Chci odejít od rodičů

karaslu
24. říj 2017

Dobrý den, je mi 18. let. A pořad bydlím s rodiči, dodelavam si školu v oboru cestovního ruchu. Ale chtěla bych se odstěhovat za přítelem. K němu domu. Doma to totiž vůbec neklape, Furt něco. Proste nemůžeme žít v jednom domě. Tak se chci zeptat, jako plnoleta mužů odejít jen tak z Domova? ( jsem těhotná a chci si to nechat s přítelem, kdybych zůstala doma musela bych to dat pryč.)

vikca85
24. říj 2017

muzes.

kocka_on_the_road
24. říj 2017

@karaslu jako plnoletá můžeš jen tak odejít z domova, i kdyby se to Tvým rodičům nelíbilo. Už jsi velká holka a o zásadních věcech si můžeš rozhodovat sama. Držím palce!

elinka90
24. říj 2017

ano můžeš odejít od rodičů. Také jsem odešla v 18 letech. Vztah se neskutečně zlepšil a i s odstupem 9 let bych to udělala znovu. Odešla jsem bydlet k příteli proti jejich vůli. Nyní je to už manžel s mými rodiči má super vztah. Opravdu se odchodem vše zlepšilo. Pokud studuješ musí ti platit výživné

swetlusska
24. říj 2017

Pokud máš kam a přítel ti se vším pomůže atd, tak jdi 🙂

biedronka10
24. říj 2017

@karaslu napis mi klidne IP. Prosla jsem si tim. A ano, odejit muzes, jen poroz na pripadne svedomi a vycitky, jako to jedno prislo me, pokud vis ze i presto mas rodice rada.

biedronka10
24. říj 2017

@elinka90 me vyzivne neplatili. Ani jsem nevedela ze se to dela.

lucyr1994
24. říj 2017

Jestli mas moznost a cítíš to tak tak to udelej. Taky sem odešla. Den po 18.narozeninach. nebo spis i otec se do toho pridal at se seberu a vypadnu pri hadce .doma sem to mela ale silene. Psychické tyrani a tak takze pro me to bylo vysvobozeni. Obcas byli i dobré chvile ale prevazovali spise ty horsi. V klidu sem si dodelala skolu a maturovala sem uz jako těhotná. Ted mam dve krasne deti a manzela, ktery mi pomohl právě, kdyz sem se bala vratit domu...a i kdybych mohla tak bych to neudelala jinak. Pro me to bylo nejlepsi rozhodnutí.

jezz1e
24. říj 2017

Teda odejít v 18 z domova je jedna věc a vztahům to opravdu leckdy pomůže, ale říct si o výživné je v takovou chvíli docela drzé (jakkoliv ano, vyživovací povinnost rodičů ze zákona trvá)... Mě třeba rodiče po dobu studia po odchodu do vlastního taky přispívali, ale zcela dobrovolně a neumím si představit, že bych jim řekla "bydlet s vámi nechci, protože jste nesnesitelní, ale hezky mi plaťte výživné".

lv
24. říj 2017

@jezz1e souhlasím naprosto. Když se chci odstěhovat, starat se o sebe sama znamená po všech stránkách, tedy i finančně.

lucie_91
24. říj 2017

Já jsem odešla v 17. Jako plnoletá každopádně můžeš.

luciebx
24. říj 2017

Vsak odejdi nikdo te doma nedrzi ale hanba by me fackovala kdybych si vyzadovala vyzivne od rodicu od kterych tak mermomoci utikam. Kdyz se chci postavit na vlastni nohy tak to udelam sama s pomoci pritele a neee ze te rodice budou stale dotovat. 😠

lucie_91
24. říj 2017

Žádat výživné, no to snad ne... při dobrovolném odchodu, to ji snad ani nenapadne žádat! Pokud je natolik schopná, že se o sebe v 18 postará, musí toho být schopná po všech stránkách - bydlení, finance, atd atd... Já být soudci, tak takovéto žádosti, kdy se dítě sebere a odejde dobrovolně, hned zamítám se slovy "Byli jste schopni odejít? Tak jste schopni se i postarat.". Nemějte mi to za zlé. Já jsem odešla v 17 a ani by mě výživné nenapadlo požadovat!

journals
24. říj 2017

Řekla bych to asi takhle - v 18 si leckdo myslí, že jeho rodiče jsou naprosto mimo. Velká většina názor časem změní.
Odejdi, pokud se dokážeš starat sama o sebe. Pokud ne, těžko se můžeš odstěhovat. Je to jednoduché.

j.a.n.i
24. říj 2017

@lucie_91 Tak on ne vždy je to odchod z rozmaru... a nevidím důvod proč by dítě, které rodiče vyhazují, či mu jinak ubližují nemělo mít nárok na výživné, jen protože zmizí z domova.

journals
24. říj 2017

@j.a.n.i No jo, ale tady asi nikdo nikoho nevyhazuje a o ubližování a týrání asi taky není úplně řeč (btw. který puberťák si nemyslí, že ho rodiče terorizují tím, že chtějí, aby si občas uklidil pokoj, vytřel byt, udělal nádobí a byl včas doma?).
U vyhroceného případu to je něco jiného, ale to se asi přes net neposoudí

luciebx
24. říj 2017

@j.a.n.i dle toho co tu zakladatelka napsala se spis jedna z rozmaru. A to ze je těhotná. Žádný poradny důvod nenapsali jen ze se to doma nedá vydržet. To sme snad měli doma všichni když to s nama mlatilo o sto šest a všichni byli hloupý a my věděli vše nej.

journals
24. říj 2017

@luciebx Přesně. Já nevím, no, na mě to působí spíš tak, že ona zvládla otěhotnět v 18, ale její rodiče jsou prostě blbý, protože to nechápou, něco jí asi zakazují, mají o ní strach... no prostě klasika všech klasik. Takže ona chce odejít, její rodiče asi nechtějí, aby odešla z domu, když nemá dodělanou školu, je těhotná a předpokládám, že se o ní prostě jen bojí. Jestli po ní chtějí, aby šla na potrat je už věc jiná... tam je určitě nutná diskuze, ale za předpokladu, že jsou toho obě strany schopné

ivular
24. říj 2017

S tím výživným je to zajímavá debata. Já bych to tak jednoznačně neviděla, protože rodič má vůči svému potomkovi vyživovací povinnost (snad až do těch 26 let, pokud studuje) a není přece možné skrze tyto peníze potomka vydírat, že "buď budeš bydlet se mnou, nebo na ty peníze zapomeň". Taky mi připadá relevantní argument, že pokud je zakladatelka těhotná, budou mít její rodiče právní nárok na styk s budoucím vnukem/vnučkou - a to klidně i proti vůli matky. I z tohoto úhlu mi připadá nesmysl, že by mělo být nemorální po rodičích chtít, aby svoji vyživovací povinnost dodrželi.

jezz1e
24. říj 2017

@ivular Z pohledy morálky to vnímám tak, že vyživovací povinnost se otěhotněním holky přenáší z rodičů na otce dítěte. Samozřejmě 90 % rodičů ani v takové situaci za dcerou nezabouchne dveře a nenechá jí s miminem na krku třít bídu s nouzí, pokud by otec dítěte rodinu zabezpečit nedokázal, ale opravdu bych v takové situaci využití zákonného práva domáháním se výživného považovala za nemorální.

Jen pro upřesnění, abychom tu z autorky nedělaly nevděčného zmetka - Zadavatelka se o výživné rodičů nezajímala, jen jí na to někdo výše upozornil.

lucie_91
24. říj 2017

@j.a.n.i A právě proto jsem psala o dobrovolném odchodu, ne vyhazovu 😎 Navíc o vyhazovu z domu by se mohla založit jiná diskuse, protože tam je pak zda má právo na užívání nemovitosti, jaké jsou důvody majitelů bytu (rodičů) k vyhazovu atd. Ale o tom to tady není.

danask88
24. říj 2017

Já odešla na VŠ a žádné peníze po rodičích nechtěla, ani mě nic takového nenapadlo (dostudovala jsem bez jejich pomoci díky brigádám, bydlela jsem v podnájmu, neměla jsem přítele který by se postaral). Pak jsem šla na doktorské studium a v prvním ročníku jsem otěhotněla a i přes to že mi bylo 25 tak při vyřizování dávek po porodu chtěli na sociálce potvrzení o výši výživného, které dostávám od rodičů. Takže jsem se nakonec bála aby neměli nějaké problémy, že nic neplatí. Jelikož můj manžel byl tehdy taky na škole a jen z jeho brigád žít nešlo, tak jsme žádali o všechny možné příplatky - porodné, rodičovský příspěvek, sociální příplatek. Víc nám nepovolili, např. příspěvek na bydlení zamítli že jsme neměli řádnou smlouvu na ten podnájem ani jsme tam neměli trvalé bydliště. Ale odejít je asi dobrá volba, mě to hodně dalo, naučila jsem se o sebe postarat a řešit si věci sama za sebe. Kdybych neodešla, asi bychom se s našima pozabíjeli. A to myslím úplně vážně i teď s odstupem skoro 20ti let.

A z morálního pohledu, můj manžel tehdy právě studoval a byl z rozvedené rodiny, takže když se osamostatnil, otec mu musel dále posílat výživné (nařízení soudu po rozvodu), ale matka mu nedávala nic....to je taky celkem nespravedlivé, ne?

lucie_91
24. říj 2017

Jako já to řeknu takhle... Já jsem si přála dítě cca od 15 let, ale říkala jsem si, že by to pro okolí vypadalo asi divně a navíc tehdy ještě ani nebylo s kým... Takže jsem byla ráda, když jsem 2 roky na to otěhotněla a splnilo se mi to, okolnosti nejsou potřeba vědět... Ale ne každý to zvládne sám a někdo prostě potřebuje pomoct, někdo ne. Slečna určitě s partnerem sama ví, jak to bude pro ně nejlepší... Přeju jim, aby se rozhodli správně a věřím, že to zvládnou.

ivular
24. říj 2017

@jezz1e Je pravda, že pokud daná slečna začne bydlet s mužem, s nímž má dítě, vyživovací povinnost začíná mít daný muž (a nemusejí být ani manželé). Nicméně pokud by těhotná neměla, čistě z právního hlediska ji mají rodiče (byť by se do její výše zahrnul i to, s kým nyní žije v domácnosti a jaké jsou jeho příjmy).
Já naprosto akceptuju, že někomu může připadat nemorální výživné od rodičů i poté, co už společnou domácnost nesdílí, nicméně sama tento názor nesdílím (protože jak říkám, může to zajít do extrému, kdy rodič bude skrze výživné držet potomka v šachu, aby jej nenapadlo se odstěhovat).

antoinet
24. říj 2017

Doporučuju řešit situaci v klidu (to si zaslouží i miminko). Teď si třeba s rodiči nerozumíte, ale určitě pro tebe udělali hodně dobrého a třeba budeš spokojená odstěhovaná, ale v kontaktu s nimi. Po porodu žena ocení blízkost maminky, pomoc, hlídání i prostě rodinu pro své dítě, je to obohacení. Držím palce, ať vše zvládnete, někdy pomůže pomoc třeba tety, kamarádky, co ukočíruje emoce🙂

alassel
24. říj 2017

Hmmm. Hezký mluví o svým dítěti... chci si TO nechat. To je zas nějakej fake ucet..

evaamy
24. říj 2017

@alassel běžný slovní obrat..

bassetlady
24. říj 2017

@alassel TO dítě, TO embryo

alassel
24. říj 2017

@evaamy tak to sorry. Ale já o svych dvou dětech nikdy nemluvila jako o TOM.. vždycky o NEM

lucie_91
24. říj 2017

@alassel Já jsem říkala "TO" dokud jsem nevěděla, jestli to je kluk nebo holka... pak o "ní" nebo o "něm". Jako TO mimčo... Takže i chápu... navíc "TO" čte člověk v každém druhém článku, tak se to tak nějak nabízí... Ale chápu i Vás... každý na to kouká trochu jinak...

bacika
24. říj 2017

@karaslu Jako plnoletá si můžeš dělat co chceš. Pokud chcete oba miminko a doma by sis ho nechat nemohla, tak já bych asi neměla co řešit a šla bych, protože bych děti za nic nevyměnila. Nicméně bych to tak nehrotila a s rodiči si promluvila a s přítelem taky, pokud o těhotenství ještě neví a třeba dítě chtít nebude. Promluv si s rodiči jaká je situace a jaké jsou možnosti a uvidíš, chce to asi rozhodovat se s chladnou hlavou 🙂