icon

Dcera nemá bydlení: Smířit se nebo jí domluvit?

6. srp 2024

Nejsem spokojena s zivotem dcery. Miluji ji, ale prijde mi, ze jen tak proplouva zivotem. Bydli v Praze, nema vlastni bydleni, prace nic moc. Kdyz se zeptam, proc tam zustava v ty Praze s takovym platem, tak rekne, ze je spokojena. Jezdi na dovolene, mam pocit, ze moc nemysli na budoucnost.
Myslite, ze je to dnesni styl, takhle zit? Nebo je proste jina a mam se s tim smirit? Domluvit ji? Je ji 34.

kayty
8. srp 2024

@klokanka31 Jak by se měl stát postarat, aby nebyly takové rozdíly v platech? Jako soukromému sektoru nařídit, jak by měl odměňovat své lidi? Spíš by se měl postarat, aby byly státní tabulkové platy ohodnocené tak, aby to bylo srovnatelné. Když kolega z práce, IT technik, říkal, za kolik mu nabídli dělat IT ve státní sféře, tak to s díky odmítnul. U nás má víc jak dvojnásobek.
Existuji nekvalifikovaní lidé, znevýhodnění lidé, kteří dělají nekvalifikovanou práci, kde fakt medián nedostanou. Tam prostě není o čem vůbec mluvit. Spíš jim zaručit částku, pod kterou nejde jít. Momentálně se tomu říká zaručená mzda.

@ninive211 Nedávno jsem četla, že chce vláda zaručenou mzdu pro kategorie prací zrušit.

ninive211
8. srp 2024

@kayty IT ve státní správě je jedna velká katastrofa. Proto taky všechny aktualizace, digitalizace apod. dělají soukromé firmy (jako donedávna IBM pro FS) na smlouvu, ne kmenový zaměstnanci. A na tu smlouvu to stojí stát přitom násobně víc myslím, než kdyby měl zaplatit několik špičkových ajťáků, kteří by to pro stát programovali interně.

martinka_33
8. srp 2024

@lichozroutsudy možná ta posedlost pramení z obrovské fluktuace nájemního bydlení... Zákony jsou nevyhovující jak pro pronajímatele, tak pro nájemníky 😢 U nás je opravdu pohodlnejsi a vyhodnejsi ten byt na hypotéku... Za 4 roky jsem se 4x (z toho 3x ne vlastni vinou) stehovala (2x si majitele vzpomněli, že vlastne byt potrebují pro vlastni učely, 1x jsme nemohli nic sehnat, tak jsme provizorne bydleli v muzove byte). Pronajimat byt je.taky terno, ldyz neplatice muzes vyhodot az po trech mesicich (ti posledni mi.dluzi 50 tisic), kazde.stehovani stalo skoro 100 tisic. Vazne by nam bylo lepe, kdybychom si mohli vzot hypoteku a nemuseli se strachovat, kdy si majitel vzpomene ze vlastne chce v byte bydlet.... a nemuseli se strachovat, kdy si najemnici.řeknou ze.platit najem je vlastme zbytecny.... a s ani jednim pri soucasnych zakonech nic neudelas...

evina92
9. srp 2024

Máme s manželem oba velmi slušné platy, k tomu 2 děti, které mají poměrně drahé kroužky. Žijeme v nájemním bytě, finančně jsme na tom dobře, žádné živoření. Přes to si nemůžeme hypotéku dovolit, protože při dnešních cenách a úrocích nám spočítali splátku na 36.600. Akontaci opravdu dohromady nedáme, našetřit 1,6 milionů není v našich silách, takže naprosto nereálné na hypotéku dosáhnout. Jsme tedy socky bez budoucnosti?

klokanka31
9. srp 2024

@kayty No a ti nekvalifikovaní lidé jsou něco míň než člověk s diplomem? Oni nejsou lidi co taky potřebují slušně bydlet, jíst, chodit v čistém oblečení?

martinka0209
9. srp 2024

Co řešíš,mám známé kteří bydlí pronájmu mají dvě děti 17 let a 6 let)na vlastní byt prostě nemají a jsou spokojeni

jmenojeuzobsazeny
9. srp 2024

Podívej se, dcera je dospělá, žije si svůj život.
Můžeš s ní o tom vést spory, můžeš s ní nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co můžeš dělat.
Let it go, než se naštve a pošle tě i s babičkou do háje.

veronicka89
9. srp 2024

Na 1 stranu mi prijde zvlastni jak jsou tady vsechny zensky jako v pohode a jsou skoro plus minus ve veku tvoji dcery a maji sve nemovitosti, deti aja nevim co jeste ...a rikaji ti ze mas byt strasbe v pohode ..

Na druhou stranu malokdo dosahl na nejakou nemovitost sam ( svobodny )pokud ji nezdedil nebo aspon nenel nejak zdarma nebo levny pozemek...

Jinak na tom ze je dceri 34 bydli sama, cestuje a je ji dobre , nevidim nic spatneho ...

Jako ja verim ze te to trapi a ze pri pokecu s nejakyma drbnama mas pocit ze tvoje dcera je jedinna co nema nic svojeho, zasterku, decka , zasazeny strom , barak a auto v garazi...ale koho to stve ? Tebe !

Penize co babicky kdysi pracne nadporili ...treba nejakych 200.000 , tak za to si dnes clovek nekoupi nic ani garaz , ma to uplne jinou hodnotu...

At je tvoji dceri fajn a prestan ji kecat do zuvota a trapit se tim🙂 pokud je sikovna svou cestu si najde ;) at uz v podobnem duchu jako do ted nebo uplne jinou...

barulina
10. srp 2024

@veronicka89 ty ženské, na kterých ti přijde zvláštní, že říkají ať je v pohodě totiž plně respektuji to, že někdo to tak jak máme my nechce. Mám plno kamarádek v mém veku, které nechcou nic vlastnit, nechcou deti, na vztahu netrvají a světe div se , jsou šťastné a životně i pracovně naplněné.

lichozroutsudy
10. srp 2024

@klokanka31 To nikdo neříká. Jen se zkrátka takoví lidé musejí smířit s tím, že nebudou mít mzdy jako mají ti lidé s diplomem. Možná to bude znít drsně, ale tohle je prostě klasická sociální stratifikace ve společnosti. Jsme si rovni před zákonem, jsme si rovni v dostupnosti státních služeb, ale biologicky a socioekonomicky si prostě rovní nejsme. Já mám lepší schopnosti, práci a sociální status než má paní X, ale zároveň existuje paní Y, která je na tom lépe než já. Čím méně vzdělání, rozhledu, schopností a zájmů (intelektu), tím méně peněz a tím horší postavení ve společnosti.

veronicka89
10. srp 2024

@barulina mam stejny nazor ,ale myslim ze se to lehčejc rika kdyz se nejedna o vlastní dite pro ktere chceme ,,to nejlepsi,,..

j.a.n.i
10. srp 2024

@veronicka89 A není náhodou to nejlepší, když je dítě zdravé a spokojené? Co se taká jeho zajištění ve stáří, tak když bude zakladatelka být vlastnit, tak ho pak dítě zdědí a tedy na stáří bude mít kde bydlet.

barulina
10. srp 2024

@veronicka89 to co je pro tebe nejlepší nemusí být nutně to nejlepší dle tvých děti. Já mám taky představy, jak by se mi líbilo kdyby mě děti žili, ale to jsou mě představy, uvidíme jaké budou jejoch

llluckaaa
10. srp 2024

@klokanka31 Ty zníš jako nějaký populistický politik, který nahání voliče. Tady nejde o to, že s diplomem je někdo víc a bez něj míň. Ale o schopné kvalifikované lidi je prostě boj, proto si je firmy přetahují a nabízí jim výhodnější platové podmínky. Pokud děláš práci, do které se kdokoliv zaučí během týdne a není problém sehnat zaměstnance, tak je jasné, že bude placená míň. Pokud potřebuješ mít specifické znalosti a mít praxi (protože takové zaučení může trvat roky), tak je jasné, že dostaneš lepší plat, jelikož je těžké takového zaměstnance sehnat a zaškolení stojí spoustu peněz. To je prostě pravidla soukromého sektoru a pracovního trhu.
@veronicka89 Tak na podobné řeči, jak chceme pro své děti to nejlepší, bych byla velmi opatrná. Zní mi to jako citové vydírání, kdy chce někdo dotlačit druhého k tomu, co z nějakého důvod dělat nechce. Každý je zodpovědný za své štěstí a jakou cestou k němu dojde, je už na něm. Pro někoho to znamená, barák, děti, auto, pro jiného cestování a volný životní styl. Ani jedno z toho není dobře nebo špatně.
Ne nadarmo se říká, že cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. A tady mi to ani nezní, že by autorku vedly dobré úmysly. Jí nestačí, že je dcera šťastná, ona ji potřebuje dostat do těch správných škatulek, aby se s ní mohla chlubit.

veronicka89
10. srp 2024

@j.a.n.i
@barulina
@llluckaaa

Prectete si muj nazor k veci ;) ...

Mimochodem krom decek nemam taky nic , to by me autorka vydedila 😀 cestuju ziju pracuju a jsem stastna

Jo a k autorce : do ciziny jsem odjela , ale be hako ostatni lidi co prijeli vydelat penize , nic nevideli , neuzili si a jen sporili ...

Ziju tady normalni zivot 🙂 ktery se asi fin. Da srovnat s Prahou

llluckaaa
10. srp 2024

@veronicka89 Já tvůj názor četla. Ohrazuji se proti tomu, jak přístup uživatelky obhajuješ tím, že každá matka chce pro své dítě to nejlepší. Nejlepší je, když je tvé dítě se svým životem spokojené. Ale pro autorku je to pořád málo a tlačí ji někam jinam.
Já nevím, jestli bych babčiným testem prošla, ale kdyby mě takto někdo furt porovnával a nutil mi svůj černobílý pohled na svět, budu se držet v přiměřené vzdálenosti, abych ty kecy nemusela poslouchat moc často.

j.a.n.i
10. srp 2024

@veronicka89 Já ho taky četla a proto jsem na něj taky reagovala, zejména na tvůj první odstavec.

veronicka89
10. srp 2024

@lichozroutsudy tak to buď ráda že to tak u vás je 😀 tady nejvíc teďka berou uklízečky 😀

kayty
12. srp 2024

@klokanka31 Co se týče kvalifikace v pracovní oblasti, tak ano, bohužel jsou. Neplést si prosím s běžným životem, tak je to v jiném úhlu pohledu. Píšu o pracovní kvalifikaci. Nekvalifikovaná práce je hodnocena výrazně hůř než pro vysokoškolsky vystudovaného. Dokonce i ten zaručený plat / mzda pro člověka s diplomem bude vyšší než pro člověka se základním vzděláním nebo bez něj. Takže pokud člověk zanevřel na vzdělání, skončil bez něj, nemá rozhled, praxi, kvalifikaci, tak ano, bude výrazně hůř ohodnocen než jiný a bude si vybírat z jiné nabídky.
Člověk s diplomem, zkušenostmi, ... bude mít možností mnohem více a za mnohem víc.

kolibricek36
12. srp 2024

@kayty vy asi nemáte nikoho znevýhodněného v rodině, že? I takovi chteji žít jako lidé. Bavit se, cestovat, a hlavně mit bydlení. Ne každý ma bohaté rodiče, či zdědili po prarodicich.
Mnohé čeká nejaky ústav soc. péče. A to se nezaplatí také samo. A to uz stojí vic než nějaký podnájem.

lichozroutsudy
12. srp 2024

@kolibricek36 Clovek nikdy nemuze mit vse, co chce. Ale muze mit hodne, pokud chce. Kecs o znevyhodnenych rodinach jsou jen omluva vlastnijo nezajmu a lenosti. I clovek ze znevyhodnene rodiny ma sanci se stat jadernym fyzikem, pokud na to ma. Takovy clovek se projevi a dostane pomoc. Viz ruzna stipendia...

martinka_33
12. srp 2024

@kolibricek36 tahle diskuze nema smysl, to uz jsem zkousela mockrat 😀 Lichozroutek je misty trosku (vic) tvrdohlavy a nektere veci nevidi (v lepsim pripade), v tom horsim videt ani nechce...
@lichozroutsudy ti ze znevyhodnenych rodin to ale maji o hodne, hodne, hodne slozitejsi.... 😪

lichozroutsudy
12. srp 2024

@martinka_33 Helejt, mame tady asi 300 ruznych neziskovek, ktere se zabyvaji integraci Romu a pomoci dalsim znevyhodnenym. Prakticky kazda rodina, ktera nema prachy, je nejakym zpusobem zahackovana jak v techto organizacich, tak ve statni pomoci. Kantori ve skolach maji moznost vytipovavat talentovane deti a delegovat je dale. Mame jedno z nejpropustnejsich usporadani spolecnosti, kdy i z absolutne prisernych podminek se muzes dostat na vrchol. Ano, rodinne prostredi je dulezite, ale nadane dite se projevi, i kdyz ma doma rodice na davkach. Zazila jsem takove deti v decaku, kam jsem s nimi dochazela pracovat. A i ten decak je dokazal expedovat ne do uceni, ale na gympl.

drep
12. srp 2024

@martinka_33 já mám romského kamaráda, oba rodiče základní vzdělaní, navíc se rozešli, takže s nima zůstala máma sama, uklízečka někde na základce. Díky Romee jeden brácha vystudoval medicínu, druhý všcht, jeden je dneska staniční lékař, druhý dělá v německu v chemickém průmyslu. Jistě to měli těžší než já a můj brácha (i když my taky v devadesátkách zažili a přežili tátův tehdy horentní šestimiliónový dluh jako půjčku na podnik, který vytuneloval jeho kamarád, nenarodila jsem se se zlatou vidličkou a nesála z prsu polevku Gazpačo).

ninive211
Autor odpověď smazal
kolibricek36
12. srp 2024

@lichozroutsudy prosím?

kolibricek36
12. srp 2024

@drep já nemyslela romy- i když také znám pár z nich co to dotahli vysoko.
Ale opravdu znevýhodněné- ať už rozumové, nebo tělesně, nebo obojí dohromady.

kolibricek36
12. srp 2024

@martinka_33 no, nemá to smysl.

drep
12. srp 2024

@kolibricek36 dobře a jak přesně by sis to představovala? Dělám ve zdravotnictví, dělník ve zdravotnictví má okolo 20000 čistýho, kvalifikace netřeba, zodpovědnost nula, nesmí sáhnout na pacienta. Což nejsou moc peníze k životu, souhlas, ale zároveň totálně mentálně ani fyzicky nenáročná práce. Sanitář má se směnami a přesčasy okolo 30000 čistýho. Musí mít kurz, už nějakou zodpovědnost má, naši ároví se docela nadřou, jinde to tolik posoudit neumím. To už jsou peníze k životu, soudě i podle toho, že naši sanitáři lítají na dovolenou k moři. Takže co, dáme dělníkovi totéž, aby se mohl bavit, cestovat, mít bydlení?

kolibricek36
12. srp 2024

@drep jenže bez toto dělníka jste v háji nebude uklizeno, vyprané, navařeno a kdesi cosi kolem.... takže ano zasluzna práce lékaře a sester - ale bez toho nezodpovědneho by nebylo nic.

Strana