icon

Po kom dát příjmení?

18. čer 2021

Holky, ženy, po kom byste dali miminku příjmení, když nejste svoji a hlavně proč?
Na jednu stranu chci aby mělo partnerovo, ale na druhou stranu si nejsem jistá, jestli vůbec někdy svatba bude a budu to hlavně já, kdo bude s prckem chodit k doktorovi, do školky atd. a nechci se představovat pod jiným příjmením než by mělo moje dítě.

Strana
z4
ee.liska
18. čer 2021

@plksv Tak vykopávka v žádném případě 🙂 sice už jsem vdaná po druhé, ale plánované rodičovství bylo vždy podmíněné svatbou. Ale ono pro mne je celkově svatba moc důležitá. Takové to “patřit sobě, sobě” ...

veruuu_kubesovic
18. čer 2021

Když jsem tehdy neplánovaně otěhotněla, můj partner by si mě klidně vzal treba hned, ale já se nechtěla vdávat těhotná, dcera měla tedy příjmení po partnerovi, brali jsme se až byli dceři 2roky 😉
Jinak mám v okolí spoustu kamarádek, co otěhotněly a dali dítěti příjmení po partnerovi, všem to klape a děti rostou...

mimi1004
18. čer 2021

My jsme plánovali dítě, ale svatbu jsme nechtěli. Dcerka se narodila s příjmením manžela (tehdy tedy přítele). Situace kolem jejího narození a následných koleček po nemocnici a doktorech způsobila, že jak mi oslovování jejím příjmením zpočátku nevadilo, tak postupem času mě to začalo mrzelo, že to není i mé příjmení a jmenuju se jinak. Takže jsem to zmínila po osmi měsících doma, přidala jsem i praktické výhody sňatku (např. daňová úleva na manželku) a za 3 týdny byla malá svatba v kruhu nejbližších. Kdybych tenkrát věděla, co se semele, vzali bychom se před porodem, pokud by nechtěl, měla by mé příjmení. Ono se to nezdá, ale je to vždy matka, kdo běhá po doktorech, úřadech, školkách,... a já třeba měla pocit (blbý samozřejmě), že když jsem volala do nemocnice a rovnou se představila jejím příjmením, že to své dívčí zrazuju, ale zase zdlouhavě vysvětlovat sestřičce kdo jsem a kvůli komu volám, nebo při osobní návštěvě je opravovat, že jsem jinak než malá, to mi bylo taky blbé.

klokanka31
18. čer 2021

Rozhodně dát příjmení po sobě, nevidím důvod proč chtít aby mělo jméno po chlapovi.

marimanta
18. čer 2021

Holky, nepřehánějte. To je vážně tak náročné a zdlouhavé říct do telefonu: "Dobrý den, Amálie Vopršálková, volám kvůli dceři Emilii Horákové."?

gruyerre
18. čer 2021

dala bych spíš příjmení po sobě

@daisy95 v ČR není možné dát příjmení po obou rodičích

koordinatorka_odboje
18. čer 2021

@marimanta akorat to tve prijmeni nikoho nezajima a stejne ti budou rikat prijmenim ditete.

mimi1004
18. čer 2021

@marimanta A myslíš si, že si budou pamatovat, že u 10 dětí mají maminky oslovovat jinak a ještě i jak, aby se jim jména nezpřeházela? Pokud tu zkušenost nemáš, nekomentuj.

mimi1004
18. čer 2021

@daisy95 U nás nelze dát dítěti 2 přijmení, ani když žena je Nováková Dvořáková.

marimanta
18. čer 2021

@koordinatorka_odboje
@mimi1004 já jsem zvyklá se do telefonu představit, a to svým jménem, považuji to za elementární slušnost. Reagovala jsem na to, jak je náročné zdlouhavě vysvětlovat, kdo jsem a proč volám. Mám doma děti několika příjmení a je mi jedno, jak mě u lékaře nebo na úřadě oslovují, nechci po nich, aby si to pamatovali. Jen tvrdím, že na představení se a vysvětlení, proč a kvůli komu volám stačí jednoduchá věta.

marimanta
18. čer 2021

@mimi1004 mimochodem nejstarší má dvanáct, takže už to praktikuju pár let. Mám doma i děti, které nejsou moje, všude se prokazují rozsudky, plnými mocemi a dalšími dokumenty. Ale prostě nehledám problemy, kde nejsou...

mimi1004
18. čer 2021

@marimanta Já myslím, že máme tady všechny právo na svůj názor a pocit a tak jako ho já necpala tobě, tak ho ani ty necpi jiným a nedělej z nás blbky.

marimanta
18. čer 2021

... A pokud někoho rozloží, když ho osloví jménem jeho dítěte, měl by možná zapracovat na vlastní identitě 😎

marimanta
18. čer 2021

@mimi1004 jestli se tak cítíš, mrzí mě to. Nikomu názor neberu, jen rikam ten svůj.

cherie24
18. čer 2021

Dala bych po sobě. Já dala příjmení po tatínkovi, protože mi tenkrát tvrdil, že se určitě vememe a naše rodiny mi taky říkala, že když se chceme vzít, ať dám po něm ať pak máme všichni stejné. No a v jejích 3 měsících zdrhnul s jinou a mě teďka u doktorů pořád oslovují jeho jménem. Se změnou příjmení na mé teď už samozřejmě nesouhlasí. Přitom pak, když proběhne svatba, stačí jen zajít na matriku a oni to hned prckovi změní na společné jméno. Docela toho lituju, že jsem to tak udělala.

cherie24
18. čer 2021

@marimanta tak mě to třeba nerozloží, ale po nějaké době mi to trošku začalo vadit. I když se za to nestydím, že mám dítě jiného jména a tatínek s námi nežije a ani nemám pocit, že by malá ke mě nepatřila, protože se jmenuje jinak. Je prostě moje a jméno na tom nic nemění 🙂 U doktorů na mě taky nikdy divně nekoukali, takových dětí tam mají mraky, takže je jiná příjmení vážně nerozhodí. Na druhou stranu moje příjmení se moc (spíš vůbec) nehodí ke jménu dcery a tenkrát mi to přišlo i takové přirozené to dát po tatínkovi. Dost se to ve mě teďka pere, jestli to byla nebo nebyla chyba s tím jménem 🙄

j.a.n.i
18. čer 2021

@mimi1004 Zatim se vsichni, kdo me omylem oslovili jmenem deti, omlouvali a pokud si pamatuju, tak se to nikomu nestalo vickrat.

marimanta
Autor odpověď smazal
nicol22
18. čer 2021

Kdybych nebyla vdaná, syn by se jmenoval po mě. Ale u nás bylo pro oba tak nějak přirozené dítě = svatba, tak jsme to nemuseli řešit, svatbu jsme měli v plánu, když jsem otěhotněla dřív, jenom se to trochu uspíšilo.

marimanta
18. čer 2021

@cherie24 tak znovu 🙈 Chtěla jsem dodat, že ještě vnímám rozdíl, když spolu rodiče žijí a když jsou od sebe. Nicméně, za mě to je "jen" příjmení, to tvoji dcerku (ani nikoho jiného) neutváří. Děti jsou osobnosti i samy o sobě. Ale záleží, jak to s tím příjmením máme zpracované my...

kristynkal
18. čer 2021

My jsme dite plánovali az jsme vedeli, ze chceme byt spolu, takze i kdyz se maly narodil pred svatbou, dostal prijmeni po tatinkovi.

cherie24
18. čer 2021

@marimanta ano, ale najednou stranu bude se tím jménem představovat nejméně do 18, tak se uklidňují tím, že by bylo blbý, kdyby se jí ke jménu příjmení nehodilo 😀 a znám i případy, kdy se pak v dospělosti nechali přejmenovat po otčímovi nebo holky se pak vdají. Úplně nerozumím tomu, proč to tady tolik maminek prožívá a tvrdí, že mají pocit, že ke svému dítěti nepatří. Jendou jsem ho porodila, tak bude vždycky moje ne 🙂

herminka
18. čer 2021

Odpověděla sis sama. Většinou chodí všude s dítětem matka a asi jí není příjemné, když ji volají příjmením dítěte, a ona se jmenuje jinak (a pokud je dětí víc, jmenuje se jinak jako jediná).
Já jsem zastáncem toho, aby se děti rodily do manželství, byla jsem vdaná několik let předtím, než byly děti vůbec v plánu, takže jsem to řešit nemusela.

gracinka7
18. čer 2021

Pokud bych byla svobodná matka, rozhodně po sobě. Jestli chlap chce, aby se dítě jmenovalo po něm, má si ženskou vzít.

eviicka
18. čer 2021

Kdybych nebyla vdaná, dala bych po partnerovi, jeho je takové "normálnější" 😀.

sajul
19. čer 2021

Běžně, když volám pediatrovi, ale i k jinému Dr, se představím svým jménem, a oni se sami zeptají na jméno dítěte. Ještě se mi nestalo, že by nás volali do ordinace pod společným jménem, vždy jen pod jménem dítěte. A kdyby, tak to přežiju. A to mám dvě starší děti s jiným příjmením, nejmladší s jiným a sama mám taky jiné. Měla jsem už od mala jiné příjmení než rodina, a nějak mi to nevadilo a nepoznamenalo. Pojmenuje dítě tak, jak to cítíš.

koordinatorka_odboje
19. čer 2021

Tak jako pragmaticky, jaka je vyhoda dat prijmeni po otci? Pro matku zadna. Jak je vyhoda dat po sobe? Nebudete muset lidi opravovat, vysvetlovat nebo se ucit slyset na jine jmeno. Za me jasna volba.
Znama ma 2 deti s 2 muzi, s obema se rozesla a dneska si mne ruce, jak dobre udelala, ze dala obema po sobe. Mimo jine, samozrejme.

j.a.n.i
19. čer 2021

@koordinatorka_odboje No a když jeszdi s temi detmi k doktorovi otec? A jinak tedy ja neresila vyhody ci nevyhody, ja se ridila heslem, matka jista, otec nejisty. Proste matky jsou ty deti vzdy, bez ohledu na jmeno, tak proc je nepojmenovat po tom otci, když je to vlastně to jedine krom svatby, jak dat obecne najevo, kdo je otec. A ja se treba vdavat nechtela, jo zni to hnusne, ale nevidim co by mi to prineslo.

jednaholkaa
19. čer 2021

@j.a.n.i 50 % sanci na rozvod 🙂

j.a.n.i
19. čer 2021

@jednaholkaa dík 😂

Strana
z4