Co dělat, když nevlastní dcera chce bydlet u vás?
Holky jdu si pro "radu".
Manžel mám z prvního vztahu 14ti letou dceru. V době rozchodu chtěla zůstat u mámy.
Co jsme spolu brali jsme ji s námi k moři, na hory, na víkendy.
Před 3mi lety byl u nich první problém, matka si našla alkoholika a ten tam jeden večer dělal melu, rozstříhal jim nabíječky, zničil Playstation, zrušil Wifi, zničil tablety, počítače, atd. Otec druhého z dítěte matky, tam v noci byl a dotyčného spacifikoval (my to máme přes 170km jednu cestu). Vše řešeno písemně s matkou a s oběma dětmi jsem byli na OSPODU, zápis tam je. Ale dcera chtěla dát mamince druhou šanci, ta ji samozřejmě naslibovala hory doly. Kámen úraz nastal chvíli po tomto incidentu. Mamka dceři namluvila, že otec má jinou rodinu a na ni kašle. Dcera se blokla, od té doby, kdykoliv přijede není s ní řeč, jen řeší co máme doma koupené nové, co mají mé děti (z předešlého vztahu) nové, co kolik stálo, a proč ona nedostává kapesné (dostává, ale zřejmě má jinou potřebu). Prospěch ve škole šel rapidně dolů, aktuálně je ve třech předmětem na propadnutí.
Jakákoliv domluva s matkou není reálná. Dcera matku zřejmě nezajímá, jen ji štve proti nám.
Dcera přišla s tím, že by chtěla jít bydlet k nám. Otec zatím nakloněn není, jsem na rizikovém, a bojí se co tu bude dcera vyvádět. Dceři je jasné, že u nás je nějaký řád a když tu byla celkem fungovala. Muž to nechce rozhodnout, je 3-4 dny v týdnu pracovně mimo a neví co by tu vyváděla.
Na jednu stranu je mi dcery líto, ale na druhou, když budu souhlasit, a bude to vyvádět, odnesu to já a prďola.
Jak by jste se rozhodli vy?
I kdybych z toho nebyla nadsena, tak bych se postarala, protoze s takovou situaci bych pocitala od chvile, kdy bych se dozvedela, ze ma dite. Chapu, ze to neni lehky, lehky to s pubertakama nemaji anibio nerozvedeni rodice.
Dcera ve 14 letech prozřela, že její matka se k ní nechová dobře a chtěla by od ní pryč, to je od dcery dospělé a moudré rozhodnutí, ale otec nakloněn není, protože by mu narušila idylku... To je těžký, na jednu stranu je hezký, že tě partner chrání a chce, abys měla klid, na druhou stranu, co to něm vypovídá, když by byl nechat ochoten svou dceru bydlet alkoholikem, manipulující a nestarající se matkou. Řešil to s OSPODEM, nevyšlo to, protože dcera byla zmanipulovaná, tak teď má smolíka. Jako jednou něco poděláš (naletíš matce) a šmitec, aby se neřeklo, tak finance pošlu, ale co vztahy...
Pokud, když byla u vás a celkem fungovala, tak asi není ztělesněním ďábla, ale asi to nebude zalité hned sluncem a bude trvat než to sedne a může to být trochu punkové. Bude to z tvé strany chtít nadhled, protože jsi dospělá a ona je puberťák s těžkým startem v životě.
A myslím, že to bude mít dcera těžké i tebe a svého otce. Přijde mi, že ji vnímáš jako vetřelce, přítěž. Nějak z toho cítím, že udělá jedno provinění proti pravidlům a vy jí s manželem vyčtete, jak je nevděčná, že jste jí vzali k sobě. Sice jí dáte střechu nad hlavou, ale vnitřně ji nepřijmete do rodiny, bude se cítit odstrčená a aby si zajistila pozornost, pojede zas v nějakých problémech.
Nedovedu si představit, že by se můj partner otočil ke svému dítěti zády a nechal ho bydlet s alkoholikem, pak logicky lze předpokládat, když dojde na lámání chleba, já a naše bio dítě bude v problémech, tak se otočí k zády.
Beres ji jako 'nasi' jenom dokud bydli dostatecne daleko.
Ja naprosto nechapu, o cem dumate. Dcera se nema u matky dobre, potencialne je i v nebezpeci a vy premyslite, jestli nahodou to pro vas nebude trochu pruda, se o ni starat?! Co jste to proboha za lidi?! S takovym tatickem ty si delas dalsi deti? Jo vlastne promin, ty vase deti budou mnohem lepsi, nez je ta cizi. 🤮
@levandule_k Napsala si to skvěle! Klobouk dolu.
Matka ji nechce.Otec taky ne.Rodiče k pohledání.....Tak ať otec změní práci a stará se o dceru ,která ho potřebuje.My ostatní rodiče to taky tak děláme....
@levandule_k
@ai30 přesně napsané ..
Ta slečna volá o pomoc a může to dělat i třeba "nepřijatelnými" způsoby, nemá pocit zázemí, možná ani toho, že je někde chtěná, připadá si na obtíž u obou rodičů, a je ve velmi citlivém věku.
Souhlasím, že změnou prostředí volá o pomoc. Je v pubertě a potřebuje stabilitu a zázemí. Jasně, že to s ní bude těžké, ale to budeš mít i s vlastními dětmi v pubertě. Kdyby byli ve stejné situaci tvoje děti, taky bys je nechala vyrůstat v tom kde momentálně je? Asi těžko.
Jde z toho hrozně cítit, jak vy dospělí děláte sami rozdíly mezi dětma a to je fakt hnus.
V něčem má ex pravdu - tatínek má novou rodinu a o první dceru ztratil zájem. Kdyby o ní totiž zájem měl, vůbec by ho nenapadlo odmítnout její prosbu. Sám ji bere jako komplikaci vaší rodinné pohodičky.
Jak se mu bude žít s tím, že dcera po jeho odmítnutí může sklouznout ze zoufalství k nějakým návykovým látkám, chytne se blbé party. Najde si nějakýho trumberu a otěhotní,... katastrofický scénáře? Ano. Jenže když bude žít s pocitem, že vlastní rodiče o ní nestojí, bude hledat zaplnění prázdna někde jinde.
Za mě je to jedna z nejhorších věcí , co můžeš dítěti udělat - otočit se k němu zády , když volá o pomoc...
Dítě, ke kterému se někdo nechová dobre, se taky neumí chovat dobře, to je přece logické.
Okamžitě si ji vemte domů a mějte ji jako prioritu, i za cenu změny práce otce. Jak může nechat vlastní dítě takto žít? Kdy s ní chce být, když ne teď, když je ještě dítě a potřebuje ho?
@levandule_k dcera je u nás. Před chvílí ji dovezl. Po odpoledním telefonátu, kdy volala přímo mě, ji za asistence PČR a asi i ospodu odvezl. 3 roky tam chtěla být, vždy když se na to téma začalo, chtěla dát šanci matce. Otec nechtěl jít proti ní a řešit to násilím soudí cestou. V Pátek večer přišla otci zpráva "chci jít k vám", nic víc. Dnes mi volala, že už dál nemůže, že matka s ní jen manipuluje, měla zakázané u nás cokoliv říct, matka ji navaděla aby tu dělala rozbroje. Před chvílí přiznala, že všechny ty věci ji matka záměrně rozbíjela aby z otce vytáhli prachy.
Manžel má 20 let firmu v Německu, není jednoduché že dne na den skončit. Zakázky má podepsané má několik let dopředu.
Preji ti hodne sil, je to velka zmena, ale verim, ze to vsichni zvladnete😘
Je fajn, že je dítě u vás. Doufám, že bude pro vás priorita, ačkoliv to nebude jednoduché. Ale ty pokažené vazby se musí napravit. Pro ní, pro vás. Dejte ji pocit, že je přijímaná, milovaná ale vše má hranice. Ty v pubertě potřebuje.
Neváhejte se poradit u odborníků, ať se vám nerozloží celá skupina.
Pokud by jste ji nevzali, zničilo by jí to psychicky a to navždy. Ona si řekla o pomoc. Její rozum už umí rozeznat co je pro ní dobré. Musí dostat šanci. Dobře že už je u vás. Držte se
Palec nahoru! Klidně zkuste rodinnou poradnu, aby se vám v tom uspořádání všem dařilo, držím pěsti
Dneškem jste jí dali šanci na slušný a plnohodnotný život. ❤️ 🍀
Jsem ráda, že je u vás❤ . Její matka je šílená, chce se mstít ex partnerovi a ničí přitom dceru...
Ono je velmi těžké odejít od vlastní matky, člověk touží po její lásce, ať se chová jakkoliv a chce být matkou bezprostředně přijímán a milován.
Nemyslím si, že je nutné, aby manžel skončil ze dne na den s prací v Německu, koneckonců rodina příjem potřebuje.
Počítej s tím, že asi bude chvíli trvat než se dcera naučí říkat pravdu a otevřeně komunikovat, protože za pravdu byla trestána, manipulováná. Byl jí o vás vykreslen negativní obraz, tak někde může zůstat něco v podvědomí/nevědomí a v krizové chvilce to vyplout na povrch. Člověk musí v druhého obrovskou důvěru, když ho žádá o pomoc, nebo se přiznává k něčemu, co podělal.
Jak píše @tulipdona nebát se probrat to s terapeutem, jak to celé zpracovat, protože je to náročná situace a klidně, když bude potřeba vyhledat individuální terapii i pro nevlastní dceru.
Až si to trochu sedne, koupila holce knížku Budu někdy vůbec dost dobrá (rádce pro dcery narcistických matek) od Karyl McBride. Nevím, jestli je její matka narcistická, ale každopádně je to super knížka, kde člověk zjistí, že ne každá matka se chová jako matka a některé jsou disfunkční.
To zvladnete, holka se da u vas do kupy, konecne bude mit klidne netoxicke prostredi, kde se bude citit v bezpeci, hlavne bude z dosahu manipulace bio matky.
@martinka_33 A to je dcera teda čí? Jako manžela z prvního manželství?
Tedy držím moc palce, ať to dáte. Já tě naprosto chápu - tím že manžel je většinu týdne pryč, tak výchova puberťačky z komplikovaného prostředí bude na tobě. A ještě jsi na rizikovém. Nebude to rozhodně procházka, mě stačí vlastní puberťák a mám kolikrát nervy na pochodu, je to fakt náročný a to má veškeré pohodové zázemí. Toto bude mazec, fakt smekám a doufám, že to společně zvládnete. Bude třeba být důslední a mít nastavená pravidla, aby tě to nesemlelo. V prvé řadě je to dítě manžela, počítej s tím, že tě může poslat do háje, že nejsi její máma a podobně, to jsou asi nejčastější výpady, když puberťáci neví kudy kam - sama jsem si tím prošla. Ještě jednou držím palce a posílám hodně sil, budeš to potřebovat.
@ai30 prosím tě, na to jsi přišla jako jak? Vždyť je u nich - tak se uklidni. Ostatně jak by bylo tobě - rizikové- možnost že o dítě přijde. A stres že se o holku dostatečně nepostara- kdyby musela do nemocnice- holka půjde kde? Když
je její táta pryč na delší dobu. To není jsj ty máš chlapa při zadku. Propanajana ženská.
@swan42 ?? Proc by o nej mela prijit? Jakoze presahnou pocet obyvatel na dum, takze mimino uz se nevejde? Nebo proc?
@kolibricek36 Jsem klidna, zkus to taky. Jestli sis nevsimla, komentar jsem psala jeste nez holku musela k tatovi odvezt policie. Myslim, ze tato situace mluvi za mnohe.
@oveckaluky ted nevim kterou myslis? Tu nevlastni segru mých deti? To je dcera manzelky meho bývalého
@martinka_33 Jo takhle, to už je na mě moc složitý.😃
@ai30 ale si přečti že to řešili- prostě chtěla dát šanci- holt se to vygradovalo k zásahu policie. Nikdo nechtěl jít proti vuli dcery - i kdyz byla zmanipulovana matkou. Jo podle tebe je v pořádku vzít dítě proti jeho vůli.
@oveckaluky Rozvedli jsme se a našel si ženskou s ditetem, vzali se, tao je to ted nevlastni ségra 😄Holka je stejne stara s moji dcerou, chodi spolu do školy. Ale je to dílo, kdyz i moje deti řikaj ze je rozmazlená, ukňouraná a nesamostatná. Kdyz uz muj ex mi přiznal ze je rád ze jsou nase deti tak samostatné. Si myslim že je to horší než si myslim 🤣 A jsem moc ráda, ze ani deti ani ex se tomu nechteji vyrovnat.
@kolibricek36 Precist by sis to mela ty. Po tom napadeni opilcem chtela dat matce sanci, ted uz ne, ona sama pozadala tatu, jestli u nej muze bydlet. Macecha resila, jestli ji to jako nebude moc zasahovat do pohody.

@kosopemi Ano dětného jsem si ho našla, celou dobu ji beru jako "naši" ale z toho mám divný pocit. Nerozhoduji jestli si ji necháme! Jak by ses postavila k tomu, kdyby ji muž dovezl se slovy a teď tu bude bydlet a starej se.