Odklad školní docházky. Jaký máte názor?

20. únor 2020

Ahoj, ve školce mi doporučily, abych synovi odložila o rok školu. Důvodem je, že není sociálně zralý. Je to citlivka, hodně je na nás fixovaný. Když ve školce mají nějaké činnosti, tak se prý málo zapojuje a u spousty věcí neodpovídá. Nicméně já si myslím, že bude stejný i za rok, že je to jeho povahou :D. Je v tomto podobný na manžela, toho se taky můžu 10x dokola na něco ptát a trvá mu než mi odpoví a manžel je prý taky takový asociál :D. Syn je technik a malý kutil (miluje elektřinu a různé dospělácké práce), takže ho podle mě jen ty školkové činnosti nebaví. S dětmi si hraje rád, doma lítá sám po venku a nás nepotřebuje, jen musí mít tu jistotu, že mu nikde neutečeme. Jednoduché příklady umí, většinu písmen taky, podepsat se umí, posedí, je pozorný a zajímá se o to. Je to jen prostě takový ťunťa 🙂. Tak se to teď ve mě pere, zda ho do té školy dát nebo ne.
Nemám problém mu o rok prodloužit dětství, navíc nastoupí i jeho ségra do školky,tak by to bylo fajn. Ale nebude se pak ve škole nudit? Nebudou se mu pak děcka třeba později smát ,že šel o rok později? Navíc když byl se staršími dětmi, tak ho docela táhli kupředu.
Vy co jste měli podobné rozhodování, jak jste se nakonec rozhodli? Děkuji za názory.

konidana
20. únor 2020

jeslti jediný důvod pro odklad je pocit učitelky z mš, že není sociálně zralý, tak bych tomu nepřikládala váhu. Sama víš líp, jestli je nějaký problém nebo ne. Dělá mu problém nový kolektiv? Šel by do školy s nějakými spolužáky/kamarády? Je zvídavý? Píšeš, že je samostatný, já důvod k odkladu nevidím, ale vašeho syna neznám, nevím jak se chová...

konidana
20. únor 2020

Kdy je narozený? je letní? tam se u dětí dávají odklady jak na běžícím pásu (i když to někdy není potřeba) Trošku se dá vzít do úvahy i vzrůst. Zvlášt jestli je velký a nemá jiné zásadní problémy, tak bych odklad nedávala. Jo a ťuňtové jsou všichni předškoláci 😉

j.a.n.i
20. únor 2020

No, já bych tomu naopak váhu přikládala, protože co se stane, když se ve škole nebude zapojovat a nebude odpovídat... bude buď za hloupého nebo nevychovaného. A každý čas, kdy bude moct dozrát, aby to dělal méně a méně je k nezaplacení.

petracig
20. únor 2020

řeším úplně ten samý problém, u nás je to přesně tak, jak píšeš. v březnu jdeme do pedagogicko psychologické poradny, tak uvidím...

barulina
20. únor 2020

Madcera mela odklad a vubec to nevnima. Ja sama jsem s odkladem a nikdy to nikdo neresil. Za me to je pro ditko lepsi kdyz uz se to k reseni nabidne

konidana
20. únor 2020

@j.a.n.i ale to bude ve škole úplně stejné, ne-li horší pokud se tam bude nudit. zakladatelka píše že rozezná písmena, čísla, počítá, je samostatný, ... Rozhodně bych to zkonzultovala v PPP, se školou , ideálně přímo s budoucí třídní při zápisu.

j.a.n.i
20. únor 2020

@konidana To, že rozezná písmena a čísla je zcela irelevantní... pokud to nebude zvládat sociálně, tak se tam nudit nebude.

panihk
20. únor 2020

Řeším dost to samé. Dcera je hodně šikovná, začíná číst, počítá, atd. Ale když se jí učitelka na něco zeptá, tak stojí a kouká, prostě se stydí odpovědět. S dětma komunikuje, doma je generál, ale jak má sama promluvit před někým dospělým, je to prostě problém. A nevím, popravdě, co s tím. ☹

eithelwing
20. únor 2020

Určitě bych se poradila ještě s někým, ideálně pedagogicko-psychologická poradna. Sociální vyzrálost mi přijde dost podstatná, leckdy důležitější, než zda zná nějaké písmeno nebo číslo. To, s jakou nastoupí do školy, si může nést dlouhodoběji v sobě, a tak nějak to může určitě celý průběh prvního stupně, ne-li celé základní školy.
Párkrát jsem radila rodičům ohledně nástupu jejich dětí na víceletá gymnázia. Je to trochu jiné, ale v základu jsem nedoporučovala gymnázium těm labilnějším. Dítě, které se hroutí ze dvojky, podle mě nemá na gymnázium chodit. Ne v tom věku 11/12 let.

Taky samozřejmě záleží, jaká bude paní učitelka v první třídě. Je to člověk od člověka. Jak si sednou se synem. Samozřejmě povaha se už nezmění, ale syn se s tím bude muset naučit trošku pracovat. Na druhou stranu je dobré, když to učitel respektuje. Měla jsem děti, které chtěly být vyloženě zkoušené před třídou, chtěly se předvést, ať už svými znalostmi nebo jako komedianti. A pak jsou děti, které si posadím k sobě a špitáme si, ideálně tak, aby ani nepoznaly, že o nějaké zkoušení jde.

konidana
20. únor 2020

@panihk
@j.a.n.i holky , moje vlastní zkušenost: chtěli mi dát odklad, protože jsem prázdninová. Ve školce jsem nespolupracovala, učitelky ze mně byly hin, no ale v PPP řekli jednoznačně do školy. To díte se nudí. "Jako nebudu přece odpovídat na debilní otázky jaká to je barva a kolik je jedna a jedna, ne? To ví přece každej, ne?" Přesně tohle jsem si v těch 6 letech myslela a ve školce mě měli za problémový nepřizpůsobivý dítě 😉

babka
20. únor 2020

@panihk Dcera je taková ještě ve druhé třídě. Stydí se a něco z ní vydolovat je občas problém. A přesto nemá ve škole žádné potíže, paní učitelka je trpělivá a postupně se to lepší.

orisek56
20. únor 2020

Ahoj, z vlastni zkusenosti ja se sebou. Muzu odklad doporucit. Pokud na to jeste neni vyzraly, nedavej ho tam. Rok navic neni nic tragickeho, co by mu mohlo ublizit, naopak jen prospeje. Ja jsem rada, ze mi nasi dali odklad. Byla jsem hrava a jeste trochu v jinem svete a opravdu za ten rok jsem dozrala teprva tam, kde byli 6 leti.

petracig
20. únor 2020

@panihk přesně, u nás to samé! Jdete do poradny?

jajulin
20. únor 2020

Nejstarší syn je narozený na konci srpna. U nás byl odklad jasná volba a ve školce i v PPP to viděli stejně. Syn uměl písmena od 2 let a počítal jak druhák, ale tohle na školní docházku zdaleka nestačí. Byl hodně nesmělý, styděl se ptát, spolupráce s dětmi nijaká, spíše samotář, velký introvert, vzrůstem velice drobný. Samozřejmě povaha se mu za rok nezměnila, ale ten rok navíc byla pro něj nejlepší možná volba. Přece jen jako skoro nejstarší ve třídě si víc věří a hlavně je schopný jít si za svým, být nejlepší, premiant. Teď je ve čtvrté třídě a našeho rozhodnutí jsme nikdy nelitovali.

panihk
20. únor 2020

@petracig Nemám to v plánu. Teď budou mít ve školce nějakou pani z poradny, tak jsem ji požádala, ať se na ni zaměří. Uvidíme, co doporučí. Odklad bych nerada, ona se strašně těší, už máme koupenou aktovku, pořád o tom básní, jak tam půjde s holkama ze školky, s kým si sedne, co se všechno naučí...

zmrzlinka
20. únor 2020

Pokud už počítá a zná nějaké to písmenko ,tak bych ho do školy dala.Pokud má takovou povahu,tak podle mne není důvod k odkladu.Mozna mu i změna prospěje.

petracig
20. únor 2020

@panihk Tak to je dobrý, to u nás ne. Táda chce prý ještě radši do školky 😀

dashyyy
20. únor 2020

kvůli sociální stránce jsem dala odklad na doporučení školky i PPP.. já jsem to teda věděla a cítila, že to tak dopadne.. jak píšeš je to taky asociál po tatínkovi, nejradši je sám nebo s prarodiči v kravíně, kde kydá hnůj.. rok navíc mu neskutečně prospěl, byl to za ten rok velký obrat a i ve škole to zvládá super (ted 1. třída) učitelka říkala, že se ze začátku vůbec nehlásil a nezapojoval a teď už úplně v pohodě, úplně otočil a hrozně v mých očích vyrostl... je teda fakt, že druhá půlka předškolní třídy byla opruz, už se to pro něj opakovalo a to ho nebavilo, ale ve škole by se býval trápil.. my oba bychom se trápili.. určitě bych počkala na posudek z PPP, paní psycholožka mi hodně pomohla ujasnit si názor 🙂 přijde mi nakonec ve škole šťastnější než kdy byl za 4roky ve školce, ale musel si do toho dozrát 🙂

jaja01k
20. únor 2020

Náš předškolák dost bojuje s komunikací. Ve školce má problém pozdravit učitelky i děti, na osobní otázky neodpovídá vůbec. Jinak když ho učitelka vyvolá, tak prý odpoví, pokud stačí jedno dvě slova. Taky je pro něj těžké zapojit se do kolektivu. Počítám, že u zápisu z něj nic moc nedostanou. Ale o odkladu vůbec neuvažuju. Já byla taky taková a ve škole se to dost zlepšilo, takže si myslím, že i synovi škola spíš pomůže.

janablizka
20. únor 2020

Můj syn měl také rok odklad i vnučka,která se moc ve školce nezapojovala a vůbec to nebylo ke škodě že šli o rok později.

martt
20. únor 2020

Nečetla jsem všechny komentáře. Ale se synem, kdyz byl předškolní, tak jsme řešily, také odklad jestli ano nebo ne. Vědomostně na tom byl už jako prvnak uměl písmena, počítat, psat, ale sociálně byl slabší. Ve školce se vůbec neprojevoval, nebyl tam vubec aktivní. Je pravda, že i dost marodil. Učitelka ze školky nám nejdříve radila, že odklad ano pak zase ne, pak zas, že jo a na konec, že ne. Ale to už jsme byli objednaný do psychologické poradny, kde zněl verdikt, že se máme rozhodnout sami, ale ze by mu odklad nejspíše prospěl. Tak jsme mu odklad dali a musím říct, že se sociálně o dost zlepšil. Dokonce se začal pak více zapojovat, hlasit se a našel si i více kamarádů. A nikdo se mu ve škole nesmál, že šel o rok déle na víc s ním šlo i pár děti, také o rok dyl, takže nebyl sám starší. Dokonce mají ve třídě holčičku, která je pomalu starší o 2 roky než ostatní děti a také se jí nikdo nesmál.

caverina
20. únor 2020

Kluk byl šikovný.. znal písmenka, počítal do dvaceti, uměl se podepsat.. v tomhle směru žádný důvod k odkladu... Ale....bal se změn, neznámých lidi, cizího prostředí... Na prvním zápisu sklopil oči do země a nepromluvil ani slovo.... Za rok při zápisu řekl i to co neměl.... Ten další rok ve školce mu neskutečně prospěl... Ano mohlo se klidně stát, že by to bylo k ničemu a dopadlo by to stejně, ale to jsem vědět nemohla a nechtěla jsem riskovat, že mu předčasným nástupem do školy ještě vše víc zkomplikuji...

hermanka88
20. únor 2020

Tady bych asi odklad nedávala.Navíc,máš půl roku ještě a bude zas jiný.My jsme dali odklad loni synovi, ale to bylo trošku z jiného důvodu .Nicméně už v říjnu bylo jasné,že to vlastně bylo zbytečné a za toho půl roku bylo vše jinak. Pak nám to řekla učitelka z předškolní třídy, kam jsme ho na ten rok přeložili.Pry by to zvládl.Ale tak,neublížilo to,dostal prostě rok dětství navíc 😁

veruuu_kubesovic
20. únor 2020

Dcera je srpnová a mám pro ní vyřízený odklad, podle mě na školu zralá není, začala pozdě mluvit, je hravá, neudrží pozornost, rozhodně si nemyslím, že by se ten odkladový rok ve školce nudila a škola jí neuteče a že půjde v 7letech? to přece není nic tragického...
Beru to tak jak dceru vidím já, i učitelky ve školce navíc beru názor speciální pedagožky a psycholožky v SPC, kde už jsme byly a rok navíc ve školce jí prospěje 🙂

caverina
20. únor 2020

U takových diskuzí přemýšlím, proč jsou odklady tak "odsuzovane" a takovým strašákem.. Pokud samozřejmě jediným důvodem není jen tolik zminovane"prodlouzeni detstvi"... Odklad přece neznamená, že je dítě hloupé....

izz76
20. únor 2020

Moje dcera je předškolacka, narozena na konci srpna a, take nám ve školce doporučily odklad. Z důvodu nezralosti, dcera je dětská, hravá, nějaké úkoly pro před školáky ji baví chvíli, je citliva, snadno se rozplace. Zase na druhou stranu je sebevědomá, komunikativní, nestydí se,snadno navazuje kontakty, nemá problém pokecat s úplně cizama lidma. To co má umět předškolák u zápisu by bez problémů zvládla, takže se jdeme poradit do poradny, nechci nic uspechat a názor učitelek v mš beru za dulezity.

baris
21. únor 2020

Mám 2 dcery. Starší - narozená na konci prázdnin a mega citlivka. Odklad školní docházky jsem ji dala. Já jsem to chtěla, učitelky z MŠ mi to taky doporučovaly a v PPP potvrdili. Znalosti měla, ale sociální nezralost.

Pořád mě mega citlivka, ale nástup o rok později zvládla mnohem lépe. Člověk se nezmění, jen ji díky větší sociální zralosti se s tím dokáže lépe poprat. A rozhodně není nejstarší ve třídě.

Mladší - narozená v únoru - šla normálně a je ve třídě jedna z nejmladších 😀😀😀. Je sice těžký dysfatik, ale opět dle mě, učitelek z MŠ do školy už patřila. Byla připravena. Řeč je a bude tragédie vždy.

A je pro info - škola není jen o hraní a hlídání dětí. Učitelky v MŠ s předškoláky pracují - dávají jim úkoly na grafomotoriku, poznávání období, barev, větší x menší .... A protože děti už znají a mají na to vzdělání a praxi, doporučují potom odklad nebo nástup do školy.

Znalosti nejsou vše. Na zš bude chodit 9let. Pokud se mu zhnusí hned v 1 třídě, tak to bude špatně.

antoinet
21. únor 2020

Meli jsme ve skolce psycholozku a ta rikala, ze diteti ublizi odklad, ktery potrebuje a nedostane se mu ho a stejne tak zbytecny odklad - dite se pak dalsi rok ve skolce nudi, za rok je o hlavu vetsi nez ty miminka kolem nej a hur se mu s detma prateli, kdyz uz je vyvojove dal. Urcite bych do te poradny zasla, maji velke zkusenosti.
Ja jsem sveho syna konzultovala (stydlivy, introvert, trochu stresar) a pry to jsou povahove rysy a ucitel by mel dohlednout, aby pri spolecnych aktivitach nestal stranou. Mu tu ale mame malotridku, v rocniku je tak 5 deti, tak je individualni pristup snazsi, nez kdyz je dite jedno z 25ti.
Objednejte se na dobu pred zapisem a uvidite, co se dozvite, urcite to budou rady na miru diteti, na interneru je to takove obecne, kazdy vidi sve dite, kdyz radi.

elu
21. únor 2020

Tak uplne to same jsem take resila, dala jsem na svuj pocit, ze je to povahovy rys, ne nezralost a jsem rada, ze jsem tak udelala...jak pises, starsi deti ji potahnou nahoru... Ted resim syna, ten je rijnovy a ten musi tvrdnout ve skolce o rok dyl a myslim, ze ten posledni rok tam bude jen stagnovat

zelenoockaa
21. únor 2020

Zbytečný odklad může ublížit stejně jako odklad, který měl být a neproběhl. V první řadě bych se zkusila domluvit s klukem, jestli by už do školy chtěl. Tomu že je citlivka bych asi moc váhu nepřikládala, já taková byla celou základku a odklad by byl naprosto marný :D:D.