdu s ditetem na louki a nikoho nepotkam ne? Nechapu to...proc teda nezavrou i tyhle firmy? Jsem z toho akorat vytocena a nevim jak pulrocnimu diteti vysvetlim ze nemuzem ven protoze mame karantenu ale tatinek si vesele jede do prace mezi lidi :/
@linee To je přesně to, s čím si dneska lámu hlavu. Dejme tomu, že začnu kašlat, vyskočí mi teplota a jsem unavená. Klidně, že i hůř dýchám. Mám zalézt do postele nebo volat kdo ví kam, že mám příznaky? I kdybych měla koronu, tak pozitivní test v léčbě nic nezmění, dokud není zle, ne? Jde tedy akorát o zbytek rodiny, aby zůstali doma taky.
@marcicek84 A proč? Proč si roušku nesmíš stáhnout z toho "čumáku" po tom, co vyjdeš z domu mimo lidi? Tam jde pak jen o toho daného jedince. Teoreticky jakmile na roušku sáhne, tak má kontaminovanou ruku viry, co na roušce ulpěly a při nandavání pak možná i obličej. Ale to už je jen o jeho rozhodnutí a na lidi kolem to nemá vliv. Chceš říct něco o klice v domě cestou zpátky? Rukáv, rukavice. My roušky nemáme, dneska na cestu přes barák natáhneme nákrčníky a taky je venku stáhnem zas na krk. Dokud roušky nejsou, tak se nedá poroučet.
@matire to je presne ono. Udelaji vam test a pokud mate mirnejsi priznaky a nepotrebujete plicni ventilaci nebo kyslik, poslou vas do domaci karanteny. Rodinu budou testovat az budou mit nejake priznaky...leky na to nejsou, maximalne se to leci jako klasicka chripka - klid, teplo, tekutiny a pri horecce antipyretika...
@matire to je ale alibismus, samozřejmě, že ti nikdo zatím nenařizuje protože nejsou, ale všechny občany stát i kraje prosí, jestli jsou tady někteří, kteří jsou k takovým důležitým prosbám hluší, tak to se té epidemie nezbavíme nikdy. https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...
MSK to řeší po svém, nespoléhá na stát, těch zpráv kolem je tolik, že jen ignorant toto bere na lehkou váhu a čeká až bude něco nařízeno...
pokud se lidi budou chovat jako sobci, tak ať vymřou, příroda si to umí zařídit, ta zodpovědnost je na každém z nás, takže když s tou rouškou vyjdu, tak si ji sundám až se vrátím domů a stahuji ji za šňůrky, vyvařuji a poté přežehlím (šitá rouška), máme používat i ochranné rukavice takže je pak blbé si na rukavice přenést možnou nákazu z roušky a pak si s tím oťapkat kliky kdekoli v domě, to je fakt jak s hrachem, která se od některých stěn odráží extra daleko, s osvětou končím, ať si každý dělí co chce, kdo chce, ať čeká na stát, ale až se to vyhlásí tak bude stát fronty na roušky klidně s nakaženými a bez ochrany a my si s šitými budeme v klidu a v pohodě, takže přeji hodně štěstí v boji s koronavirem 🙂
@matire ještě dovětek - nákrčník, který stahuješ je úplně k ničemu, to si s tím nedělejte vůbec ani námahu, když to nechceš dělat pořádně nedělej to raději vůbec, tím co děláš máš naopak větší šanci, že z toho co na tom ulpí snáze něco chytneš, navíc musíš ho mít ze 100 procentní bavlny, aby to mělo správný efekt. Po jednom použití ho musíš sundat vyvařit a přežehlit, ať je to ok.
@marcicek84 Ten nákrčník je pro lepší pocit. Alespoň něco, než nic. Viz rady politiků a spol. na netu. Z bavlny mají být roušky proto, aby šly vyvářet. Když mrknu na látky, které mám doma, tak přes bavlněné plátno vidím, má větší díry. Teplákovina se zdá být lepší, i kdyby se po druhém praní zničila a člověk šil jinou roušku.
@marcicek84 Není to alibismus. Není to ani ignorace nebo hluchota, ale holý fakt. Zkrátka roušky nejsou, tak je nemůžeme nosit. Člověk se snaží, dá přes obličej šátek, nákrčník, cokoliv (dle rad mimochodem) a pak se najde chytrák, kterej řekne, že je to k ničemu. Viď? Taky si roušku šiju, ale trvá to. Natož pro celou rodinu a ručně. Když to vezmeš kolem a kolem, čepici, bundu a kalhoty taky vyvařit a žehlit 😉 Pokaždý. Jo, i kabelku. To je k zbláznění
Byla jsem dnes pro látky na roušky,otevřeli obchod. Jen po jednom,s rouškou /když si tam jdeš pro látku na roušku,tak jí asi nemáš,že?/ Neměly tam ani gumičku,zato zakuklené byly jako teroristi. A pak šly před krám kouřit,roušku dole. Tak to jen tak,docela absurdní scénka.
@matire viz prispevek @illone proste vlada pritvrdi,vsak nekolikrat durazne doporucili,ze mame mit neco na puse...ale chytracek co si mysli,ze ne,je jen MK dost... mmch ja jsem te poucila o tom,jak s tim nakrcnikem mas zachazet,to ze si ani nenajdes informace jak spravne to nosit,jak sundavat,jak desinfikovat,ze opakovane nepouzivat,tak to je pak tezke,to pak nikomu tato snaha nepomuze,misto osocovani bys mohla podekovat.Jestli chces po kazdem noseni vyvarovat bundu,tak prosim,tvoje volba...na textilie doporucuju sanytol desinfekci ve spreji 😜 Momentslne si myslim,ze kdo nema rousku na puse,tak by ven vychazet nemel,v Ostrave jsou prazdne tramvajky,tedy to lide celkem chapou...a k tomu siti,je dobre,ze jsi s tim zacala,doporucuju min. 4 ks textilnich rousek na osobu.
@marcicek84 my už roušky máme a nosime 😷
@marcicek84 Ty jsi nepochopila, že já od tebe nechci poučovat 😄 Ježíši. Já se prostě jen párkrát neudržela nad tvými příspěvky, no. Jsi mimo mísu. Hele, konec. Tohle není o osobních názorech na tu druhou. Víš, vnucování názorů a poučování lidi rádi nemají.
Sanytol znám, roušky si dělám, s nařízeními souhlasím a neporušuju je... Víceméně jsme na jedný straně. Asi všichni, kdo jsou tady. Ti, kteří na to všechno prdí, nepolezou do téhle diskuze
@matire někdo bere dobrou radu jako poučování, tak to je pak těžký no...tak si udělej jak chceš, když záleží na každém a každý bude brát doporučení jako poučování, tak to stát hold bude muset nařídit....
@marcicek84 super, díky!
@babanci @20190418 Taky si nemyslím, že se karanténa zakládá na tom, že děti nepůjdou měsíc ven, ale na druhou stranu, pokaždé mi to hlavou proběhne ve výtahu - nikdy nevíte, jestli náhodou není váš soused jeden z těch pár případů ve městě a nenakašlal tam minutu před váma. 😖 Ale z těchto úvah by se člověk musel zbláznit.Nejvíc mě na tom štve ta bezmozkovost lidí - neustále otravovat na infolinkách, u doktorů a v nemocnicích, volat si sanitky na teplotu 37,4 apod. Proto jsou lékaři a lékárníci na zhroucení už teď a to se, přiznejme si, vůbec nic neděje. Přece 6000 testovaných, co to je? Nic, máme 10 milionů obyvatel, kdyby půlka z nich lehla, to by byl důvod k zátěži, ne pár desítek na každé město. Ale 98% z lidí jsou akorát bezohlední otravové, kteří zbytečně zatěžují. Mně by třeba ani nenapadlo s teplotou a kašlem bez komplikací fičet k doktorovi, ale už jsou všichni tak zpovykaní, že budou kvůli tomu jezdit po všech čertech a roznesou to po okolí. 🙄
@marcicek84 Vždyť jsi to sama doslova napsala s tím poučováním 😯 Tady citace: mmch ja jsem te poucila o tom,jak ... Tak už mír 🤝
@prejeta_zaba taky jsem se pozastavila nad těmi zhroucenými zdravotníky, když jsme jen na začátku epidemie, co chtějí dělat, až to propukne naplno, netuším...nemusí to být jen těmi otravy, ale tím, že se na to nebyli schopni včas připravit, někteří doktoři mají karantény, ale i tak si myslím, že by to ještě zvládat měli, spíš ti na té hygieně mají dost, nebo na těch infolinkách.
@prejeta_zaba Proto chodíme po schodech a kočárek mám před domem v autě. Na druhou stranu... Pokud by ve výtahu minutu před tebou někdo zakašlal, tak by kapénky už měly být na zemi a ne ve vzduchu, nebo ne? Říkají, že je potřeba přímý kontakt
@matire snad ten vložený obrázek plně vysvětluje situaci, že to není jen o nich, ale o dalších věcech a i o tom, že ty roušky, aby plnily funkci, tak se dle toho s nima má zacházet. I kdyby to mělo pomoct 5 lidem, tak to za to stojí o tom se zmínit. Upřímně, tys věděla všechny informace, které jsem k tomu napsala? Čím víc lidí ví jak s nima zacházet a na co vlastně jsou, tím správněji je budou používat a tím větší smysl to bude mít.
Dneska TV noviny lidé v řadě na látky na roušky a jedna paní říkala do kamery jak šije a měla roušku, ale čouhal ji z toho nos, tak proč tam stojí a chce něco šít, když to ani použít neumí 😒 zbytečná námaha...
Hezký článek a za mne konečně pravidivý názor.... Když se tu pořád řeší roušky, co nic "neřeší" 😀
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rousky-jso...
@matire kapánky se drží v uzavřeném prostoru ve vzduchu 30 min.
@marcicek84 No ona to není prca jet v takovém zaprahu. Když jsem byla policistka, zažila jsem opatření povodně a zasedání MMF. Po pár dnech, kdy jsme byli ve službě třeba 36 hodin a 4 hodiny spali v kanceláři, vážně fungujes už jako robot a jsi odvarena. Tuhle situaci všem složkám IZS tedy vůbec nezávidím.
@blondynka400 ano sestrám to fakt nepomůže, protože pokud jsou v tom prostředí a mají roušku jen ona a pacienti ne, tak to je úplně zbytečné, ty roušky se nosí, ne že přenosu zabrání úplně, ale aby se to ten přenos omezil a snížil se počet nakažených a o to jde a proto to má smysl, protože až třeba onemocníš ty, tak tím zajistíš, ze zdravotní systém nebude zahlcený a kdyby bylo třeba tak pro tebe budou mít ventilátor nebo třeba mimotělní oběh
@ilonne no to já netvrdím, jen teda, že může být ještě o dost hůř, tak pak nevím, jak to bude vypadat...

@20190418 Tak to je super napsané. Začínala jsem si myslet, že jsem blázen,když jsem přesvědčená o tom,že není dobře,aby byla děcka zavřená ve 4 zdech.