icon

Dělba práce v rodině. Jaký na to máte názor?

jirkanovak
9. pro 2020

Zdravím,

chci se omluvit za delší referát, ale chtěl bych rozlousknout jedno nekonečné téma, které se řeší snad všude (alespon vztahy, kolem naší rodiny) - jedná se o dělbu práce v rodině a celkově, péči o rodinu a další věci.

Situace:
Muž vydělává 70 000Kč/ měs
Žena na mateřské 23 000Kč/ měs
2 děti - jedno 3 roky - chodí do školky od 8:00 - 12:30, druhé dítě 1 a půl roku- doma.

* Muž pracuje 8hod denně - z toho po práci po a st má na starosti děti od cca 17:00 a žena může mít čas pro sebe. Já tedy i uspím a všechno.
* Muž má pro sebe čas út a čt od 17:00 dále - tzn plánování sportu nebo čehokoliv.
* Muž pracuje na HO, takže to neznamená že by děti viděl jen v po a ve st, ale je s nimi i přes den, ráno s nimi vstávám a podobně.
* Manželka chodí 2x týdně do fitka kolem 12:00, kdy mohu na HO být na obědě a tedy trávím čas s dětmi.
* Moje maminka hlídá pravidelně každý pátek od 18:00 do soboty večer. Tento čas můžeme tedy využít na řešení společných věcí - nebo na společný čas s manželkou.

Takto jen ve zkratce. Neberte to, že jsme nějací roboti :D ale nastavili jsme si nějaké věci, abychom neřešili něco ve smyslu "můžu jít cvičit?" " Ale vždyt si byl předevčírem" a podobně... Další důvod aby člověk taky měl čas pro sebe a trochu se nabil. On ten čas s dětmi taky vypadá jinak, když máte energii. Pak s nimi skutečně trávíte čas a není to takového to, že jste doma, ale u toho vaříte, uklízíte a podobně. Prostě se jim věnujete, hrajete si.

Na úklid jsem více než manželka a tak více uklízím já a většina našich hádek je o tom, že manželka opět někde něco nechala a nebo že uklidím celou kuchyn a po jedné snídani, kterou ona připraví, tak můžu začít znovu. Chci jen říci, že to není tak, že by tady lítala jako hadr na holy a já jí ještě peskoval, že neuklízí po sobě. Snažím se s ní domluvit na nějakých jednoduchých pravidlech, která by pro ní byla ok. Např. že já budu vyndavat nádobí z myčky, aby byla prázdná a mohla tam dávat nádobí. Dále vynášet odpadky. V sobotu pereme, sušíme (máme sušičku). Máme paní na úklid 1x týdně, která dělá (vytírat, vysávat, umýt koupelnu a wc, žehlit). Bohužel ani tak to nejde udržet a každý den se tu všude něco válí, je pořád dřez plný nádobí a další.

Teď k mé otázce. Jsem opravdu velký blbec, pokud chci aby po sobě manželka uklízela a aby uklízela i po dětech? Chci aby pravidelně měli teplý oběd a večeři (klidně i někdy kupované z restaurace) V době, kdy jsem s dětmi po sobě a dětech vždy uklidím a nepřijde mi to ani jako práce, mám totak automaticky. Uklízím vanu po koupání, věci do prádla, nádobí do myčky a další. Manželka si i tak stěžuje že potřebuje víc pomoci . Ano, někdy se zapomenu něco uklidit a říkal sem manželce, protože to někdy používá jako argument, at mi to řekne a vždy se zvednu a jdu to uklidit - bez problémů. Pokud to udělám já, tak se koulí očima, co zase neuělala.

Spíše nevím jak to rozumně nastavit - popravdě mi přijde, že každá jiná žena by za tohle dala nevím co a moje žena si toho neváží. Neberu to tak, že žena by měla dělat v domácnosti vše a muž jen chodí do práce, ale představuju si že společně budeme fungovat a úklid po sobě je pro mě základ. Co se týká aut, technických věcí, ted řešíme stavbu domu, prodávali jsme nemovitost, pojištění všeho možného, komunikace s úřady - absolutně vše, řeším já a mám na starosti já. Vůbec neříkám, že to je věc která je denně, ale rozhodně manželka může mít focus pouze na dománost a rodinu.

Už se nebudu rozepisovat. 🙂 Budu rád za vaše názory, vaše zkušenosti. Díky.😉

Strana
z7
veronicka89
10. pro 2020

@rebe prave je to šílené...
Neni to denně
.. Ale jednou za cca 3 mesice to tak jakoze vyleze na povrch tohle tema...

Ono my se o tom bavime a snazili jsme hledat řešení ktere ale potrebuje dukladnost viz ( budeme 1x za 14 dni uklizet komoru spolu, nebo ja vezmu S. Ven a ty udelas na co mas naladu ale nestihas/nechces delat prrs tyden)... Akorat nekdy je clovek venku... Jindy prijede pozde..
Jindy si chceme radši hrat hry... Nebo mit s malym filmovy den... Je to tezko...

Ono uz to bylo i tak daleko ze uzna ze ja jsem supsr v tom v tom a tom a ze mozna by zenskou co bymela moje vyhody + to s uklidem nenasel... Tudiz bude radši sám.

S tim ze bude denně se S.

🤐...

Jo vis co ještě.. Ja jsem ted tehotna 🥰🤩 a on podle me ma silenou depku jak to budu zvladat... Kdyz to jako ted nezvladam... 😂🤪...
Jenomze tu nejde o to ze neco nezvladam... Ale ze na to kaslu ptz to nemam jako on...

Jako ja se toho nebojim... Ptz prvni mesice budou silene... To vim ze bude normalne pomahat o 106...ale pak si myslim ze si to sedne a ja si proste odpocinu u kojení a zbytek budu mit trošku jako relax..
Sebik je uz velky a bude ve skolce do 13h a ja mam v planuvarit vever i na dalsi den... Jinak uvidim jak se to vse vyvrbi a sedne... Ale nemam. Z toho obavy...
Ale on 😂on si mysli ze tu doma zhnijem kdyzbudeme mit 2 deti👀

westie
10. pro 2020

@jirkanovak Z tveho popisu mam chvilema pocit, ze to pise muj muz, nastesti mnoho provoznich detailu nesouhlasi🙂
U nas je to hodne podobne, treba ti to pomuze trochu pochopit tvou zenu a komunikaci uchopit za spravny konec.
Mame dve deti - 4r a 1r3m; starsi chodi do skolky po-pa 8.00-15.30; odvazi a vyzvedava manzel (na svou zadost - cestovani do/ze skolky maji jako spolecne chvile); mladsi je doma a ja jsem na rodicaku. Manzel pracuje z domu, odpoledne a vecery se snazi travit s nami, pres poledne uspava mladsi, vecer koupeme spolecne a manzel uspava syna a pak pripadne dceru, kdyz ta se mnou nechce usnout.
Mame pani na uklid (dela mene nez ta vase, chceme tu mit cizi osobu jen omezeny cas). V utery dopoledne mi chodi na hlidani slecna, ve ctvrtek hlida cely den babicka. I kdyz jsem na rodicaku, venuji se v praci dvema velkym projektum a snazim se ted rozjet jeden soukromy projekt. Dodelavame dum, tomu se venuji prevazne ja. Tske resim provozni veci okolo rodiny - zarizuji komplet Vanoce, oslavy narozenin, darky, krouzky atd. Takze v dobe hlidani pracuji nebo resim veci okolo domu nebo rodiny.
Manzel je schopen doma udelat cokoliv krome vareni a prani/suseni. A kdyz vidi neco nehotoveho, udela to. A taky by mel doma nejradsi poradek a system. Nesnasi, kdyz nejsou veci na svem miste a uplne nejvic ze vseho ho vytaci, kdyz ztraci cas tim, ze musi neco hledat. Takze opravdu velmi podobne co u vas.
Ale u nas je nekolik rozdilu - jeden velky je, ze my s manzelem nemame temer zadny volny cas pro sebe - spime oba cca 4-5 hodin, mne se v noci casto budi mladsi, manzel zase v noci casto pracuje. Ze soukromych zajmu stiham jednou tydne online cviceni, to je vse. Manzel ani to ne. Ale to je dan za to, ze ja neumim byt jen tak na rodicaku a pracuji pri tom a manzel dela na sebe, coz mu umoznuje byt super flexibilni a travi s detmi opravdu hodne casu, ale musi to nekdy dohnat.
A ted k jadru pudla🙂 Manzel je detailista, systematik a ja bordelar. A jeste jsem z rodiny, kde se nic neresilo v klidu, neumim tak v klidu prijmout zoetnou vazbu, casto se urazim a beru si veci osobne.
Hrozne dlouho jsem nechapala, co po me manzel chce, proc mi porad neco vycita:( Kolikrat jsem mu rikala, at si najde zenu, kteramu uklidi, jak by si predstavoval a at me netrapi tim, ze my porad neco vycita.
Jenze pak jsemns sobe zacala pracovat kvuli detem a jejich vychove, sla jsem opravdu do sebe. A svete div se, stal se ze me pasivni systematik a detailista🙂 Zatim pisu pasivni, protoze jsem na zacatku cesty, mnoho veci mi jeste nejde, ale uz vidim, jak sytem ulehcuje zivot. A manzel se zase uci nebyt tak moc pedant, brat zivot trochu vic s nadhledem a humorem a hlavne respektovat nase chyby - jeho i moje. Neni to zdaleko stoprocentni, ale nejak se zsciname vic vzajemne chapat a svet toho druheho poustime do toho naseho sveta a oba nas to meni.

veronicka89
10. pro 2020

@westie vidis a tohle jsem potřebovala precist...

Me nekdy prijde ze se mi kvuli neho nechce jit do sebe... Ptz proc bych menila svoji osobnost...

Pritom vim ze by to tolik veci zlehcilo a zlepsilo... 💓.

Jinak klobouk dolu pred vama obema 🌷

A ano rozdil vidim mezi autorem a vami velky... Hlavne v tom ze jeho zena nema zadne pracovni povinnosti ani zarizovani/stavbu domu...

veronicka89
10. pro 2020

@westie s tim postenim se do svych světů... 🥰

Ja nejsem s chlapem rozdilna jen v uklidu ale v podstate ve všem...
Ale proto jsme se strasne pritahovali... Proto nam to vzdy ( krom uklidu) klapalo a formujem se malinko navzajem...

Ja hrr on rozmyslivy
Ja otevrena on spis uzavreny
Ja vecny optimista on spis negativní
Ja lehkomyslna obcas nespolehliva ( v ne uplne dulezitych vecech typu kup sacky do koše) nedochvilna... On opak...
Atd tech veci je milion ale mame radi humor, cestovani, deti, zvirata, rodinu, hory, moře, spolecne chvile, vylety, spolecne planovani,...

veronicka89
10. pro 2020

@rebe jinak ja uz si rikala ze si tu pozvu 1x tydne zenskou na 3-4hodky 😅ale zas jako je mi lito tech peněz ptz vysolit 60 eur tydne... 🤐 To vim plno jinych veci ze kterych nechci upustit ( vylety, jidlo, omezovani se v potravinach)

lenlin
10. pro 2020

@jirkanovak když ti vadí, že manželka nekoupí zásoby krému, Panadolu apod. Tak proč to nekoupíš do té zásoby ty?

barulina
10. pro 2020

No tvl. Ja jsem s detma sama, mam fyzicky narocnou brigadu, psychicky je narocnanprotoze ji vykonavam s 7 mewicnim synem. Doletimndom, uklid, svaciny, pes. Je teda fakt zentento tyden jsem jedla naposledy vbpondeli, kdyz nepocitam kazdy vrcer rohlik s parkem, ale moje decka maji svaciny, obedy(dcera ve skole) jsou ciste atd. Dneska zas odnrana do vecera v praci, bzotra druha brigada a zaroven uklid nakup. Qt se tvoje manzelka propleskne a zqcne aspon varit

brunetka11
10. pro 2020

@clementina To je OCD ,-)
A když si to partner podobného člověka uvědomí, uleví se mu.
Vytáčet to nepřestane, protože jsou fakt podobní lidé neskutečně urputní - prostě nejsou schopni se přenést přes svůj způsob jednání a myšlení. Maximem je to, že se začne ptát okolí. Ale ve skutečnosti je to jen jeho potřeba se ubezpečit, že “on je normální a prostě má jen vysoké nároky” (a ten druhý je nesplňuje). Je to i krásně čitelné v těch jájinkovských příspěvcích autora místní diskuze.
Na stranu druhou - ve skutečnosti to bývají velmi schopní a pracovití lidé, za rodinu, obzvlášť děti dýchají.
Jen škoda, že většinou prostě nejsou sto pochopit, jak moc je jejich jednání devastující. A pokud nemají vedle sebe opravdu silnou osobnost, vztah ubijí a ten domov a pocit bezpečí svým dětem zničí.
Mnohdy končí s pocitem, že proč - oni to mysleli dobře, dělali pro všechny maximum.
Jenže když máš doma permanentně komentujícího a komandujícího ocase, buď se složíš a končíš při spolužití s takovým člověkem na antidepresivech nebo hledáš únik jinde.
Když si ale uvědomíš, že ten člověk za to vlastně nemůže - protože ona to fakt nemoc je - naučíš se s tím pracovat a postupně se to dá i u toho druhého, pokud i on má zájem na udržení vztahu, cíleně korigovat.
Ale je to o opravdu dlouhodobé a spustavné práci na sobě.

astyna88
10. pro 2020

U nás máme doma zásadu "jedné ruky", tzn, ze, kdo nachysta, tak i sklidí. Kdo dá dětem jídlo, tak i po nich uklidí. Případně zkontroluje, jak si děti uklidily samy. Nejedeme na to, kdo víc vydělává, kdo je žena a kdo muž. Kdo chce, tak uklidí večer koupelnu po koupání děti, bereme na sebe ohleduplnost. Manžel sice chodí do práce, ale doma by nebyl místo mě, ví, ze to taky není med a jen díky mě organizovanosti na nic ohledně děti nezapomeneme.

zuzineckah
10. pro 2020

@vitezove ježiši😂 kdyby mě takhle sekýroval, tak by na něj ze skříňky při nejbližší příležitosti nepadl touster, ale minimálně sekačka😂

bartunci2012
10. pro 2020

Mě to přijde tak, že si Tvoje žena zvykla na full servis. Třeba u nás to funguje víceméně samo od sebe, nikdy jsme se na ničem úplně nedohadovali, prostě kdo má v ruce koště, zameta, kdo vaří, po sobě nádobí umyje, po jídle si každý umyje to svoje (myčkou zatím nedisponujeme, takže vše ručně). Tři děti už máme velké (18,12,11 let) a ty musí doma taky makat, minimálně uklízet své věci, své pokoje udržovat v čistotě, mladší děti (5,3,roky)taky vedeme k tomu, aby si po sobě uklidily, a my dospělí se jim snažíme jít příkladem.

veronicka89
10. pro 2020

@brunetka11 co je ocd?
Ze chlap chce mit uklizeno a zenska skoro nevari ani neuklizi bezny neporadek...

konidana
10. pro 2020

@veronicka89 u nás je to hodně podobné jako u vás, on pracant co se nezastaví, furt něco musí dělat a vyžaduje to po ostatních, já zase si potřebuju občas sednout, čumět do blba, být sama aby po mně nikdo nic nechtěl. O tuto potřebu nemá, a u jiných ji nechápe, a tvrdí jak jsou líní (včetně mě). Protože on během dne furt vyvíjí nějakou činnost dokud nepadne a okamžitě neusne. Mimochodem potřebu spánku má také menší než já.
ale jak píše @westie , už jsem taky na sobě zapracovala., a poslední dobou (po více jak 10 letech soužití) už jsem schopná bezprostředně po svém koupání vyčistit vlasy ze sítka ve vaně, a nezapomínám to sítko plné bordelu položené v koupelně několik dní 😅 (já ho fakt vždycky chtěla vyhodit hned, ale prostě cokoli mi přišlo do cesty a už jsem to prostě neudržela... no a tak to mám furt, ale trochu se to lepší 😉 )

darinka84
10. pro 2020

@jirkanovak kromě toho moje a manzelky věci.. Což zmiňujete v nejednom příspěvku, to že jste asi prostě velmi analytický a systematický typ... Což není špatně. Prostě to tak je.. mě zaujala jedna věc. Že jako muž víte kde je krém na zoubky, máte svou poličku s plenkama, vlhčenyma ubrouskama, a dalšíma serepetičkama, připravujete mlíčko... Tohle je prostě na mě moc. To ma dělat především žena. Můj manžel je úžasný v péči o dítě. Ale pochybuji že ví o existenci nějakého krému na zoubky, natož aby měl speciální policku.. Kolik je dětem let? Myslím, že se vám pomichali role ženy a muže. Zní to možná zpatečnicky, že žena pečuje o děti a domácnost a muž pracuje. Ale není možné, že kdybyste došel domů a bylo uklizene, navarene, že by nebylo pak nutné až takový harmonogram, který den, v kolik hodin ma kdo volno atd.a neměl byste pocit že padate na hubu? Neříkám, že ma ženská stát u plotny, ale naše babičky věděly aspoň, jaká je jejich role, byly laskavé a pro všechny zúčastněné to bylo jednodušší. To je můj názor, nevnucuji...

somalicats
10. pro 2020

@barulina Holka, nepřála bych Ti mít takový exemplář chlapa doma. Já to vydržela 8 let, začátek konce byl, když začal zjišťovat, jak to mají jinde a pak mi kromě toho neustálého vyčítání, že jsem neuklidila dle jeho představ, začal ještě předhazovat svoje kamarády a jejich údajně "krásně naklizené" domácnosti. Většinou šlo o rodiny s jedním už větším dítětem, ne se třemi, kdy dvě jsou dva roky po sobě, plus měly luxus hlídání. Tohle je fakt nemoc, já to ustála až do první facky, pak jsem to utnula já. A víš co? Když jsme se rozešli, mně se neskutečně ulevilo a i ten úklid mě opět začal bavit. Paradoxně od něj už teď kritiku svého úklidu neslyším, od té doby, co máme děti ve střídavce 50:50, taky už nemá doma takový pořádek, jako míval, protože sám to holt nedává 😀

veronicka89
10. pro 2020

@konidana 🌷

Na jednu stranu je mi fajn kdyz mi nekdo rekne hej nebud blazen tvuj chlsp to prehani, na druhou stranu je tu 50%zenskych tady na koniku ktete to delaji presne tak jako by se mu to libilo / stacilo..

Takze otazka je mam na to pristoupit a fakt se vic snazit(prece jenom ty veci budou pro celou rodinu ciste a hezke)...
Jeste musim rict ze on byl kdysi horsi a na nektete veci si uz zvykl a neřeší ( ze si vytahuje nesparovane ponozky denne sam ze susicky a paruje 😅)

Ja to nejaky cas i vydrzim a kde videt jak je mu fajn 👀😅a me to nejak nestve... Ale pak sklouznu po nejakych par tydnech do starych koleji

zuzineckah
10. pro 2020

@veronicka89 dělej to tak, jak uznáš ty za vhodné. Nebudeš přeci dělat něco jen proto, že vidíš, že jemu je pak lépe. Myslím tím něco, co by zase ubíjelo tebe... Si s ním o tom promluv normálně. Každý máme něco, taky má určitě své mouchy, kterými tě vytáčí a neskáčeš kvůli tomu, ne? Já mám třeba báječného manžela, který se postará, pomůže, opatří děti a ještě vydělá spoustu peněz k tomu 😂 Ale když vidím v koupelně po sprše ty zmuchlaný ručníky, nebo prázdný obal od šamponu trůnící na poličce, tak bych spáchala rituální sebevraždu😈😂 Prostě se mu ani po xtém připomenutí nerozsvítí v majáku... Ne a ne😂 A to je to člověk se třemi VŠ tituly, vzdělaný, inteligentní a jinak opravdu šikovný... Ale na tyhle věci asi v té šedé kúře už nezůstala kapacita, z čeho mně může jebnout. Ale miluju ho😝😍

veronicka89
10. pro 2020

@zuzineckah jak pisu my se o tom bavime... Ale ti. Ze on uz z nekterych svych,, pozadavku ustoupil a chape ze to mam jinak nez on... Stale zustavaji veci ktere on proste tak v domacnosti nechce...

Kazdy mame svoje mouchy ale jde o to kam az jsme jako partneri schopni mouchy tolerovat...
Ptz me proste to ze nezhasina vytáčí ale rozhodne toneovlivnuje moje chovani, rozpolezeni ani vztah k nemu... Kdezto u nej ty moje veci jo...

westie
10. pro 2020

@veronicka89 Já si taky nejdřív myslela, že musím změnit sama sebe a akorát to bylo jenom horší - já si myslela, jak se nesnažím, a manžel viděl jenom to, že to stále není ono. Byly z toho akorát dohady☹ Nakonec mi pomohlo, když jsem opravdu začala pracovat na sobě a šla hodně do dětství a přemýšlela, jaké vzorce jsem z dětství získala a uvědomila si, že moje chování není moje povaha, ale vzorce z dětství. Vyrůstala jsem v rodině, kde nebyl žádný řád, systém, nic. Ale zjistila jsem, že povahově mám systém ráda, jen vůbec netuším, jak se to v praxi dělá, protože jsem to neměla kde okoukat. A taky se opravdu učím se nenafouknout hned, co mi manžel chce říct negativní zpětnou vazbu, ale je to strašně těžké překonat to všechno zažité z dětství. Nejvíc mi asi pomohlo uvědomění, že chci, aby to samé nemusely řešit moje děti, aby si dokázaly vytvořit nějaký přirozený systém a věci si zjednodušit. Samozřejmě trochu toho chaosu je taky potřeba, což se zase snaží naučit manžel🙂

konidana
10. pro 2020

@veronicka89 věci budou čisté a hezké asi tak několik minut nebo maximálně hodin🙄 a to pak v tom úklidu nevidím smysl... abych něco dělala 2x denně když to celou dobu (krom těch pár minut těsně po úklidu) vypadá úplně stejně, jako když to dělám 2x týdně .. to je naprosto zbytečné mrhání časem😅

konidana
10. pro 2020

@veronicka89 jéžiš, to je úplně přesně stejný u nás

brunetka11
10. pro 2020

@veronicka89
veronicka89 • Dnes v 09:00
Co je ocd?
Ze chlap chce mit uklizeno a zenska skoro nevari ani neuklizi bezny neporadek...

OCD - obsedantně kompulzivní porucha – druh úzkostné poruchy. Prostě si nemůže pomoci mlčet, věci přecházet, a to ani ve chvíli, kdy vidí, že svým jednáním způsobuje diskomfort druhých.
Asi shodneme, že ve většině domácností nepotřebují zvláštní polici pro jednoho z dospělých, aby měl věci po ruce. Nenutí svou partnerku kupovat 10 ks od jedné věci do zásoby, aby mohl být v klidu, že daná věc nedojde ,-)

A co se týče onoho "ženská skoro nevaří a ani neuklízí běžný nepořádek" - to je potřeba fakt brát s rezervou 🙂
U nás stav naklizené domácnosti v běžném provozu s dětmi způsobil, že mi několik paní odmítlo spolupráci na úklid, protože tohle prostě nedají. A muž 10 min předtím úpěl, že ten bordel už nedává. Je fakt, že mu to prostě dávalo zabrat - jeho kamarádi s oblibou dávají k dobru, že když je k sobě pozval předtím, než jsme se my dva poznali, pár si jich myslelo, že je pozval do vzorového domu vybraného developera 🙂

Ale jinak - to, že ženská neuklízí nebo nevaří dle představ podobného partnera - je dost smutné, kolik žen si to opravdu začne o sobě myslet. Přitom fungují mnohem nadstandardněji než jak je to nastaveno v běžných domácnostech, kde jeden z partnerů není soustavně decimován požadavky toho druhého.
Protože ono cokoliv a vždy může být něco lepší a lepší. Stále je co zlepšovat.
Ale není potřeba to tomu druhému neustále říkat a kritizovat jej za to, že to není maximální. Není potřeba si na partnerovi hojit své nejistoty - ať si člověk s OCD myslí cokoliv, se svou neschopností poradit si s tím přívalem nezvládnutelných nejistot, je odpovědný jen sám. A je na něm, aby vyhledal odbornou pomoc.
Jenže to dokáže málokterý. Protože to by přišel o tu svou poslední berličku ve zvládnutí svých nejistot - "že to ti druzí mají problém/y, ne on...". A to chce fakt velkou dávku odvahy.

somalicats
10. pro 2020

@brunetka11 Pod tohle se podepisuju. Přesně jak u nás, jenže já to nakonec po 8 letech už nedala.

westie
10. pro 2020

@brunetka11 Já se teda autora diskuse zastanu, protože toto rozhodně není znak OCD. Stejné požadavky na chod domácnosti má můj manžel a minimálně ještě jeden známý - oba jsou osoby bez této nemoci. Nepotřebují sterilní prostředí, ale nemají rádi zbytečné prostoje, protože čas který mají je jim vzácný a raději ho věnují rodině nebo koníčkům nebo práci než zbytečnému hledání krému, který má být na přebalováku, ale zrovna je někde v kuchyni nebo obýváku nebo bůh ví kde podle toho, kde ho manželka odložila. A taky je to o tom, že když se chlap má postarat o děti, tak si chce připadat kompetentní, že to dělá dobře a být na sebe pyšný, což když hledá věci všude po bytě a ztrácí tím čas, tak si připadá akorát jako vůl (slova mého manžela, slova mého známého).
Já jsem spíš bordelář a strašně dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, co manželovi vadí a co by potřeboval. A když jsem to s ním zkusila, zjistila jsem, že díky řádu je život opravdu jednodušší. Nemáme doma naklizeno, přes den máme všude rozházeno spoustu věcí, ale snažíme se věcem dát své místo, uklízet po sobě a po dětech, večer projít kuchyň a vyházet zkažené jídlo a zbytky, projít byt a roztřídit věci alespoň do správných místností. A opravdu se nám žije lépe - víme, co kde hledat.
Když dám jeden příklad - máme v myčce šuplík na příbory a manžel je i do myčky dává srovnané tak, že vždy máme vedle sebe všechny lžičky, vidličky atd. Já se tomu směju, on tvrdí, že to šetří čas. Já to jednou zkusila udělat po svém - skládat příbory prostě podle toho, jak je mám zrovna po ruce. A světe div se - když jsem myčku uklízela bylo to několikrát pracnější manželův systém. Takže jsem konstatovala, že už to chápu a dává mi to smysl.

brunetka11
10. pro 2020

@westie A má tvůj muž potřebu se ubezpečovat u vašich známých nebo dokonce na internetu, že to, jak řeší chod domácnosti, je správné? Vytahuje před cizími lidmi, s čím si v jeho očích nedokážeš poradit? ,-)

somalicats
10. pro 2020

@westie Jedna věc je chtít systém - na tom není nic špatného, druhá věc je neustále předhazovat partnerovi, že tohle udělal špatně a tamto špatně. Lidi s OCD neumí v tomhle směru komunikovat. Já mám taky ráda pořádek a systém, manžel je bordelář a chaotik, ale má jiné pozitivní vlastnosti, kvůli kterým ho miluju, a co se toho úklidu po sobě týče, snažím se ho vést tak, aby sám chtěl (a daří se to, jsme spolu 2 roky a už některé věci dělá sám, aniž bych mu musela říkat). U Tebe to evidentně taky tak funguje, nebo posloucháš od manžela, že jsi neschopná, tady jsi při úklidu koupelny nevydrbala spáry, při mytí nádobí jsi nedala houbičku na předepsané místo, ale o kousek vedle?

veronicka89
10. pro 2020

@brunetka11 jenomze ja toho chlapa chapu pokud nechce porad neco resit a partnsr nena pottebu vracet veci na misto kde byly a chlapa proste nebavi kazdou vec co potrebuje hledat udela si svoji policku..

Kazdou vec 10x ten chlap nepotrebuje, navrhnul to pouze jako reseni problemu...

Me se tohle nelibi...
Ptz urvite kazda vime ze jsou tafy zenske kteres detma uvari uklidi napecou a jeste stihnou hezky vypadat (a bez pomoci chlapa nebo uklizecky)
A ted to nemyslim nejak silene prehnane..
V kazde rodine jsou obdobi kdytoho zenska stiha vic a mene... Podle veku deti... Ale ztoho co autor pise maji proste dost odlisne chovani a hlavne nevim jestli je manzelka hodne mlada a skocila do domacnosti se dvema detma nejak rychle ale prijde mi ze to moc nezvládá...
A ten chlap pakma pocit ze musi delat doma vic a vic ptz to bez neho jakoze nefunguje... Ale ocd a hlavne charakteristika ocd na autora vubec nesedi

95newmommy2020
10. pro 2020

Ten úklid je něco frustrujiciho. Já to mám nastavené stejně, naučila jsem se metodu clean as YOU go. Takže po sobě uklizim. Denně mám bloky, kdy se vrhnu na nějakou část v bytě, kterou uklidim. Než jdu spát taky uklidim. Protože mě dokáže zkazit náladu probudit se do nepořádku. Každopádně jsem pochopila, ze tohle je ciste jen můj problém, moje osobní potřeba. Manžel je v klidu i když má pod sebou svincik a funguje v chaosu. Nemůžu tedy po něm chtít, aby neustále poklizel. Ani aby uklidil po sobě, když necítí tu potřebu. Akorát by on byl nasrany, a já ve finále taky. Takže si nepripoustim, ze mě to rozčiluje. Poklidim a cítím se happy.
Jinak časové je na tom dost podobně, doma je téměř neustále na HO, nebo jen tak na 2 hodiny v officu denně. Hlídání taky mám kdykoliv chci. Čas travim já aktivně, on pasivne. Chce mít klid u TV, dlouho spát, dat si dobře jídlo. Nic nemuset. Alespoň jednou týdne travime čas jako rodina na nějakým výletě, plavání.
Funguje to, nic si nevycitame. U vás vidím jen problém v tom vyčítáni úklidu. NEMÁ TO CENU!!!. 😄

somalicats
10. pro 2020

@veronicka89 To je o tom, že tady máš pohled jen ze strany toho chlapa. Mně bliká už teď kontrolka, páč já v tom žila 8 let a na rozdíl od jiných jsem si od něj nenechala natlouct do hlavy ten pocit, že jsem opravdu neschopná, jak on tvrdil. A jak už jsem tu psala, pokud mu vadí ten chaos, musí manželku motivovat pozitivně, aby sama tu změnu na sobě chtěla. Bez toho to skončí špatně.

dandaa
10. pro 2020

Čtení mi trochu připomíná naše známé, kdy je žena totální bordelář, no možná až prase. Chlap chodí do práce, nakupuje, vaří a ona není schopná ani dát nádobí do myčky. On dělá vše kvůli dítěti a hlavně v tom nechce žít, je mi ho líto. Už i paní na úklid k nim přestala chodit jelikož byla akorát nasraná když ji paní domu řekla jak je ze všeho unavená. Je prostě potřeba hlavně komunikovat. Mě teda děsí ten váš režim a nedovedu si představit jít cvičit jen proto, že je úterý a prostě musím 😂.

Strana
z7