Dcera nemá bydlení: Smířit se nebo jí domluvit?
Nejsem spokojena s zivotem dcery. Miluji ji, ale prijde mi, ze jen tak proplouva zivotem. Bydli v Praze, nema vlastni bydleni, prace nic moc. Kdyz se zeptam, proc tam zustava v ty Praze s takovym platem, tak rekne, ze je spokojena. Jezdi na dovolene, mam pocit, ze moc nemysli na budoucnost.
Myslite, ze je to dnesni styl, takhle zit? Nebo je proste jina a mam se s tim smirit? Domluvit ji? Je ji 34.
To je zase nenávistných komentářů…. Já tě docela chápu. Každý chceme, aby se naše děti měli dobře. Každý se tady ohání tím, jak je dnes hypotéka drahá… ano je, ale kdyby si něco dávala bokem od 20 ( nemluvím o živoření), tak by na ni měla. Není jí 25, ale 35. Kdyby měla alespoň manžela, rodinu a žila v nájmu, pořád by to bylo lepší než nemít vůbec nic.
Určitě jí ale do života nekecej, ono to stejně nepomůže. Od komentářů od rodiny se oprosti a nereaguj na ně a nebo raději pozitivně ve smyslu jak se má dcera dobře.
Hodně síly….
A proc ji srovnavate s ostatnimi???Zivite ji,vy ji ty penize davate? Ale to z ceho bude zit a platit najem v duchodu je jen jeji vec a vy nemate jakekoliv pravo ji do toho mluvit a vezt ji nekam kam ona sama nechce a uprimne mi to prijde ,ze spis od VAs utika,ze ji furt neco nutite a podobne.....
Nečtu všechny příspěvky, je to už moc dlouhý, ale...
Tvoje dcera je spokojená, líbí se jí tenhle styl života, tak ať ho má, ne? Proč by měla chodit do práce plus na brigádu? Jen proto, aby si koupila nemovitost? Co když nechce nemovitost, nechce se furt honit a dřít...Chce si prostě užívat života, něco zažít. A je to podle mě správné. Nikdo z nás nemá jistotu, co bude za 30-40 let. Třeba důchody nebudou, třeba bude válka a všechno půjde do háje, třeba se toho důchodu ani nedožijeme. Nechci aby to vyznělo blbě, ale koukni co mladých umírá třeba na rakovinu.
Ty si to zahraničí představuješ jak Hurvínek válku.
@janylu Kdyby si od 20 davala bokem 4tis, tak ma kolem 600tis a porad ji jeste na zaklad hypoteky na mensi byt v Praze asi pul milionu chybi... A nevim, ja ty, ale ja jsem kolem 20 vydelavala tak, ze jsem vysla sul nul, kdyz jsem chtela i chodit ven a trochu cestovat. Tehdy jsem fakt neusetrila vubec nic.
@ai30 Já jsem kolem 20 chodila do prváku a nevydělávala si (těch pár tisíc z brigády o prázdninách padlo na dovolenou s kámoškama u moře v kempu + nějaké ty hadříky, kosmetika + "kultura"), Od čtvrtáku jsem teda chodila i na pravidelnější brigádu, ale to bylo tak ty 4 000 měsíčně na vše. Po vysoké nástup za 16 000 hrubého, rok na to asi 17 500 (to bylo asi 13 000 čistého). Od našich jsem dostala cca 200 000 na stavebku (d konce školy jsem si pak pokračovala ve spoření sama a 300 000 pak po skončení vybrala), to padlo na úhradu dluhu po býv. nájemci (abychom vůbec získali městský byt) +něco málo z našetřených peněz na vybavení. Že bych byla schopná za 10 let našetřit milion, tak to ani omylem, leda bych žila jako asketa ze vzduchu a bydlela u rodičů. V dnešní době kdo nic nedostane poděděné (ať už peníze nebo byt) nebo nevydělává opravdu nadrpůměrné částky již od školy (to je minimum lidí) nemá šanci na základ na hypotéku našetřit. Dneska už se 100 % hypotéky nedávají a jsou přísnější pravidla pro poskytování než před 10-15 lety. Člověk s příjmem 30-40 000 čistého hypotéku na x milionů prostě nezíská. na to musí být minimálně dva.
@ai30 přesně. Navíc nechápu, proč má někdo pocit, že svobodná a bezdětná žena v 34, co se umí postarat sama o sebe, strádá a potřebuje se mít líp. Znám hned několik žen, co děti prostě nechtějí, ta představa je nenaplňuje a odmítají se stát matkami ze špatných důvodů. A pak znám pár matek, které se staly matkami jen proto, že se společností cítily tlačené a těch dětí je mi fakt líto...
@janylu Normální, soudný a milující rodič chce, ať je jeho dítě spokojené, ať je z něj dobrý člověk a žije život v souladu s tím, jak ho žít chce. Toxický rodič chce, ať se jeho dítě "má dobře", přičemž tím ale myslí "to, co já považuju za dobré, jinak je dítě špatné a mám právo být s ním nespokojená". Ten druhý rodič je tady zakladatelka a zcela si zaslouží to, jak tady dostala naloženo. Snad jí to aspoň otevře oči.
@miryp přesně.. mám taky takovou kámošku, děti ani rodinu nechce, má dvě kočky a je to jen a jen její věc.. nikomu nenáleží právo soudit co a je není normální.. někdo prostě k životu nepotřebuje materiální věci.. naštěstí má relativně normální, podporující rodiče.. to je jak komentář, že kdyby měla děti, chlapa a bydleli v nájmu tak je to jiná.. já v tom teda to jiná vůbec nevidím, je to pořád to samý
@dashyyy Spíš právě naprosto chápu, že svobodná, bezdětná žena bydlí v nájmu. Na západě úplně normální stav (tam teda je zase situace s nájemním bydlením někde jinde, je mnohem dostupnější a možná až na Paříž, Londýn nedáš za bydlení celou výplatu). Kde jinde by bydlela (pokud nezdědila nemovitost)? Za mě třeba brát si x milionovou hypotéku na garsonku, jen abychza každou cenu bydlela "ve svým" mi přijde jako totální úlet a na víc asi průměrně či i lehce podprůměrně vydělávající člověk stejně nedosáhne, pokud žije sám a tu hypotéku by měl platit z jednoho příjmu (dřív možná byla situace jiná, dnes by hypotéku prostě nedostal)
Třeba čeká, že něco zdědí po vás?...
@alice180 A krávu 🐄 k tomu 😃
To bude troll jak vyšitej. A pokud ne, tak buď konkretni a my ti to tady spočítáme. Třeba: dcera s maturitou dejme tomu si domu přinese měsíčně 35k čistého (bere dejme tomu 45). Aby mohla zaplatit najem, jidlo a nezivorila, tak si bokem muze dat maximálně 5k a to jsem hodne blahova. Za rok to je 60, za deset 600 a to nejsme ani na 20% akontaci na garsonku. A v zahraničí to o moc lepší nebude. Nezijeme pred dvaceti lety, kdy jsem odesla na vejsce se financne zahojit do zahranici ja a treba libra byla 45Kč. To jsem si za rocni makacku domu privezla 200k a jeste si tam uzila, ale ty doby jsou ty tam. ČR je preci jenom jednou z nejbohatsich zemi sveta a pokud nejdete jinam na kvalifikovakou praci, tak už si prevlekanim posteli nebo lopatou na milion neprijdete. Za me teda mnohem lepší uzivat života a na stari se pichnout někam do chatky nez nejlepší roky života zit z ruky do huby. Skrot si svoji matku, at ti nekecá do zivota a svoje příbuzné, at si machruji na nekom jinem, kdyz to maji za potrebi...ale ja stejne neverim, že nejsi troll. Hodne ubohej zivot trollíku máš.
paní inženýrka ... auto má z tuzexu ... a hromadu peněz ...
nezlob se na mě, ale působí to mě tak, že by ses také ráda chlubila svojí dcerou, tedy ne tak jako dcerou tak jejím majetkem ...
upřímně, budu jednou ráda, že moje děti budou stát na vlastních nohou, budou mít práci, která je bude bavit a budou si žít podle SVÝCH představ ... a ne podle mých nebo podle babičky ... a raději se budu chlubit na oslavách tím, že mám spokojené a šťastné děti ... a ne že mají vilu s bazénem, ale musí se celé dny honit, aby to zaplatili ...
Upřímně, moji rodiče bydlí celý život v obecním bytě a raději cestují, i teď když je jim přes 65 let, tak jezdí 2-3 ročně do ciziny na dovolenou. A věř, že se ráda pochlubím, že jaou rodiče aktivní a cestují, berou s sebou občas i naše děti ... než abych říkala, že naši mají krásný dům, zahradu, ... ale nikdy nebyli dál než v Praze, neviděli moře a nemají zážitky, které jim nikdo nevezme ...
Je mi 30..bohužel s dcerou jsem sama a bydlime u rodičů... Plat na to abych měla vlastni bydlení nehrozí... Šetřit můžu.. Ale dát si na krk v dnešní době hypotéku sama.. 🤷 Ne ne ne.... Radši budu s dcerou cestovat.. ❤️👍 Než na úkor bydlení a vlastního zázemí bych dceři neukázala vlastně nic... 😬😊🤷 A to by bylo co za život..😁😊
Tywoe cozeto? 🤦😂
Dcera je úplně v pohodě, ale ty jsi nějaká divná 😀
@chumlee71 přesně, rodinná znama se takhle "protlouka" už pár let (a to je mladá a cestování miluje) a je to teda na mě šílený, jak někdy žije a co vše řeší...ale je spokojená, takže žádný problém, ale představa, jak si člověk v cizině lehce vydělá je už dneska fakt jinde...
@kolibricek36 Spolubydlení je v Praze běžné i po dostudování, má to i jiné než finanční výhody 😉
Podívejte. Každá máte jiné představy o životě. Vaše dcera chce cestovat, tak cestuje. Proč ne. Zážitky ji nikdo nesebere. Dnes jsou ceny nemovitostí šílené, že nevěřím..no tak bude žít v nájmu. I tak se dá žít. A možná najde borce s bytem, barakem, co vy víte. Neřeste ji. A maminku také srovnejte, mě moje babička pořád mluvila do výběru povolání, že vždy můj táta jako její syn s ní udělal rychlý proces, ať toho nechá, pokud chce, aby za ní chodil a pomáhal ji. To jediné zabralo. Je to její život. Peníze si vydělala, a kdyby je prohnala komínem, tak Vám to může být jedno. A co bude ve stáří? Možná se odstěhuje do Egypta, kde jsou ceny nájmu a nemovitosti nejde jinde směrem dolů a důchod ji bude chodit tam, no. Já se nedivím. Při těch cenách, co chtějí za blbý 1+1, potěš koště.
Taky se mi zdá, že paní tady před rokem či dvěma psala a požehnání se jí nedostalo, tak zkousi zas.
A není důležité chlubit se spíš tím, že dcera je spokojená? Než titulem, vlastní nemovitosti apod...
@fifinka2020 přesně,už to není jak před 20 lety,že člověk jel do ciziny a vydělal. Teď už jsou i vyšší nároky na jazyk a pokud nemáš dobrou práci,tak už je to srovnatelný s ČR .

A ještě mě napadá - pokud se vám podaří dceřin život přijmout a případně o něm s okolím mluvit pozitivně, tak myslím, že je šance , že i jejich poznámky a dotazy budou v menší míře. Naopak, pokud se zeptají na dceru a dostanou odpověď typu : No to víš..pořád někde litá, vnoučat se nedočkáme..tak to bude voda na jejich mlýn a téma k hovoru, protože je bude povzbuzovat to, že oni jsou vlastně na koni, máji se nejlíp apod.