Jídla bez možnosti chlazení a ohřevu. Máte tip?
Prosim o tipy na jidla vhodna do krabicky na cely den, kdyz neni moznost lednice nebo naopak treba mikrovnky k ohrevu ani treba varne konvice na zaliti horkou vodou.
Tousty a plnene tortily uz se nejak prejedli, obcas nejake rizecky, ale to uz take je takove na jedno brdo....
Plnene housky nebo neco podobneho nechceme.... Potrebujem neco, co nahradi obed, jinak je vzdy po ruce ovoce a zelenina.
Diky za tipy, treba i s odkazy na ozkousene recepty nebo popsany vami vyzkouseny recept.
Jak to tu pročítám, tak mně z toho vychází ideální takové ty slané "koláče". Prostě zapečené brambory, těstoviny, quinoa, kuskus....do toho nakrájet maso, sýr, zeleninu, rybu....v různých variacích a obměnách. Zalít vajíčkem nebo nějakým pro vás vhodným těstem z mléka,vejce a mouky? Jak psaly holky výše slané muffiny.... Akorát bych to vylila na plech nebo pánev. Pak se z toho ukrojí skladnější kus. V alobalu by mohlo vydržet vlažné a mně to teda chutná i studené.
Jinak u nás je problém i co vymyslet na obyč školní svačinu, natož ještě obědy, na které není moc místa. Diskuse mi přijde zajímavá 👍.
Poraď se s chatem GPT. Evidentně rady v diskuzi nestačí 🙂
a to má do školy?? Každý den? Chápu, že k tomu teda táhne nějaký věci na kroužek nebo tak něco?? Pokud ano, tak bych řešila batoh/tašku tak aby se tam to jídlo vešlo.. přeci jen je to jídlo a nacpat vše do jedné krabičky jakože sváču + oběd mi nepřijde reálné, aby to jídlo bylo aspoň trošku plnohodnotné .. nevím co si představit pod tím dalším vybavením a jeho skladností.. jinak co do receptů, u nás frčí hodně tuňákový salát, nebo různé těstovinové saláty s kuřecím, různé druhy řízečků, zapečená tortilla, ale nedovedu si to představit na denní bázi
@dashyyy ne neni to do skoly a neni to kazdy den, pisu, 1x- 2x tydne nekde vyse.... Je to na celodenni sportovni akce a to neskladne vybaveni je potrebne sportovni nacini, jinak tunakovy salat neprosel skrze to, ze je citit pak tunakem (ne vzdy je moznost a cas si po nem cistit zuby, opravdu ji i ten obed treba na 4x po kratkych parminhtovych pauzach)
Poraď se s chatem GPT. Evidentně rady v diskuzi nestačí 🙂
@hanyzka11 bohuzel takove ty zapecene testoviny a pod nechutnaji studene, v alpbalu to vlazne opravdu od treb 4 nebo 5 hodin rano, kdy odjizdi, do obeda nevydrzi, hlavne janto nebudu pect treba ve 3 v noci
@utrikocku rady v doskuzi bohuzel ale neodpovidaji na muj dotaz ale navrhuji termosky apod. Ja se ptala na tipy vcetne osvedcenych receptu
Když zadáš o Googlu studené obědy recepty, tak si nic nevybereš? My nevíme, co má rád, jestli by snědl cizrnu, špenát atp. Za mne plátek kuřecího se zeleninou, cottage, se přece nemůže přejíst.
Když zadáš o Googlu studené obědy recepty, tak si nic nevybereš? My nevíme, co má rád, jestli by snědl cizrnu, špenát atp. Za mne plátek kuřecího se zeleninou, cottage, se přece nemůže přejíst.
@1pomnenka to se samozrejme prejist muze kdyz je to 1x - 2x tydne uz nekolikaty rok, tak prave vse co delame uz se prejedlo... Z novych receptu nas jako neco oslovuje vic neco mene ale neni moc prostor na slepo zkouset, proto se ptam na tipy na osvedcene recepty
ono je potřeba vše uvést hned v úvodu, pak se nediv, že to neodpovídá, spousta lidí přečte úvodní příspěvek a nemá čas číst dvě strany textu a tam polovina věcí není, ty postupně doplňuješ na základě rad od ostatních ... např. to, že nejde o jídlo na každodenní bázi, že ne termoska, že nejí tohle tamto, za mě pokud nechceš nějakou termonádobu, obal a má to vydržet celý den, tak opravdu nezbyde než "sendviče", saláty, pomazánky, palačinky, cokoli ostatní nebude studené dobré. To není, že by ti nikdo neporadil, rad je tu dost, ale pokud máš takové nároky co vše nelze, nezbyde než ta osvědčená jídla holt točit. A nebylo by lepší se inspirovat, co mají ostatní děti, pokud jde o nějaký sport, budou přeci řešit to samé.
ještě mě napadají třeba palačinky nebo omelety, ty slané koláče vypadají super, případně pizza, listové těsto.. a můžu se zeptat, co dělá za sport, že tahá spousty věcí?
No, existuji ruzne termotasky/termobatohy, ktere se daji pripevnit na vlastni batoh s vecmi, takze nemusis resit misto a hned mas moznosti podstatne vic.
U nas se osedcuji ruzne palacinky (vcetne tech na slano), plnene pita chleby, tortily, testovinove salaty, rizota. Pokud je pryc cely den, tak by mi teda dost vadila moznost nemit aspon jedno jidlo teple. Plus jak pises, ze ji na etapy na par minut, to taky ke zdravi uplne neprispiva. Ano, na to ses neptala, ale souvisi to.
ono je potřeba vše uvést hned v úvodu, pak se nediv, že to neodpovídá, spousta lidí přečte úvodní příspěvek a nemá čas číst dvě strany textu a tam polovina věcí není, ty postupně doplňuješ na základě rad od ostatních ... např. to, že nejde o jídlo na každodenní bázi, že ne termoska, že nejí tohle tamto, za mě pokud nechceš nějakou termonádobu, obal a má to vydržet celý den, tak opravdu nezbyde než "sendviče", saláty, pomazánky, palačinky, cokoli ostatní nebude studené dobré. To není, že by ti nikdo neporadil, rad je tu dost, ale pokud máš takové nároky co vše nelze, nezbyde než ta osvědčená jídla holt točit. A nebylo by lepší se inspirovat, co mají ostatní děti, pokud jde o nějaký sport, budou přeci řešit to samé.
@moudivlacek tak to dulezite tam bylo, ze to ma vydrzet cely den a ze chci recepty a ne tipy na nadoby
No, existuji ruzne termotasky/termobatohy, ktere se daji pripevnit na vlastni batoh s vecmi, takze nemusis resit misto a hned mas moznosti podstatne vic.
U nas se osedcuji ruzne palacinky (vcetne tech na slano), plnene pita chleby, tortily, testovinove salaty, rizota. Pokud je pryc cely den, tak by mi teda dost vadila moznost nemit aspon jedno jidlo teple. Plus jak pises, ze ji na etapy na par minut, to taky ke zdravi uplne neprispiva. Ano, na to ses neptala, ale souvisi to.
@somalicats na sportovni tasku to ale nepridelas a nebo to oak o to vic prekazi, kor kdyz v ruce tahne jeste dalsi sportovni nacini
@somalicats no a co s tim udelam, ja vim ,ze to neprospiva zdravi, teple jidlo ma pak treba vecer doma... To ze neni treba hodina pauza na obed tak to neni v nasi moci ale jsou dane rozpisy holt .. ono ve sportu na vyssi ci vrcholove urovni to tak holt casto je no....... A prave treba ty testovinove salaty by me zajimaly. Pac znam jen takove co maji zalivku ktera fakt v teple cely den nevydrzi, proto pisu, at pisete rovnou primo ozkousene recepty.... Rizoto si nastudeno fakt predstavit neumim
Treba ja ti, autorko, napsala x receptu. Rizoto nastudeno si predstav treba jako ryzovy studeny salat. Testoviny - nejake kratke, treba fusilli - lehce na masle orestujes zeleninu (mrazenou smes, kukurice, hrasek, zelene fazolky, brokolice) a vmichas do uvarenych testovin. Stejne tak jsou super ryzove nudle, treba od Lucky, sirsi. Uplne stejny recept. Muzes pokapat sojovou omackou.
A udrzet v chladu je easy - pribalis namrazeny icepack (koupis treba v pepcu za 20kc). A mas "lednici"... Reseni jsou, neodmitej a priori vse 🙂
@dashyyy ja asi vim o koho jde 🙂 myslim, ze je to pro dite, ktere casto cestuje kvuli sve mimoskolni aktivite. A potrebuje byt sebeobsluzne, protoze s nim rodic nejezdi a taha jeste jine veci, ktere potrebuje kvuli te sve aktivite 🙂
Takze to neni sice denne a skola, ale je to casto.
@autorko - resim obedy do krabicky kazdy den (jen s moznosti ohrevu, ale casto vylety, takze taky bez).
Co se mi osvedcilo - horkovzdusna friteza - kupuji na rohliku proteinove rizky nebo nugetky, poslu ti klidne do sz odkaz. Ty se v friteze rychle udelaji a zustanou dobre i studene.
Podivej se na krokety a kulicky od Mydibel- taky delam v horkovzdusne friteze, jsou dobre a vydrzi.
Pecene kolace na slano - upect velky "svatebni" s tvarohem, ale do tvarohu bylinky.
Sushi - nevim, proc je ryze po 4 hodinach problemalticka, to jsem nikde neslysela, naopak, je to jidlo horkych zemi, ze se nezkazi ani v teple. Naplnit okurkou, varenym vejcem, syrem - ne syrovou rybou samozrejme
Vajecne muffiny - vejce rozslehat s nakrajenou mozzarellou a salamem - do muffin formicek a do horkovzdusne fritezy.
Skolkove rizoto je dobre i studene a za par hodin se nezkazi.
A urcite vymyslime i jine.
Airfry koupis v alze za 700kc, neni to zasadni polozka...
Vymyslet se toho da spoustu.
Taky se nebran te jine krabicce. Ted jsem videla v dm nebo v agatinem svete dvoupatrovou. Nahore jidlo, vevnitr zelenina. A ty termosky, to neni jak za nas velky ludry, da se koupit "polovicni", vysoka jen 15-20cm, trochu sirsi nez obyc a k tomu klidne mensi krabicku s ovozel a nepotrebujes vice mista. Dobre tesni, takze kdyz neni vertikalne, nic se nestane.
Nech si poradit 🙂 holky tady maji deti v lesnich skolkach a pod, takze denni baleni krabicek s ohrevem ci bez fakt zname 🙂
@janedv Jde o bakterii bacillus cereus, která se vyskytuje v rýži i těstovinách. V suchém stavu jí bývá málo, problém je, když se to uvaří a dá do tepla a "nechá množit" - https://bezpecnostpotravin.cz/termin/bacillus-c... - v Anglii se onemocnění touto baktérií prý dokonce nazývá "syndrom činské restaurace". Jinak teda ty 4 hodiny jsou spíše ve stylu, že do 4 hodin je to bezpečné, déle být nemusí. Bylo z toho už pár průšvihů na dětských táborech, kdy dopoledne uvařili i těstoviny k večeři (2019 Žerotín, 2020 Chříč - dá se dohledat, teď už si snad lidi dávají pozor).
Ale vždycky jde prostě o to, jaké jsou přesně podmínky i okolo - já to zmiňovala hlavně když jsem myslela, že jde o výletování někde po ČR, kdy po celém dni v batohu někde venku a na sluníčku se rozteče občas i sýr. Jako oběd do školy při pokojové teplotě (navíc ráno vytaženo z ledničky) to bude v pohodě a taky to sama tak moc nehrotím.
@janedv Jde o bakterii bacillus cereus, která se vyskytuje v rýži i těstovinách. V suchém stavu jí bývá málo, problém je, když se to uvaří a dá do tepla a "nechá množit" - https://bezpecnostpotravin.cz/termin/bacillus-c... - v Anglii se onemocnění touto baktérií prý dokonce nazývá "syndrom činské restaurace". Jinak teda ty 4 hodiny jsou spíše ve stylu, že do 4 hodin je to bezpečné, déle být nemusí. Bylo z toho už pár průšvihů na dětských táborech, kdy dopoledne uvařili i těstoviny k večeři (2019 Žerotín, 2020 Chříč - dá se dohledat, teď už si snad lidi dávají pozor).
Ale vždycky jde prostě o to, jaké jsou přesně podmínky i okolo - já to zmiňovala hlavně když jsem myslela, že jde o výletování někde po ČR, kdy po celém dni v batohu někde venku a na sluníčku se rozteče občas i sýr. Jako oběd do školy při pokojové teplotě (navíc ráno vytaženo z ledničky) to bude v pohodě a taky to sama tak moc nehrotím.
@merope diky, zajimave! Ale prave - par hodin, zvlast kdyz se k tomu prida namrazeny icepack, tak by to mohlo byt v pohode. U nas sice je ve skole lednice a v jidelne mikrovlnka, ale to je rano z lednice doma, pul hodinka nez se to zas da ve skole do lednice a pak zas treba 20 min bez lednice (k jidelne dochazeji) a tak... Davam icepak a dobry.
Diky za info!
@merope diky, zajimave! Ale prave - par hodin, zvlast kdyz se k tomu prida namrazeny icepack, tak by to mohlo byt v pohode. U nas sice je ve skole lednice a v jidelne mikrovlnka, ale to je rano z lednice doma, pul hodinka nez se to zas da ve skole do lednice a pak zas treba 20 min bez lednice (k jidelne dochazeji) a tak... Davam icepak a dobry.
Diky za info!
@janedv Hele, já taky kolikrát ráno uvařím a nechám venku a v poledne jíme. Ale třeba přes noc už to nenechávám (ale dřív jsem klidně nechávala jako že těstoviny se přece nezkazí). A co se týče rýže, tak to jsem objevila snad až letos, že to tam může být taky. Přesně jak jsi psala - půlka světa to prostě má uvařený někde venku a neřeší. Ale ona větší část světa nemá takový hygienický normy jako my a sem-tam se holt něco stane, no...
@janedv Hele, já taky kolikrát ráno uvařím a nechám venku a v poledne jíme. Ale třeba přes noc už to nenechávám (ale dřív jsem klidně nechávala jako že těstoviny se přece nezkazí). A co se týče rýže, tak to jsem objevila snad až letos, že to tam může být taky. Přesně jak jsi psala - půlka světa to prostě má uvařený někde venku a neřeší. Ale ona větší část světa nemá takový hygienický normy jako my a sem-tam se holt něco stane, no...
@merope diky! Live and learn. Budu davat ryzi do lednice na noc. Testoviny davam vzdy (obvykle nezbydou), ale ryzi nekdy nechavam v ryzovaru.
Diky za info!
@merope
@janedv tak mozna tak hodinku dve tri... Ale tady jde o to, ze musim udelat jidlo den predem, podle toho jak nsem v praci, tak treba i den preden dopo, druhy den brzy rano treba ve 4 se to vynda z lednice a do treba 14 hod kdy se k tomu dostane je to proste v tasce nekde v hale, kde je obcas opravdu dost vedro.... Icepak je hezky ale od nej je pak vse mokre, to uz jsme vyzkouseli a veci v tasce pak nasaknou vlhkost.... A testoviny s orestpvanou zeleninou a tak nepovazuju za testovinovy salat ale proste ga testoviny s necim a je to suche prave a trocha sojovky to nevytrhne a ke vsemu ne ke vsemu se sojovka hodi
Holky, tady jsou všechny rady zbytečné 🤦♀️ Ať poradíte cokoliv, autorka si vždycky najde důvod, proč tohle zrovna ne 😏 Skvělých jídel a tipů je tady plno, třeba se inspiruje někdo další 😉
Jestli mas mokry icepak, delas to blbe neno ti tece. Nebo ho davej jen do lednice misto mrazaku. Chaldny je, ale nebude kondenzovat. Nebo ho po vyndani z mrazaku dej do ziplok pytliku... Tech moznosti je milion! Icepaky pouzivam 3roky DENNE. Je ich milion variant, i male duhove, ktere das tri a jsou skladnejsi, lip se vejdou do plneho batohu.
Testoviny se zeleninou na masle nejsou suche, to fakt nevim, jak delas. A jidlo, ktere se smicha z nekolika hotovych slozek, se jmenuje salat.
Mala termoska od orionu se do tasky vejde, opet, neni to dite, co taha hokejovou vystroj, proboha, zas nam tady netlac do hlavy nesmysly... Dala jsem ti jeste mnoho napadu, tve dite neni jedine na svete, ktere tohle resi.
Jestli jsou treninky porad na stejnem miste, nebo alespon jednou tydne ano, tak tam proste kup malou mikrovlnku. Vse se da resit. Staci chtit a ne se tady jen hadat, ze my tomu nerozumime 🙈
Holky, tady jsou všechny rady zbytečné 🤦♀️ Ať poradíte cokoliv, autorka si vždycky najde důvod, proč tohle zrovna ne 😏 Skvělých jídel a tipů je tady plno, třeba se inspiruje někdo další 😉
@oplatecka ja vim, je to tak. Ono u autorky je to tak ve vsech jejich prispevcich, kde zada radu. Ale tady je to tak do oci bijici... Podobny setup tady ma spousta maminek, pac dietni omezeni, treninky, cestovani... Ale ne. My jsme blbe, icepak tece, testoviny jsou suche a ditkuv batoh TAK plny, ze mala termoska se tam NEVEJDE!!!! Ale jo, zvedlo mi to naladu takto v pauze u kafe 🙂
Vse negujes, takze to opravdu nema moc smysl ti tady cokoli radit. Vrcholovy sport sice nedelame, ale taky travime obzvlast v lete hodne casu mimo domov a predstav si, ze jist taky musime. A to resim sebe a 4 hladove deti, ne jedno dite. Ne vzdy mame moznost jit se nekam najist, takze vezu jidlo na cely den pro 5 lidi. Recepty uz tu padly, testovinove salaty nemusi byt vzdy se zalivkou, v termotasce navic pribalim icepack (a ne, nemam od nej vsechno mokre, davam ho extra do pytliku). Kdyz chodime cely den nekde mimo, nesu to na zadech se vsim dalsim.vybavenim, k tomu lahve s pitim... kdyz se chce, hledaji se zpusoby. Kdyz se nechce, budou se hledat duvody, proc neco nejde.
A konkretni ozkousene recepty mam napriklad z Velke svacinkove bichle nebo obedove bichle. Receptu je tam spousta a spousta z nich nevyzaduje kvanta casu na pripravu.
@oplatecka presne, proto jsem psala svoje prispevky - ani ne tak pro autorku, jako pro pripadne jine maminky, ktere se prijdou inspirovat.
@merope to tady ctu prvne, ze by nekdo ryzi nebo testoviny nedaval na noc do lednice... to teda delam automaticky...
@oplatecka ani jedno s receptem🤷
@oplatecka ja vim, je to tak. Ono u autorky je to tak ve vsech jejich prispevcich, kde zada radu. Ale tady je to tak do oci bijici... Podobny setup tady ma spousta maminek, pac dietni omezeni, treninky, cestovani... Ale ne. My jsme blbe, icepak tece, testoviny jsou suche a ditkuv batoh TAK plny, ze mala termoska se tam NEVEJDE!!!! Ale jo, zvedlo mi to naladu takto v pauze u kafe 🙂
@janedv par idnicii, abys mohla usoudit zda jsi se trefila - syn se jmenem zacinajicim na L, pred tremi tydny oslavil 10. narozeniny, bydliste pobliz Brna
Hele ale ty všechno zamítáš. Kdyby tě nějaké jídlo zaujalo, tak myslím, že by nebyl problém napsat recept. Ale takhle je to ztráta času. Někdo ti napíše tři recepty, bude nad tím trávit svůj čas, a ty napíšeš, že tohle ne 🤷♀️ Tak čemu se divíš?
Hele ale ty všechno zamítáš. Kdyby tě nějaké jídlo zaujalo, tak myslím, že by nebyl problém napsat recept. Ale takhle je to ztráta času. Někdo ti napíše tři recepty, bude nad tím trávit svůj čas, a ty napíšeš, že tohle ne 🤷♀️ Tak čemu se divíš?
@oplatecka no a stejne tak ja se takto budu doptavat na xkrat na konrteni recepty, takze asi tak... Kdyby rovnou ty co radi napsaly kazda jeden dva recepty nebo poslaly na nej odkaz nebo foto s receptem, tak je to rychlejsi....

@merope jo tak jasně, ale píše, že vše zamítnete, ale zamítavé komentáře jsou právě jen k těm boxům, na které se vlastně neptala, k receptům, které byly hlavním dotazem ne.. ale to je fuk, není to žádná dramatická diskuze.. já jen pořád nechápu ty souvislosti s tím jídlem, jestli to je denně, proč tahá takových věcí, jaký to vlastně jsou.. to se pak těžko radí.. já bych třeba měla problém, kdyby moje dítě mělo takto obědvat denně.. hodně sportuje, do jídelny nemůže, tak řešíme obědy taky hodně provizorně, tak vím, že to vždycky nějak jde udělat
@dashyyy ja asi vim o koho jde 🙂 myslim, ze je to pro dite, ktere casto cestuje kvuli sve mimoskolni aktivite. A potrebuje byt sebeobsluzne, protoze s nim rodic nejezdi a taha jeste jine veci, ktere potrebuje kvuli te sve aktivite 🙂
Takze to neni sice denne a skola, ale je to casto.
@autorko - resim obedy do krabicky kazdy den (jen s moznosti ohrevu, ale casto vylety, takze taky bez).
Co se mi osvedcilo - horkovzdusna friteza - kupuji na rohliku proteinove rizky nebo nugetky, poslu ti klidne do sz odkaz. Ty se v friteze rychle udelaji a zustanou dobre i studene.
Podivej se na krokety a kulicky od Mydibel- taky delam v horkovzdusne friteze, jsou dobre a vydrzi.
Pecene kolace na slano - upect velky "svatebni" s tvarohem, ale do tvarohu bylinky.
Sushi - nevim, proc je ryze po 4 hodinach problemalticka, to jsem nikde neslysela, naopak, je to jidlo horkych zemi, ze se nezkazi ani v teple. Naplnit okurkou, varenym vejcem, syrem - ne syrovou rybou samozrejme
Vajecne muffiny - vejce rozslehat s nakrajenou mozzarellou a salamem - do muffin formicek a do horkovzdusne fritezy.
Skolkove rizoto je dobre i studene a za par hodin se nezkazi.
A urcite vymyslime i jine.
Airfry koupis v alze za 700kc, neni to zasadni polozka...
Vymyslet se toho da spoustu.
Taky se nebran te jine krabicce. Ted jsem videla v dm nebo v agatinem svete dvoupatrovou. Nahore jidlo, vevnitr zelenina. A ty termosky, to neni jak za nas velky ludry, da se koupit "polovicni", vysoka jen 15-20cm, trochu sirsi nez obyc a k tomu klidne mensi krabicku s ovozel a nepotrebujes vice mista. Dobre tesni, takze kdyz neni vertikalne, nic se nestane.
Nech si poradit 🙂 holky tady maji deti v lesnich skolkach a pod, takze denni baleni krabicek s ohrevem ci bez fakt zname 🙂