icon

Je normální chování ředitelky při individuálním vzdělávání?

klokanka31
3. zář 2025

Dnes jsme byli s Eliškou na schůzce v MŠ kvůli individuálnímu vzdělávání, a jsem dost zaskočená. Ředitelka arogantní chování, tvrdí že jsme povinni na listopadové přezkoušení donést vyplněné sešity, výtvarné práce, fotky z akcí. Jako s tím problém nemám, už jsme na tom začali pracovat, ale udivuje mě že je to povinné. A prý když na přezkoušení nepředvede to co budou chtít, když bude i např.stydlivá, neotrkaná, tak okamžitě individuál ukončí. Když jsem říkala jak je šikovná, že umí vše co bude potřebovat do školy (umí už dobře i zpaměti počítat, zná písmena, umí je napsat, vyjmenuje dny v týdnu, měsíce, roční období, teď se začala učit hodiny,atd) tak naprostý nezájem. Je tohle chování ředitelky normální? 😳

Strana
z6
zuzkasim
3. zář 2025

Co chceš slyšet? Uznání, že to normální není? Nikdo z nás u toho nebyl. Chápu, že ti nebylo jednání paní ředitelky příjemné, představovala sis to jinak.

klokanka31
autor
3. zář 2025
@zuzkasim

Co chceš slyšet? Uznání, že to normální není? Nikdo z nás u toho nebyl. Chápu, že ti nebylo jednání paní ředitelky příjemné, představovala sis to jinak.

@zuzkasim Chci slyšet jaké zkušenosti mají jiné maminky co mají individuál předškoláků.

eldoradoh
Autor odpověď smazal
klokanka31
autor
3. zář 2025
@eldoradoh
Odpověď byla smazaná

@eldoradoh Tak se snad toho dítěte můžou zeptat, předpokládám že u přezkoušení dají nějaké papíry na vyplňování. Stejně jako nemusí pak teda věřit že to vyplnilo a namalovalo dítě které přezkušují...

klokanka31
autor
3. zář 2025

@sarihy Díky, tohle já už našla na jaře, ale ředitelka tvrdí že to tak není.

helabella
3. zář 2025

Jediná možnost jak může školka ukončit předškolní vzdělávání je v případě, že se na přezkoušení dítě nedostaví. Pokud se dostaví a neřekne ani slovo, není to důvod pro ukončení vzdělávání. Sešity, pracovní listy, atd. povinné nejsou, nicméně podobu přezkoušení si může školka určit sama -- např. zda proběhne v ředitelně, za provozu s dětmi, s jakou učitelkou, atd. Pokud se ti chování ředitelky nelíbí, tak se musíš vůči němu vymezit a hlavně si dohledat všechny informace, ať máš argumenty. My měli podobnou ředitelku, nicméně, žádné sešity, ani nic jiného jsme na přezkušení nepřinesli.

j.a.n.i
3. zář 2025

Asi takhle, to, co mam, bych klidně vzala, nic dalšího bych kvuli pani reditelce neresila. A fotky bych ji taky nebrala, to povazuju za soukromé a ukazuju je jen tomu, komu iznam za vhodné.

klokanka31
autor
3. zář 2025
@helabella

Jediná možnost jak může školka ukončit předškolní vzdělávání je v případě, že se na přezkoušení dítě nedostaví. Pokud se dostaví a neřekne ani slovo, není to důvod pro ukončení vzdělávání. Sešity, pracovní listy, atd. povinné nejsou, nicméně podobu přezkoušení si může školka určit sama -- např. zda proběhne v ředitelně, za provozu s dětmi, s jakou učitelkou, atd. Pokud se ti chování ředitelky nelíbí, tak se musíš vůči němu vymezit a hlavně si dohledat všechny informace, ať máš argumenty. My měli podobnou ředitelku, nicméně, žádné sešity, ani nic jiného jsme na přezkušení nepřinesli.

@helabella Já ředitelce říkala že podle zákona se může individuál ukončit jen kvůli nepřítomnosti dítěte, ale ona na mě vyštěkla že ne, že to není jako čárka za příchod. Eliška s ní komunikovala skvěle, chtěla vědět jak se jmenuje, tak jí řekla jméno i příjmení, a řekla že jí řekne i bydliště, že už to umí, a ředitelka jí ani nepochválila že je šikovná, přijde mi že to s dětmi neumí. My nakoupili už na jaře spoustu sešitů abysme pak donesli ukázat co Eliška umí, sama se těšila, každý den chce vyplňovat, prý aby ve školce viděli jak je šikovná. Jenže dneska když ředitelka řekla že to co umí není důležitý, tak je Eliška zaražená, a má pocit že je to k ničemu 🙄

squezy
3. zář 2025

@klokanka31 pokud ředitelka umožňuje individual,tak se musí řídit nějakými pravidly, které ti musí předložit nebo ti říct,na základě jakych pravidel jedou. Někde něco písemného jako školní řád. Že se chová arogantně,to už prostě u lidí bývá, když s něčím nesouhlasí a na tohle ma evidentně svůj názor,to nezměnis. Ale pravidla by měla být jasně nastavená a obě strany je musíte respektovat.

klokanka31
autor
3. zář 2025
@squezy

@klokanka31 pokud ředitelka umožňuje individual,tak se musí řídit nějakými pravidly, které ti musí předložit nebo ti říct,na základě jakych pravidel jedou. Někde něco písemného jako školní řád. Že se chová arogantně,to už prostě u lidí bývá, když s něčím nesouhlasí a na tohle ma evidentně svůj názor,to nezměnis. Ale pravidla by měla být jasně nastavená a obě strany je musíte respektovat.

@squezy Individuál ve školce musí přijmout každý ředitel. A je zajímavý že mi dala podepsat papír, kde se píše, že individuál bude zrušený jen pokud se dítě nedostaví. Tak já nevím jestli jen zastrašuje nebo co

j.a.n.i
3. zář 2025
@klokanka31

@squezy Individuál ve školce musí přijmout každý ředitel. A je zajímavý že mi dala podepsat papír, kde se píše, že individuál bude zrušený jen pokud se dítě nedostaví. Tak já nevím jestli jen zastrašuje nebo co

@klokanka31 Asi zastrašuje, prostě bych to neresila a pak tam na přezkoušení nakracela a hotovo.

klokanka31
autor
3. zář 2025
@j.a.n.i

Asi takhle, to, co mam, bych klidně vzala, nic dalšího bych kvuli pani reditelce neresila. A fotky bych ji taky nebrala, to povazuju za soukromé a ukazuju je jen tomu, komu iznam za vhodné.

@j.a.n.i No s fotkami mě ředitelka dostala, prý že mám vyfotit jak jdeme někam do parku/do lesa a Eliška přelézá klády, a tak podobně 😳 Já na ní zírala jako co, že to je přece nebezpečné, a ona se mi smála do očí že ne, že jejich školka normálně nechává děcka skákat po kládách. Já na ní jestli neví co dětí to už zavalilo, a ona jen mávla rukou jako co řeším. Já psala do okolních školek jestli je tohle standartní, a jeden ředitel si nás na zítra pozval, tak uvidíme a kdyby nám dal možnost, Elišku bysme přehodili do jeho školky.

levandule_k
3. zář 2025

Každopádně přelézat hromadu klád je nebezpečné, pár lidí už takhle umřelo.

j.a.n.i
3. zář 2025
@klokanka31

@j.a.n.i No s fotkami mě ředitelka dostala, prý že mám vyfotit jak jdeme někam do parku/do lesa a Eliška přelézá klády, a tak podobně 😳 Já na ní zírala jako co, že to je přece nebezpečné, a ona se mi smála do očí že ne, že jejich školka normálně nechává děcka skákat po kládách. Já na ní jestli neví co dětí to už zavalilo, a ona jen mávla rukou jako co řeším. Já psala do okolních školek jestli je tohle standartní, a jeden ředitel si nás na zítra pozval, tak uvidíme a kdyby nám dal možnost, Elišku bysme přehodili do jeho školky.

@klokanka31 Asi bych neresila klády, ač souhlasim s tim, ze to nebezpečné je, ale sdělila, ze fotografie dite jsou soukromé a nosit je tim padem nebudu.

konidana
3. zář 2025
@klokanka31

@klokanka31 hlavne kvuli diteti bych hledala jinou skolku, kde vas vezmou, budou mit lepsi pristup a komunikace bude v pohode. U individualu je celkem jedno, ze skolka bude dal. Ty to jednani zkousnes, reknes si ze to je .... , ale co chudak dite?

klokanka31
autor
3. zář 2025
@konidana

@klokanka31 hlavne kvuli diteti bych hledala jinou skolku, kde vas vezmou, budou mit lepsi pristup a komunikace bude v pohode. U individualu je celkem jedno, ze skolka bude dal. Ty to jednani zkousnes, reknes si ze to je .... , ale co chudak dite?

@konidana No právě...Eliška je smutná, byla pyšná co všechno umí, chtěla se naučit co nejvíc věcí, a pak jí ředitelka sejme že to není důležitý...

rebe
3. zář 2025

Jestli chceš, napiš mi SZ, pomůžu. Ředitelka ti lže a její chování je naprosto šílené. Ráda pomůžu a poradím, jak z toho ven, ale asi to bude lepší soukromě. Rozhodně nic nosit nemusíš a ukončit ti individuál ředitelka vážně nemůže, neboj.

rebe
3. zář 2025
@squezy

@eldoradoh Tyhle diskuse často slouží jako zdroj informací pro další rodiče v podobné situaci, tak sem prosím nepřispívej, pokud o tom nemáš informace. To, co uvádíš, není pravda: žádné důkazy v žádné podobě povinné předkládat není, ukázat práce dítěte je moc fajn, ale ne, není to povinné. Rozhovor s rodičem je podstatnou částí ověření, pokud dítě na místě nic nepředvede, protože se například stydí, je to i zcela dostačující a věřit tomu musí. A důvody pro IV v předškolním ročníku jsou soukromá věc rodiče, nemusí je nikomu sdělovat, vlastně je ani nemusí mít, klidně stačí prostě to, že to tak chce.
@squezy Pravidla ověření jsou jasně daná metodickým doporučením MŠMT, ředitel si je nemůže žádným školním řádem změnit.

somalicats
3. zář 2025

Jednání ředitelky není správné ani profesionální. Pokud chceš jít cestou individuálního vzdělávání a přezkušování, pak bych volila jinou MŠ. Já toto řešila u své druhé dcery, která sice chodila do MŠ, ale soukromé a v té době neakreditované u MŠMT. Nehodlala jsem ji na předškolní rok dávat do státní MŠ, a nehodlala jsem řešit nějaké ježdění na přezkušování. Takže v žádné ofiko MŠ zapsaná nebyla a když mi přišel dopis z městského úřadu, že dcera není zapsaná k MŠ docházce, tak jsem jim napsala, jak se věci mají a byl klid. Pokud chceš, můžu sem ten mail překopírovat (bez jmen), pro inspiraci 😀

klokanka31
autor
3. zář 2025
@somalicats

Jednání ředitelky není správné ani profesionální. Pokud chceš jít cestou individuálního vzdělávání a přezkušování, pak bych volila jinou MŠ. Já toto řešila u své druhé dcery, která sice chodila do MŠ, ale soukromé a v té době neakreditované u MŠMT. Nehodlala jsem ji na předškolní rok dávat do státní MŠ, a nehodlala jsem řešit nějaké ježdění na přezkušování. Takže v žádné ofiko MŠ zapsaná nebyla a když mi přišel dopis z městského úřadu, že dcera není zapsaná k MŠ docházce, tak jsem jim napsala, jak se věci mají a byl klid. Pokud chceš, můžu sem ten mail překopírovat (bez jmen), pro inspiraci 😀

@somalicats Jak už jsem psala, zítra máme schůzku s ředitelem jiné školky, 30 km od nás, jsem zvědavá co se dozvíme tam. Jsem ale zklamaná, Eliška měla důvěru jak to tam bude prima, že budou koukat jak je šikovná, do školy se mě těší, a pak první zážitek s institucemi má takový 😒

westie
3. zář 2025
@klokanka31

@somalicats Jak už jsem psala, zítra máme schůzku s ředitelem jiné školky, 30 km od nás, jsem zvědavá co se dozvíme tam. Jsem ale zklamaná, Eliška měla důvěru jak to tam bude prima, že budou koukat jak je šikovná, do školy se mě těší, a pak první zážitek s institucemi má takový 😒

@klokanka31 Nebudu přispívat k odborné části, ale k tomu, jaký z toho má zážitek tvoje dcera. Chápu její zklamání a úplně v pohodě bych a ní sdílela i to své. A neměla bych problém ji říct, že se ti vůbec nelíbilo chování paní ředitelky a že podle tebe není správné. Předpokládaná, že toneni zároveň ředitelka školy, kam bude dcera chodit, a že ji párkrát potkáte jen tento rok a pak už ne.
A zapracovala bych na tom, aby se dcera chtěla rozvíjet sama pro sebe a pro chuť učit se nové věci. Ona ta snaha proto, aby mě ostatní pochválili, je strašné zrádná. A jak sama vidíš, stačí jeden blbec, aby dítě odradil od chuti ke vzdělání. Ale to je spíš taková nevyžádaná rada😁

normalnimatka
3. zář 2025

Ne, normální to není. Když po tobě kdokoliv z instituce něco chce, otázej se, na základě čeho to po tobě požaduje. Jednoduchý, univerzální.
"Přezkoušení" v MŠ je jen formalita, a stačí se v podstatě dostavit.
Bylo by dobrý si dopředu zjistit, kam se hlásíš, a vybrat si jinou, nebuzerační instituci🙂

moudivlacek
3. zář 2025
@klokanka31

@sarihy Díky, tohle já už našla na jaře, ale ředitelka tvrdí že to tak není.

@klokanka31
@klokanka31 asi se blbě vyspala, jediné co je povinné se v tom listopadu dostavit, toť vše, asi to zkouší a dělá jí to dobře, předpokládám, že doma s dcerkou pracujete, určitě není povinnost něco předkládat, plete si školku se školou .... takže v klidu, případně ji pošli školský zákon, když ho nezná ;)

klokanka31
autor
3. zář 2025
@moudivlacek

@klokanka31
@klokanka31 asi se blbě vyspala, jediné co je povinné se v tom listopadu dostavit, toť vše, asi to zkouší a dělá jí to dobře, předpokládám, že doma s dcerkou pracujete, určitě není povinnost něco předkládat, plete si školku se školou .... takže v klidu, případně ji pošli školský zákon, když ho nezná ;)

@moudivlacek Jasně že s Eliškou pracuju, ale abych řekla pravdu, nejradši bych se na všechno už vykašlala. Ale zase to by akorát ublížilo jí, když má zájem se zdokonalovat a učit se.

merope
3. zář 2025
@klokanka31

@moudivlacek Jasně že s Eliškou pracuju, ale abych řekla pravdu, nejradši bych se na všechno už vykašlala. Ale zase to by akorát ublížilo jí, když má zájem se zdokonalovat a učit se.

@klokanka31 Několik podstatných věcí:
- přestaň říkat přezkoušení, zvláště před ředitelkou vůbec nepoužívej termín přezkoušení, přezkoušení v MŠ neexistuje, je pouze ověření a na to je opravdu povinnost se pouze dostavit - je 1x a to v listopadu či prosinci, osobně bych donesla, co by dcera donést chtěla a u zbytku případně řekla, že jsme to zapomněli doma, ale že to nevadí, že má aspoň něco
- v principu podoba moc není daná a hlavní je opravdu ta účast (v podstatě jde o to, aby dítě někdo viděl a já to vnímám tak, že tam jde o ověření, že dítě není týrané a podobně)
- pokud vás vezmou kdekoli jinde, tak to je rozumné tam přestoupit

Dceru vzdělávej jen proto, že ty chceš - kašli na ředitelku, ale chápu, že taková k*** dokáže dost vše znechutit. Už proto je určitě na místě najít někoho jiného. Někdo, kdo znechucuje vzdělání a chce fotit při životu nebezpečných činnostech - to je skoro na místě si to nechat od ní napsat mailem a ten poslat pro ověření na školskou inspekci s poptáním, že se ti to nezdá.

klokanka31
autor
4. zář 2025

Tak jsme byli v nové školce, ředitel naprostý pohodář, prý se teda ještě nikdy nesetkal s problémy s individuálem. Hned jsme sepsali papíry, a od 9. je zapsaná tam 🥳

barmil
4. zář 2025

@klokanka31 my mame Iv tak, ze když syn pojede pryč dostane prac listy s sebou. Každé dítě má svoje desky, rodiče vyplňují, co ho baví, co mu jde, fotky máme, aby u přezkoušení mohlo mluvit, kde bylo, co dělalo, měli podněty… nám to vyhovuje, je vidět progress a usnadňuje to cestování atd, nemusíme 5x v týdnu na povel do školky.

enoli
4. zář 2025

@klokanka31 tak říká se tomu portfolio a i ředitelka musí dokladovat práci předškoláků např. CSI. A to i těch, kteří jsou na individuálním vzdělávání.

merope
4. zář 2025
@enoli

@klokanka31 tak říká se tomu portfolio a i ředitelka musí dokladovat práci předškoláků např. CSI. A to i těch, kteří jsou na individuálním vzdělávání.

@enoli A to jak, když nic nikde neříká o tom, že by předškoláci vůbec něco museli nosit či dělat?

Strana
z6