Otěhotnění, průběh, příznaky, ovulace

karlajasmine
8. srp 2015

Je tu tolik příspěvku na téma "Jsem těhotná", že si říkám, že by bylo fajn mít příspěvek, kde budou shrnuty informace o tom, jak to probíhá, kdy jsme vlastně plodné, kdy mohou začínat příznaky... atd 🙂 Napíšu, co vím, a otevírám to jako diskuzi, abyste mě mohly doplnit a kdyžtak opravit, a aby se tu mohlo diskutovat 🙂

První den menstruace je 1. den cyklu, kdy začíná folikulární fáze ženského menstruačního cyklu. Při folekulární fázi má žena bazální teplotu nižší (např. já ji mívám cca 36.0 stupnu). Bazální teplota je základní, ničím nerušená, tělesná teplota. Když si člověk hned ráno změří teplotu ještě předtím, než cokoli sní, vypije, nebo než vstane z postele, tak bude mít tuto teplotu cca stejnou každý den, pokud není třeba nemocný.
Folekulární fáze je nejprve vyplavení neoplozeného vajíčka z předchozího cyklu (během menstruace), potom dozrávání dalšího vajíčka, až do ovulace. Při ovulaci je vajíčko vypuštěno z vaječníku a cestuje do dělohy. Tento proces ovulace trvá cca 12-48 hodin. Příznaky ovulace jsou většinou to, že má člověk větší výtok, větší chuť na sex, může být i píchání v podbříšku atd.
Pokud se v průběhu té 12ti až 48hodinové cesty do dělohy vajíčko potká se spermatem, pravděpodobně dojde k oplodnění. Sperma vydrží čekat na vajíčko cca 3 až 5 dní (před ovulací). Proto je největsí pravděpobonost otěhotnení v týdnu před ovulací a v průběhu ovulace.

Až vajíčko dojde do dělohy, pak následuje luteální fáze. Pokud vajíčko nebylo oplodněné, již není možné až do další menstruace otěhotnět (nebo tedy je to opravdu velice nepravděpodobné..muselo by tam dojít k nějaké anomalitě, např. ovulace hned zároveň s další menstruací s tím, že pár dní předtím byl pohlavní styk, nebo ovulace 2x v průbehu jednoho cyklu). Luteální fázi na sobě žena může zpozorovat tak, že jí bazální teplota o až 0.5 stupňů stoupne a drží se pravidelně vysoko až do menstruace. Luteální fáze by měla trvat 12-16 dní. Pokud má žena kratší luteální fázi, může mít problém s tím, že případné oplozené vajíčko nebude mít do menstruace čas se uhnízdit ke stěně dělohy a bude s menstruací vyplaveno. Proto je dobré se v případě kratší luteální fáze poradit s lékařem. Delší luteální fáze než 16 dní je prakticky nemožná (vyjímečně ji může způsobit luteální cysta jedině, nebo vzácné hormonální poruchy), takže pokud člověk ví přesně, kdy mel ovulaci, a po 16ti dnech nedostal menstruaci, je těhotenství vysoce pravděpodobné.

Folikulární fáze nijak časově omezená není a může být dost ovlivněna externími a interními faktory (stres, ztravotní stav atd). Běžně bývá cca 12 až 20 dní, proto je bežný ženský cyklus (folikulární plus luteální fáze) 28 až 36 dní, ale ovulace se může hodně posunout nebo k ní ani třeba nedojde pokud jsou zdravotní problémy nebo stres, nesprávná životospráva atd.
Pokud tedy např. žena dostane menstruaci po 60ti dnech, znamená to, že ovulace byla hodně posunutá, folikulární fáze byla dlouhá a ovulace proběhla až cca 45 den cyklu. Takže říct, že už jsem to měla 30 dní dostat a pořád jsem to ještě nedostala, je skoro nesmysl... znamená to akorát, že buď neproběhla ovluace nebo prostě proběhla mnohem déle.
Nejspolehlivější způsob, jak se takto seznámit se svým tělem a se svými cykly je měření bazální teploty. Podle toho člověk pozná který den cyklu mívá ovulaci a jak mívá dlouhou luteální fázi. Prostě každé ráno si změřit teplotu a udělat si graf.

A co se děje, když je vajíčko oplozené? Cca 6 až 12 dní po oplození (po ovulaci) se vajíčko uchytí k děložní stěně (uhnízdění). Před uhnízděním je nesmysl dělat těhotenský test ani na sobě pozorovat příznaky.. není možné mít těhotenské příznaky před uhnízděním. Příznaky uhnízdění mohou být - špinění, růžový výtok, mírné krvácení, bolesti hlavy, pokles bazální teploty, která následující den zase vzroste. Po uhnízdění už je možné, aby těhotenský test vyšel pozitivní, ale nejspohelivější způsob je prostě počkat na konec luteální fáze a pak si udělat test. Takže ovulace, pak počkat těch 12 až 16 dní, a až pak testovat.
Pokud je žena těhotná, luteální fáze po 16ti dnech nekončí, bazální teplota nepoklesne, naopak zůstane vysoká, menstruace nepřijde, a nastupují těhotenské příznaky.

Takže abych to shrnula, pokud si myslíte, že jste těhotné, počkejte minimálně 10 dní po ovulaci (a nejprve se na sobě naučte pozorovat, kdy ovulaci vůbec máte... ) a až pak testujte. Předtím nějaké testování nebo pozorování příznaků nemá vůbec žádný smysl. 🙂

Doufám, že tento příspěvek nevyzní jako nějaké poučování, spíš to píšu proto, že za sebe jsem si tohle všechno zjisťovala hrozně dlouho a zmateně, vůbec jsem nechápala, na co si někteřé ženy měří teplotu atd, a díky tomu, co jsem se pak dozvídala, už svoje tělo znám mnohem lépe a taky jsem pak otěhotněla.. tak doufám, že to někomu pomůže 🙂

kikidii
14. led 2016

Je možné, aby se vajíčko uhnízdilo a následně místo ms přišlo pětidenní ranní špinění (bez bolestí)?

soyovka
31. pro 2016

Paradni clanek, diky!

luj89
31. pro 2016

Doplnila bych, ze cykly muzou byt ruzne dlouhe (ne jen uvedenych 28 - 36 dni), ale v podstate jakkoliv dlouhe. Muzou byt i kazdy mesic ruzne dlouhe, ale lutealni faze je +/- stejna kazdy mesic. Minimalni delka LF pro otehotneni je 9 dni, ale jsou i pripady, kdy se vajicko stihne zahnizdit i drive. Da se prodlouzit o par dni napr. uzivanim vyssich davek pyridoxinu. Ja a moje miminko jsme toho dukazem 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru