icon

Důstojné rozloučení a uložení popela miminka. Máte zkušenosti?

rose1610
18. říj 2025

Ahoj všem,
ve 13. týdnu jsme po lékařsky indikovaném ukončení těhotenství přišli o miminko, procházím teď nejtěžšími dny svého života. Chceme pro něj důstojné rozloučení – ideálně individuální kremaci a pak uložení popela tak, abychom měli místo k tiché vzpomínce (Praha a okolí).
Máte prosím někdo osobní zkušenost:

jde někde legálně uložit urnu do malé schránky („skříňky“) nebo pohřbít pod stromem v oficiálně povoleném prostoru?
doporučíte konkrétní místo v Praze nebo těsně za Prahou a jaký byl postup (správa hřbitova, poplatky, papíry)?
Nechci hromadnou kremaci v nemocnici, rádi bychom dítěti dopřáli vlastní rozloučení. Budu vděčná za citlivé sdílení zkušeností i praktických kroků. Děkuju. 💛

1pomnenka
•
19. říj 2025

Vyber si hřbitov, zavolej na příslušný MěÚ, zda mají volnou schránku v kolumbáriu. Pokud ano, sepíší s tebou smlouvu na 10 let, zaplatíš, dostaneš klíček. My čekali na volnou schránku 1/2 roku, než rozšířili kolumbárium. Nevím, jak je to v Praze a okolí.

reeeza
•
19. říj 2025

A co v přírodě?...my jsme popílky vždy vysypali do našeho oblíbeného lesíku..

cuuza
•
19. říj 2025

V Praze existuje les vzpomínek, zkus mrknout.

andelka
•
19. říj 2025

A dát ho k někomu z rodiny? My mame malou porad v urnicce doma. Nedokážu ji pustit, i kdyz je to už víc jak 7 let. Nejpravděpodobnější je, ze až jednou odejde moje mamka, dáme ji k ní ( bohužel to asi nebude otázka desítek let, bude jí 77 letos). Mame normálně pozůstatky plodu (19 tt) v urně a k tomu doklady z pohřební služby.

mrkvovydort
•
22. říj 2025

@rose1610 zkus se ozvat tady, mají poradenství ohledně postupů po ztrátě i další zdroje pomoci: https://www.prazdnakolebka.cz/

skororozvedena
•
22. říj 2025

@rose1610
Doporučuji kouknout na kekořenum.cz. mám s nimi velmi dobrou osobní zkušenost, i když to byla jiná záležitost.

ruzova_pastelka
•
22. říj 2025

Velmi doporučuji službu Pohřební průvodci.

My jsme miminko pohřbili sami na pro nás významné misto, ale já potratila doma.

zaludova
•
22. říj 2025

Zakladatelko, velmi mě mrzí tvoje ztráta, musí to být moc těžké, ale píšeš, že jste o miminko přišli ve 13. týdnu. Bude velké asi jako kiwi. Jak přesně si představuješ zpopelnění? Myslím, že ho můžete pohřbít normálně bez kremace.