Život v Praze. Poradíte, prosím?

1. zář 2020

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. Chceme sa s chlapom presťahovať do Prahy, hlavne kvôli práci, nakoľko ja som na invalidnom vozíku, myslím že v Prahe by som mala viac možnosti sa zamestnať a nájsť si lepšiu prácu. Sledujem každý deň ponuku podnájmov, zaujala ma časť Nové Mesto, Staré Mesto, Žiškov, avšak chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom ďalších častí Prahy, nakoľko nemám prehľad. Dôležité pre mňa je, aby tam bol mestský ruch, bližšie do centra. Ešte by ma zaujímalo, je problém si nájsť byt keď máme mačku? Lebo vidím, že veľa ľudí čo prenajíma byt, má záujem o podnájomníkov bez zvierat. Budem vďačná za každú radu.

vladienka
1. zář 2020

Teraz je hodne v kurze Letna alebo Vinohrady.. mne sa moc paci aj Karlin 🙂
Napr my by sme s mackou problem nemali ale prenajimame byt az na Chodove

ireniq
1. zář 2020

Pokud ještě nemas nalezenou práci, tak bych napred zaridila práci a až podle toho hledala bydlení, ať nemusíš cestovat pres celou Prahu... Jinak Zizkov a Stare i Nové Město je hlavně starší zástavba a bude těžší najít tam bezbariérové bydlení, pokud ho potřebuješ. A ano, mnoho pronajímatelů ma podmínku bez zvířat, to je realita. Ale ne všichni 🙂

rebe
1. zář 2020

Projdi si mapu metra, bohužel ještě všechny stanice nejsou bezbariérové. A je fajn bydlet v dosahu metra, protože tramvaje a autobusy jsou bezbariérové také jen částečně. Od nás třeba bezbariérová tramvaj jezdí 1-2x za hodinu. Plus spousta domů není bezbariérových, i když třeba mají výtah, vede tam pár schodů. Jistotou jsou novostavby, jenže ty zase nejsou vždycky poblíž metra.
Kočku, pokud se nepletu, podle nového zákona smíš mít a pronajímateli do toho nic není.

malytlustyhroch
1. zář 2020

Mrkla bych i do okoli metra Pankrac - bezbarierova stanice metra (a jako pojistka sousedni bezbarierova Budejovicka, znas to, ty vytahy jsou obcas rozbity) + nakupni centrum, ruch by docela byl a do centra neni moc daleko. Nevim v jakem oboru budes shanet praci, ale sidli tam ted i dost firem. Ale jestli jdete do najmu, tak ta rada (co zaznela vyse) at nejdriv sezenete praci a k ni az najem mi prijde dost dobra rada. Taky jsou stanice metra, ktere jsou teoreticky bezbarierove, ale v praxi problematicke (Vltavstka, Budejovicka docela jdou, ale jsou tam na vytahy fronty; Vysehrad je bezbarierovy jen ve smeru do centra, bude takovych vic...). Hodne to "zije" v okoli Andela, rika se, ze je to jedna dlouha pípa, ale je tam i moderni obchodak, metro, hodne tramvaji a pusobiste mnoha firem. Na tom Starem meste bych se bala, ze vyhodnejsi pronajmy budou jen na kratsi dobu, pry tam ted pronajimaji levne byty, ktere pred covid19 pronajimali na par noci turistum, ale majitele samozrejme doufaji, ze se turisti brzy vrati, tak se nechteji zavazovat na delsi dobu.

werumka
1. zář 2020

Staré a Nové město, stejně tak Žižkov, bych s vozíčkem vynechala. Jsou tam všude dlažební kostky a špatný povrch pro vozíčkáře. Koukni nejdřív po práci a podle toho si spíš vyberte širší centrum. Na východě Budějovická, Pankrác. Na západě Nové Butovice, Lužiny, Stodůlky. Na obou místech je i dost pracovních příležitostí. Co konkrétně hledáš?

maargit
1. zář 2020

Co se tyka blizkosti do centra, jakes takes bezbarierovosti v ramci morfologie terenu a blizkosti metra, tramvaji a treba i zelene, tak mi vychazi dobre Karlin. V Karline to docela zije i mimo pracovni svet, ale je tam dostatek firem, kde by se nejaka prace najit treba mohla. Zizkov je samej kopec. Primo centrum si uplne nedokazu predstavit z hlediska bezbarieroveho bydleni. Jo a v neposledni rade ted v Karline stavi jeden bytovy dum za druhym. Holesovice jsou taky na rovine a bude to dost podobny s tou dostupnosti.

werumka
1. zář 2020

@maargit Ten Karlín mě napadl taky. Rovná placka. Ale metrem pitomej, Křižíkova není bezbarierova a Florenc je pro vozíčkáře utrpení.

berenika39
1. zář 2020

Jsem pražanda🙂 asi bych hledala nějaké nověji vzniklé bydlení než ve starší zástavbě kolem centra centrovatého. Budeš mít mnohem větší šanci na bezbariérové bydlení. Kamarád vozíčkář bydlí třeba v nové zástavbě Holešovic, do centra na dotek. Karlín, dtto. Žižkov nebrat, syn tam hraje fučes a já tam jsem 4x týdně - přímo v srdci Žižkova je to jen o drogách, bezdomovcích, pochybných existencích, sama mám co dělat to vydýchat. Pak jsou atraktivní nové Letňany, do centra metro, nově je tam bezbariérové kde co, nákupáky v místě... a ještě mě trkla Pankrác, už to tu někdo zmiňoval, pracuju tam a myslím, že tam by se dalo vybrat. Je to od václaváku tři stanice metrem.
Staré město, Nové město - neuplatitelné i s ohledem na pokles nájmů díky covidu, bezbariérovost v činžovních domech - nevím jistě, ale spíše ne.

jednaholkaa
1. zář 2020

Kocku vubec nezminuj, pronajimateli do toho nic neni.., to je tvoje vec 🙂 V Karline je pekne a je to blizko centra take..

merope
1. zář 2020

Nevím, co máš ty nebo partner za kvalifikaci a v jakou práci doufáte, ale Staré a Nové město nějaký rozumný byt bude asi trošku mimo finanční možnosti. Ale třeba se něco změnilo. Holešovice 2+kk počítej s nájmem (s poplatky) kolem 15.000 a to už je "širší centrum". Dost lidí právě kvůli tomu bydlí spíše na okraji - ale i dost firem se z centra dávno odstěhovalo.

pabka
1. zář 2020

@jednaholkaa pokud by mi nájemník lhal, při první možné příležitosti mu smlouvu vypovim. Takže pokud má zakladatelka zájem o dlouhodobý pronájem, určitě doporučuji jednat na rovinu a fér. To se vyplatí víc, než lhát či zastirat.

Zakladatelce - úplné centrum nedoporučuji, i pokud seženete bezbariérový dům, v centru se příliš bezbariérově pohybovat nedá... a jak tu někdo zmínil - ceny jsou vysoké.

crutela
2. zář 2020

Ahoj, hledala bych v novějších lokalitách. Staré město je krásné, ale budeš mít komplikace s bezbariérovým přístupem. Já bydlela na Proseku a super(nechtěla jsem být přímo v centu), hledej něco kousek od metra.
Každopádně bych nejdřív řešila práci a následně bydlení.
Se zvířaty je dneska velký problém.. s kočkou to budeš mít těžší, ale snažší než se psem 🙂

daasqua
2. zář 2020

Centrum Prahy bych na bydlení spíš vynechala - dlažební kostky, hrozně moc ruchu a lidí, většinou plno aut, že se ani nedá jít po chodníku či sjet do silnice, to není podle mého moc pro vozíčkáře. Víceméně všechny domy jsou bariérové - zvýšené přízemí, pár schodů nebo bez rovnou výtahu (naprostá většina). Nájem opravdu drahý.
Nejlepší je být kdekoli v blízkosti metra s bezbariérovým přístupem - pak už za pár minut dojedeš i přes celou Prahu. Novostavby (tak 20 let zpátky) už jsou bezbariérové, často s vlastním místem pro auto v garáži.
Obecně je hodně bezbariérových firem kolem oblasti Budějovická-Pankrác-Chodov, potom v Karlíně, Anděl, Prosek, Nové Butovice, Stodůlky... Vše je na metru.
Nedoporučovala bych ani čtvrti, kde je dost terén/kopec, nevím, jak je to zavazující pro vozík - hlavně Žižkov má nejprudší kopce, když beru v úvahu širší centrum. A nějaké existence tam nic moc.
Městský ruch se tak nějak tvoří i mimo vyslovené centrum, stačí nějaké náměstí či obchoďák a věci se tam dějí 🙂 I místa mimo centrum jsou velmi často dost živá, není to prdelákov. Asi nejvíc bych doporučila něco na metru C, tam je toto tak nejvíc (kanceláře, městský ruch, vhodné bydlení, centrum, nové moderní stanice metra).

astyna88
2. zář 2020

V Praze zijeme asi pet let, sla jsem sem za vybornou nabidkou prace,kde me vicemene pretahla konkurence. Ale...budeme se stehovat. Ceny bytu a domu jdou do hvezdnych vysin, zijeme v Troji v 3+1 za 5,5mega v pronajmu. V okoli sibyty kupuji jen cizinci a pronajimaji Cechum. Co se tyka tveho voziku...Praha neni dobra volba a to muzu z pozice matky tri malych deti docela dost posoudit. Dpp ma v obehu jeste dost starych busu,kam.se nedostanu ani ja, tramvaje jezdi uz novejsi typy,ale treba pri kazdorocni oprave nejvytizenejsich stanic budes namydlena,protoze konci jedna trat na Prazskem povstani a tam neni vytah (ja jsem tahala kocar do schodu). Proto ma plno mamin tady nositko.

suma sumarum, o co vic vydelas,to vic das za bydleni.

lendot
2. zář 2020

Jsem z Karlína, kdybyste potřebovala nějaké místní info. Nicméně předpokládám, že ty staré historické domy nebudou moc bezbariérové. Ale je tu i nová moderní zástavba, ale ta je zase hodně drahá ☹ Obecně Karlín je dost drahá lokalita, sice teď přes koronu se ceny trochu více zlidštily, ale i tak je Karlín obecně dost drahý (i místní podniky). Vozíčkáři nyní v Karlíně otevřeli "Hvězdný Bazar" na ul. Urxova, ale ještě jsem tam nebyla.

ariadna12
2. zář 2020

Co Prosek nebo Strizkov? Nebo Vysocany?

leneee
2. zář 2020

Tip odemne je Praha 10 - Strasnice, nebo Skalka - bezbarierove metro, (do centra je to metrem 15min, vystup na stanicich metra v centru kam odtud dojedete -Muzeu / Mustku v centru je tez z metra bezbarierovy), jezdi tu dost nizkopodlaznich spoju jak bus tak tram. Okoli je tedy spis klidne, ale kamkoli za jakoukoli akci po Praze dojedete za kratkou dobu, v okoli je toho opravdu hodne, co se da delat a pokud chcete vyrazit smerem z mesta, tak je to kousek na vypadovky. Tak mrknete i timto smerem.

autor
2. zář 2020

Ďakujem dievčatá za všetky rady, veľmi ste mi pomohli sa v tomto zorientovať. Žiaľ určite budem musieť hľadať najskôr byt a až potom prácu, pretože ak si nájdem prácu tak viem, že si tak skoro nenájdem byt. Naopak by to bolo pre mňa jednoduchšie, pohybovať sa budem hlavne na elektrickom vozíku tak nejaké menšie nezrovnalosti ako kamenná dlažba a pod. nie sú prekážkou.

jednaholkaa
2. zář 2020

@pabka Ja nerikam at lze, ale pronajimateli do toho nic neni a ani kvuli tomu smlouvu vypovedet nemuze. Pronajimame tri byty a nikdy jsme se ma to neptali, sami jsme v podnajmu uz s druhym psem. Majitel o tom nevi. Nemuzes nikomu v podnajmu zakazat si poridit kocku..

rejalin
8. zář 2020

Ahoj, bezbar byty jsou dost okolo Chodova a Malešic, je tam možnost i tréninkových bytu od CZEPA a v Malešicích je Centrum Parapleti ( řeší vozíčkáře po poranění míchy, ale dělají i spoustu akcí, co jsou bezbar a tak 🙂)

merope
8. zář 2020

S tou prací bych měla aspoň tipy, ono se to nezdá, ale když pracuješ a bydlíš "blbě", tak to dojíždění může být klidně hodina a půl jedna cesta. Navíc na vozíku je kupa přestupů opravdu na dlouhé lokte. Vím, že třeba plně bezbariérový přestup na Vltavské je na 5-10 minut prostě proto, že výtah je opravdu pomalý a když nejsi první ve frontě, tak se to ještě protáhne a takových stanic jsou mraky, Smíchovské nádraží je tuším na 20 minut (ale to je opravdu děs, tam s kočárem prostě "drncám" po schodech).

zuzajulie
8. zář 2020

Mam rada Vinohrady, Skalku, Strašnice. Teď bydlím v Řepích a bezbariérové to je dost.

xantista
12. zář 2020

@pabka podle občanského zákoníku moc možností k výpovědi NS neni. Živím se správou nemovitostí a často řeším, jak se nežádoucího nájemníka zbavit a není to vůbec snadný :D

honzinenka
12. zář 2020

Je třeba říci, že v Praze jsou dojezdové vzdálenosti do zaměstnání v průměru cca 40-45 minut MHD. ( Spočítat si to můžeš pomocí vyhledavače spojení idos.cz, lze zadat i variantu pro vozíčkáře) Kdo to má blíže, může hovořit o štěstí, nad 60minut je to moc. Na vozíku je třeba počítat s delšími dobami kvůli přestupům, zejména metru. Některé stanice mají třeba právě kvůli staré zástavbě nad stanicí bezbariérové vstupy i 150m od stanice ( IP Pavlova)..
Metro má bezbariérové stanice zejména v nových úsecích. Doporučovala bych si i zjistit obslužnost nízkopodlažními tramvajemi a autobusy..Tuším, že na Řepích městská část Praha 17 nabízí k pronájmu přímo bezbariérový dům, tudíž tam bude i více bezbariérových spojů/přístupů. A do centra by to mělo být přímo tramvají cca 20-30minut.. Zkus se třeba i podívat na pravidla nájmu/ žádosti o nájem v bezbariérovém domě od městské části, vyjde to lépe i cenově.. našla jsem k tomu starší žádost o výměnu..https://www.repy.cz/volene-organy/usneseni/us-r...
Ve staré zástavbě bývá problém s výtahy a dalšími dveřmi před výtahy, mohou být úzké. Tím bych se také řídila - zjistit si možnosti vstupu do objektu a přístupu k bytu ( opět může být nějaký problém ve staré zástavbě, která je v centru) My jsme to řešili kvůli kočárku a to ho máme dost úzký. A proto mám dost zmapované i ty bezbariérové přestupy..
Co se týká nynějších nižších nájmů v centru, nenech se mýlit, ten propad je krátkodobý, neb do krátkodobých pronájmů pustili byty majitelé/ lidé vlastnící byty na pronájem skrze AirnB... V Čechách se o tom dost psalo, ale nevím, nakolik se to dostalo na Slovensko, když se to týká v podstatě jen Prahy..

zuzajulie
12. zář 2020

@honzinenka jo, Řepy jsou v tomto fajn, jezdi tu tramvaje furt, i v noci, i autobusy, navic i vlak Praha-Zlicin. Vsude plno prostoru, bezbariérový vstup i do polikliniky. Je to kraj Prahy, ale cim dal vic lidi sem jde

pabka
12. zář 2020

@xantista když mas smlouvu řekneme na rok, ta vyprší, tak ji nemusíš prodloužit.

honzinenka
13. zář 2020

Napadá mě i psychologická výhoda Řep - budou tam na vozíčkáře zvyklí..A do centra to není daleko - jezdí tam nízkopodlažní tramvaje přímo, bez přestupů.

lalen1
13. zář 2020

@jednaholkaa tobě bych chtela pronajímat byt.. Jak do toho nic není?! Pronajaty byt je vlastnictví majitele bytu a je na nem jake pravidla si nastaví.. Tak jako ma právo na kontrolu bytu.. A pak je na lidech, jestli tohle budou akceptovat a kdyz ne, tak můžou jít o dum dal... Každý ma svá práva a na výběr..

suzanna123
13. zář 2020

@lalen1 tak si projdi zákony...