Zvyšující se hodnoty hCG i bez těhotenství

koncice
15. únor 2015

Ahoj tohle je o mé kamarádce. Asi dva roky se snažily o mimčo, pak to přišlo udělala si více testů a na všech byli dvě čárky, no tak šla k lékaři na ultra zvuku ještě nic moc vidět nebylo, ale pak z krve vyšlo že je těhotná, ukazovalo to na to že je ve 3 týdnu a hcg hodnota kolem 600, v pátém týdnu asi 1000 hcg, ale na ultra zvuku nic a to by už něco málo mělo být, tak ještě počkaly do 7 týdne nějak kole 3500 hcg ale nic, ani se nejednalo o mimoděložní, a ted to jsou 3 měsíce stále dvě čárky a hodnota hcg se stále zvyšuje kolem 5000, bříško teda neroste, žádné změny na ultrazvuku, menstruace normální, nejde ani o zamlklé těhotenství prostě tam nikdy nic nebylo,prý asi má poblázněné hormony, stalo se to někdy někomu? Není lepší vyměnit lékaře? Ted se bojí aby vubec otěhotněla. Ptám se jejím jménem.

teenyel
15. únor 2015

@koncice pokud jí na takovou hladinu řekne jen "poblázněné hormony" a neřeší, tak okamžitá změna lékaře by bylo první, co bych udělala. Roste jí hrozně pomalu, ale roste. Takže pro její vlastní bezpečí by ji měli vyšetřit. Kdyby to přece jen bylo mimoděložní, tak by jí to mohlo vážně ohrozit i na životě. HCG by růst rozhodně nemělo...

koncice
autor
15. únor 2015

@teenyel to se prý nejdená, ani ji nic nebolí, taky je u něho že další je hodinu a pul daleko a autobusem by přestupovala asi 5x a špatné spoje, ale uvažuje že by tam zašla

alenka_p
15. únor 2015

Jak přišli na to, že se nejednalo o mimoděložní? Byla na laparce? Podle pomalu rostoucího hcg a nenalezení ničeho v děloze by to na mimoděložní ukazovalo...i když to už by spíš dávno prasklo, divné

heduska82
15. únor 2015

@koncice No já nevím, ale pokud je to takhle, nechala bych se pořádně vyšetřit klidně v nemocnici, ať jim zkusí říct, co má za problém, nebo proč ji tam nepošle její ošetřující dr.?? Jako mávnout nad tím rukou, to je teda přístup... myslím lékaře.

teenyel
15. únor 2015

@koncice určitě to není normální, tak by měl doktor velice aktivně hledat příčinu, aby ji to neohrozilo. Takže ačkoliv je to daleko a nepohodlné, mohu říct jen jediné "zdraví má jen jedno".

koncice
autor
15. únor 2015

@alenka_podle ultrazvuku, taky si myslím že kdyby bylo mimoděložní tak by to prasklo a měla určitě bolesti, nebo mě napadlo že by před každou menstruací otěhotněla a pak to vymizelo ale to je nepravděporobné a navíc by se nezvyšovalo hcg

koncice
autor
15. únor 2015

@teenyel to ano, ale jako moc nemá doktoory ráda, už od mala všude jak viděla někoho v bílém brečela, ale jasné má jen jedno zdraví

alenka_p
15. únor 2015

@koncice podle ultrazvuku to být poznat vůbec nemusí! Spoustu mimoděložních těhotenství odhalí až laparka

teenyel
15. únor 2015

@koncice tak už není snad malá holka, aby nepřekonala strach. To je blbá výmluva 😉 Pokud ji zajímá její zdravotní stav, tak to určitě tady na MK nebo internetu nenajde.

somalicats
15. únor 2015

@koncice U mě na UTZ vůbec mimoděložní nenašli, měsíc a půl jsem s ním chodila. Časté krvácení odbývali jako nepravidelnou menstruaci a kdybych nakonec nešla do jiného špitálu, protože jsem krvácela už fakt hodně, tak nevím, jak bych nakonec dopadla. Bolesti žádné, bylo to uchycené tak blbě, že na UTZ vůbec nebylo vidět (až v tom špitále ho viděli, ale stejně ten dr., co mi dělal UTZ, ještě volal kolegu ke konzultaci, že si tím není jistý) a nebylo to uchycené blízko žádné větší cévy, ale na stěně střeva a ta už propouštěla obsah ve chvíli, kdy jsem dorazila do špitálu. Nejít tam, tak bych skončila s ruplým střevem a těžkým zánětem v břiše.

Být Tvou kamarádkou, tak už jsem dávno někde v nemocnici a trvám na důkladném vyšetření.

koncice
autor
15. únor 2015

@alenka_p no budeme jí tam muset dohnat.

heduska82
15. únor 2015

@koncice Ať si přestane hrát na hrdinku a začne jednat, tohle není sranda a může jí to stát i život. Hlavně mimoděl. může být i v břiše, ne jen ve vejcovodu a to pak asi na gyndě těžko poznají.

koncice
autor
15. únor 2015

@somalicats docela šokující, já osobně bych šla hned, určitě jí tam doženeme, no lékař to bere tak když nic nebolí, ani menstruace jí nikdy moc nebolela jen když třeba byla nachlazená, ale prostě nic žádné krvácení a přece by už měla mít nějaké bříško přitom je stále (dokonale) plochá. Prostě žádné známky těhotenství (zvracení,změny,nálad,váhové rozdíly,rust prsou,) nic prostě.

somalicats
15. únor 2015

@koncice Je otázka, kde se to pravděpodobné mimoděložní chytlo, ale může se držet někde, kde zatím nestihlo nadělat paseku. Průšvih bude, až se to někde provalí - já díky tomu přišla nejen o vejcovod, ale i o vaječník, druhá strana sice při laparce vypadala OK, ale stejně je otázka, jestli by se mi ještě vůbec mohlo zadařit otěhotnět - obě děti mám z toho vaječníku, který už je fuč.

heduska82
15. únor 2015

@koncice Tak ať svoje problémy popíše v nemocnici a taky popíše jednání doktora. Opravdu není na co čekat. To jako milostpán čeká, až jí odvezou do nem.s břichem plným krve a od si jen odšktne, že ho tam měla? No ty vole....pardon... 🙄

somalicats
15. únor 2015

@heduska82 Ten doktor, který mě přijímal v té nemocnici, mi řekl, že příznaky neodpovídají (což jsem věděla), na sonu si tím nálezem není plně jistý (ani já tam nic neviděla, promítal mi to na obrazovku), ale protože jsem měla hCG 400, tak si netroufne mimoděložní ani vyloučit. Přišel jeho kolega, ten ho tam našel a už jsem frčela na sál... Uf, fakt tohle už nikdy víc.

78marcela
15. únor 2015

@koncice ať jde okamžitě. Moje kamarádka taky neměla žádné potíže, brala jako že je těhotná, pak to prasklo, bylo ji moc blbě, ale skoro celý den byla doma sama a pak až došel manžel, tak ji odvezli, za minutu dvanáct, už měla otravu krve, celá byla zaplynena, skoro umřela. Už je to více než deset let a nikdy už nebude mít děti.

kvakuska
15. únor 2015

@koncice pochybuji o normálnosti jak tvojí kamarádky, tak jejího lékaře ... a považuju za vtip že "další je hodinu a pul daleko a autobusem by přestupovala asi 5x a špatné spoje" ... to snad ani není možné, aby dospělá ženská takhle uvažovala ... mít zvýšené, natož vysoké, HCG není normální ... a ona se bojí, jestli bude moct otěhotnět? no těžko říct, pokud vůbec tohle přežije ... snad se najde někdo s autem, kdo ji odveze na vyšetření do špitálu ... ono "dobře" uložené těhotenství v dutině břišní může klidně dojít do pátého měsíce a potom je to průser jak mraky ... "ale jako moc nemá doktoory ráda, už od mala všude jak viděla někoho v bílém brečela" - to raději zemře? jak chce jednou rodit? 🙄

heduska82
15. únor 2015

@somalicats Já mám tohle taky za sebou, naštěstí to neprasklo, samo se to potratilo, ale i tak udělali laparku, byl tam ještě rozšířený vejcovod.

ninikry
16. únor 2015

Muj starej "pan doktor" mi taky tvrdil, ze mimodelozni to stopro neni, bohuzel bylo a ja s tim chodila pet tydnu. Takze dneska uz bych na nic necekala a mazala k jinymu doktorovi. To hcg se drzi z nejakyho duvodu.

melis7
16. únor 2015

@koncice Taky bych mazala do nemocnice a to supem.To tehotenstvi muze byt nekde,kde ma vic mista a prasknout muze kdykoli.Je to divne,ale kdyu Hcg stoupa,rozhodne to neni na to mavnout nad tim rukou a rict"mate to poblaznene" a nic s tim nedelat.

frufrunka
21. únor 2015

Tak s tímhle mám bohužel bohaté zkušenosti... Může toho být více - mimoděložní těhotenství (ale to máloky dosahuje hodnot na 800, já měla 2200, když mi praskl vejcovod), pak to ale může být i trofoblastická nemoc, která se projevuje právě nárůstem hcg a je to v podstatě druh nezhoubného nádoru (ale může se zvrtnout i ve zhoubný), může mít tvar vinného hroznu, ale i rozptýlených buněk na utz. neviditelných. Léčí se to chemoterapií, hcg klesá poměrně pomalu a než se může pokusit o další těhotenství, musí mít alespoň rok hcg negativní... Není to sranda. Stejně tak se léčí chemoterapií prostě "těhotenství", u kterého hcg roste, ale zároveň se nikde nenajde.... Dělá se to pouze a jenom v Podolí, tak bych jela možná rovnou tam, stejně by tam kamarádku měli poslat, pokud by byli lékaři co k čemu. Ale ještě před chemoterapiemi tam vždycky provádějí laparoskopii - tuším s nějakou kontrastní látkou a snaží se to těhotenství někde najít a odstranit. Chemoterapie jsou až další variantou.

zemina2030
2. črc 2015

Ahojky holky, už si nevím rady. Doktoři si mě přihazuji jak horký brambor. Mela jsem poslední menstruaci 18.5....pak jsem se léčila Macmiror globulema během léčby mimo menstruaci jsem krvacela s přestávkami 8 dnu . Menstruace nepřišla vůbec až na to krvaceni po globulich. 3 dny po ukončení léčby jsem zjistila z testu tehu..HCG 1016, na ultrazvuku nic bohužel zatím nic vidět není. ..trosku spinim..už jsem z doktorů na mrtvici..nevím zda jde o normální a mláde tehu nebo mimodelozni..už nevím co si myslet...mate nějaká zkušenost?

merilinka
2. črc 2015

Já měla částečnou parciální molu,když je to mola " celá" je to prěsně jak píše maminka výše.... může dojít až k chemoterapii apod.Hcg roste.U té částečné jen dlouho klesá a musí se hlídat.

myska084
10. črc 2015

Já se před měsícem doléčila s diagnózou "trofoblastická persistující nemoc". Objevilo se to celé z čista jasna po revizi, kterou jsem měla začátkem dubna a dlouho jsem po ni krvácela. To mě donutilo jít ke gynekoložce a zjistilo se vysoké HCG (3 týdny po revizi kolem 3000). Byla jsem odeslána na speciální oddělení v Podolí (CTN) a byl zjištěn velký útvar v děloze, který po revizi neustále rostl. Dodnes se přesně neví, o co se konkrétně jednalo, každopádně po 2 cyklech chemoterapie útvar v děloze zmizel a HCG mám už teď kolem 0. Držím moc palce, ať je vše v pořádku. Tohle onemocnění je tolik vzácné a sama jsem hledala někoho, kdo si tím prošel a marně...Hodně zdraví přeji.

zemina2030
10. črc 2015

No mě už se vše vyděsilo samo ☹ samovolny potrat naštěstí bez revize. ..Hcg z 1016 spadlo na 334...v pondělí jdu na krev...tak snad už doufám bude vse ok a pak až do krvácím na kontrolu na gangu. .

myska084
20. črc 2015

Skvělá zpráva, držím palce, ať je vše v pořádku🙂

verusb
14. říj 2016

Mas pravdu, toto onecneni ja velmi vzacne,informace skoro zadne. Tuto nemoc mi zjistili zahy po sestinedeli.. porad jsem behem sestinedeli krvacela,nasledovala revize,odeslani vzorku na hystologii,kontrolni odber krve kdy hodnota hcg byla 118000,odeslani do úpmd k doktoru Hronovi,potvrzeni pro me hruzne nepochopitelne diagnozi a okamzity nastup na chemoterapii..toto vse se odehralo behem 14dnu,hcg mezitim vzrostlo na hodnotu bezmala 200000-hruza. Doma jsem mela tehdy trileteho Matyaska a ani na dvoumesicniho Mirecka...nakonec jsem byla hospitalizovana 23.12.odpoledne musela jsem prestat kojit takze si umis urcite predstavit tu bezmoc.. bydlime Ceskosaskem Svycarsku takze od Prahy pekny kousek. Doma manzel (podotykam,ze celou situaci zvladl primo skvele) ,dve deticky k tomu vanoce.. rozjela se lecba,nakonec nasledovalo 8 cyklu chemoterapie actinomicin-d,tyden doma tyden v Podoli,lecba uspesne ukoncena v dubnu..nyni to bude jiz 5let od stanovení diagnozi, chodim na pravidelne kontroly do Podolí ted poprve jen jednou za rok..zrovna vcera jsem tam byla,Hron tam jiz nepracuje, ale sestricka Simona tam je porad..

myska084
14. říj 2016

Tak to jste si tedy taky pěkně užila...☹ Já o této nemoci nikdy předtím neslyšela a byla z toho pěkně vyděšená. Naštěstí jsme to koukám zvládly obě úspěšně a hold budeme celoživotně sledované, protože jak mi včera vysvětlila nová paní doktora, může se to klidně i vrátit, ale to je vel velmi vzácných případech. Když si pomyslím, že ještě před 50 lety nebyl na tuto chorobu žádný lék a umíralo se na ni, tak si říkám, že máme fakt velké štěstí, že žijeme v této době a medicína jde neustále kupředu...Včera jsem tam zrovna byla také na kontrole, pan doktor Hron tam již od léta nepracuje. Vy jste to měla ještě těžší s miminkem, to si teda neumím vůbec představit, jak jste to zvládla, klobouk dolů. Přeji hodně zdraví.