Potrat. Nechat tělo, ať se s tím vypořádá nebo revize?
Zdravím vás všechny, které jste zažily něco podobného jako já..Byla jsem nadšená, když testy byly pozitivní..první vyšetření v pohodě..bohužel, pak se něco stalo a klesla mi hodnota HCG. Cítila jsem se hrozně..Nejvíce mě asi dorazil fakt, že mě gynekolog ihned poslal na revizi aniž by mě viděl. Pouze tak usoudil z klesající hodnoty. Pročetla jsem si na netu že ne pokaždé je revize nutná. Před zákrokem jsem hovořila ještě s jinou gynekoložkou a ta sama usoudila, že jelikož byl váček malý, neměl by být pro tělo problém jej samovolně vyloučit. Podotýkám že nic mě nebolelo. Řekla, že do týdne bych mohla začít "krvácet" a samozřejmě si to mám hlídat. Po čtyřech dnech jsem byla opět u své gynekoložky a ta jednala stylem: No..škoda že ta revize neproběhla.., a takové řeči. Upřímně mě hned trklo, že je jí putna co jak mám či nemám, jen ji štve že asi nebudou body ze zákroku..:( Prožila jste si některá něco podobného? Že jste nebyly na revizi a tělo se s tím vypořádalo? Jak to samovolné vypořádání se, probíhalo? Děkuji Vám všem..
Věřím, že to není nic, čím by se člověk chtěl chválit ale byla byla ráda za vaše reakce, poznatky, pocity..
Na revizi bych už nikdy nešla. Mám ji za sebou kvůli zamlklému těhotenství (loni v září), chtěla jsem to nechat odejít samo, ale bohužel okolnosti hrály proti mě (doma malé dítě, manžel na 3 týdny pryč...). Pokud by byla doma normální situace (tj. zejména manžel doma), počkala bych na samovolný odchod. Revize pro mě byla velmi náročná, chování personálu ve špitále prasácké a psychika z tohoto totálně v trapu. Pro mě nejhorší zážitek v životě. Nemusíš-li, nechoď 😉
U me se plod zastavil v 7tt a v 10tt jsem ho samovolne potratila, nic jsem pro to nedělala proste se sam rozjel. Revizi jsem odmitala a sam doktor mi rikal, ze se telo toho zbavi samo a zbavilo. Bylo to ale celkem bolestive a se silnymi bolestmi jsem tenkrat o vikendu skoncila v mym centru asis.reprodukce a chteli nakonec revizi i pro silne krvaceni udelat, ale za pet minut dvanact se nekonala( slezala jsem jim z oper.stolu, ze to nakonec nutne neni) jde spise o to, aby se ti nerozjel zanet od toho mrtveho plodu a tech plodovych obalu, neco takoveho mi take rikali, ze je mozne. Drzim palce at se revize vyhned, urcite je pro telo lepsi kdyz si s tim samo poradi a pak je tzv.pohnojeno v dobrem smyslu slova, pro dalsi tehu se kterym muzes zacit prakticky hned narozdil od revize . Preju hodne sil
@susan0403 byt tebou si spis dam do kdy chces cekat na samovolny potrat a pak se objednat na revizi. 3 tydny je hodne a telo se toho zbavit nemusi, muze to v tobe zacit vapenatet a ty skoncit se zanetem delohy. Delsim odkladanim si tez muzes zpusobit komplikace po revizi, takze cekat ano, nikdo nema rad, kdyz se v nem nekdo stoura, ale neprehanela bych to s delkou, uz ted je to dost dlouho... Jinak internet neni lekar a tvoje telo neni stejne jako telo ostatnich... Bud silna, vsak se miminka dockas, jen ted bud opatrna, at si to zbytecne nezkomplikujes.
Děkuji..jsem moc ráda že jste mi napsaly..měla jsem obavy že když si to dává na čas, že je něco v nepořádku. V úterý jdu na kontrolu a jsem si více než jistá že doktorka mě bude na revizi hnát..ona je tím jak posedlá 😒
Ahoj, já byla na revizi na začátku května 2016, těhotenství bylo plánované a chtěné. Šla jsem na běžnou kontrolu na gyndu, kde mi Dr řekla, že bohužel se vyvíjí pouze gestační váček,ale nikoli plod. V době, kdy už se měl plod vyvíjet,tak se tak nedělo.
Byla jsem z toho strašně špatná, samozřejmě jsem ihned brečela a ptala se proč já. Jela jsem na běžnou kontrolu a najednou jsem lítala po Praze o všech čertech ( gyncentrum Hloubětín - konzultace, dále Iscare,kde pracuje sestra a kontrolní UTZ ( co kdyby náhodou ! ) pak jsem skončila na Bulovce,kde mi začali plánovat termín revize. S brekem jsem odešla z Bulovky a zoufalá volala do práce své nadřízené ( vrchní sestra a interním odd) domluvila jsem se s ní, že revizi mi provedou u nás v nemocnici,kde mi to osobně domluvila. Samozřejmě revize jako taková příjemná nebyla pro mě ve smyslu psychickym. Brečela jsem,ale snažila jsem se to vidět stylem : příroda to bere všechno nebo nic. Díkybohu personál milý, po 4 hodinách jsem šla domu s klid.režimem. Nevzpomínám na to ráda,ale dnes už je vše jinak a po dvou měsících se mi podařilo znovu otěhotnět.
Samozřejmě možnost nechat tělo,aby se vypořádalo samo byla také a Dr mi ji i nabídla. Ne, že bych o tom vůbec neuvažovala,ale v tu chvíli mi to přišlo, jako že bych se měla trápit ještě déle. Ještě týden čekat a pak...jít třeba na revizi stejně,
Já dvakrát potratila samovolně, prostě z ničeho nic začala krvácet a bylo to a v září musela na revizi zamlklého těhotenství. O ničem jiném jsem neuvažovala, prostě jsem tam šla a udělali to. Revize proběhla v pořádku, personál se choval skvěle a empaticky, šla jsem na revizi v 8 ráno a v ve tři mě propouštěli domů. Neměla jsem žádné komplikace, byla jsem pod dozorem a vím že to vše udělali skvěle, protože jsem znovu těhotná. Já bych zbytečně nečekala, hlavně kvůli zánětu, který je hodně nebezpečný....
Já jsem osobně pro revizi. Za mě je to sice zákrok po kterém musíš dodržet šestinedělí, ale na druhou stranu ti pořádně vyčistí dělohu a nehrozí nějaký zánět když se s tím tělo pere samo. Ale otázkou je v kolikátém týdnu se přestalo embryo vyvíjet. Já bylo v 7tt na kontrole - krásně ťukalo srdíčko a v 9tt už srdeční akce nebyla. Obrečela jsem si to - to ano, ale na druhou stranu já hned po šestinedělí znovu otěhotněla a mám z toho doma zdravého synka 🙂 Teď v září jsem samovolně potratila v 7tt (prostě něco nebylo dobře) a tělo se toho zbavilo samo.... Prostě otázkou fakt je jak starý byl plod a jestli to tělo vypouští samo - čekat třeba 2-3 týdny na křeče by se mi fakt nechtělo.... 🙂
@susan0403 byt tebou bych to ani dyl neodkladala, casu si telu dala dost, treba se to jeste spusti a kdyz ne, proc riskovat komplikace, statisticky to nejcasteji odejde po tydnu, pak uz ta pravdepodobnost klesa a pravdepodobnost komplikaci roste... Ne vsechno muzes v zivote ovlivnit, maximum pro to, v co veris si uz udelala... To mas jako s porodem, muzes byt sebevetsi zastance prirozenych porodu jako ja a nikde neni dano, ze nekdy rodit budes. Mam tri deti, nastesti zdrave a nikdy jsem nerodila a pro moznost porodu sem vzdy udelala maximum, coz prvni dceri mimochodem zachranilo zivot, protoze planovaneho cisare pro konec panevni by se pro zmenu nedozila... Drzim palce, at to dopadne jak ma a brzy se muzete tesit na vytouzene detatko 🙂 .
Mela jsem to take pred 2 lety- prazdny vacek na ktery se prislo v 10 tydnu- plod se prestal vyvijet v 5 tydnu.
Nechali me asi 2 tydny byt co se bude dit a asi za tyden jsem zacala krvacet- bolest nepredstavitelna a silne krvaceni. Bohuzel vacek sam nevysel, takze me revize o dalsi dva tydny neminula.
Děkuju všem co jste přispěly do diskuze. Vážím si toho..nicméně jsem z úterní návštěvy u doktorky dost přešlá. Hlavně jejím chováním..Už při pozdravu se ke mě chovala jako psí čumák, ale řekla jsem si..asi nemá den, ale další perla byla když mě sjela že prý už mám vyčerpaný limit na ultrazvuk a co s tím jako míním dělat. Vše to ukončila tím, že ona jede s mužem na dovolenou a že si mám případnou další kontrolu pořešit s jiným lékařem..takže mimo jiné řeším i jinou lékařku..je to fakt jak vyhrát v loterii, když máte dobrou lékařku, která je v pohodě a můžete s ní řešit všechno..😕
@susan0403 o pristupu zadna, ale zase z druhe strany lekari maji na pacienta urcity rozpocet dany pojistovnou a jestli ste tam byla tolikrat na kontrole, tak ste to vycerpala i jinym pacientum. A jestli se Vam potrat do ted nespustil, tak uz je to fakt za hranici bezpecnosti, takze se ani nedivim gynekolozce, ze je otravena, protoze Vas po tomhle experimentu bude zase muset davat dohromady a misto abyste mela pohnojeno na miminko si muzete udelat vazny zdravotni problem s delohou... Jinak moje gynekolozka si natvrdo rika o penize u zen co chteji vic ultrazvuku i v tehotenstvi, u nekterych se zas plati rozni poplatek, maj v tom rozpocitane i ultrazvuky na prani a jini fixluji ruzne zakroky, aby si to nechali proplatit, coz je nejprijemnejsi pacientkam, ale nejmin fer vuci ostatnim, prece jen je to system verejneho pojisteni a pak sbitame vicka na postizene deti, na ktere uz penize nezbyvaj...
@susan0403 Ten pristup doktorky je hnusny. Nechapu, proc nerespektuje tvou volbu. Ja jsem na revizi taky nesla. Je to ceska specialita, ze se zeny posilaji hned na zakroky. Aby taky ne, kdyz je u nas zdravotnictvi postaveno takto (cim vic zakroku, tim vic penez z vykazane pece). Ja jsem mela plod v osmem tydnu a potrat zacal az mezi dvanactym a trinactym tydnem. Pila jsem kontryhel. K doktorce jsem prisla, aby zkontrolovala delohu, jestli se vycistila cela. Nekdy je potreba nekolik MS. Na revizi byh sla jenom v pripade, ze bych zacala mit hrozne bolesti nebo teplotu, ale s casnym tehotenstvim si telo v klidu poradi samo. Odkud jsi? Mohla byh ti zjistit respektujici gynekolozku v tvych koncinach ;) Hlavu vzhuru.
Ahoj,ze jsem tehotna jsem zistila v 5 tydnu byla jsem neskutecna rada ze to hned na poprve vyslo na gynde mi pogratulovala a ze ma prit za tyden ze tam je jen vacek sla sem za tyden a byk zase vacek pak tam byl pan doktor a rekl mi ze v 7 tydnu je furt jenom vacek a ze jeste pockame na dalsi kontrole mi rekl ze stale je jenom vacek a vubec se mu to nelibi ale ze jestli chci muzeme jeste tyden pockat samozřejmě jsme pockali nic mene zbytecne na dalsi kontrole mi rekl ze je furt jenom vacek a uz ani neroste probral semnou vsechny moznosti a jsem rada ze jsem si vybrala revizi okamzite semnou probral do jake nemocnice nebo na jakou kliniku chci dal mi ruzne moznosti ja si vybrala gynet a sam tam zavolal a zeptal se na terniny a domluvil to po vikendu a ze to udela sam v pondeli jsem jela na kliniku o pul 3 udelali semnou papiry ukazali mi kde se man prevlect a sla sem na sal o pul 4 me propustily domu po narkoze jsem se citila slaba a unavena doma jsem se prospala a bylo mi dobre zadne bolesti nic vecer jsem sla normalne na nocni zadne omezeni nic ano srdicko bolelo a ano blba sestinedelka ale chces cekat dalsi tydny rekni si ze kdyby jsi to uz udelal pred 2-3tydnama tak mas pulku za sebou uz po revizi jsem ani nekrvacela prvnich par hodin jsem spinila a od uterka mam klid uz a stejne si myslim ze uz na druhe kontrole vedeli ze nec9 je soatne ale jen me nechtel strasit ...priroda nam to hold neprala a vedela proc to dela ;)
@susan0403 pristup je desny. Vubec nemusi to ze ti dela ultrazvuk vykazovat na pojistovnu, když na to dojde. Je to bežna praxe, takze kdyby byla trochu lidska odpusti si tyhle řeči zrovna v téhle situaci a ultrazvuk ti udela bez reci. Jiným pacientum si limity nečerpala neboj se. ( delam ve zdravotnictvi vim o čem mluvím) .
Kazdopadne musím souhlasit s tím, jestli uz to není opravdu moc dlouhá doba ..mrtvy plod s obaly z něho mohou vyvolat zánet v děloze. Někdy ten plod proste neodejde a musí se tomu pomoci. S tímhle bych si nezahrávala. 😐
Děkuju za vaše odpovědi. Já se samozřejmě nebráním tomu si případně ultrazvuk zaplatit, nebo i tu revizi podstoupit. Jen problém začal už tehdy kdy mě moje zatím ještě doktorka v době kdy se vše jevilo dobře říkala že super že je vše v pořádku, pak kontrolní odběry a tam už zjistila klesající HCG. Tak mi po sestřičce vzkázala ať na druhý den dorazím a že to ještě probereme. A když jsem na druhý den dorazila, tak tam ani nebyla, sestřička mi strčila do ruky papíry o revizi, ukázala kde se mám převlíknout a šmitec..To mi hlava fakt nebrala. Domáhala jsem se nějaké konzultzace s lékařkou. Naštěstí se mě jedna ujala, dělala mi ultrazvuk, mluvila semnou, a sama i navrhla možnost nechat tělo se s tím vypořádat samo. Jelikož váček je malý, 9x3mm, nebylo ani srdíčko.
No a když jsem jsem se ukázala opět u té mojí doktorky tak ta stále jen opakovala revize, revize..
Proto jsem spíše pro tuto možnost. Nebudu čekat věčně, limit jsem si dala.
Piju čaj z maliníku, taky jitrocel..Někde jsem četla že ten kontryhelový je spíše když už je to rozjeté, tak nevím.
@susan0403 Nejak odmitam verit tomu, ze si v teto fazi tehotenstvi telo samo neporadi. Dej na svou intuici, na revizi muzes jit vzdycky. Vsak jsi pod dohledem. Znam nekolik lekaru, ktero voli vyckavaci taktiku. Vetsina ale opravdu nuti k revizi a vyhrozujou zanety. Ja muzu rict jenom svou zkusenost. Jsem rada, ze se mi revize vyhla a brala jsem ji jako krajni reseni. Limit jsem si dala - dokud se budu citit dobre. Kontryhel mi pomohl v tom, ze se deloha tak nejak vzpamatovala a uvedomila si, ze dite se nevyviji a to muze klidne trvat cely cyklus. Mne to zacalo tak po 14 dnech piti kontryhelu. Psychicky jsem se diky tomu se ztratou dobre vyrovnala a nabyla sebevedomi, ze jsem zdrava a moje telo vsechno zvladne.
@susan0403 zase to ma tu vyhodu, ze kdyz dobre vyberes, tehotenstvi uz prozijes u doktora, ktery ti bude vic vyhovovat a budes mu hlavne duverovat. Je fakt, ze tohle je dost necitlivy pristup, hold je to doktorka, co zaridi, ale empatii nema vubec zadnou, ostatne pro ni je to rutinni zalezitost, coz ji rozhodne neomlouva.
No drzim palce, aby to jeste odeslo, i kdyz ted uz je to fakt dlouho, coz neznamena, ze se to jeste nespusti
@jaya Ahoj, vím, že tato diskuse je stará, ale momentálně řeším tento problém a doufám v radu, řeším to už dlouho a je to únavné hádat se za svá práva. Potřebuju najít respektujícího gynekologa v okolí Roudnice nad Labem, ale klidně za dobrým pojedu i do Prahy nebo podobné vzdálenosti (i když bych radši blíž). Já už začala lehce krvácet (po 5 týdnech). Chtěla bych zůstat doma, dokud to neodejde. Prostě mi přijde, že na potrat je potřeba klid, ne chodit do práce. Je nějaký respektující gynekolog, co by to chápal a vystavil neschopenku (a neříkal, že jediná možnost je kyretáž)?

@susan0403 jak stare je dnes tehotenstvi a kdy se zastavil vyvoj?