Chci, aby chodil do české školy. Jak jinak to ještě příteli vysvětlit?
Přítel je z Polska a chce, aby naše dítě chodilo do polské školy. Já jsem proti, poněvadž žijeme v Česku, a kdyby chodilo do PL školy, tak já bych se s ním nemohla ani učit, poněvadž polsky rozumím pár slov a už vidím přítele, jak se denně x hodin s dítětem učí. Hlavně bychom museli malé vozit x km od místa bydliště, což se prodraží jak finačně, tak časově. No, máme už tři dny tichou domácnost. Jak jinak mu to mám vysvětlit?
Kolik je dítěti?
@jana_zofie ale tak rodice jsou snad oba dva,tedy by mela i ona souhlasit s polskou skolou,pokud ne,tak to ma partner smulu.Kdby prislo na lamani chleba a vlozila se do toho nejaka instiruce,tak vzdy bude rozhodovat co je nejlepsi pro dite a to polska skola vzhledem k vzdalenosti a socializaci s vrstevniky ve meste opravdu neni a nikdy nebude...takze partner muze byt nastvany nebo kopat kolem sebe,ale to je tak jedine co muze...
Polská škola by mi asi z principu nevadila, ale na druhou stranu pro ni moc argumentů není. Největším problémem je ta vzdálenost. Tohle vám sebere spoustu času, dítě bude unavené, nesoustředěné, v týdnu mu nezbyde čas na zábavu a nějaké koníčky taky ne. Nebude mít šanci si vytvořit kamarádství - ve škole leda tak v družině do 3. třídy, kde bude chudák tvrdnout do večera, až ho otec vyzvedne, pak už to kamarádství nepůjde moc pěstovat, když oni budou blbnout venku a on bude chudák trčet v družině. Ve vašem městě taky přátelství nebude jednoduché najít, bude mít čas jen o víkendu, a to spíš sporadicky, protože asi budete dohánět to, co jste přes týden kvůli škole nestihli. Trávení času s otcem kamarádství s kámoši nenahradí, to mi přijde dost idiotská reakce ☹
Jaké jsou možnosti ve vašem okolí? Mně nejvíc schůdná varianta přijde doučování polštiny jako kroužek nebo ten soukromý učitel třeba na sobotní dopoledne.
Hele, ono je těžko radit, ale podle mě jsou jakékoliv argumenty marné, chlap už se asi rozhodl to provést za každou cenu. Je na tobě, jestli se přizpůsobíš, ustoupíš a kývneš třeba na to stěhování.
Já bych si asi postavila hlavu, protože za takových okolností je ta polská škola proti zájmům dítěte a ty jsou pro mě přednější. Prostě nesouhlasím a odmítám své dítě na tu školu dát a ty se z toho, chlape, třeba pos... 😀 Píšeš o něm jako o příteli - vy nejste svoji? To mu jako nepřijde důležité manželství, obzvlášť když je věřící a trvá na křtu dítěte? Asi bych popřemýšlela i o plánování dalšího dítěte. Opravdu chceš mít víc dětí s chlapem, který vůbec nebere v potaz tvoje názory a prosazuje si jen ty své? Já myslím, že toto je dost varovný signál 😉
Až na to 50 km dojíždění, což je blbost, je polská škola dobrý nápad. Zkuste to doma probrat z tohohle hlediska, bez toho, aniž byste zaujímali jiné pozice. Já úplně chápu, že pro něj je národnostní identita důležitá a i pro děti by to mělo benefity, které ale to dojíždění pozabíjí. Pokud uznáš, že muži na téhle složce jeho identity a identity jeho dětí záleží, určitě řešení najdete.
Jezdit 100km 5x týdně??? Se posral?? Vždyť to dítě by nemělo vůbec volný čas. Jen škola a auto. Nehledě na to, že si to logisticky neumím představit pokud oba pracujete. Pokud jste v ČR, tak logicky do české školy. Tečka. A ať na dítě on a jeho rodina mluví výhradně polsky, pak bude bilingvni.
Já žiju ve Francii a tady ve měste pořádá česká komunita českou skolicku - je to od 3 let a kazdCh 14 dní v sobotu (až skončí covid teda). Takže děti tam určitě budou. Ale pokud jsem se rozhodla žít a mít děti v jiném státě tak logicky počítám s tím, že i když budou doufám bilingvni, tak primární bude ten místní jazyk a kultura.
@me_druhe_ja polské menšinové školy jsou i v Česku.
@marcicek84 ano, ale to on nikdy nepochopi. Bud mu predlozi pro nej pochopitelne argumenty, coz je.dojizdeni, kamaradi, unava atd. rozebrane do mrte, vcetne duvodu proc je stehovani blbost, nebo to bude mit fakt.dost tezke a vyhrocene, partnerska krize, proste velky spatny...
@jana_zofie na prvnim miste by mely byt zajmy ditete nez jeho ego.Jestli to neni schopny pochopit,ať je dusno,ale decko bych egoistickemu chlapovi neobetovala. Zije v CR ne v Polsku,mel by byt schopny se prizpusobit a mit polskeho lektora na doma je prijatelny kompromis.
tak at hned zacne kazdy den jezdit na 8 ke skole a pak nekdy kolem 2 zase jako by vyzvedaval. uvidis jak dlouho ho to bude bavit. at si to zkusi driv nez diteti podela detstvi. to jako tvuj partner nepracuje, protoze jinak to casove neni schopen zvladat. to jako bude dite do 5 v druzine a pak pojede jeste hodinu domu a bude delat ukoly?
Jeho nápad nemá ani jedno jediné pozitivum. Na druhou stranu chápu i neschopnost s ním mluvit, znám pár cizinců přiženěných do ČR a nikdo z nich to nerozdýchal a nesžil se tu, dopadá to vystěhováním ze země.
Pro to dítě je to naprosto neúnosné, je to forma trápení nedopřát mu kamarády a nutit ho stále jen cestovat a unavovat se, tady by snad zasáhla i sociálka.
Ať si to jeden týden zkusí, bez dítěte. Ať tam prostě pětkrát týdně jede, zaveze tam plyšáka, jede do práce a pak zas plyšáka vyzvednout. By viděl, co vymyslel za blbost.
Jak už tu někdo psal, zkusila bych si o tom promluvit s tchýní. Psala jsi, že tě chápe. Myslím, že v této oblasti na ni partner dá spíš, než na tebe.
Jako ze bude dite jezdit kazde rano 50 km tam a 50 km zpatky? Za co ho chce trestat?
Ja bych hlavne resila treba i kamarady v miste bydliste/skoly.
A neda mi to, ale tohle jste preci museli resit uz davno pred narozenim ditete, ne?
Tak ať si manžel zkusí jet cvičně ráno do Polska, vyfotí se tam, aby byl důkaz, že tam byl a odpoledne také v nějakou rozumnou dobu, aby tam syn nebyl do 7 do večera, mezitím stihne svoji práci a bude se věnovat synovi, protože s ním bude dělat úkoly. Takový suchý nácvik, ať to dělá 14 dní vkuse.
Když si zvolil život v Česku, tak musel počítat s tím, že dítě bude chodit do školy tady a mít tady kamarády. Bude prostě víc Čech než Polák.
50 km je fakt moc..ceska cinska nebo vietnamska skola.je to fuk...ta vzdalenost Vas zabije
Já bych to zkusila přes tu tchýni.. jestli říkala, že tě chápe, tak třeba by se jí podařilo chlapa přesvědčit, že to je blbost. S chlapem koukám moc domluva není 😖
@marcicek84 tady ale podle me nejde o znalost pokstiny. Ta bude ok i bez toho. Tady jde o snahu, aby z nej vyrostl co mozno nejvic Polak. A tam ti lektor nepomuze. Jde o tu skolu, o spoluzaky, o mentalitu, o tradice.
Jo a at moc nepocita s tim, ze ji v tom tchyne otevrene podpori. I kdyby myslela vazne, ze je polska skola blbost, nahlas to podle me nerekne.
A nejde o ego. To je jakysi specificky projev rodinne cti. Osobni ego je v tomto pripade neco jako Smart vedle kamionu.
@jana_zofie Buď si autorka natvrdo prosadí svou, nebo ať se přestěhují do Polska.
@levandule_k vidis, spatne ctu. Ja pochopila, ze je to cesky Polak misto Polaka z Polska. Tak to bude mit jednodussi. Predevsim pokud cela rodina zije v Polsku. (Ne, nedelam si srandu, opravdovy pruser nastava kdyz si vezmes Polaka zijiciho po generace v Cesku). Tohle snad da. Drzim ji palce.
@levandule_k a co by tam delala?
@zelenaesmolda To, co tady, žila a pracovala, ale nenechala bych svoje dítě jezdit 50 km do polské školy. I když já třeba nevím, jak kvalitní je polské školství.
@jana_zofie No já to četla průběžně, tak snad mi něco neuniklo 🙂
Ty jo, já mám manžela také cizince .... a toto ho naštěstí nikdy nenapadlo. Určitě bych se mu to ještě jednou snažila vysvětlit a mopžná bych to zkusila i přes jeho rodinu. Pokud žije v Čechách a pořídil si tu dítě...tak s tím tedy mohl počítat. Už když jsi mu s křtianma vyšla vstříc. Ať si dítě rozvíjí co nejvíc sám doma, pokud mu chce předávat tradice a pod. Ale nevěřím, že se s ním bude pravidelně učit. Natož odvážet do školy a zpět.
100 km denně, to bych chtěla vidět jak dlouho to bude frajera bavit a jak dlouho to bude bavit to dítě, když by třeba i rádo zůstalo po škole na kroužek a pod, ale.... Česká školka mu nevadila?? Trochu sobecký tatínek...
Krome vseho, co uz tady zaznelo... Smarja panenko skakava na nebesich, co myslis tim 'pokud prijde i dalsi potomek'?!! Ty jsi ve vztahu s egomanickym blaznem, se kterym se neda domluvit na takoveto absurdni veci, ktera je jen v neprospech vaseho ditete a ty jako premyslis, ze by sis s nim uklohnila dalsi?? Vzpamatuj se prosimte, dej kolena k sobe a res ten pruser, ve kterem ted jsi, ne si jeste zadelavat na dalsi.
manzel je tak moc zvyklej ridit, ze da denne 200 km? Tak to smekam, ja ridim rada a jsem celkem trenovana, ale kdyz jsem u brachy, jedu pro rodice (cca tech 50 km), dovezu je k bratrovi na oslavu a pak je vezu zpatky a zase se vracim, tak ujedu presne timhle stylem tech 200 km a je to o hubu. I kdyz jsme zvykla ridit, je to proste blby, jezdit tak denne, to by neslo. O cene za benzin ani nemluvim,taky auto.. dejme tomu po odecteni prazdnin 9 mesicu x 20 dnu x 200 km, to je 36 tisic km. Celkem dost.. Kdyz neni covid, jezdim cca 25 tis za rok.. Uz jen kvuli tomu bych nesouhlasila, i za cenu toho, ze budu muset na ospod a rozhodne to nekdo jinej, protoze tohle rozhodne neni vubec v zajmu ditete. A o bych si teda s moji povahou dupla, at si klidne chlap odejde.
@levandule_k
A jakou bude asi delat praci kdyz neumi polsky?Nekde uklizet?
Já jsem dojížděla na střední denně 50km vlakem asi dva měsíce a byl to masakr, fakt masakr.. a to už mi bylo 16.. z vlaku jsem letěla polomrtvá na trénink, pak rovnou domů do postele, musela jsem vstávat o dvě hodiny dřív než ostatní, učit se po cestách a za ty dva měsíce jsem byla fakt hotová, že jsem nemohla ani jíst.. tohle si neumím představit u prvňáčka ani týden.. nedejbože, kdyby pak dítko chtělo nějaký kroužek a 2x -3x v týdnu treninky.. je to čirý nesmysl
200km denně jen za dopoledne, tak to je superman ne? Deti v prvni třídě chodí nejpozději kolem 12h domu a to by mě zajímalo, kde tvůj muž pracuje, když si může udělat jen tak 100km výlet kolem 7h ráno a následně i kolem 12h 🤣🤣🤣🤣

Nojo, holka. To ti mel nejspis nekdo vysvetlit pred svatbou, ze kdyz si vezmes Polaka s polskou skolou s celou rodinou, co ma polske skoly, tak jsou vase deti automaticky Polaci a vsem je jedno, kde zijete nebo jake narodnosti jsi ty. A aby se dite "odrodilo" od svych polskych korenu, to je pomalu hanba pro celou rodinu. To jenom abys vedela, jaka tam je motivace a odkud vitr fouka. Takze pulka tvych argumentu je hned ze zacatku zbytecna. Moc bych nepocitala ani s tim, ze by opravdu sel na 2. stupen do ceske skoly. Co se prijimacek na stredni tyce, tam by asi nemel byt problem, mimo gympl, samozrejme, to by byl navic mozna taky nadhozen polsky.
Takze z pro tveho chlapa aspon troch validnich argumentu ti zbyva vicemene vzdalenost a kamaradi. A ty musis rozebrat do detailu. Protoze on to dite nebude moct zavezt stoprocentne vzdy, to proste nejde, takze dite bude muset na vlak nebo autobus. Je treba si uvedomit, kdy by musel vstavat a kdo by ho asi tak budil. Neustala unava se casto projevi i na studijnich vysledcich. Stejne tak navrat by se konal az hodne k veceru. Kamarady by nemel poradne ani tam (protoze zatimco oni by spolu byli o vikendech ci odpoledne, on bude doma, takze nezapadne) ale ani u vas ve meste (ten divnej co chodi na skolu jinam, nerozumi narazkam na veci z mistni skoly a navic kdyz si decka hrajou spolu venku, on je teprv na ceste domu a jeste hodinu bude). Otec mu kamarady-vrstevniky nenahradi, to je snad kazdemu jasne.
Jenom teda jestli to stehovani mysli opravdu vazne a nakonec kdyz si to prebere z toho nevycouva, tak ti nepomuze ani to.