Předčasný nástup do školy. Je to správná volba?
Ahoj,
uz jsem to resila, ale zapis s blizi a ja porad nevim jak se rozhodnout...
Dcera narozena 8.9, ve skolce ve skupine predskolaku, takze vsichni kamaradi jdou k zapisu. Znam ucitelku, ktera bude mit prvnacky, vim o ni, ze je skvela, trpeliva, proste hodne bych stala o to, aby ji dcera mela.
Resim tedy predcasny nastup do skoly. V poradne jsme byli, zaver je "delejte si co chcete, my vam to napisem jak se rozhodnete", ve skolce vlastne totez, takze nevim. Z chovani i testu v poradne je zaver, ze je nadprumerne inteligentni, schopnost pochopeni ma hodne vysoko, soustredenou praci zvlada cca pul hodiny (coz staci, to do zari pravdepodobne jeste dozraje a k tomu vim, ze takhle ucitelka prvnacky nemorí 45minut v lavici), grafomotorika nadprumerna.. ALE - spatne mluvi, sluchova diferenciace neni plne vyzrala (ne vzdy chyti rozdily, zejmena u sykavek). Dlouho jsme vybirali dobreho logopeda, ktery nasel v cem je potiz a zacal ji to spravne ucit (respektive spravne nas vest co a jak mame trenovat) chodime tam 3 mesice cca a zlepsuje se vyrazne, ale urcite do zari nebude mluvit "ciste". I pres "vadu reci" ma hromadu kamaradu, je velmi spolecenska , slovni zasobu ma bohatou
Fyzickymi predpoklady neni zadne drobne ditko, ktere by starsi deti uslapaly, je naopak vetsi nez vetsina ostatnich...
A ted "babo rad" - sli byste v tomhle pripade k zapisu nebo ne? Da ji jeste neco ten rok ve skolce? Nebude to pro ni uz nuda a ztrata casu? Davali jste dite predcasne nekdo?
@fifinka2020 Škola dítě nemusí přijmout, není mu do 31.8. 6 let, správně má do školní docházky nastoupit až za rok.
Mám taky šikovnou holčičku, která je narozená 10.9. Školu po vědomostní stránce by dala levou zadní, ale cítím, že potřebuje dozrát sociálně. Je hodně citlivá, všechno si moc bere a jsem si jistá, že ten rok ve školce jí bude ještě k dobru. Na školu si sice hraje ráda, ale když si s ní o tom povídám, chce zůstat spíš ještě ve školce. Je možné, že za rok už bude umět číst a psát 😄. To ale ničemu nevadí, potřebuje dozrát ještě emočně. Dávám sama na sebe a do školy nejde.
Já bych dala. Podle toho, co píšeš, si myslím, že na tom bude i lépe, než mnohé děti, které jdou v 6 letech. Hodně pilujte slabší stránky a bude to dobré. Těch "plusových věcí" u ní vidím víc, než případných rizik. Kdyby měla fakt problém, v poradně by vám to řekli. Tím, že problém velký není, tak to nechávají na vás. Navíc je hned na začátku září. Kdyby se narodila o 14 dní dřív, také bys možná váhala méně nebo vůbec. A z letních děti dostávají odklady častěji kluci, holky jsou "adaptabilnejsi" 😉.
Moc děkuji za nazory! Domluvila jsem s paní učitelkou, že se s ní ještě sejde a pak to rozseknem, ale asi dáme...
Snad nebudu litovat. Je fakt, ze kdyby byla narozena do 31.8 tak bych nevahala, to bych mela jasno, ze pujde
@tereza0111 Já jsem narozená taky relativně na začátku školního roku (později než tvá dcera) do školy jsem chtěla jít dřív a tak jsem šla. Rodiče občas říkají, že jsem na prvním stupni byla taková skleslá, že to na mě možná bylo moc, já nesouhlasím, přesně jak píšeš - měla jsem tam kamarády z předškoláku. Navíc jsem ráda byla benjamínek. Číst jsem uměla, no nebyl žádný důvod do školy nejít, nechtěla bych být o ročník níž - všude, nejen na zakladce... Hlavní otázka je: Dcera do školy chce? Pokud ano a bude přijata, tak rozhodně doporučuji.
V tomhle případě bych asi dala. Malinko jsem to řešila u dcery, protože byla hodně napřed, tak jsem se bála, aby se veškole nenudila, ale ona je lednová, takže by ten posun byl velký. Zvládla by to určitě, ale v podstatě kromě té nudy ve škole nebyl důvod - ve školce se jí líbilo, tak jsem si řekla, že jí nebudu zkracovat dětství. Pokud by byla zářijová a ještě tam byl ten tlak, že ostatní děti jdou, tak si myslím, že by šla dřív.
Ač mi "předčasné zaškolení" obvykle je dost proti mysli, u vás je to prakticky o týden, takže fakt spíš formalita.
Nicméně mám dvě děti: Starší šel po školy po odkladu a i tak to bylo na hraně skrz to, jestli to zvládne kvůli únavě. Nicméně syn je autista a je opravdu velmi snadno přetížitelný i jen pobytem mezi lidma. První třída u něj byla bez kroužků a po obědě hned domů. Nemyslitelná družina a podobně, i tak nebylo jisté, jestli to zvládne... Takže bych na tvém místě asi zvlážila i to, jestli máš čas vyzvedávat dítě ve dvanáct každý den, protože se vám může tohle snadno stát (prostě je "malá").
Mladší naopak půjde do školy bez odkladu, ač jazyk není ok (patlá, ne zrovna spolehlivě rozlišuje sykavky, ale hlavně je nevyslovuje a pod.) ... Řešili jste to jak s logopedem, tak s SPC, u obou dost podobný verdikt "dělejte, jak chcete, zvládnout by to měl, ale klidně by měl i rok co dohánět" ... Ale syn do školy strašně moc chce, takže prostě půjde.
Nedala, sama mám nadprůměrně inteligentní dítě narozené 4. září, v pěti plynně četl, počítal, logopedii ukončil ve 4 letech... dnes je v sedmé (resp. v sekundě) a jsem ráda, že jsem ten rok počkala. Nic mu neuteklo, naopak.
A z pohledu učitelky, původně spec. ped., teď jsem chvíli na prvním stupni.... viděla jsem dvě předčasně zaškolené děti a mnoho dětí, kterým byl doporučen odklad, ale rodiče nechtěli... a na všech je to znát. Táhnou to s sebou a možná to nikdy nedoženou...
Dala bych do školy. Řešila jsem předčasný nástup do školy u dcerky. Dcerka je ale prosincová, tak jsme nakonec kvůli sociální stránce nechali školku. Musím říct ale, že školka jí nic nedává. Ona chce jet dopředu podstatně rychleji, než jí školka nabízí. Kdybych se rozhodovala znovu, dala bych jí. Sociální stránku dohnala za pár měsíců, do září máte času dost. A kdyby ne...jejda, kolik prvňáčků má problémy s řečí. A u vás to není nic strašného.
@tereza0111 dej odklad. Ono ji nic neuteče
Mám dceru narozenou přesně ve stejný den, má doma staršího bráchu, takže i díky němu umí psát a číst písmenka, počítat do stovky a sčítat do dvaceti, mluví ve školce anglicky, hodně si hraje na školu a těší se tam, zná budovu školy a zná i některé učitelky, ale do školy ji určitě dávat nebudeme. A máme pro to důvody, že nechci, aby byla nejmladší, je velmi drobná a představa, že je tam s dětmi, které dostaly odklad a jsou o rok až skoro dva starší, mi nedělá dobře. Další důvod je, že u nás školka hodně pracuje s předškoláky, mají svůj vlastní program a vím, že se tam dcera nudit nebude. Zároveň má dva velké koníčky, které ji zabírají hodně času a jsou brzy odpoledne a lépe se mi ji bere dřív ze školky než ze školy - chodit bude do školy, kde mají každý den do tří.
Dcera je narozená 15.9., chtěli jsme ji dát o rok dříve, ale poradna to zatrhla kvůli logopedické vadě, která ale u o rok starších dětí nevadí, jak zjišťuji. Teď nám škola navrhla, jestli nechceme dělat srovnávací test a přeskočit ročník, takže by šla mezi děti, kam ji poradna prvně nepustila.
Ten rok ve školce ji nic nedal, jen vzal chuť dělat nové věci, plnit úkoly, dělat různé procvičování.
@tereza0111 dcera narozena 16.9. A dali jsme předčasný nástup. Dnes je ve 4. třídě, premiantka a já jsem rada ze jsme se nakonec rozhodli pro jít do školy. Také i kvůli školce, že by ji všichni kamarádi odešli. My na logo řešili pouze R a Ř, které se během té první třídy naučila. Navíc ji ten starší kolektiv vyhovuje víc, táhne ji. O rok níže s mladšími dětmi by asi zakrnela. Je to hrozně těžké rozhodování, ale hlavne jisti si musíte být vy, kdyby byla narozena o 8 dní dříve, přemýšleli byste nad odkladem nebo by normálně do školy šla?
@tereza0111 Dcera je v červnu a šla v 6 letech. Ve třídě má 2 holky koncem srpna narozené a naprosto OK. Holky jsou nyní v 7. třídě.Bude jim na konci školního roku 13.
Ja bych do školy nedávala. Dcera je červencová, šla tedy jak měla, chtěla s kamarády, ale ze startu šíleně problémy, nic doma nechtěla dělat, chtěla si jen hrát… naštěstí to učení doteď nepotřebuje, nedokážu si představit, kdyby se opravdu učit doma musela,doteď slyším od učitelek, že je ze třídy nejchytřejší, nejlepší…, ale vidím, ze není úplně dozrálá v socializaci… nejstarší děti ve třídě jsou o téměř 2 roky starší a pak šikanuji ty nejmladší, co ještě ten rozum nemaj… ale máme hroznou třídu… mít normální třídu, možná bych to viděla jinak…
Taky nejsem úplně fanda předčasného zaškolování. Zde jde ale fakt o týden, kdy se narodila později. A do září ještě času dost, děti teď v těch 6 letech udělají obrovský skok ve vývoji. Pokud znáte učitelku, kterou by teoreticky měla mít a je dobrá, zkuste se s ní sejít a pobavit se o tom, v PPP jestliže nejsou vyloženě proti tomu, tak asi to hodnotí tak, že školu by v pohodě zvládla. PPP obecně těm předčasným zaškolováním nefandí, takže jestli u vás s tím byli v pohodě, tak asi OK. Je dost možné, že ani školka jí nic navíc už nedá a bude se tam nudit. Být to kluk (kluci jsou prostě v tomto jiní a sociálně často pozadu, i rozumově se vyvíjejí prostě trochu se zpožděním oproti holčičkám), tak tam bych to asi nedělala, ale u holky možná i jo.
Moje neteř narozena na konci září do školy před šestými narozeninami nastoupila. Byla ale moc šikovná, už pomalu začínala číst... Nebyl tam vlastně žádný problém a rok ve školce by byl zbytečný. Pro ni.
S dcerou teď aktuálně do 1. třídy chodí holčička, která měla 6 let v říjnu.
Já bych třeba ten zápis zkusila. Domluvila bych se ale s budoucí učitelkou, ať ti řekne, co si myslí o té její řeči. A dceři bych řekla, že má jít do školy až za rok a že to půjdete jen zkusit. Aby s tím počítala.
Nejhorší jsou ty naděje a pak, když to nevyjde.
Držím pěsti. 🍀
Syn je narozený také 8.9., je předčasné zaškolený, má diagnostikovány 2. Stupeň nadání a ve školce už by se nudil. Z poradny ho nechtěli pustit jen kvůli grafomotorice. Ale tu dohnal velmi rychle a ve škole je sice nejmladší, ale spokojený. Rozhodne nelitujeme, že šel dřív. Manžel mi říkal, kdybych týden nepřenášela, nemuseli jsme nic řešit 😁
@pampelina18 na větu ono ji nic neuteče začínám být lehce alergicka😂 proč dát odklad? Holky jsou v tohle šikovný, pokud bude mít dobrou učitelku a domácí zázemí má taky jak vidím dobré, nedávat odklad. Známá dala dceři odklad. Do 14 let několikrát měnili školu proroze holka byla dost chytrá a nudila se. Oproti ostatním ve stride byl ten rok fakt znát. Ale to jejich "užívala si dětství"...🙈🙈 no to užívala, co 3 roky nové kamaradi, to v tomhle věku fakt chceš...
Pro me je duvodu kdy by melo jit dite do skoly driv nez musi = 0
@aurum27 ja to mela o 2hodiny 😅 a sel by o rok driv do skoly
@zara11 určitě to dělá i třída.. já mám červencovou holku, šla v termínu a úplně super, je hodně vysoká, takže nejmladší ve třídě, ale skoro nejvyšší, nemá sebemenší problém - aktuálně 4. třída a zvažujeme gympl od šestky.. kdežto kluk taky červencový s odkladem a tam by bývala škola byla peklo
@zara11 děti jsou fakt zlé a holčičky si umí dost škodit, možná bych řekla, že víc než klluci.. moje má intoleranci potravinovou a tuhle mi dávala číst, jak jí spolužačka psala, že jí nic není a že si to vymyslela, aby byla zajímavá a ať jde do prdele.. ve 4. třídě.. holka už tak trpí dost, že s ostatníma nemůže do jídelny a pak ještě řešíme takovýhle kraviny
@tereza0111 mám dcerku narozenou 20.9. a do školy v září "předčasně" nastoupila, nemohli jsme pro ni udělat nic lepšího. Měla všechny "nevýhody" zde uváděné, je maličká a drobná (to stále, a už je v 5. třídě🙂) - je to sportovní gymnastka a tanečnice, tak kdo na to upozornil, byl rychle odpálkován a jen pronesl, no jo, tak to jo🙂. Nemluvila od 2. roku školky o ničem jiném, než že půjde s bráškou do školy. Učí se ráda a snadno, neměla žádný problém s adaptací, zapadla rychle, nastupovala v době covidu, ani nebyly zápisy s účastí dítěte. Dostali jsme poslední posudek od PPP, druhý den je kvůli covidu zavřeli. Stíhá všechny koníčky, tančí, dělá gymnastiku, chodí na kytaru, prudí bráchu tím, jak je k neutahání🙂. Ve třídě ji spolužáci uznávají, zvolili si ji do školního parlamentu, prý je tak spravedlivá, že ji poslouchají dobrovolně i kluci. Samozřejmě každé dítě je jiné, tak držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv.
@podaji tak to je chyba tvé kámošky, že měnila školu. Já měla odklad a školu jsem neměli. Dcera měla odklad a přesto, že je napřed, školu měnit nebudeme. Ví, že musí respektovat ty pomalejší. Sousedka má holku s odkladem a už je v 5tr. Samé jedničky a školu měnit taky nebudem respektuje pomalejší děti. To, že tvá kámoška neumí vychovat dítě, aby respektovalo druhý, to je její problém a to bude takhle pak měnit i práci....
@ninive211 pracujeme na tom už od začátku třetí třídy.. pořád jí vysvětluju, že to není její problém a že si nemůže brát, co si kdo myslí, že důležitý je, co si ona myslí o sobě.. navíc tahle holčička má doma fakt mazec, utekly s maminkou od tatínka za docela hrozných podmínek, takže je to vlastně chudák, ale hojit se na mojí holce nebude i když je mi jí moc líto

Dcera je narozená 7. září a do školy půjde. U nás je to především tím, že naše školka jede jen do konce července a pak ji zavírají. Takže by si buď na jeden rok zvykala někde jinde, nebo už půjde do školy a zatím jí všude doporučili školu jako menší zlo z těch dvou možností. Kognitivně je na tom velmi dobře, pozná písmenka, některá napíše, počítá (sčítá a odečítá do dvaceti), ve školce si i mezi staršími dokázala najít své místo, vyjde prý se všemi (i s těmi nejproblémovějšími dětmi), velmi dobře dokáže popsat své pocity. Do školy se těší a sama už do školky nechce, těší se na starší, "rozumnější" děti, bude mít ve třídě mladší sourozence spolužáků od starší dcery, které zná. Jediný problém je, že je ještě velmi hravá, ale bylo nám doporučeno ji minimálně v první třídě nedávat na žádné kroužky, ať přijde domů a má čas si hrát... no snad to bude fungovat. Starší dcera je červencová, takže tam jsem si také nebyla úplně jistá, ukázalo se to jako výborná volba. Ale bojovala jsem s tím právě z toho důvodu, že mi všichni říkali, že jí krátím dětství atd. Ten rok navíc se jí v životě bude hodit, sama jsem na vejšce využívala co se dalo - Erasmus atd.