Vychovat dítě bez fyzických trestů. Dá se to?
Ahoj holky. Mám dvouletou holčičku, milovanou, vymodlenou. Vždy jsem si myslela, že jí všechno vysvětlím po dobrém a nebudu jí bít. Momentálně dostane na zadek cca obden, a mám pocit, že to nejenom zabírá, ale že sama pak líp chápe souvislost a tolik nezlobí. Na druhou stranu, někde jsem četla, že to neznamená, že je spokojená, ale že rezignovala. Tak nevím. Mateřský instinkt mi říká, že je to pro ní užitečné, aby byla lepším člověkem. Jaký je Váš názor? Teď je totiž v módě hlavně "nevychova" .. jinak když dostane, řeknu jí za co a proč a zase jí pomazlim.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale holce budou 4 a už taky párkrát dostala. Většinou v nebezpečných situacích. Jednou se mě vytrhla z ruky a vyběhla přímo do silnice. Celý život ji učíme že tohle nesmí, kdyby v tu chvíli něco jelo, řidič nemá šanci zareagovat a ano. V tu chvíli to nebylo plácnutí, ale fakt jsem jí dala na prdel.Tim nemyslím brutální seřezání, ale prostě aby to taky trochu cítila. Protože jsem na ní volala, běžela a ona se mi smála stylem "mám tě u prd...." a běžela dál. Na zadek dostala párkrát kvůli "něčemu" a nevím o tom, že by činnost, za kterou dostala někdy opakovala.
Já myslím, že je to hodně individuální a také o povaze dítěte. Ze zkušenosti můžu říct, že pokud je dítě paličák, ani plácnutí nepomůže . Ale co je zajímavé, že nejmladší ještě ani jednou nedostala. Nikdy se totiž ani nepřiblížila k těm hranicím, co se nepřekračují . Je jí zatím 9 a třeba až nastane ta pravá puberta tak se třeba zblázním a nebo mi ruka také vylítne. Zatím to ale u té nejmladší zvládám bez trestů .🍀
Mám dvě děti. Menší 6 nedostala ještě nikdy. Je velmi složitá a vím, že by to vůbec nepomohlo spíš ještě zhoršilo. Strasi(13) dostával na prdel na do 4 let docela pravidelně, ani nevím proč, byla, jsem asi mladá a neusporafana sama v sobe. Posledních X let je to1xrocne jedna dobře mirena... Probere, stačí a na rok je zas klid. Teď už je větší než já, takže to už asi taky skončilo... Celkově jsem proti bití a kriceni na děti. Takže ani, myslím že to jde. V jakémkoli jiném vztahu taky přeci není normální se bit.
@mysicka_lb To se pleteš, vím moc dobře jakou mají výchovu, bydlíme na vesnici a tak nějak se všichni známe, kromě toho už nejsou malí, (8 a 9. třída)a říkají si, jak to u nich doma chodí atd. Ale to je fuk, je mě jasný, že na to má každý svůj názor a ten asi nezmění, jen jsem chtěla napsat svoji zkušenost...
@te_reza přesně tak. I já dávám na zadek, když se jedná o nebezpečnou situaci. Taky jsem zažila, když mi syn vletěl do cesty a já ho tak tak chytla za mikinu. A poslední, co bych v tom infarktovém stavu dělala, je nějaká klidná domluva 😁 A už tam neběhá.. hysterická matka to jasně vysvětlila 😜
Za mě seřezat dítě ne. Ale placnout ano. Jsou děti, kterým stačí domluvit a jsou děti, na které domluvy prostě neplatí. Pořád lepší, když dítě občas dostane, než dítě, které pak rodičům skáče po hlavě.