icon

Důstojné rozloučení a uložení popela miminka. Máte zkušenosti?

rose1610
18. říj 2025

Ahoj všem,
ve 13. týdnu jsme po lékařsky indikovaném ukončení těhotenství přišli o miminko, procházím teď nejtěžšími dny svého života. Chceme pro něj důstojné rozloučení – ideálně individuální kremaci a pak uložení popela tak, abychom měli místo k tiché vzpomínce (Praha a okolí).
Máte prosím někdo osobní zkušenost:

jde někde legálně uložit urnu do malé schránky („skříňky“) nebo pohřbít pod stromem v oficiálně povoleném prostoru?
doporučíte konkrétní místo v Praze nebo těsně za Prahou a jaký byl postup (správa hřbitova, poplatky, papíry)?
Nechci hromadnou kremaci v nemocnici, rádi bychom dítěti dopřáli vlastní rozloučení. Budu vděčná za citlivé sdílení zkušeností i praktických kroků. Děkuju. 💛

1pomnenka
19. říj 2025

Vyber si hřbitov, zavolej na příslušný MěÚ, zda mají volnou schránku v kolumbáriu. Pokud ano, sepíší s tebou smlouvu na 10 let, zaplatíš, dostaneš klíček. My čekali na volnou schránku 1/2 roku, než rozšířili kolumbárium. Nevím, jak je to v Praze a okolí.

reeeza
19. říj 2025

A co v přírodě?...my jsme popílky vždy vysypali do našeho oblíbeného lesíku..

cuuza
19. říj 2025

V Praze existuje les vzpomínek, zkus mrknout.

andelka
19. říj 2025

A dát ho k někomu z rodiny? My mame malou porad v urnicce doma. Nedokážu ji pustit, i kdyz je to už víc jak 7 let. Nejpravděpodobnější je, ze až jednou odejde moje mamka, dáme ji k ní ( bohužel to asi nebude otázka desítek let, bude jí 77 letos). Mame normálně pozůstatky plodu (19 tt) v urně a k tomu doklady z pohřební služby.

mrkvovydort
22. říj 2025

@rose1610 zkus se ozvat tady, mají poradenství ohledně postupů po ztrátě i další zdroje pomoci: https://www.prazdnakolebka.cz/

skororozvedena
22. říj 2025

@rose1610
Doporučuji kouknout na kekořenum.cz. mám s nimi velmi dobrou osobní zkušenost, i když to byla jiná záležitost.

ruzova_pastelka
22. říj 2025

Velmi doporučuji službu Pohřební průvodci.

My jsme miminko pohřbili sami na pro nás významné misto, ale já potratila doma.

zaludova
22. říj 2025

Zakladatelko, velmi mě mrzí tvoje ztráta, musí to být moc těžké, ale píšeš, že jste o miminko přišli ve 13. týdnu. Bude velké asi jako kiwi. Jak přesně si představuješ zpopelnění? Myslím, že ho můžete pohřbít normálně bez kremace.