Mám dát čtyřletou dceru do školky, když jsem doma?
Dobrý den, dcera 4 roky má nastoupit v září poprvé do školky. Hrozně moc se těší, je hodně komunikativní, snadno se seznámí, miluje děti, je otrkana, od 3 let spí u babiček klidně tři noci po sobě, ale stejně mám z toho divný pocit, dát jí do školky, když jsem ještě doma. Mám strach, že pak bude plakat, proč nemůže být s námi doma, proč musí do školky. Já bych ráda aby do školky sla. Ne kvůli tomu, že bych si odpočinula, myslim, že kolotoč okolo školky bude náročnější, než když by byla dcera doma, ale kvůli tomu, aby se naučila fungovat v kolektivu, vnímat taky jinou autoritu, bude mít větší vyžití atd atd. Chtěla bych ji dávat jen na dopoledne, jelikož jsem doma s mladším. Jak to máte vy?
Patřím na druhou stranu barikády, dokud jsem byla doma, děti do školky nechodily. Nejstarší dcera šla až jako předškolák. Žádnou újmu neutrpěla 🙂. I zpětně to vidím velmi pozitivně.
A ona do školky nechce? Ta malá hlavička si to třeba jen neumí přerovnat. Hezky jí na to namotivuj. Pozitivně pripravuj. Naše deti ve skolce od 3 let a rovnou do odpoledne. Sama jsem koukala, jak moc hezky je skolka rozvíjí. Chodi do státní, krásná česká lidová tvořivost, písničky. A uvidíš najde si tam kamarády. Vycházky, jiné podněty. Nase skolka deti hned první měsíc vzala na pout, sauna, solná jeskyně. Každý den nosí domu obrázky z listí, venkovních aktivit. Jsem nadsena. To by se mnou doma nezažili.
Rozhodně jsem pro školku, v tomto věku ideální začátek. Zpočátku na půlden, když bude sama chtít, může tam začít spinkat, když ne, bude chodit "po O". Na zvykačku ideál. Mladší dítě tuto volbu mít nebude.
Já nastupovala do školky až do předškoláků v téměř 6 letech a bylo to moc pozdě. Šla jsem do už zajetého kolektivu a z domu jsem neměla zafixované socializační návyky, vždy jsem byla introvert a neuměla se moc družit. Můj názor je, že kdyby byla možnost chodit do té školky mnohem dříve, od malošů, bylo by to mnohem lepší. Bohužel to prý nešlo, tím že mamka byla se sestrou doma a tehdy těsně po revoluci prostě ty děti matek na RD nebraly, půldenní docházka zvykem nebyla.
A co kompromis? Dát jen třeba pondělí - středa? Jen na dopoledne? Ve 4 letech jsou děti připravené na socializaci, jsou už pro ně důležití vrstevníci a školka je především zařízení výchovně-vzdělávací. Naučí se tam spoustu nového, to dítě to vždycky posune.
@plksv Za me matka nedá pětiletému tolik podnětů co školka. Dcera se se mnou už doma nudila, ze školky pořád nosila nějaké výtvory, měli různé aktivity jako divadla, karneval...nejsem zastánce dávat do školky ani ne tříleté dítě, ale čtyřleté či skoro pětileté do školky rozhodně patří. Jak tu někdo napsal, školka není primárně jen instituce hlídací, ale vzdělávací. Co všechno se moje děti naučily ve školce, to já nevěděla pomalu ve 2.třídě. A ano, možná to bude i školka od školky.
Prostě říct , že tam bude mít spousty nových kamarádů , hraček a že se naučí spousty věcí ona to teď zkouší ale bude se jí tam líbit
Dcera chodila od 2 let. To byla v mikrojeslich, 2 dny v tydnu, byla nadšená.
Ve skolce pak od 3, to jsem znovu rodila. Dcera ale chtěla chodit, ziskala kamaradky, se kterymi se navštěvuje. Taky teda ziskala nestovice. 😄
Kdyby se ji tam nechtelo, neřeknu, ale ona je tam spokojena. Nekdy chce třeba jit po o, tak neco naplanujeme, odhlasim ji. Ale vetsinou tam chce být jako prvni a odejit jako posledni. 🙈
Jsme na tom podobně (až na to, dcerce navázání nových vztahů trvá, zpočátku se cizích dětí straní), ale budu dávat na dvě až tři dopoledne. Na pět dní určitě ještě ne.
Syn chodil do školky ode dne svých druhých narozenin, nikdy jsem mu to vysvětlovat nemusela, proběhlo to v klidu, a to rovnou naskočil na plný režim, každý den, celý den. Spis teď je boj, ze se mu nechce ráno vstávat, jinak do školky chodí rád.
Ahoj, řešila jsem to samé. Dcerka 4 roky, syn 2. Chtěla jsem, aby se otrkala v kolektivu a naučila nové věci. Výsledek: nové věci se naučila, ale neotrkala se. Pořád marodila, takže po každé nemoci to bylo jako kdyby šla po prvé do školky. Holky už měly svou partu a moc ji mezi sebe nepustily. Každé ráno brek proč nemůže zůstat doma s náma... Trochu pomohlo, že jsem ji poslední 3 měsíce brala po o (do školky to máme 40 minut pěšky). V září už jdou do školky spolu, tak snad už to klape... Ikdyž všechny holky šly do školy, zůstala sama s klukama...no uvidíme... Takhle u nás
když se těší, tak asi cavyky nebudou... jsou jí 4,je nejvyšší čas, dělám ve školství a navzdory tomu, že nemám nic proti různým přístupům, jako je domácí vzdělávání atd, musím konstatovat, že děti, které jsou déle doma mají často sociální handicap, který se sice časem srovná, ale po určitou dobu jim to fakt nezávidím...
Tak jestli se tesi… urcite bych zkusila, vzit ji zpatky domu muzes kdykoliv, kdyz to pak nebude aninjedna citit jako dobre rozhodnuti… lamat to pres koleno tak nebo tak, je asi zbytecny.. ☺️
Já dala staršího syna do školky až v 5 letech a beru to pozitivně. S mladší ségrou mají super vztah a věřim tomu, že kdybych ho ve 3 letech šoupla do školky, když se ona narodila, tak by to tak nebylo. Taky záleží na dítěti. Syn je celkově pomalejší, stydlivější, má odklad, takže si stejně 2 roky školky užije.
no a jako mamka mam zkusenost takovou, ze kdyz nam nezbylo nic jineho, malej musel v roce a pul do miniskolky a o rok pozdeji uz do normalni na cely cas, asi bych byla radeji kdyby tomu bylo jinak, ale vse spatne je k necemu dobre, syn nijak neutrpel a byl brzy samostatný. A k tvému dotazu, jak ji to vysvětlit... hrala bych na to, ze je cest byt tak velka, ze uz do skolky muze, pripadne apeluj na to, ze mas hodne prace doma, coz mas 😉a pokud muzu, zkus ji pri pripadnych potizich spis chvalit, podporovat a motivovat, aby tam sla a poradila si, nez ji z litosti umoznovat byt doma kvuli prkotinam, ve skole to taky nepujde, zni to mozna drsne, ale to je život a vsechny do jedne chceme mit ve finale sobestacny dospelaky a tady to podle me zacina 😊
Nestavte to tak, ze do skolky musi. To se celkove diteti strasne spatne vysvetluje. Nemusi, vime to vsichni 😊 Udelejte z toho velkou udalost, uzasnou vec, jde se do skolky! 🤩 A hlavne to musi mit srovnane rodice 😊 Mate vyhodu, udelat si rezim dle sveho… adaptace muze byt pomala, pozvolna, jak budete potrebovat. Jste v obrovske vyhode oproti vsem tem, co deti treba vubec do skolky nedostali anebo musi na full time do prace a dite tam opravdu musi. Drzim pesti a at se vam libi! 😊
Maminky moc děkuji, snad to bude ok 😊 Vím, že mám velkou výhodu, že jsem ještě doma a tak nebude muset byt ve školce cely den, pokud tedy nebude chtít.
Taky jsem doma a vždy budu. Ale dcerka půjde do školky i s asistentem. Prostě věřím, že ji ostatní děti posunou. Hlavně v řeči. Ono ona už moc nechce se mnou nic se dělat, protože to je ze furt po no něco chci, cvičení, logopedii, prostě jsem v lázních viděla, jak reagovala na cvicitelky, tak jsem si řekla,že je načase ji dát do školky byť jen doobeda. Odpoledne můžeme jít na hřiště spolu a já budu mít dopoledne klid na úklid a vše co se týče domácnosti.
Ono záleží na dítěti. Každé je jiné. Já kdybych nemusela do práce, tak syna do školky nedám. Poslední rok před školou úplně stačí k socializaci. Jinak mi školka nepřijde přínosná, akorát je častěji nemocný. Syn tam nechodí rád. Je šťastný, když tam nemusí.
@ninive211 Možná jsme výjimka potvrzující pravidlo 🙂. Ale nám to tak opravdu vyhovovalo, děti ani paní učitelky nikdy nemluvily o tom, že by měly problém zapadnout do kolektivu, prostě žádná újma. Samozřejmě jsme nebyli zavření doma, kontaktů a aktivit jsme měli spoustu. A co se týká vědomostí a znalostí, možná moje děti nevěděly to, co ostatní, ale zase uměly něco jiného. Třeba kousek od domu máme les, kam jsme chodili pořád za každého počasí, poznávali jsme stromy atd., bavili se o přírodě, ekologii, doma pak sledovali dokumenty BBC. A z dcery byli v první třídě paf, vyhrávala jim celý první stupeň krajské přírodovědné soutěže. Co vidím jako obrovské plus - moje děti mají nadstandardní sourozenecký vztah, který nikde v okolí nepozoruji. Psala jsem u sebe na profilu, že třeba jedou spolu do Vídně... Je mi jasné, že je to i jejich povahami, ale stejně tak jsem přesvědčená, že tomu hodně napomohlo to, že prostě rané dětství strávili spolu. I vztah rodiče - děti věřím, že jsme tehdy položili dobré základy, na kterých jsme pak stavěli a stavíme dál. Já jsem prostě spokojená, zpětně nelituji já ani děti, kterým je 18 a 20.

@konidana Maminky díky moc 😊