icon

Dceři je 12 let a váží 99 kg, nevíme si rady

ladaw2
18. led 2016

Dobrý den, naší dceři je 12 let a váží 99kg a pořád přibírá, nevíme si s ženou rady ☹

Strana
z3
merope
13. únor 2016

Pár poznámek z vlastní zkušenosti:
- pokud se 12-letá nehýbe, tak v tomto věku je to o extrémním výběru vhodné aktivity, i z toho důvodu, že skoro všude bude poslední. Já měla taky nadváhu, chodila jsem na rehabilitační plavání, později s mamkou dohromady na rehabilitační cvičení na záda, teď je mnoho možností - třeba ty břišní tance, tam naopak extrémně hubené holky nebudou (stěžovala si mi kdysi kamarádka, že má zatřást něčím a vůbec to nejde, protože tam nic není 🙂 ). A mohli by pak i vystupovat, je to hezké a část holek při těle tam chodí a rozhodně je to zajímavá aktivita. Mimochodem, fakt jako sportovat jsem začla až na VŠ. A to do mě od 15 doktoři hustili zleva-zprava něco o cvičení (skolióza + jsem se rychle vytáhla = problém).

- co může udělat otec je, že o víkendu prostě vyrazí někam do lesa, na procházku, nikoli sedět doma u televize, pokud matka je ráda, že není na děti sama, tak může vzít naopak děti obě (5 letý kluk už taky zvládne chodit, řekněme 5-10 km by ujít mohl) a nechat ženu si doma odpočinout

- ale klíčový problém může být ve stravě a tam bude asi těžké ženě cokoli radit, pokud je nějak zvyklá a nebude to chtít změnit sama a co je horší, tak pokud se holka doma nenaučí vařit zdravě, bude se jí to šíleně blbě učit později. Mě to učí až chlap, protože kupu věcí prostě nejí a to zrovna kupu toho nezdravého.

- jinak váha 99kg není až tak extrémně kritická, problém je, že člověk zpravidla během života spíše nabírá než hubne, takže 99kg ve 12 letech může znamenat taky 150 ve třiceti a to už problém je, proto to doktoři tak moc řeší

@werik153 no, kdyby měla při výšce 170cm váhu 38kg, tak to je na pováženou a okamžitou návštěvu psychologa a psychiatra, protože by to byla krutá podváha se zdravotními riziky. Měla jsem partnera, co si musel hlídat extrémně váhu, protože když mu klesla na 61kg, tak už začínal cítit, že to tělu fakt nedělá dobře a začal mít zdravotní problémy - hlídal se, aby si držel aspoň 63. Ono absolutní číslo váhy + věk opravdu tolik neříká, je potřeba si uvědomit, že holky rostou zpravidla tak do 15 (já mám od 15 let v podstatě pořád skoro stejnou výšku), tzn. ve 12 letech už je skoro "jako dospělá".

Co pomohlo ségře a hodně, jsou kursy STOB - tam je podstatné, že to není konzultace jednou za uherák s obezitologem, ale každý týden setkání + povídání o stravě a podobně. Nevím ale, nakolik je Plzeň dostupná, nicméně třeba by šlo, že by tam chodily s mámou obě http://www.stob.cz/ (pokud je možnost nějakého hlídání pro syna) - tedy snad ty kursy v Plzni ještě jsou, ale určitě se dá poptat. Já měla v minulosti nějaký korespondenční kurs, taky dobré.

Klíčové je, že je potřeba mít napsaný (pečlivě a úplně) kompletní jídelníček co kdy a kde jedla a ten pak probrat s někým, kdo rozumí skladbě potravin. Protože třeba to, že mám málo vlákniny, by mě ani moc nenapadlo, vůbec jsem vlastně vlákninu neřešila. Podobně složení bílkoviny vs. tuky vs. sacharidy - opět - občas mi to přijde trošku jako magie.

A jeden tip na závěr - mě se nejlíp hubne na jaře, to teď přichází, kupa zeleniny, člověka to vyloženě láká do přírody, zpravidla na jaře zhubnu bez problémů i pokud něco naberu přes zimu.

florbalka
9. bře 2016

To je fakt dost (me je dvanact a mam 54 kg a 170 cm) me by to asi stvalo.... ( taky jsem az s nastupem do puberty zhubla, zniceho nic. Zacala jsem hrat florbal. ) ale pak pod mamcinym dohledem z 51 na 54 kg ..... a jsem stastna 🙂

modrapa
8. lis 2016

@ladaw2 Ahoj . Mojí dceři je 13 a váží 30 kg. nechci tim na nic ukazovat . jen by mě spíš zjímalo, kolik jste vážiy vy, když vám bylo 13

astyna
8. lis 2016

To je naprosto šílené a to ji ještě pravá puberta čeká a s tím spojené obalování se boků, jak to tak bývá...Co nějaký sport? Já jsem třeba hrozná kyselina, ale pohybu mám habaděj, hlavně nyní s prckem, takže váha spíš klesá než roste. Výdej by to mohl zlepšit, ale bude nutné opravdu zapracovat na rituálech - jídelních - např. jíst u stolu. To nám říkala známá, že tak zhubla - přestala jíst u počítače, televize, tady toho člověk sní víc, než potřebuje. U stolu v kuchyni je to jiné. A hlavně pravidelně a večer zeleninu 🙂

katgatoo
8. lis 2016

@magdalenax Já taky měla ve čtrnácti 185cm 🙂 Nejsem to já? 😀 Každopádně jsem k tomu měla 62kg...kde jsou ty časy...

monikagurthova
8. lis 2016

@modrapa a jak je dcera vysoká? Ono říct je ji 12 ma tolik a tolik i ničem nevypovídá. Ja mela ve 13 letech 45 kilo ale výšku 175 cm. Byla jsem tedy tlustá? Nerekla bych. Je důležitá u výška dítěte ne jenom váha.

monikagurthova
8. lis 2016

@katgatoo ja jaem se zasekla na svoji výšce taky ve 14 a to na 184 cm a do dnes s vahou 56 kilo. Ale je zajímavé říct mela jsem ve 14 letech 56 kilo nebo říct mam ve 30 letech 56 kilo 😀

astyna
8. lis 2016

@monikagurthova

Aby měla normální váhu, tak to by musela měřit asi 2 metry 😀 Ale třeba jo 😀 já jsem měla kdysi na 170 cm 48 kg a to jsem byla samé žebro 😠

heduska82
8. lis 2016

Jeste je taky otazka, jakou ma slecna celkovou konstituci a jak je na tom s mnozstvim kostni hmoty. To je taky zasadni vec. Me cele detstvi dusili, ze jsem takova a takova, spoluzaci se mi smali, ano, mela jsem samozrejme I nejake to kilo navic. Kazdopadne az ted pred par lety, kdy jsem si toto v ramci upravy jidelnicku nechala zjistit se prislo na fakt, ze ja pri vysce 183cm mam idealni vahu mezi 90-100kg, tezko se nekdy dopracuju niz a bohuzel nikdy, I kdybych se rozkrajela nebudu vypadat jako modelka nybrz spis jako chlap, protoze mam prave kostni hmoty tolik co chlapi, spis vic nez je prumer. A dost mi tohle zjisteni po psychicke strance pomohlo.

lajla
8. lis 2016

@astyna já dokonce 43 na 173... katastrofa

modrapa
8. lis 2016

@monikagurthova moje dcera je vysoká 149cm

monikagurthova
8. lis 2016

@astyna neříkám ze je to zrovna případ teto slečny 🙂 ale dostaly me některé příspěvky zdejších dam 🙂 jasne ze slečna by mela začít tvrde držet dietu a cvičit a v prve radě by si ale měli do svědomí sáhnout rodiče, kteří jsou ta výživu dcery zodpovědní

katgatoo
9. lis 2016

Chodí nebo chodila dcera do nějakého sportovního kroužku?

tahejhula
9. lis 2016

A neni dcera nemocna? Nema geneticky problem?

tahejhula
9. lis 2016

@modrapa Ve trinacti jsem mela asi 50kg.

panickatlamicka
9. lis 2016

@ladaw2 nezlob se na me, ale takto trestuhodne zanedbat zdravotni stav ditete, to je na facky. Chudak holcina. Okamzite bych kontaktovala ozdravovnu, trvala i na veskerych moznych vysetrenich. Jake mate v rodine stravovaci a pohybove zvyklosti? ( pokud jsi to uz psal, prehlidla jsem to)
Napadla me i varianta, ze nas tahas za fusekli.

werumka
9. lis 2016

@panickatlamicka
@katgatoo
@monikagurthova holky, já vám do toho nechci kecat, ale ra diskuze už je skoro rok stará... A uživatel už není aktivní...

panickatlamicka
9. lis 2016

@blondynka400 ale to neni o "porouceni" ale o pestovani stravovacich navyku a pohybu od utleho veku. Ano, jsou nemoci, ktere bohuzel zpusobuji obezitu ( stitka treba) ,ale zakladatel nezminuje, ze by duvodem byla nemoc.

panickatlamicka
9. lis 2016

@werumka ty vole 😀 😀 😀 😀

werumka
9. lis 2016

@panickatlamicka Tak nějak no 😀 😀 nevim, jak se to vzdycky stane, že někdo z hlubin zapomnění vytáhne nejakou starou diskuzi 😀 😀

Strana
z3