Co s příjmením dítěte, když přítel svatbu nechce?
Ahojte holky, potřebovala bych znát váš názor. S přítelem jsme spolu rok a máme krásný vztah, žijeme spolu, všechno bylo velmi hezké, sdíleli jsme stejné názory i na rodinu. Jenže.... Začali jsme se pokoušet o miminko, ale přítel přišel s tím, že pokud dítě, tak musí mít bezpodmínečně jeho jméno, jinak žádné ani nechce a prý je to samozřejmost, že to tak dělá každý. Ano, skutečně znám spoustu takových maminek, co se jejich děti jmenují jinak, než ony samotné, ale já se s něčím takovým neztotožňuji. Je to každého věc, a já mám na to prostě takový názor. Navíc pak mi pár holek řeklo, že by tohle už asi nepřipustily příště... Namítala jsem, že nechci mít jiné jméno, protože mi to přijde celkem nepraktické a vůbec se mi to nelíbí. Celou dobu přitom mluvil tak (i já měla stejný názor), že mají být partneři svoji, když má přijít dítě, tak jsem teda myslela, že si mě logicky bude chtít vzít. Řekl mi ale nyní, že to až tak za pár let, a že svatbu nechce, protože by to vypadalo blbě a co by tomu řekli lidi, a že jsme spolu krátce, čímž mě šokoval a hodně zklamal. Abych to uvedla na pravou míru, tak je rozvedený. Bývalá mu utekla za jiným hned po svatbě, v té době jsme se ale ještě neznali. Někdo by mohl namítat, že rok vztahu opravdu není moc, ale udělat si dítě je snad menší závazek, než si někoho vzít? Řekla jsem mu, že nechci aby náš vztah byl jakkoliv poznamenán jeho minulostí. Tak svatba blbá je, ale dítě ne? A ještě je samozřejmost, že se bude jmenovat po něm? Vím, že trpěl, miluju ho, a chci mu být tou nejlepší partnerkou, ale příjde mi, že toho musím dávat až moc... Nechci doplácet na jeho minulost. Já šla do toho s nejlepšími úmysly a s čistým štítem jako svobodná žena. Nakonec mám být svobodná matka, které chlap oznámí, že si ji nechce vzít, protože už jednu svatbu měl a není to zase tak dlouho. Přijde mi to strašně nefér vůči mě :( Proč si se mnou teda začínal? Co mám teď dělat?? Přitom jsem měla pocit, že nám nic nechybí. P.S.: zda jsem těhotná to zatím nevím. Málokomu to na poprvé vyjde, uvidím ale příští týden.... Díky Domča
@journals já neustoupím. Nedám chlapovi všechno za cenu, že mu ani nestojím za to aby si mě vzal. Na to bych se mohla vykašlat, a možná to zní samolibě ale myslím, že mám na víc. Budu mu doma vařit, žehlit, uklízet, starat se o dítě a na co to všechno? Za takovou cenu mi to fakt nestojí...
ne, opravdu nedávají příjmení po otci všichni, já ho nedala a ani sekundu jsem toho nelitovala. ač spolu stále žijeme, tak bych naopak velmi litovala, kdybych dala příjmení po něm a ne po sobě a to z více důvodů. rozhodně si o tom pořádně promluvte, už v základu by mi vadila tak zásadní změna v náhledu na věc a vůbec takové vydírání a postavení před hotovku bez možnosti diskuse. i po více jak roce dokáže partner velmi nehezky překvapit. asi bych fakt zvážila jestli do takových podmínek chci přivést dítě. souhlasím, že dítě je rozhodně větší závazek než nějaká svatba!
jinak rada pro tebe, pokud o dítě s ním fakt stojíš nebo už ho čekáš a chceš ho pojmenovat po sobě, tak nemusíš vlastně vůbec nic. pokud nejste svoji a nepůjdete na matriku udělat prohlášení otcovství, tak se dítě v porodnici automaticky pojmenuje po matce. zase druhá věc...nemá pak otce v rl. což se dá doplnit dodatečně. aby ti pak ale neřekl, že se zapsat nenechá, když nechceš změnit příjmení 😝
@domca1991 svatba za pár let? to je jako kolik? kolik jej tobě? kolik jemu? kolik času na to dítě máš? souhlasím s tím, co tu zaznělo. pokud o něj stojíš a máš čas na to ho nechat dozrát, tak bych dítě odložila, až dozraje ke svatbě, tak bych teprve pořizovala i mimčo. já to měla jinak. můj byl ještě ženatej a já o svatbu ani nestála. o svatbě ale mluvil on až to půjde, až bude rozvedený. holka...mám štěstí, že nejsem vdavek chtivá, protože synovi bude šest a svoji nejsme 😉 rozhodně bych se nenechala uchlácholit tím, že si pořídíme mimi a jednou se třeba vezmem. u nás byl souhlas s příjmením a když tatínkovi nevadí, že se jediný jmenuje jinak...je to jeho volba. já na svatbě netrvala, ale v tom případě jsem trvala na tom příjmení. jinak by mimi fakt nebylo. nechtěla bych chlapa nutit ke svatbě, ale nenechala bych se ani donutit jmenovat jinak než mé děti
@blahova_andrea no však mám stejný názor... Nemusím mít svatbu za každou cenu, ale at mi pak tedy neříká jak se má jmenovat mé dítě. Je mi 29 on je o dva roky starší
@domca1991 u nás kdysi myšlenka byla i ta že, až se jednou vezeme, tak se přejmenuje on po mě a dítěti, dnes dětech 😀 se svou rodinou se tehdy nestýkal. no padla jak svatba, tak jeho přejmenování a já už bych se ani při něčem jako je svatba nechtěla i s dětmi přejmenovat po jeho rodině!
Ahoj, nečetla jsem názory ostatních, ale jednoznačně - pošli ho do háje! Moje dítě má mé příjmení a nevím, proč bych měla porodit "cizí" dítě. Chlapovi jsem to oznámila a hotovo.
Dala jsem dceři příjmení po sobě (sezdaní jsme v době narození nebyli), a nelituji toho. Nechápu, proč by dítě mělo "automaticky dědit" příjmení po otci.
S partnerem máme jedno dítko, druhé čekáme, svatbu jsem chtěla před prvním, ale vzhledem k tomu, že partner svatbu nechce, tak jsem na nic nečekala, zašli jsme před porodem na matriku, podepsal otcovství a dcerka se jmenuje po něm, totéž jsme učinili i teď. Svatbu buď do mých 40 a když nabídka přijde později, tak ji odmítnu(nyní je mi 35).Někdo má svatbu během těhotenství, já bych si to neužila-nejen že teď mám rizikové, ale natýkají mě nohy, jsem pořád unavená, svatbu si chci užít a ne ji přežít...A upřímně, svatba je jen papír, ale to zda bude chlap skvělý otec ti to nenapoví...musíte si to vyjasnit vy sami,my tady řekneme jen svůj názor
@veronikav31 no a to je ten rozdíl.... Asi jsem strašná egoistka, ale kdybych chlapovi měla dát dvě děti, a ani bych mu nestala za to aby si mě vzal, tak nevím proč by se dítě mělo jmenovat po něm. Prostě by mi přišlo, jako by si mě nevážil. Mi to příjde prostě nepochopitelné no :( zastávám klasický model rodiny. Jsem konzerva.
@domca1991 Víš,popravdě nestojím o papír-svatbu, žijeme spolu 10 let ve společné domácnosti,přestáli jsme toho opravdu hodně,jak se říká-v dobrém a ve zlém,takže nějaký papír opravdu je jen papír a nezaručí ti,že vztah má budoucnost a že chlap bude dobrý otec,tak to cítím já.Prošli jsme si hodně zlé věci-moje opakované potraty a chlap stál vždy při mě a pomáhal mi.
Pokud jsi pro klasický model rodiny, tak si to ujasněte dřív než budete mít dítě, protože pak tě může čekat zklamání...A hlavně nikde není psáno, že si tě partner nevezme,ale na tom byste se měli dohodnout.Jen ještě jedna poznámka-co je to klasický model rodiny? Podle mě je to milující matka, otec a dítě(nebo víc dětí), nemusí to být nutně manželé...Jsem praktik a víš co,jsem šťastná a ráda, že máme skvělou dceru,chlap je skvělý partner a otec a těšíme se na druhé a to je pro mě víc než nějaký papír
My to měli tak, že pokud bychom nebyli manželé, dítě by mělo mé příjmení. My se zasnoubili po 3měsících, pak jsme spolu začali žít a za 1,5roku byla svatba. Děti přišly až později.
@veronikav31 nějak nesouhlasím, že je svatba jen papír🙂
@kami1984 To je věc názoru, podle mě je svatba papír.S partnerem jsme začali spolu žít 5 měsíců od prvního rande, po 8 letech se narodila dcerka a na jaře přibude sourozenec,s chlapem jsme 10 let spolu, sdílíme společnou domácnost, věci ohledně placení máme vyřešeny, kdyby se se mnou něco stalo tak chlap má právo na informace o mém zdrav.stavu.Takže nějak nevidím důvod ke svatbě
@domca1991 Ani nevis, jak rada ctu takhle “radikalni” nazor na manzelstvi a deti. Myslim si uplne to same. Pokud se ma dite jmenovat po nem, ma si nejprve vzit jeho maminku. On ten “zbytecny papir”, kterym se vetsina nesezdanych paru dnes zaklina, ma precijen vyznam - ukazuje, ze to spolu myslite vazne. Ne ze na nej prisla slaba chvilka a Tys z ni otehotnela, ale ze Te opravdu chce pro zivot i pro rodinu.
Do niceho bych ho nenutila, ale dite pod tou jednou podminkou. A myslim, ze opravdu nechces nic nadstandartniho, jen rodinu s jedinym jmenem na zvonku. 🙂 Drzim pesti!
@puresin Upřímně, toto jsem jsem taky slyšela, moje kamarádka chtěla svatbu, dítě až někdy pak..., partner chtěl dítě, svatbu ne.Nakonec proběhla svatba, za pár let se narodilo dítě, dopadlo to tak, že dítě mají, ona k němu moc dobrý vztah nemá, holka bude mít v lednu 2 roky, vrátí se do práce a její máma se o dceru bude starat, s manželem to mají nahnuté...takže mi řekněte na co ten status-manželství a svatba je. A bez svatby se vztah zdá, že to není myšleno vážně? Nevím,ale řekla bych,že je každého věc a hlavně je to věc toho páru co a jak myslí.I z manželství se dá odejít a někdy víc snadněji než z nesezdaného vztahu. Je to můj názor.
Ja mam dve dcery . První ma jméno po ex partnerovi. Do dnes mi říkají jejím příjmením ač moje nikdy nebylo . Holt mladicka nerozvaznost která nejde změnit . Druha dcera ma jiného otce a moje příjmení jelikoz on si po svatbě vzal moje. Ted jsem znovu vdaná po 6ti letech od rozvodu . U druhe dcery otec souhlasil se změnou příjmení na moje současné avšak zatim vyckavame. Vim ze by to první dcera nesla spatne tam otec se změnou nesouhlasí . Kdybych to tenkrát věděla nechala bych ji své . Odešel hned po porodu . Tak jsem rada ,ze jsou tu ženy které si stojí za svym a nedají se jako ja. Jinak co se tyče vztahu a svatby .
naprosto souhlasím ze člověk nikdy nevi co se stane a mUze ublížit treba i po dlouhém vztahu . A svatba divná po roce ? My se vzali mnohem dříve nez uplynul první rok. ( 2roky jsme predtim byli kamarádi . Moc drzim palečky at vse dopadne nejlépe jak jen to jde
@domca1991 Moje dcera se jmenuje po mne a neudelala bych to jinak! Pokud bychom se nekdy vzali a domluvili se na spolecnem prijmeni, zmeni se prijmeni i dcery, protoze pritel je uveden v RL dcery jako jeji otec. Naopak znam maminky, ktere nechaly dite pojmenovat po otci, ze se casem vezmou, a dnes toho lituji.. Je to prezitek minule doby, ze se musi dite jmenovat po otci..
@veronikav31 Samozrejme, i manzelstvi muze nevyjit. Ale kolem sebe vidim same pribehy, kde spolu dva chodili a najednou maji dite. A v naproste vetsine je z toho chlap do par mesicu zaskoceny. Narozdil od situace, kdy zenu pozada o ruku, planuji a organizuji spolu svatbu a pak prede vsemi znamymi a pribuznymi neco “slibi”. I tak to muze selhat, ale alespon oba na zacatku vedi, ze do toho chteji opravdu jit. To je muj nazor. 🙂
@domca1991 Já jsem otěhotněla neplánovaně, po měsíci vztahu. Bylo to hodně intenzivní. Řešili jsme, jestli bude svatba. Tehdy mi řekl, že by počkal, ale vyšlo najevo, že hlavně by chtěl, abych si to mohla víc užít (a taky jeho brácha se oženil až po 5 letech a společném dítěti). Říkala jsem, že si to víc užiju, když nebude dítě běhat kolem. Takže jsme hned naplánovali svatbu. 2. Března jsme se potkali poprvé, 29. Srpna jsme se brali. Nikdo s tím neměl problém. Jako na rodinu to bylo nečekaně rychlé. Jeho rodiče mě viděli podruhé v životě a už se dozvěděli, že se berem, stěhujem a čekáme dítě. Už jsme spolu 3 roky a máme druhé dítě.
Taky jsem dala prijmeni deti po sobe. Ja sice za trochu jine situace, vedela jsem, ze spolu nebudeme. Tak mi to prislo praktictejsi a nastesti jejich bioligicky otec nebyl proti. Myslim, ze je dost holek, co dava prijmeni po sobe.
@domca1991 svatba je nepoměrně mensi závazek nez dítě. A jak tady někdo psal, ze i svatba v tehu rozhodne ne tak za me rozhodne ne svatba s detmi. Ale každy ma jiné podmínky, ja moc nepiju takže mi nevadí ne alkohol a litat na svatbě a hlídat své deti to si to fakt neužili a zas je na tu dobu někam odložit mi vůči nim nepřijde fér.nevim kolik ti je .. Ja bych to u Vás nechala otevřené a pockala jestli on nezmneni názor ale souhlasím, ze by bylo lepsi mít v tomhle jasno kdyz to řešíte už ted.. nez budes těhotná.
@terezapetrova to já psala že svatbu v těhotenství ne, že bych si to neužila, to se netýkalo pití, ale toho, že mé kamarádce natýkaly nohy, mě v každém těhotenství též natýkají nohy, pokaždé to začalo okolo 20tt, i tak mám už rizikové těhotenství od začátku, někdo 3-4 měsíce prozvrací, pak můžou natýkat nohy a pak se cítí jako tank, nevím co je na tom za užívání na svatbě. A to, že by na svatbě lítali děti? No a co, nevadilo by mi to,lepší než někoho ohodit...
@domca1991 já osobně příjmení neřeším... Jsou pro ně důležitejsi a prioritnejsi jiné věci než jméno. Ani svatbu neřeším, jsem trošku takovej anarchista v tomto, ikdyz netvrdím že by se mi svatba nelíbila. Takže u nás malej má příjmení po tátovi, i v rodným liště je. A nikdo to neřeší ani s tím není nikde problém. Takže kdybych byla na tvým místě a ty ta každou cenu chceš svatbu, tak bych nic naplánována.
Já bych počkala, dokud nebude zralý na svatbu. Přesně.. svatba je velký závazek, pojďme začít něčím menším - dítětem?? A brát se jen kvůli dítěti mi přijde fakt blbé. Jste spolu poměrně krátce, tak počkejte, jak se to vyvine..
Když už dítě před svatbou, tak by se jmenovalo po mně. Pokud by už nebyl plán na svatbu, a těhotenství prostě přišlo dřív.. a nechtěla bych se vdávat těhotná
Taky bych s ním dítě neplánovala, když se bojí i svatby! Je to vůči tobě blbý, sobecký a poslala bych ho někam.
U nás byla hezky svatba, pak až dítě a jméno jsem si nechala svoje a dítě má příjmení po manželovi, a nikomu ani mě to nevadí a nikomu do toho nic není. Takže hlavně si věci zařiď tak, jak chceš ty!
Jen na úvod, proč má nick domca1991 - pokud je 1991 rok tvého narození, tak ti asi víc než 26 let nebude... nicméně myslím si, že po roce vztahu se ještě nemůžete tolik znát a takovýhle základní věci jste si měli ujasnit už dávno na začátku. Já osobně bych se do plánování dítěte po roce vztahu teda nepouštěla ani náhodou (pokud by mi nebylo 35), je to dle mého opravdu hrozně brzy a tady se pak ukazuje, že se chová jinak, než sis myslela (nechce si tě vzít, trvá na svém příjmení atp.). Ale jestli se tvé těhotenství potvrdí, tak tohle už je asi zbytečné řešit a upřímně mi tvůj partner pak připadá jako sobec, že na tom příjmení tak urputně trvá. Sama mám vztah 8 let a děti zatím neplánujeme, ale ačkoliv jednou po svatbě toužím, vím, že se jí asi taky nedočkám, každopádně pokud by si přítel pro ně vynucoval své příjmení, dala bych schválně svoje... vím, je to blbé, ale... Taky záleží, jaké příjmení máš a zda se k vybranému jménu hodí, já mám třeba příjmení velmi neobvyklé (přítel přesně naopak) a tak bych chtěla, aby dítě mělo příjmení po mně třeba právě z tohoto důvodu.
Každopádně nechápu ani tu svatbu, když říká, že třeba jednou, nebude to nejspíš nikdy...
Ahoj, pochazim z Moravy a v zivote me nenapadlo, ze by se dite melo jmenovat jinak nez matka. I me svobodne kamaradky, ktere mely deti je mely pojmenovane po sobe. Zena je matka, ona to dite odnosi, porodi, vychovava (no, je s nim vic nez muz, lekari, skola...) a dat mu jine prijmeni mi prijde jako znevazeni teto pocty, kterou jako maminky mame.
Vdala jsem se a prestehovala do severnich Cech a tady je zase nemyslitelne, aby se dite nejmenovalo po otci!!! Jen vyjimecne je to jinak. Je to jako by matka ani nevedela s kym toho levobocka ma.
Jsem ucitelka a je strasne kolik maminek se tady jmenuje jinak, nez jejich dite. A vrchol jsou pripady, kdy dokonce ma matka a deti- sourozenci kazdy jine prijmeni! (Dokonce jsem postupne ucila 3 sourozence, kazdy s jinym jmenem a maminka uz se zase jmenovala jinak!) 🙄

@pincola Já myslím, že tady totiž o žádné jméno vůbec nejde, jde o svatbu jako takovou. Aby si žena měnila jméno je nesmysl - však si ho může změnit i on (je mi jasné, jak by na to takový člověk reagoval).
@domca1991 dělej jak uznáš za vhodné, ale buď hodně, hodně opatrná.