Jídla bez možnosti chlazení a ohřevu. Máte tip?
Prosim o tipy na jidla vhodna do krabicky na cely den, kdyz neni moznost lednice nebo naopak treba mikrovnky k ohrevu ani treba varne konvice na zaliti horkou vodou.
Tousty a plnene tortily uz se nejak prejedli, obcas nejake rizecky, ale to uz take je takove na jedno brdo....
Plnene housky nebo neco podobneho nechceme.... Potrebujem neco, co nahradi obed, jinak je vzdy po ruce ovoce a zelenina.
Diky za tipy, treba i s odkazy na ozkousene recepty nebo popsany vami vyzkouseny recept.
studenýho, aby to byl plnohodnotný oběd asi moc nebude, salát (zeleninový, těstovinový třeba s tuňákem, s quinoou, kuskusem, caprese), palačinky, lívance a do skleničky něco na polití, placičky (bramborový, brokolicový...), pokud je to vyloženě na léto, tak tam to bude ještě omezenější
Ještě maso ve skleničce (třeba v Lidlu mají) 😉 Dají se vzít vařená vejce do krabičky, vaječné muffiny na slano, plechovka tuňáka, bramboráky nebo jiné zeleninové placky. Ale jinak asi největší množina takových svačin je prostě založena na nějakém pečivu, ať je to plněná bageta nebo tortilla 🙈
Upersnim vsem, neni to na vylet nebo tak a je to pro dite s omezenym prostorem na veci, takze nepripada v uvahu cokoli ve skle, termoska s horkou vodou apod, neni zadne nadobi navic, opravdu to co jde dat do krabicky a z ni snist.... Pecivo obecne opravdu minimalne, mozne je akorat celozrnne (to prave mame celozrnne tortily a tak), ale to vic leze do penez a proste kazdy tyden to same leze trochu krkem
Vzala bych tuňákový salát v konzervě a jedla bez pečiva.
A nedá se koupit termobox a prostě mu s sebou dávat klasický teplý oběd?
Syn si nosí v batohu v termosce na jídlo klasický oběd - brambory s masem, omáčku s těstovinami, zapečené noky, mleté se zeleninou atd. K tomu má druhou krabičku se studenou svačinou 😉
řešili jsme to samé, syn nemá ve škole jídelnu a dost dojíždí, tudíž řešíme velkými svačinami (pečivo, ovo, zel, jogurtové přesnídávkové kapsičky), musli tyčky atd. a teplé jídlo má, až přijde domů, což je 2x týdně půl 7, bohužel
ono aby nebylo pečivo, ne teplé, tak to fakt netuším, co každý den, aby se to nestřídalo
Dala bych mu jidelni termosku a do ni uz cokoli teple nebo studene(testovinovy salat atd.). V minimalne v zahranici se i daji sehnat boxy, ktere maji termosku misto jedne prihradky
Dala bych mu jidelni termosku a do ni uz cokoli teple nebo studene(testovinovy salat atd.). V minimalne v zahranici se i daji sehnat boxy, ktere maji termosku misto jedne prihradky
@merope neda.... Potrebuje mit idealne jeden box ve kterem je jak "obed" tak veskere ovoce, zelenina a tak... Neni prostor na dalsi nadoby navic
@radecka1 konzerva opravdu vhodna pro dite neni, potrebuje mit neco v cem to muze zavrit a vratit se k jidlu po treba hodine nebo tak...
@monny3 neni mozne kvuli prostoru, potrebuje vse v jednom boxu idealne
@elesse mas tip na box, ktery ma jednu prihradku termo, zadny takovy jsem jeste nevidela... A potrebuje mit i ovo-zel ve stejne krabicce jako ten "obed"
Moje děti milují celé vařené brambory, teplé i studené. Občas dáváme i na větší svačinu 😊 vybíráme menší brambůrky, aby se vešly do krabičky 😊 k tomu zelenina, babybel sýry, sýr a křup nebo máme oblíbené a výjimečně koupíme uzoučké klobásky. Takové svačiny potřebujeme jen výjimečně, takže neřeším úplně množství soli nebo tuků.
Jak není místo kvůli prostoru, malá termoska na jídlo a malá krabička na svačinu zabere tolik místa jako velká krabička na oběd a svačinu 😉 Syn chodí s 10 litrovým batohem, kromě láhve s pitím tam má v rámci občerstvení malou b.box krabičku se 2 přihrádkami na svačinu a malou termosku, zabere mu to stejně místa jako střední b.box 👌🏻
Co péct domácí pečivo?
Jak není místo kvůli prostoru, malá termoska na jídlo a malá krabička na svačinu zabere tolik místa jako velká krabička na oběd a svačinu 😉 Syn chodí s 10 litrovým batohem, kromě láhve s pitím tam má v rámci občerstvení malou b.box krabičku se 2 přihrádkami na svačinu a malou termosku, zabere mu to stejně místa jako střední b.box 👌🏻
@monny3 treba kvuli tvaru nebo tak, teenoaka je vetsinou na stojato....
Co péct domácí pečivo?
@lis6 neni reseni... To tak praktikujem nekdy tez ale netesi to ten obed nebo to ze potrebujem neco ba stridani, kdyz je to tak minimalne 1x tydne
@monny3 a ano pikud ma batoh jen na piti a svacinu umim sinto predstavit, ale kdyz jde o batoh nebo tasku s vecmi vazicimi celkem treba 10 lg tak uz je to znat
Co takové ty poke/bowl, prostě mix zeleniny, proteinů (maso, tofu, vajíčko, sýr...), do toho třeba kuskus/rýže/cizrna apod, dá se to všelijak namixovat co dům dá a dá se to jíst studené a na vícekrát...
Termoska jde dát i naležato, je to úplně jedno, jak ji tam nacpeš, syn má v batohu ještě další věci, někdy náhradní botasky, oblečení atd. Ale z nějakého důvodu vidíš termosku jako problém, i když prostor problém z mého hlediska není 😉 Jestli tvůj syn táhne 10kg věcí, tak ho asi 300g vážící termoska nesloží, nebo prostě něco z té těžké výbavy nahraďte něčím lehčím... No možnosti prostě jsou, kdybys mu chtěla dávat klasický teplý oběd ☺️
Kup si Velkou svacinkovou bichli, tam najdeš nápady na svačiny. Podle stylu tvého psaní odhaduji, že bude někde v tělocvičně na gymnastickém tréningu, tam nejspíš nebude pražit sluníčko, tak Ti celý den vydrží většina věcí, pokud to nebude něco s majonézou. Stejně jako to, že není možné použít 2 krabičky místo jedné. Objemově i váhové to může být úplně stejné. Zbytečně si komplikuješ život vytvářením "neřešitelných" situací.
dělám něco jako slaný koláč, nakrájím zeleninu, klidně i sýr, naložené kuřecí maso, to celo zaliju těstíčkem, o trochu hustším než je na palačinky a pomalu to propeču na pánvi. Je to dobré vlažné / balím do alobalu/ nebo i studené
Termoska jde dát i naležato, je to úplně jedno, jak ji tam nacpeš, syn má v batohu ještě další věci, někdy náhradní botasky, oblečení atd. Ale z nějakého důvodu vidíš termosku jako problém, i když prostor problém z mého hlediska není 😉 Jestli tvůj syn táhne 10kg věcí, tak ho asi 300g vážící termoska nesloží, nebo prostě něco z té těžké výbavy nahraďte něčím lehčím... No možnosti prostě jsou, kdybys mu chtěla dávat klasický teplý oběd ☺️
@monny3 nic z veci nahradit necim lehcim bohuzel nelze... Nwhci varianty danych veci neexistuji
o jak starém dítěti se bavíme?? mám dítě s intolerancí, do jídelny nemůže, ale hodně sportuje, takže ani bez oběda být nemůže.. nosí b.box se sváčou a zvažuju samoohřívací termobox - už mám vybraný na Alze, máme připravenou termo taštičku do ruky, kam si dá oba boxy a bude nosit v ruce..
o jak starém dítěti se bavíme?? mám dítě s intolerancí, do jídelny nemůže, ale hodně sportuje, takže ani bez oběda být nemůže.. nosí b.box se sváčou a zvažuju samoohřívací termobox - už mám vybraný na Alze, máme připravenou termo taštičku do ruky, kam si dá oba boxy a bude nosit v ruce..
@dashyyy 10 let cerstve... Jinak nelze nosit dalsi tasticku nebo tak, potrebuje to dat do jednoho zavazadla (nekdy taska, nekdy specialni batoh), jelikoz nosi jeste dalsi vybaveni, co se nema sanci vejit do zavazadla
Jak velká je ta celá svačina (tzn. oběd, zelenina, ovoce a podobně)? A jaký prostor na to je? Osobně preferuji více malých krabiček než jednu mega, kde se všechno pomíchá. A i líp se mi to skládá do batohu. Jen pokud tam je kupa jiných poházených věcí, tak to pak chce mít to nějak kompaktněji, ale malé krabičky mají i tu výhodu, že se pak třeba složí do sebe, když toho je míň, vezme se menší a podobně - a na závěr se to dá dát třeba do látkové tašky a tím vše uzavřít k sobě, pokud je problém, že by to pak v tom batohu nenašel. Jinak syn má takovou termotaštičku snad z Penny a tam jdou skládat malé krabičky na sebe a uzavře se, jak je potřeba. Něco jako tohle - https://www.imishop.cz/fridrate-chladici-taska-... - tak by šel dolů ten teplý oběd, na to krabička se zeleninou, na to třeba s ovocem. Stejně to nemůžeš vše nacpat do jedné krabičky, že tam dáš oběd a do něj přimícháš hrozny a jahody (včera jsem třeba dala do jedné maličko větší krabičky maliny a hrozny a bylo to šíleně pomlácený).
a to má do školy?? Každý den? Chápu, že k tomu teda táhne nějaký věci na kroužek nebo tak něco?? Pokud ano, tak bych řešila batoh/tašku tak aby se tam to jídlo vešlo.. přeci jen je to jídlo a nacpat vše do jedné krabičky jakože sváču + oběd mi nepřijde reálné, aby to jídlo bylo aspoň trošku plnohodnotné .. nevím co si představit pod tím dalším vybavením a jeho skladností.. jinak co do receptů, u nás frčí hodně tuňákový salát, nebo různé těstovinové saláty s kuřecím, různé druhy řízečků, zapečená tortilla, ale nedovedu si to představit na denní bázi
Vy vsechny navrhy zamitnete…
@lti tak ve finále se ptá na recepty a my jí podstrkujeme jak srovnat boxy v batohu 😉
@dashyyy No, schválně jsem prošla diskuzi - a jediná @lti tady nevysypala hromadu nápadů, co se tak dá na ten oběd dávat (i jako studené). Já teda zpočátku chápala, že se jedná o nějaké celodenní výlety s rodinou, kam když se chodí každý týden, tak to taky chce pořád něco vymýšlet. Až když se ukázalo, že jde o jídlo pro dítě do školy / na trénink, tak se začlo vymýšlet, zda by to nešlo nějak udělat i jako teplé jídlo do termoboxu. Ale před tím tu byla od každé hromada inspirací, co by se tak dalo dělat.
@dashyyy No, schválně jsem prošla diskuzi - a jediná @lti tady nevysypala hromadu nápadů, co se tak dá na ten oběd dávat (i jako studené). Já teda zpočátku chápala, že se jedná o nějaké celodenní výlety s rodinou, kam když se chodí každý týden, tak to taky chce pořád něco vymýšlet. Až když se ukázalo, že jde o jídlo pro dítě do školy / na trénink, tak se začlo vymýšlet, zda by to nešlo nějak udělat i jako teplé jídlo do termoboxu. Ale před tím tu byla od každé hromada inspirací, co by se tak dalo dělat.
@merope jo tak jasně, ale píše, že vše zamítnete, ale zamítavé komentáře jsou právě jen k těm boxům, na které se vlastně neptala, k receptům, které byly hlavním dotazem ne.. ale to je fuk, není to žádná dramatická diskuze.. já jen pořád nechápu ty souvislosti s tím jídlem, jestli to je denně, proč tahá takových věcí, jaký to vlastně jsou.. to se pak těžko radí.. já bych třeba měla problém, kdyby moje dítě mělo takto obědvat denně.. hodně sportuje, do jídelny nemůže, tak řešíme obědy taky hodně provizorně, tak vím, že to vždycky nějak jde udělat
Jako obměna tortilly, plněný pita chleba, cuketový nákyp, slané koláče a slané muffiny, beamboráčky, žemlovka, jaké jídla má rád i neohřátý ví, ne? Je už relativně teplo, nic nebude vyloženě zmrzlé, třeba studená rýže asi to pravé ořechové nebude, ale takové šunkofleky já třeba jím jen za studena...

vaječná amoleta, chleba ve vajíčku a mnoho variací
rybí filé (synovi chutná studené)
některé druhy bramborového salátu (bez majonézy)
hamburgerové placky, pokud to je třeba teď a ne uprostřed léta (nebo jste aspoň v lese)
analogicky bych se nebála grilovaného kuřete k obědu (k tomu kyselé okurky a chleba)
zvážila bych instantní krémové polívky + horkou vodu do termosky, ale na to já v parnu většinou ani nemívám chuť
sama takto ale miluji v podstatě jakékoli mléčné výrobky - kefír, kefírové mléko, jogurty - jen je třeba pohlídat, kam a jak je dám, aby se nerozbily
Čemu se určitě vyhnout jsou těstoviny a cokoli s nimi a rýže a cokoli s ní (po cca 4 hodinách bez lednice může být problematická).