icon

Jak odmítnout tchyni hlídání bez narušení vztahů?

27. črc 2025

Z mnoha důvodů nechci dávat děti na hlídání k tchýni a tchánovi. Oni zájem mají, ale z hlídání jsou jen samé nepříjemnosti. Často pro děti vymýšlejí aktivity a chtějí si je brát na výlety a přes víkendy na spaní. Těch situací pro mě nepřijatelných bylo opravdu mnoho, za rozhodující považuji to, že tchán už 2x v opilosti vztáhl ruku na dceru a dal jí na zadek. Už nevím, jak se z nabídek hlídání vykroutit. Tchán pití za problém nepovažuje, pije před dětmi běžně a tchýni to asi nevadí. Nechá je s ním klidně o samotě, fyzické tresty považují za normální. Můj styl výchovy neuznávají, už jsem se jim to snažila vysvětlit mockrát. Manžel je v neutrálním postavení, děti by jim klidně svěřil, ale respektuje moje rozhodnutí, děti nikam nedávat. Moje rozhodnutí je takové, že návštěvy ano, hlídání ne. Těch rozhovorů proběhlo už hodně, zlepšení žádné, proto jsem se letos rozhodla hlídání oželit úplně. A teď jak jim to podat. Nechci žádné napjaté vztahy a žádné nepříjemnosti. Čeká nás za měsíc velká rodinná oslava a nechci tam žádné problémy. 🙂

hanka_12345
27. črc 2025

@anonym_autor pockej do oslavy a pak jim to proste vpal, slusne teda bez hadek, rekla bych ze mi vadi ze je nalitej kdyz hlida. Kdyz budou hajit ze to ohlidaji, proste jim neverim. tecka

rnika
27. črc 2025

@anonym_autor Tomu se nevyhneš. Udělala bych to obdobne jak je psáno výše. Po oslavě bych oznámila, že děti nechceš nechávat s alkoholikem ( mozna nerict přímo tenhle termín, ale jemněji to opsat .... pokud bude děda v přítomnosti děti pít víc než je zdrávo, nechci abyste je vídali bez naší přítomnosti)

enoli
27. črc 2025

@anonym_autor ja myslim, ze je to úplně jedno. Ať to řekneš, jak to řekneš, stejně to bude špatně a bude z toho “halo”. Takže snad jen jasne, pevné a klidne.

ai30
27. črc 2025

@anonym_autor Ty nic nerikej, at si s nimi promluvi tvuj muz a rekne jim narovinu, jak to je.

daisymaminka
27. črc 2025

Úplně jednoduše - pokud jim přijde tchánovo pití v pořádku, tak tobě ne a bohužel kvůli tomu hlídání nebude možné. Tečka.

moudivlacek
27. črc 2025

Nepsala jsi už? To hlídání a tchán alkoholik tu už bylo. Osobně bych si s nima servítky nebrala, prostě ne a tečka.

autor
27. črc 2025
@ai30

@anonym_autor Ty nic nerikej, at si s nimi promluvi tvuj muz a rekne jim narovinu, jak to je.

@hanka_12345 oslava je za měsíc a prázdninové aktivity jsou teď. Nevím, jak se z toho vymlouvat do té doby. Týká se to následujícího víkendu. Vědí, že z mojí strany na výletě a na víkend byli a chtějí to samé s vnoučaty také. Zároveň od manžela vědí, že máme plány kolem domu, takže to směřují tak, že by vypomohli. Víkend jsem už vysvětlila, že ne, ale z výletu se těžko vymluvit. Vlastně ani nepředpokládám, že by byl nějaký problém během výletu. Myslím, že by to zvládli, ale jde o princip.
@ai30 ten do něj hučí už roky. Tchán si žádný problém nepřipouští a tchýně už je asi zvyklá, rezignovaná nebo jí to možná nevadí. Když se jí na to zeptám, tváří se jakoby o nic nešlo. Nemyslí si, že by byl alkoholik.

autor
27. črc 2025
@moudivlacek

Nepsala jsi už? To hlídání a tchán alkoholik tu už bylo. Osobně bych si s nima servítky nebrala, prostě ne a tečka.

@moudivlacek možná kdysi dávno, řešíme to už roky. Ono se s alkoholikem nic řešit nedá, když sám nechce. Oni nám hodně pomohli, jsme jim vděční, proto nechci ničit vztahy a vypadat nevděčně, ale za své děti nesu zodpovědnost já. Výlet by pravděpodobně proběhl bez problémů, ale už jsem toho viděla moc za ta léta a začínám být paranoidní, když jim děti svěřím.

moudivlacek
28. črc 2025
@anonym_autor

@moudivlacek možná kdysi dávno, řešíme to už roky. Ono se s alkoholikem nic řešit nedá, když sám nechce. Oni nám hodně pomohli, jsme jim vděční, proto nechci ničit vztahy a vypadat nevděčně, ale za své děti nesu zodpovědnost já. Výlet by pravděpodobně proběhl bez problémů, ale už jsem toho viděla moc za ta léta a začínám být paranoidní, když jim děti svěřím.

@anonym_autor pak si ji dohledej a přečti, co ti tam holky tenkrát psaly, evidentně se to nikam nepohlo a založením nové diskuze se to nevyřeší .... bohužel, zrovna tuto si pamatuju (pokud jsi to byla teda ty), uváděla jsi, že jsi slyšela tchána, jak v opilosti vyhrožuje, že seřeže děti, tak koukám, že na to už i došlo, mohli by mi pomoc, jak by chtěli, ale přes toto no go, fakt si to zpětně přečti, tohle bylo první, co se mně vybavilo, když jsem četla tento příspěvek, pokud on nebude chtít, nemůžeme nikdo čekat jiný výsledek

lennus
28. črc 2025

@anonym_autor Tvoje děti, tvoje pravidla, já bych upustila od kulantnosti, jsem zvyklá jednat na rovinu. Pokud bych viděla změnu k lepšímu, klidně bych jim děti dávala, tedy pokud by chtěly, ale fyzické tresty a opilé příbuzenstvo je pro mě nepřijatelné. Chápu tě.

uzivatelkapetra
28. črc 2025

Prostě jim říct, že v den, co budou hlídat, děda prostě nebude pít. Ať se nezlobí, ale vy taky nepijete, když s nimi jste a nechcete, aby děti považovaly alkohol za normální.
A ať si o vaší výchově myslí, co chtějí, ale jediný, kdo jim může dát na prdel jsi ty a manžel a pokud to neberou na vědomí, opět děti nebudou.

normalnimatka
28. črc 2025

měl by to řešit muž, když jsou to jeho rodiče. ať se taky trochu vzmuží. nechápu, že mu to nevadí...? ale moc bych to nerozmazávala. aby si to vyložili správným způsobem, spíš by měl bejt jasnej a výstižnej.

normalnimatka
28. črc 2025
@anonym_autor

@hanka_12345 oslava je za měsíc a prázdninové aktivity jsou teď. Nevím, jak se z toho vymlouvat do té doby. Týká se to následujícího víkendu. Vědí, že z mojí strany na výletě a na víkend byli a chtějí to samé s vnoučaty také. Zároveň od manžela vědí, že máme plány kolem domu, takže to směřují tak, že by vypomohli. Víkend jsem už vysvětlila, že ne, ale z výletu se těžko vymluvit. Vlastně ani nepředpokládám, že by byl nějaký problém během výletu. Myslím, že by to zvládli, ale jde o princip.
@ai30 ten do něj hučí už roky. Tchán si žádný problém nepřipouští a tchýně už je asi zvyklá, rezignovaná nebo jí to možná nevadí. Když se jí na to zeptám, tváří se jakoby o nic nešlo. Nemyslí si, že by byl alkoholik.

@anonym_autor no nevim, jak to myslela ai30, ale já tím nemyslim, aby tchánoj domlouval s pitím. ale aby on svejm rodičům vysvětlit, že jim děti nesvěříte.

izz76
28. črc 2025

Moje dite by nekdo praštil jednou a rekla bych mu to pěkně na rovinu,ze ožralý násilník nemá co dělat v přítomnosti dítěte.

me_druhe_ja
28. črc 2025

Já jsem hodně otevřená, naprosto beru a akceptuju, že u prarodičů je to prostě všechno jinak. 😀 ale teda no go je opijet se v přítomnosti děti, to ne. Nikdy. A teda taky pokud by třeba nereflektovali zdravotní omezení děti.
Jinak at si dělají co chtějí. 😀
Každopádně já bych se nevymlouvala a řekla to naprimo. Že prostě nechceš, aby děti hlídal člověk pod vlivem alkoholu. Klidně, ale rozhodně. Tečka.

barumrallyebum
28. črc 2025

Musi jim to rict manzel a urazeni budou urcite. Nebo se muzete donekonecna vymlouvat a treba je to prestane bavit. Tchan neprestane chlastat na 100 pro, takze bud budete mit hlidani s opilcem nebo zadne.

lvl16
28. črc 2025

Já bych jim naprosto bez okolků řekla, že nebudu dávat děti někomu, kdo je bije. Vůbec bych o tomhle nediskutovala.

novina
28. črc 2025

Vaše děti, Vaše pravidla. Pokud je nejsou tchán s tchyni schopni respektovat, tak děti prostě hlídat nebudou. No a o opilém člověku v přítomnosti dětí asi taky není potřeba nějak diskutovat...

hanka_12345
28. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak at si s nimi promluvi manzel uz ted, v klidu ... a na oslave bych se asi tvarila pokud se chces hadat-nejsem tu. Muzeme stravit hezke odpoledne u oslavy bez tohoto tema,nebo na me nemluvte