Globulus cum natrio v těhotenství a kvasinky. Mohu používat opakovaně?

Zodpovězené
10. led 2019

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat i na jiný názor než svého MUDr 🙂.

Jsem nyní ve 20 tt a prakticky od začátku tehu mě trápí kvasinky, zkoušeli jsme už úplně vše a konečně mi zabraly Globule cum natrio. Ale vždy, když doberu balení, tak po 4-5ti dnech je mám zpět. Můj lékař říká, že časté brání těchto globulí nevadí. Mě tato léčba také vyhovuje a pomůže, ale spíš mě zajímá, jestli to neustále užívání těchto globulí nemůže mít vliv na miminko?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den, děkuji za dotaz.

Asi vás nepotěším, ale nemyslím si, že doporučení kontinuálního užívání těchto globulí je v pořádku. Jedná se zejména o pomocné látky, jejichž negativní dopad si můžete sama dohledat na internetu, např. mezinárodně respektovaná nezávislá databáze EWG.

Problém zde vidím hlavně v tom, že tyto vaginální globule dle informací o složení obsahují methylparaben a propylparaben, což jsou látky podezřelé z endokrinní disrupce, jsou uvedeny i na seznamu látek vzbuzujích mimořádné obavy, kterými se zabývá evropská agentura pro chemické látky ECHA v rámci systému REACH. Dánsko dokonce v roce 2011 na základě studie o nebezpečí PP zakázalo použití některých parabenů, mezi nimi i propylparaben. Dále se pak zřizovala evropská komise, která upravovala stanoviska o bezpečnosti s ohledem na koncentrace. Toto ovšem zase napadají odborníci z oblasti endokrinologie odvolávající se na fakt, že u hormonálních disruptorů nelze jejich bezpečnost odhadovat a vyhodnocovat s ohledem na koncentraci, neboť v systému působí jinak, než běžně toxikologicky hodnocené látky. Tedy i ve velmi malých koncentracích, nelineárně a také reagují na další látky, se kterými vstupují do interakcí, což už bezpečnostní zhodnocení na základě koncentrace nijak nezohledňuje. Zase zde totiž narážíme na ten známý nebezpečný kumulativní a koktejlový efekt. Proto bych doporučila nečekat, až se evropské komise dohodne na tom, v jakém množství jsou tyto látky bezpečné (ve skutečnosti je to stále součástí výzkumu), ale prostě tyto produkty nepoužívat, pokud to není otázka život ohrožujících stavů. Do systému se přes sliznice dostanou hormonální disruptory docela snadno a zda ovlivní a jakým způsobem plod je ve hvězdách, ale o rizicích se ví. Nicméně váš lékař za toto zodpovědnost neponese, takže bych na jeho ujištění nespoléhala.

Místo těchto globulí bych doporučila vyloučit chemická mýdla a intimní gely, nahradit ryze přírodním čistým olivovým mýdlem a vodou. Ze stravy vyloučit cukr, omezit sacharidy a bílou mouku, upravit mléčné výrobky, používat jen kvalitní zakysané produkty bez cukru a bez přísad. Na intimní partie při mykoze lze použít oplach ředěnou propolisovou tinkturou (1:10). Zařadit do stravy kvalitní probiotika, která jsou koncipovaná na úpravu vaginálních ženských potíží. Například Garden of life probiotika vaginal care nebo prenatal, která jsou k sehnání i na českých eshopech. Vnitřně lze zavádět kvalitní živý bílý jogurt, nebo probiotické kapsle typu Gynocaps, Fermalac vaginal. Zevně lze lehce mazat kokosovým olejem, pokud by nevyhovoval, pak používat ten ředěný propolis, eventuelně slabý roztok hypermanganu.

Mykozy jsou většinou rekce na hormonální změny a souvisí s mikrobiomem střev, pokud se neupraví prostředí střev, pak se budou stále vracet. Tedy jsou vhodná právě kvalitní orální probiotika. Jestliže by byla pro vás GoL probiotika cenově nedostupná, můžete volit nějaká jiná z lékárny (například Biopron premium) v kombinaci s Hylak forte.


Přeji Vám krásný den.
Pavla