Je chování učitelky přes čáru?

13. zář 2023

Měla jsem že zvolené státní školky docela dobrý pocit. Adaptace teda byla a je divoká, děti tam hodně brečí. Venku jsem slyšela dětský brek a sprchu. Dnes jsem šla vyzvednout syna po o, vždycky dojídá poslední, čekala jsem v šatně a slyšela jsem - opravdu to nejde nazvat jinak - řev učitelky, cituji:"To snad nemyslíš vážně, já Ti snad dám na zadek." Dítě, co šlo spát se asi počůralo/pozvracelo - jedna z učitelek odnášela peřinku.. Je to pro ty učitelky fakt náročné, beru to, ale tohle už mi přišlo trochu moc. Co teď? O moje dítě nešlo, historii nevím. Snad jen co nejvíc otevřené mluvit se synem, aby mi o takových situacích případně řekl..

zlataberta
13. zář 2023

A pak se tady tolik maminek diví, proč nechtějí děti chodit do školky.....za to, že se počůral, nebo pozvracel přece nemůže....takové povolání nemůže dělat každý....řekni synovi, aby ti případně hned všechno řekl, pokud by se útočilo na něho. A lehké to ty učitelky nemají, ale trochu empatie a ne hned něčím vyhrožovat.

gbp
13. zář 2023

z toho by mi bylo dost zle 🙄 ano, nevis, co se stalo, ale i tak mi prijde spatne za 1. rvat na deti (doma to obcas delam, zas svata nejsem, ale na svoje ze...ne na cizi), za 2. vyhrozovat a za 3. vyhrozovat nasilim (to uz vubec, dceru nebiju a myslim, ze by se dost bala, kdyby tohle ma ni nekdo kricel).
byla bych obezretna...ja chapu, ze to je narocna prace, ucitelky jsou taky jen lidi, muze se stat, ze jim ujedou nervy, ale taky by to mely byt profesionalky a tohle by se rozhodne nemelo stavat pravidelne. kdybych neco podobneho slysela casteji, zvazovala bych zmenu skolky.

martinka_33
13. zář 2023

V tomhle nechápu systém. Je to nerva 20 tříletých mimin mít na starost, pak to takhle dopadá kdyz ucitelkam tečou nervy.... 😥 Přitom stačí třídy vekove namíchat a práce je hned snazší. Jak řikaly ucitelky u nás, je to super, ze máme vzdy jen 5-7 tříletých, ti starší jsou uz zvyklí, samostatnejší, predskoláci pomáhají...

mama_mila
13. zář 2023

@martinka_33 taky to tak máme, že máme namíchané třídy, přijde mi to super. Osobně bych tu práci nemohla dělat, zbláznila bych se z toho.

Dávala bych si velký pozor a synovi řekla, že kdyby cokoliv, má mi to říct. Případně bych pak změnila školku. Udělalo se mi z toho celkem šoufl.

martinka_33
13. zář 2023

@mama_mila i pro deti je to paráda, ti mladší se prirozene učí od starších, mohou spolu být ve tříde sourozenci.

gbp
13. zář 2023

@martinka_33 toto by se mi taky libilo. dava mi to smysl. navic to motivuje ty mladsi dohanet ty starsi a ty starsi zase jine socialni dovednosti, pomahat apod. prijde mi to super. i dceri by se to urcite libilo, protoze se na hristi vzdycky zajima o starsi deti, chce si dost povidat a vrstevnici obvykle tolik jako ona nemluvi. zas je to asi narocnejsi pro ty ucitelky jinak no. treba s vymyslenim cinnosti.

autor
13. zář 2023

@martinka_33 Naprosto souhlasím. Oukej to není. Neumím si hlavně představit další adaptaci toho dítěte, to to logický celé probrečí, strhává ostatní. Jak ty děti usnuly, když tohle slyší...Syn je při vyzvednutí v pohodě, ráno se mu střídavě chce a nechce. Takhle, jsem ráda že to vím, nejsem ráda, že se to tam děje...

mourovatakocka
13. zář 2023

Ty jo... Jak se dá komunikovat s tvým dítětem? Řekne ti, co se dělo ve školce, nebo ti odkýve, že brambory byly dobré a na jídelníčku je rizoto? Já bych se ptala dítěte, jak bylo, co ostatní děti, jaké jsou paní učitelky. Nepodsouvat nic, ale prostě se normálně ptát. Dobré by asi bylo i pokecat s ostatními rodiči. Pokud máš možnost tam chodit dřív, tak bych volila častější poslouchání a v případě opakování i zkusila nahrát na mobil. Rozhodně by mi to nepřišlo ok a pokud by se opakovalo, zaťukala bych v ředitelně. Ono se dá i zeptat učitelky s nevinným výrazem - Dneska to bylo náročné že?
Ono je totiž jedno, čí je to dítě a co tomu předcházelo, ale učitelka je tak důležitá postava v životě prtěte, co je nejspíš poprvé na delší čas s cizím člověkem, že není možné jen pokrčit rameny.

martinka_33
13. zář 2023

@gbp činnosti meli hodne spolecne, malym detem se pomahalo. Predskolaci meli navic osnovy, to delali zvlast s tim ze se mohl kdokoliv mladsi pridat kdyz chtel, takhle delal muj syn predskolni ukoly 3x, protoze uz 2 roky predem je chtel delat 😂😂😂

gdpr
13. zář 2023

Podľa mňa to bolo cez čiaru... Ako chápem ze ta práca nie je pre každého a treba mať vzťah k deťom a sú aj blbé dní ale tak toto by mne osobne dosť vadilo, to ze teraz to nebolo na tvoje dieťa neznamená, ze počas celého dňa učiteľke nevytecu nervy aj kvôli iným deťom... Určite sa snaž so synom co najviac baviť o tom ako bolo v skolke s potom uvidíš, ci to bola len náhoda alebo ta ucitelka ma sama so sebou nejaké problémy ktoré si potrebuje ventilovat na deťoch. U nas zo škôlky väčšina detí nechce chodiť preč 🤣 takže keď tam deti plaču pre mňa by to bolo znamenie, ze niečo tam je zle.

jasminek2012
13. zář 2023

Něco podobného se stalo loni v naší naštěstí již bývalé skolce. Čekala jsem v šatně a slyšela jsem, jak učitelka v umývárně řve na tříletého kluka, co plakal a nezvládal adaptaci. Od té doby jsem byla ve střehu. Syn chodil domů v totálně promočených ponožkách, neustále s neošetřeným krvavým kolenem, umrčený, v nepohodě. Az mi došla trpělivost a tento rok šel jinam. A rázem mám doma pohodové dite, co se do školky těší. A ředitelka byla ještě překvapená, že od nich odcházíme, že na školku slyší jen chválu. Někomu to možná stačí, mně ne, já chci mít dítě v dobré školce a u hodné učitelky.
Dávejte si pozor, jak se k dětem ve skolce chovají, mně syn tak nic neřekl, ale z jeho chování a nálad jsem letos vyčetla.

veronicka89
13. zář 2023

Deti jsou ve skolce 8. Den a ona uz toto ....

Jako ja bych tam naletela nechala si ucitelku bokem zavolat a zeptala bych se ji na to.

Sledovala to a asi se i divala po jine skolce ikdyz verim ze ne vzdy je to mozne ...

A asi bych navazala rec i s ostatnima maminkama ...

miryp
13. zář 2023

Už samotný křik je nezvládnutou emocí, kterou by si pedagog neměl dovolit, ale jsme lidi a každému to někdy ustřelí. Ale co by se nemělo stát nikdy za žádných okolností, je vyhrožovat dítěti násilím a násilí použít. Ani jedno prostě nesmí, i kdyby byl těsně před zhroucením. Já bych to řešila hned v danou chvíli, okamžitě bych na ní naběhla, protože takto zpětně už to bude slovo proti slovu, když to nemáš nahrané, už tam nedojde k tomu úleku, že to někdo slyšel a k uvědomění si, že takto tedy rozhodně ne. Určitě bych vlastní dítko poučila, co si k němu ve školce nesmí nikdo dovolit a že je třeba to případně rodičům říct a denně se ho vyptávala, co bylo. Jen tedy počítej s tím, že děti mnohdy nejsou vůbec sdílné a řeknou, že vše bylo dobrý i ve chvíli, kdy nebylo. Až následným doptáváním mnohdy člověk zjistí, že byl problém...

slecnami
13. zář 2023

Jak už tady zaznělo - rozhodně bych konfrontovala učitelku hned - a je jedno, že nešlo o tvé dítě. Pracuji s dětmi (teda teď jsem na MD🙂 a neumím si představit, že bych se chovala TAKHLE. (ale jo, píšu to teď v klídečku a pohodě doma, otázka je, jestli bych z takového výjevu nebyla tak v šoku, že bych v tu chvíli neřekla nic, že jo😋)

mishka87
13. zář 2023

Těsně po rodičáku jsem 2 měsíce dělala uklízečku ve školce. Byla tam jedna 4 letá holčička, co se skoro pokaždé ve spaní počůrala. Takže vše svléknout a dát rodičům domů vyprat. Když tam byla jedna starší (bohužel i vedoucí) učitelka, tak ta na ní zvyšovala hlas a říkala jí, že to určitě dělá schválně. Tak jsem se jí zeptala, proč na ní tak křičí. Že má nárok do 6 let na nějakou tu nehodu. Zajímavé bylo, že u mladé učitelky se ta holčička prakticky nepočůrávala. Stará jí i zakazovala při obědě vypít víc, než půl hrnečku čaje. Mladá to nechala na ní. Jako ano, když vypila 2 hrnky, tak se občas počůrala. Ale nikdo na ní nezvedl hlas a nikdo jí to nevyčítal. Vše je o přístupu učitelek. Asi bych se taky ozvala, že by se takhle neměla chovat, i když se nejedná o tvé dítě. Je to profesionálka a měla by zachovat chladnou hlavu. Jsem ráda, že měl kluk super učitelky. Ač přísné, ale tolerantní.

xxx3d
14. zář 2023

celý tohle je přes čáru
proč si jí něco neřekla ty a potom, proč je tohle anonymně?

ekou
14. zář 2023

@martinka_33 no namixované třídy neznamená klid učitelky. U nás ve vedlejší třídě (mix věkové kategorie dětí) křik učitelky na nějaké dítě. Když to člověk nechce dělat, tak ať to raději nedělá.

ai30
14. zář 2023

Tak to ja bych teda sla rovnou zjistit, co se deje, nenechala bych to tal jen proto, ze to neni moje dite. Kdyby nekdo rval na tvoje dite a jina mama to slysela ze satny, chtela bys, aby se vyplizila ven a ty ses to nikdy nedozvedela? Opravdu neni v poradku, aby na to dite nekdo takto rval.

tereza0111
14. zář 2023

Chovani ucitelky je rozhodne pres caru. Sla bych za ni a chtela bych vysvetleni. Asertivne samozrejme, ale kvuli ostatnim i svemu diteti bych povazovala za nutne, aby si ucitelka vice uvedomila, ze uz neni hluboky socialismus a rodice po svych detech nenechaji takhle kricet. A uvidis - bud se ti ucitelka omluvi, ze ji mrzi, ze tak ujela, ale byl to moc narocny den a pak vis, ze i ona vi, ze to nebylo v pohode a neni problem. Trochu ujet muze nekdy kazdy (nemel by, ale jsme jen lidi...)
Nebo zareaguje tak, ze se urazi, popre situaci, kterou jsi na vlastni usi slysela, proste zareaguje tak, ze budes mit pocit, ze to nebyla ojedinela nahoda. Pak bych chtela dat dite do jine tridy a zasla bych za reditelkou. Urcite bych to resila dale. Rvat na deti druhy tyden skolky? Kdyz spousta z nich zustava treba po obede tento tyden poprve? To prece neni mozne.

Je uplne jedno, ze to bylo na cizi dite. Je to ucitelka i Tveho ditete a priste to klidne to Tvoje muze byt. Moje dcera by mi bohuzel presne tohle nerekla, jen by uz nechtela do skolky chodit a ja bych marne patrala proc. Myslim, ze by si ani neuvedomila, ze tohle je ten duvod, proste by se jen zacala bat

dashyyy
14. zář 2023

@martinka_33 není to ale pro všechny děti.. já jsem musela kluka z míchaný třídy nechat přeřadit k malým vrstevníkům.. nedával to se staršíma dětma

martinka_33
14. zář 2023

@ekou to je pravda, v naší školce je jedna vyhořelá ježibaba, byla ve vedleksi tride nez moje seti, ale casto se slučovaly tyhle třídy, ale deti si teda nikdy nestezovaly, to ksem nastesti resit nemusela. Jinak ale mela pořád s necim problém. Jednou mi ráno nevzala dite ze je nemocný, tak jsem ho tam dovedla o hodinu a pul pozdeji s potvrzenim od doktora ze je zdravý. Jindy ze má teplotu, teplomer ukazoval 36,9 tak jsem ji vysvetlila, ze zvysema teplota je od 37 takze smula, dite zustalo 😀 Ona se vehementne deti zbavovala aby jich mela co nejmene 😂

martinka_33
14. zář 2023

@dashyyy co konkrétne vadilo? Mam jeste jedno dite tak abych pro vyberu skolky mohla vysledovat jeji potreby.

dashyyy
14. zář 2023

@martinka_33 nebyl schopnej se k nim zapojit, hůř komunikoval a děti ho úplně vystrčily z kolektivu, byly na něj už moc velký, divoký a jeho to úplně stáhlo, že nejedl ani nepil, přestal komunikovat úplně a seděl sám v koutě.. ve třídě s vrstevníky to bylo v klidu

martinka_33
14. zář 2023

@dashyyy no tak to mozna u nejmladší hrozí, ta je nemluvný introvert... Starší jsou videt a slyset kudy jdou, tem nehrozilo ze by se oproti starsim nevymezili 😀

dashyyy
14. zář 2023

@martinka_33 holka je taky silnější průbojnější jedinec a i jí bylo líp mezi svýma trpaslíkama 😀

ekou
14. zář 2023

@martinka_33 jedna věc je 36,9 až 37 naměřeno a druhá věc jestli dítě soplí/kašle 😅🤔 u nás školka teprve začala. Tak jsem zvědavá co budu řešit neřešit 😂.
Osobně doufám, že učitelku z druhé třídy dítě nebude mít, jelikož co jsem slyšela...tak celkem masakr.

pampeliska1313
14. zář 2023

Jako tohle mi přijde už situace kdy ujely nervy. Neříkám ze je to dobře, ale občas se stane, proste to ale není vhodnej způsob jak komunikovat svoji frustraci.) Jako rodič bych se z toho dobře necítila. Udelala bych to přesně jako tu někdo psal, ze bych se pak jen vyjádřila ze to asi bylo dneska náročný. Ono by ji pak mělo cvaknout ze to asi nebylo v pohodě a spis by se tomu mohla vyvarovat. Pokud by se to opakovalo, tak bych se ozvala hlavní vychovatelce/někomu výš.. Jakoze “cizímu” dítěti říkat takový věci z pozice vychovatele by měla byt “no go zóna” přesně kvůli tomu, ze ti rodiče vkládají důvěru do toho, kdo se o ty děti stará, ze to bude s nějakou láskou a péčí, ideálně skoro jako doma.

gbp
14. zář 2023

docela me prekvapuje kolik z vas by slo do razne prime konfrontace s ucitelkou 🤔 ja bych teda zvolila ten opatrnejsi zpusob "dnes narocny den?" a "s temi detmi to musi byt nekdy tezke, ze?". vazne bych mela strach co by se po nejake drsnejsi konfrontaci vratilo. ne teda mne, ale memu diteti 🤷🏼‍♀️🙄 protoze pokud to ucitelka dela bezne, mela bych fakt strach, jak si na tom mem smlsne 🤦🏼‍♀️ pokud ji ujely nervy, je dle me fajn, ze vi, ze to nekdo z venku vi, ale zaroven ji hned nesoudi. nevim je to tezke...

ai30
14. zář 2023

@gbp Kdybych si myslela, ze ucitelka je natolik labilni, ze kdyz ji reknu, ze neco neni ok, pomstila by se mi na diteti, menim okamzite skolku.

surikata131
14. zář 2023

To je od učitelky absolutně neprofesionální. Ještě beru nějaké zvýšení hlasu, když děti neposlouchají, ale vyhrožovat fyzickými tresty? Já bych se poohlédla po jiné školce, asi bohužel až pro příští rok…protože kdoví jestli je to ojedinělá situace, co se tam běžně děje