icon

Jak řešit příjmení dítěte u svobodné matky?

kadz
27. črc 2023

Ahoj, mam dotaz hlavne na svobodne maminky.. jak jste resili prijmeni pro narozene dite? Nechaly ste prijmeni vase, nebo dali partnerovo? Chapu, kdyz se domluvite, ze se chcete vzit a nestihli ste, tak date partnerovo. Ale kdyz svatbu neresite..? Tak nejak je mi lito, ze bych mela ja jedina jiny prijmeni..

Strana
z3
ada22
8. srp 2023

Jestli se nemáte v plánu brát, tak z praktických důvodu bych dala svoje příjmení.

pajusz
8. srp 2023

@kadz dávala jsem po partnerovi, byla jsem pyšná že mám dítě právě s ním, vůbec by mě nenapadlo to mít jinak. Vzali jsme se po 13ti letech a teď už máme děti 3, nejstaršímu je 15 a nejmladšímu měsíc.

veronikav31
8. srp 2023

@kadz obě naše děti mají příjmení po partnerovi,svatbu zatím nechceme ani jeden.jen tak mimochodem,u lékařů mi říkají příjmením dětí 😉

evik19
8. srp 2023

Když jsem začala intenzivně toužit po dítěti, tak mi bylo úplně jedno, jestli se bude jmenovat po mně nebo po něm. Bylo mi i víceméně jedno, jestli se vezmeme před dítětem nebo s ním (že bychom se nebrali vůbec, to asi nějak nepřipadalo v úvahu ani u jednoho z nás.) Naštěstí manžel trval na svatbě před dítětem a zpětně po všech těhotenských a mateřských těžkostech jsem za to moc ráda.
Z dnešního pohledu životem okoralé skoro čtyřicítky, která denně vídá rozvrácený rodiny, bych dala dítěti jméno jen po sobě a chtěla dítě zase až jedině po svatbě. Ale když se podívám zpět na svoje 25 letý já plující na růžovým obláčku zamilovanosti a důvěry, že nám se to nikdy nemůže pokazit, tak by mi to bylo zase fuk…Pořád je to jen příjmení, není to koule na noze ani tetování na obličeji a holky si ho stejně jednou změní.

kackacka37
8. srp 2023

@martinka_33 dobrej nápad, určitě by to ale šlo,.proč by ne.
Jinak já vždy dala dítěti po otci, svatba byla až později. (Mám tři děti a byly dvě svatby 😆) Až poslední se narodil do manželství.

zmrz_lina
8. srp 2023

Ne.

mourovatakocka
8. srp 2023

Ne, v žádném případě.

petaov
8. srp 2023

Kluci mají jméno po otci, nevadí mi to. Už před dětmi jsem věděla, že se ženit nechce a respektuji to. Já jsem měla podmínku, že byt bude psaný na mě, ať mám s dětmi kde být, kdyby nám to nevyšlo. Ve škole, u lékařů atd. používám příjmení dětí.

mmonika87
8. srp 2023

My jsme svatbu nemeli,nechceme a ani me nenapadlo,ze bych detem nedala prijmeni po otci

cattus
8. srp 2023

Můj syn má příjmení po otci, a to i přesto, že on mi sám řekl, že klidně může být po mě. Ale nějak jsem chtěla, aby jeho rod pokračoval (žádné jiné dítě v jeho rodině už není a nebude).
Nevzali jsme se, já nechtěla a on vlastně taky ne.
Se synem jsem už 5 let sama. Učitelé, lékaři, na úřadech mě oslovují jeho příjmením, neřeším to, ale dost často na něj ani neslyším. 😂

nefertiti20
8. srp 2023

@kadz syn má jméno po otci , svatba kdo ví jestli bude .. nevidím důvod , proč by se měl jmenovat po mě , když je dítě i partnera .. a že se já jmenuji jinak ? U Dr . Mě též nazývají jménem po dítěti , ve škole též .. takže se to fakt neplete

klokanka31
8. srp 2023

@nefertiti20 To samé bys mohla říct proč by nemělo mít dítě jméno po tobě...

belmonka
8. srp 2023

@kadz svatba je zodpovenost. Pokud by si me nevzal, pak nebude mit me prijmeni je jasna rovnice podle me...

hanica83
8. srp 2023

@kadz Já svýho muže miluju nadevše,ale pokud bychom nebyli svoji, nikdy by mě ani nenapadlo dát jiné příjmení než svoje. To dítě porodim já, k doktorovi s ním chodí taky převážně máma atd...nechápu když se dítě jmenuje jinak než máma.
Jinak jednou jsem byla pro syna ve školce a někdo telefonoval. Když to paní učitelka položila, otočila se na děti a prý - čí maminka se jmenuje Nováková? 🙈
Děkuji nechci.Buď jsme rodina, nebo má dítě jméno po mámě. Jiná varianta je pro mě nepřípustná 🤷‍♀️😁

gabinkapetanek
8. srp 2023

@kadz Ahoj,naše děti mají příjmení po tatínkovi a jsem za to ráda. Vlastně mě nikdy nenapadlo,že by tomu bylo jinak 😀🙂🙂Jsme spolu 9 lež a ještě jsme se nevzali, ale to mi nevadí. Není to ,že by si mě přítel nechtěl vzít, ale po ztrátách u obou našich rodin,jsme to přeřadili na druhou kolej 🙂

janule0123
8. srp 2023

@kadz měla jsem v tom jasno, děti se budou jmenovat stejně jako já… 😎v případě svatby se přejmenují stejně jako ja 🙃

marty154
8. srp 2023

@kadz ne dala bych po sobe,az si me vezme,budeme po nem

klaari
8. srp 2023

@kadz obe deti po mamince

oplatecka
8. srp 2023

Tohle jsem naštěstí nikdy řešit nemusela, protože jsme to vzali pěkně popořadě - nejpve svatba, pak děti. Ale pokud bych partnerovi nestála za to, aby si mě vzal, dítě by mělo moje příjmení. Moje ségra dala příjmení po partnerovi a dodnes toho hořce lituje. To stejné kamarádka. Navíc nerozumím tomu, proč se někteří chlapi odmítají oženit, ale dítě si klidně pořídí 🤷‍♀️ Dítě je přece mnohem větší závazek než svatba...

te_reza
8. srp 2023

Má příjmení po otci, oddaní nejsme. Jooo, ze začátku trochu zmatky, ale už si to sedlo. Já to nikdy nějak neřešila a jména mi jsou buřt.

monn_k
9. srp 2023

@kadz já bych určitě dala jméno dítěti po mě. Nechtěla bych, aby se jmenovalo jinak než já.. přijde mi to blbost. Může se cokoliv stát, nemusíte už být spolu a dítě bude nosit jeho jméno? Nevím. Ale je to každého věc 🙂

veronikav31
9. srp 2023

@oplatecka já o svatbu nestojím,děti mají příjmení po partnerovi 😉😀

veronikav31
9. srp 2023

@monn_k v době kdy se rozpadá každé třetí manželství toto není argument.pak se hodně žen vrací ke svému příjmení jako za svobodna

aiky33
9. srp 2023

Dítě by se jmenovalo po mě. To je jak můj ex ,který mi říkal že doufá že mě ani nenapadne že dítě nebude mít jeho příjmení.tak jsem mu řekla že po něm nebude určitě a on že jeho dva kluci mají příjmení po něm,tak proč ne toto dítě. Jednoduše jsem mu vysvětlila že proto že jeho ex si vzal a mě ne a může se stavět na hlavu. Obě děti budou nést moje příjmení ❤️

veronikav31
9. srp 2023

@evik19 já životem za týden jednactyricitky žiju a nevadí mi,že děti mají příjmení po tatínkovi,občas v tom mají zmatek při dovolených v cizině,ale jinak pohoda.nenapadlo mě dat příjmení po sobě,nespatruji v tom smysl.a jak se říká, v dobrým i zlým, nemoci i ve zdraví nemusí souviset se svatbou.mnohym jsme si prošli a svatba pro nas není důležitá

eviicka
9. srp 2023

@evik19 no vidíš a já to mám přesně naopak, moje romantické já do nějakých 30 let si neumělo snad ani představit jiný scénář než láska-svatba-dítě. A jak šel čas, tak jsem našla jiné priority a svatba i příjmení pro mě přestaly být tou nejzásadnější otázkou (a přesto mám nakonec obě děti v manželství).

@hanica83 úplně stejně se učitelka může optat "čí tatínek je Novák". Jinak já tedy jako učitelka, či vychovatelka u svých přímých svěřenců jména obou rodičů znala, zase tolik jich nebylo.

aiky33
9. srp 2023

@eviicka tak naše učitelky ve školce by musely znát příjmení obou rodičů asi u 160 děti,ptz v každou dobu jsou děti třeba v jiné třídě u jiné učitelky. Jde o ráno a pak později odpo.

eviicka
9. srp 2023

@aiky33 samozřejmě, proto píšu u přímých svěřenců, většina omluvenek, mailů, telefonátů jde k "třídním". A tam kde je dětí třeba stovka, tam učitelce nebudu mít za zlé, že nezná třeba v odpolední službě příjmení ani u dítěte.

tulipdona
10. srp 2023

@klokanka31 ja nikde nepíšu, že si s tatínky nerozumí. Ale když už chceš šťourat, tak první manžel ji zemřel, druhy partner si uvědomil že byt otec být nemůže a třetímu přeskočilo v práci a zmizel neznámo kam.
To že má tři děti s třemi muži není jinak neobvyklé. Prostě to tak je.

Strana
z3