Jak zvládnout bolest po interrupci?
Dobrý den/ Ahoj,
před týdnem 22.10. jsem zjistila, že jsem těhotná. Bohužel je mi 22 let, studuji na vysoké škole a přítel se také rozhodl, že by si rád dodělal maturitu - takže bohužel, nechat si miminko nebyla možnost. Byla jsem v 6tt, miminko už mělo srdíčko a já si ho strašně přála nechat. Strašně moc jsem plakala, bylo to nejtěžší rozhodnutí v mém životě. 29. jsem byla na první potratové pilulce a 1. na druhé. Je to čerstvé, fyzicky je mi na nic. Myslela jsem si, že se mi uleví, protože jsem udělala zodpovědné rozhodnutí, ale místo toho se to ve mě pere. Převládá ve mě pocit, že jsem se dobrovolně připravila o svoje první miminko. Nemůžu se toho pocitu zbavit. Nemůžu se zbavit myšlenek, jestli by to byla moje vysněná holčička a já si ji právě nechala vzít.
Přítel se snaží být chápající. Když se mu svěřuju, reaguje “Achjo. To mě mrzí. Budeme mít další miminko. Až se vezmem, až budeme finančně zajištěni.” Včera jsme byli zapálit svíčku. Nemám mu to za zlé, ale neprožívá to tolik jako já a já bych asi potřebovala jinou formu podpory.
Nevím, jestli se toho pocitu někdy zbavím. Mám pocit, že už vždycky budu myslet na svoje první miminko. Je mi hrozně, strašně toho lituju a pláču.
Nejradši bych vrátila čas a nechala si ho.
Nějaké rady? Vaše příběhy/ zkušenosti? Možná i útěcha a hezká slova… :(
Jen takový pohled starší ženy, co už má něco za sebou...a zpětně vědomě zpracovává své kódy ke špatným rozhodnutím...Za mě to není milující partner, může stokrát říkat, co chce, jak ho to mrzí a ,,musel"...Ale důležité jsou činy. Takový pak neumí být partner i když je pak všechno v pořádku. Nepostavil se k tomu jako muž a tím pádem tohle by bylo něco, co bych určitě jen tak nepřešla.
K té zpovědnici...jsou věci, které člověk prostě sám nevyřeší.
Hodně sil a všeho dobrého na další cestě životem.
@anonym_38f50a Chápu, každý to má jinak. Pro mě už tím, že dokázal odhadnout svoje síly a možnosti je o kousek víc mužem. Někdy není špatné uvědomit si, co zvládnu a nezvládnu. On věděl, že na to není připravený a nezvládl by to tak jak by si přál pro sebe a hlavně pro mě a to malé. Chce mi dát víc než něco s čím bych se musela smiřovat. Myslím si, že je pro mě lepší smířit se s touhle smutnou událostí, než se celý život smiřovat s tím, že v každé důležitém kroku se musíme uskromňovat a ohlížet se jestli nám to stačí. I takový život je v pořádku, ale my jsme si to rozhodli jinak, tak aby to vyhovovalo nám. ❤️ I milující partner občas nedělá věci podle přesných představ toho druhého, je důležité najít cestu, která vyhovuje oboum a je správná. Tohle bylo racionálně správné, ikdyz to bolí. Nenutil mě, neříkal mi, že musím nebo on musí, ale když jsme probírali možnost si ho nechat, tak by to bylo až příliš komplikované a možná bych se později trápila ještě víc. Těžko říct. Ale vím, že pro mě se mužem stává, ne proto, že mi něco odkýval, ale protože odhadl svoje síly a možnosti a i v těžkých chvílích neutekl. ❤️
Každý to má jinak. Já si své kódy a špatné rozhodnutí zpracovávám už teď, abych nemusela později ☺️ Každý jsme jiný a to je krásné, každá máme svoji jedinečnou cestu ❤️
Jen takový pohled starší ženy, co už má něco za sebou...a zpětně vědomě zpracovává své kódy ke špatným rozhodnutím...Za mě to není milující partner, může stokrát říkat, co chce, jak ho to mrzí a ,,musel"...Ale důležité jsou činy. Takový pak neumí být partner i když je pak všechno v pořádku. Nepostavil se k tomu jako muž a tím pádem tohle by bylo něco, co bych určitě jen tak nepřešla.
@anonym_38f50a A děkuji za pohled ❤️ Někdy člověk nevyřeší věci sám. Někdo potřebuje rodinu a blízké, někdo potřebuje psychologa/ terapeuta, někdo potrebuje svojí víru a církev a někdo se potřebuje pořádně spojit sám se sebou a s přírodou. Ten poslední případ je ten můj. Nepovažuju se za ateistu, ale mám pochopení k rozhodnutí jednotlivců. Za mě nic není dobře ani špatně, záleží na člověku. I Vám přeju vše dobré.
@anonym_38f50a A děkuji za pohled ❤️ Někdy člověk nevyřeší věci sám. Někdo potřebuje rodinu a blízké, někdo potřebuje psychologa/ terapeuta, někdo potrebuje svojí víru a církev a někdo se potřebuje pořádně spojit sám se sebou a s přírodou. Ten poslední případ je ten můj. Nepovažuju se za ateistu, ale mám pochopení k rozhodnutí jednotlivců. Za mě nic není dobře ani špatně, záleží na člověku. I Vám přeju vše dobré.
@anonym_autor Chápu, ve Vašem věku bych možná mluvila podobně. Ne všechno je otázka názoru a existuje jen dobro a zlo, nic relativního mezi tím. Proměnná v tom je jen míra vědomí a dobrovolnosti. Ony ty důvody zní logicky a sem tam i ,, vznešeně", ale versus ztráta dítěte, jestli trochu ,,nekulhají". Mým úmyslem není Vám nějak ubližovat , vím, že svoje zkušenosti na Vás nenaroubuju. Tak ať poznáte Pravdu a ta Vás osvobodí.
@anonym_autor Chápu, ve Vašem věku bych možná mluvila podobně. Ne všechno je otázka názoru a existuje jen dobro a zlo, nic relativního mezi tím. Proměnná v tom je jen míra vědomí a dobrovolnosti. Ony ty důvody zní logicky a sem tam i ,, vznešeně", ale versus ztráta dítěte, jestli trochu ,,nekulhají". Mým úmyslem není Vám nějak ubližovat , vím, že svoje zkušenosti na Vás nenaroubuju. Tak ať poznáte Pravdu a ta Vás osvobodí.
@anonym_38f50a Bez uz do 🍑, nikoho ty tvoje kecy nezajimaji. Jestji exiatuje jen dobro a zlo, tak ty jsi rozhodne zlo.
@anonym_38f50a Bez uz do 🍑, nikoho ty tvoje kecy nezajimaji. Jestji exiatuje jen dobro a zlo, tak ty jsi rozhodne zlo.
@ai30 O tom naštěstí Ty nerozhoduješ, brouku😘 Mě se nějaké osobní útoky nedotýkají. Zavřu stránku a už na to nemyslím 😁
@anonym_38f50a Sorry, ale ty jsi normální Ezop*ča to se nedá jinak říct
@ai30 O tom naštěstí Ty nerozhoduješ, brouku😘 Mě se nějaké osobní útoky nedotýkají. Zavřu stránku a už na to nemyslím 😁
@anonym_38f50a je vidět, jak moc ti ve skutečnosti vůbec nezáleží na tom, aby se zakladatele ulevilo a vedlo se jí dobře, ale jen na tom ji zmanipulovat a vnutit svoje postoje. 🤡
@anonym_autor obdivuji, že odpovídáte s takovou grácií a trpělivostí, i když tenhle člověk zjevně nemá dobře úmysly, jen vámi chce manipulovat.
@anonym_autor obdivuji, že odpovídáte s takovou grácií a trpělivostí, i když tenhle člověk zjevně nemá dobře úmysly, jen vámi chce manipulovat.
@mrkvovydort Nebudu lhát, poslední zpráva od ní, mě taky lehce namíchla 😂 Ale co se dá dělat. Některým lidem nejde vysvětlit, že to má každý jinak a není to otázka pravdy, věku, víry. Nevadí. Jen bych ráda aby se pod příspěvkem “o tom se těžko mluví” neobjevovali lidi, kteří popírají postoje druhých, ikdyz si myslí, že mají dobrý úmysl.
@mrkvovydort Nebudu lhát, poslední zpráva od ní, mě taky lehce namíchla 😂 Ale co se dá dělat. Některým lidem nejde vysvětlit, že to má každý jinak a není to otázka pravdy, věku, víry. Nevadí. Jen bych ráda aby se pod příspěvkem “o tom se těžko mluví” neobjevovali lidi, kteří popírají postoje druhých, ikdyz si myslí, že mají dobrý úmysl.
@anonym_autor holt talhle to lidi, co jsou proti interrupcím mají... Jsou přesvědčeni, že ví lépe než vy, co je ve vašem zájmu, a budou "vás chránit" proti vaším "špatným" rozhodnutím i proti vaší vůli. 💩
@anonym_autor holt talhle to lidi, co jsou proti interrupcím mají... Jsou přesvědčeni, že ví lépe než vy, co je ve vašem zájmu, a budou "vás chránit" proti vaším "špatným" rozhodnutím i proti vaší vůli. 💩
@mrkvovydort Proti svobodné vůli nedělá nikdo nic, dokonce ani Všemohoucí. Tak hlavně, že víte, jaké má kdo úmysly. Zkoumejte si radši svoje.
@anonym_autor Je to otázka rozumového poznání, což víře nepodporuje. Vím, že sladké řečičky se poslouchají lépe. Vždy tu bude ten druhý tábor, i když se ho všemožně snaží umlčet. Snadnější bude se s tím smířit. Je na Vás, co si z toho chcete vzít. Je to Váš život.
@mrkvovydort Proti svobodné vůli nedělá nikdo nic, dokonce ani Všemohoucí. Tak hlavně, že víte, jaké má kdo úmysly. Zkoumejte si radši svoje.
@anonym_38f50a Proč nechává Všemohoucí zbytečně umírat ženy v Polsku a USA? Proč jim je odepřena lékařská pomoc, která existuje?
@anonym_38f50a Tož ale hlavně, že VY víte, že partner zakladatelky není milující a nepodporuje její volbu z respektu a lásky, ale protože ho to mrzí a "musel".
Vy si zkoumejte sama svoje úmysly a neanalyzujte ty cizí. Pokrytče.
@anonym_38f50a Tož ale hlavně, že VY víte, že partner zakladatelky není milující a nepodporuje její volbu z respektu a lásky, ale protože ho to mrzí a "musel".
Vy si zkoumejte sama svoje úmysly a neanalyzujte ty cizí. Pokrytče.
@mrkvovydort Nemá smysl s Vámi ztrácet čas. Pokrytec jste jedině Vy. Mluvíte o sobě. Pokud slečna toto akceptuje jako lásku, její volba. To Vy tu vysloveně ,taháte z paty" predikce o zlých úmyslech. Víte co...můžete si myslet, co chcete, Vám se nikdo neodpovídá. Když jste si tak jistá, že zrovna Vy jí svým postojem opravdu pomaháte, také Váš problém. Odpovídala jsem věcne. Mně nějaké osobní útoky a nekonečné kecy ad hominem nezajímají. Pěkný den.
@mrkvovydort Nemá smysl s Vámi ztrácet čas. Pokrytec jste jedině Vy. Mluvíte o sobě. Pokud slečna toto akceptuje jako lásku, její volba. To Vy tu vysloveně ,taháte z paty" predikce o zlých úmyslech. Víte co...můžete si myslet, co chcete, Vám se nikdo neodpovídá. Když jste si tak jistá, že zrovna Vy jí svým postojem opravdu pomaháte, také Váš problém. Odpovídala jsem věcne. Mně nějaké osobní útoky a nekonečné kecy ad hominem nezajímají. Pěkný den.
@anonym_38f50a Soudím podle vašich slov.
Zatím jste zakladatelce řekla, že udělala zlou věc, že by měla prosit o odpuštění, že i když se cítí lépe a srovnává se s tím, jen se "ujišťuje", ale ve skutečnosti je to ŠPATNÉ a nese si za to následky.
Odrazuješ ji od psychologické pomoci jako "přeceňované".
Že si to musí vybojovat sama.
Že její partner je vlastně hovno chlap a vůbec ne milující partner.
A nakonec jste to korunovala tím, že jste jí naznačila, že je jen mladá a hlupa a vlastně neví, co říká, protože to vy znáte "pravdu".
I ta zakladatelka jasně řekla, že vaše slova ji namíchla, a vy jedete dál.
Holt nezbývá mi nic jiného, než usoudit, že vám o dobro dotyčné nejde ani omylem.
Nedivím se, že se se mnou nechcete bavit, není příjemné, když někdo na světlo přináší, v čem si protiřečíte, a kdy jste řekla nějaký nesmysl.
Jednodušší je to svést na osobní útoky - přestože já neútočím na vaši osobu, ale na vaše nesmyslné řeči. ;)
@anonym_38f50a Sorry, ale ty jsi normální Ezop*ča to se nedá jinak říct
@smajlinka Nn anonymka není ezo, ona se přiznává k tomu, že je katolička hned na první stránce. Ona v podstatě nemůže jednat jinak, protože kdyby autorce uznala právo na potrat, tak je to hřích, je to v rozporu s katolickou církví. Jediná možná náprava je zpověď, odpuštění od Boha skrz prostředníka pana faráře.
@smajlinka Nn anonymka není ezo, ona se přiznává k tomu, že je katolička hned na první stránce. Ona v podstatě nemůže jednat jinak, protože kdyby autorce uznala právo na potrat, tak je to hřích, je to v rozporu s katolickou církví. Jediná možná náprava je zpověď, odpuštění od Boha skrz prostředníka pana faráře.
@levandule_k Ano, já vím, ale fanatická je právě jako ty ezo, tohle mají společné tyto skupinky lidí. Nejde jim o dobro lidí, ale o jejich pravdu. 😉
@merope Ne. Udělala rozhodnutí, jaké potřebovala. Tohle svoje stigma si nechte laskavě pro sebe a nepřinášejte ho na jiné. Na interrupci není nic špatného.
Pro autorku: tohle je přesně ten důvod, proč říkám, nikdy se neobracejte na hnutí pro život a jim podobné, budou vám vykládat tyhlety nesmysly a pod zástěrkou pomoci vás leda tak namotají do spirály sebeobviňování.
@mrkvovydort Tohle: "Převládá ve mě pocit, že jsem se dobrovolně připravila o svoje první miminko. Nemůžu se toho pocitu zbavit. Nemůžu se zbavit myšlenek, jestli by to byla moje vysněná holčička a já si ji právě nechala vzít." mi nezní jako že nemá žádný problém, nemá komu co odpouštět a že není ve spirále sebeobviňování. Naopak. Kdyby brala, že je vše v pohodě, tak tady asi nebude psát.
@mrkvovydort Tohle: "Převládá ve mě pocit, že jsem se dobrovolně připravila o svoje první miminko. Nemůžu se toho pocitu zbavit. Nemůžu se zbavit myšlenek, jestli by to byla moje vysněná holčička a já si ji právě nechala vzít." mi nezní jako že nemá žádný problém, nemá komu co odpouštět a že není ve spirále sebeobviňování. Naopak. Kdyby brala, že je vše v pohodě, tak tady asi nebude psát.
@merope neříkám, že je pisatelka v pohodě. Jasně že se s tím musí srovnat tak, jak sama potřebuje.
Můj komentář o odpuštění byl reakce tady na místní katolickou kazatelku, podle které by měla prosit o odpuštění hospodina.
@merope neříkám, že je pisatelka v pohodě. Jasně že se s tím musí srovnat tak, jak sama potřebuje.
Můj komentář o odpuštění byl reakce tady na místní katolickou kazatelku, podle které by měla prosit o odpuštění hospodina.
@mrkvovydort Tak to jo, já jak jsi reagovala na mě, tak mně právě přijde, že prostě pokud tazatelka má problém, tak je úplně šumafuk, co si o tom kdo myslí - má problém a ten se musí řešit. A je teda super, že s partnerem jsou zjevně "na stejné vlně" a bere ho jako podporujícího chlapa, má pocit, že vše dostatečně probrali a snad to zvládne.
Já sice nejsem moc zastánce potratů - ale právě proto, že se často nedá předem odhadnout, jak to holku "semele". Prostě pokud se někdo ptá na veřejné diskuzi, zda ano či ne - tak doporučuji ne. Protože pokud má tu potřebu se ptát, nejspíše s tím není smířená a pak to považuji za velké riziko. Pokud už se stalo a ptá se takto - tak tam je hlavní si to vše prožít, odžít, usmířit se s tím vším, uvědomit si, proč to rozhodnutí vzniklo a že je v pořádku truchlit - a pokud to bere, že "zabila vlastní dítě", tak si to odpustit. A ano, nenechat fanatiky, aby jim ještě přidávali, to souhlas.
@anonym_autor ahoj, promin za anonym a za roman...
Byla jsem v podobné situaci, s přítelem jsme spolu začínali, znali se sotva tři měsíce a já (nijak jsem po dětech nikdy neprahla) jsem otěhotněla. Když jsem mu to řekla, nebyl pro si miminko nechat, tak začal kolotoč odběru krve, schůzek s gynekologem, ultrazvuky, viděla jsem a slyšela busici srdce, a najednou si uvědomila, že můžu žít úplně jiný život.. ale neprošlo to (psychika dostala radne na frak). U lekare se brala jedna pilulka a další dvě doma do ,,x" hodin.. přítel se mnou absolvoval návštěvu lekare, pak se mnou byl doma, když jsem brala dalsi dvě tabletky, druhou jsem vyzvracela, takže šílená panika, že to nezabere na 100% a budu muset na kyretaz.. když me viděl zoufalou, na dně v bolestech, řekl, že kdyby to věděl neváhal by si miminko nechat. V tu chvíli jsem ho nenavidela(!)
Ale s odstupem času a po několika návštěvách psychologa, který mi neskutečně pomohl jak v náhledu na nás vztah, tak v pohledu na rodičovství, sebe samotnou, ubehlo asi půl roku a my si pořídili psa, nastěhovali se spolu, teď je to tři roky a za dva měsíce se nám narodi miminko..
Ja si uvědomila, že mit dítě za každou cenu ,,ted hned" s někým koho jsem sotva znala by byl opravdu neskutečný risk pro vztah, ale hlavně pro to miminko, protože bych nechtěla, aby vyrustalo jen s jedním rodičem, kdybychom to nezvládli. Takže jsem si řekla, že jsem jeden život,,usetrila" nepříjemných zážitků, hádek a kdo ví čeho ještě.
Doufám, ze si najdeš dobrého psychologa, kamarádku, někoho, kdo bude více poslouchat a méně radit (co by, kdyby...) a až přijde ten, správný'' cas, mimco budeš mít ♡ a budeš vědět, ze to zvládneš.
Přeji hodně síly, dávej na sebe pozor, dej si na cas a hlavně být k sobě milejší se vyplácí(!!)
Byla jsem v podobné situaci, s přítelem jsme spolu začínali, znali se sotva tři měsíce a já (nijak jsem po dětech nikdy neprahla) jsem otěhotněla. Když jsem mu to řekla, nebyl pro si miminko nechat, tak začal kolotoč odběru krve, schůzek s gynekologem, ultrazvuky, viděla jsem a slyšela busici srdce, a najednou si uvědomila, že můžu žít úplně jiný život.. ale neprošlo to (psychika dostala radne na frak). U lekare se brala jedna pilulka a další dvě doma do ,,x" hodin.. přítel se mnou absolvoval návštěvu lekare, pak se mnou byl doma, když jsem brala dalsi dvě tabletky, druhou jsem vyzvracela, takže šílená panika, že to nezabere na 100% a budu muset na kyretaz.. když me viděl zoufalou, na dně v bolestech, řekl, že kdyby to věděl neváhal by si miminko nechat. V tu chvíli jsem ho nenavidela(!)
Ale s odstupem času a po několika návštěvách psychologa, který mi neskutečně pomohl jak v náhledu na nás vztah, tak v pohledu na rodičovství, sebe samotnou, ubehlo asi půl roku a my si pořídili psa, nastěhovali se spolu, teď je to tři roky a za dva měsíce se nám narodi miminko..
Ja si uvědomila, že mit dítě za každou cenu ,,ted hned" s někým koho jsem sotva znala by byl opravdu neskutečný risk pro vztah, ale hlavně pro to miminko, protože bych nechtěla, aby vyrustalo jen s jedním rodičem, kdybychom to nezvládli. Takže jsem si řekla, že jsem jeden život,,usetrila" nepříjemných zážitků, hádek a kdo ví čeho ještě.
Doufám, ze si najdeš dobrého psychologa, kamarádku, někoho, kdo bude více poslouchat a méně radit (co by, kdyby...) a až přijde ten, správný'' cas, mimco budeš mít ♡ a budeš vědět, ze to zvládneš.
Přeji hodně síly, dávej na sebe pozor, dej si na cas a hlavně být k sobě milejší se vyplácí(!!)
@anonym_8536b7 kde vám dali tabletky na interrupci na ruku s tím, že si je vezměte doma? To v Česku není legální, jde to užít pouze v přítomnosti lékaře v nemocničním zařízení.
@anonym_8536b7 kde vám dali tabletky na interrupci na ruku s tím, že si je vezměte doma? To v Česku není legální, jde to užít pouze v přítomnosti lékaře v nemocničním zařízení.
@mrkvovydort nežijí v CR, pravidla jsou asi v každé zemi jiná.
Navíc jak jsem psala, první jsem si vzala v ordinacinaci a dalsi dvě už doma.
@mrkvovydort nežijí v CR, pravidla jsou asi v každé zemi jiná.
Navíc jak jsem psala, první jsem si vzala v ordinacinaci a dalsi dvě už doma.
@anonym_8536b7 ok, díky za vysvětlení.
V ČR se nesmí žádné uzivat doma, všechny dávky byste musela vzít před lékařem.
@anonym_8536b7 To je krásné, moc vám to přeju a moc děkuju za podporu ❤️❤️ Přeju jen to dobré tobě i miminku ❤️