icon

Jak řešit tchyni s klíčem od našeho domu?

30. kvě 2025

Ahoj, jsme mladí manželé, zatím bezdětní, bydlíme v menším domku. Tchýně nedaleko ve stejné obci. problém je ten, že má klíče od našeho domu, od začátku, pomáhala nám po rekonstrukci a chodila k nám běžně. Manželovi je blbý ty klíče jí sebrat, protože maminka přece. Jenže ona chodí bez varování, dokonce i když nejsme doma, prej jako zkontrolovat, jestli je všechno v pořádku.
Nějak mi to začlo vadit, až budu doma třeba s miminkem, tak o to nestojím. Ona je ale hodná, nechci pokazit vztahy.

Strana
z2
uzivatelkapetra
30. kvě 2025

Tak manžel bude muset s maminkou promluvit, že je třeba zvonit, nebo zavolat alespoň chvilku předem. Nic snazšího není. Slušný člověk se neurazí, pochopí.

kakamila12
30. kvě 2025
@uzivatelkapetra

Tak manžel bude muset s maminkou promluvit, že je třeba zvonit, nebo zavolat alespoň chvilku předem. Nic snazšího není. Slušný člověk se neurazí, pochopí.

@uzivatelkapetra Mně by i vadilo, že chodí prostě kdykoliv, nestačilo by mi, že zazvoní nebo zatelefonuje těsně před tím, než přijde. Domluvila bych se s manželem, jak nastavit pravidla a četnost návštěv. A pak by to měl být on, kdo to s ní řeší.

alice180
30. kvě 2025

No musíte vymezit tu hranici. To je vaše domácnost. Kontrolovat jako fakt není třeba. Jo bude to nepříjemný, ale když to tak necháte bude to gradovat. Tohle přesně dělali rodiče moji mámy. Chodili ji domů když byla v práci, vyžehlili, umyli nádobí. Pak začali říkat, co si mají koupit atd. V podstatě to probíhá do teď. Ji je blbý to utnout a mému otci to šílene vadí a vadilo mu to vždycky co si pamatuju.

kokoska29
30. kvě 2025

Pokud je manžel takovy srab že to nedokáže říct matce sám, tak to udělej ty. Normálně si s ni sedni, řekni ji že si ráda že vam pomáhala ale že bys ocenila kdyby k vam nechodila a klíče měla pouze pro případ nouze. Kdyby to nepomohlo tak bych vyměnila zámky 🤷‍♀️ já jsem v tomhle nekompromisní, hodně by mi to vadilo, mám rada své soukromí..

zuzkasim
30. kvě 2025

Budeš muset opravdu nastavit hranice. Klíče jsou pro případ nouze, bez pozvání se do cizího domu nechodí. I muž do svého rodného bytu chodí jen po předchozím zavolání, odemyká si sám, aby starší rodiče nemuseli chodit ke dveřím, ale před tím zazvoní a návštěva je domluvená. Mamka k nám chodí taky jen po předchozí domluvě, já k nim taky. Je to mezi lidmi slušnost.

betelgeuzz
30. kvě 2025

Však jí muž nemusí brát klíče, ale ať jí řekne, že na návštěvě se musí předem domluvit. Pokud to nechce udělat on, budeš muset ty. Známá takhle řekla svojí tchýni, že co kdyby zrovna souložili, když by nečekaně přišla, jestli by jí to bylo příjemný. No vyvalila oči a už se domlouvala 😀

smajlinka
30. kvě 2025
@betelgeuzz

Však jí muž nemusí brát klíče, ale ať jí řekne, že na návštěvě se musí předem domluvit. Pokud to nechce udělat on, budeš muset ty. Známá takhle řekla svojí tchýni, že co kdyby zrovna souložili, když by nečekaně přišla, jestli by jí to bylo příjemný. No vyvalila oči a už se domlouvala 😀

@betelgeuzz 😀 pádný a rozumný argument

biciklissie
30. kvě 2025

Já bych v tomto byla asi srab. Bála bych se, že (možná trochu oprávněně) řeknou, že jim byli dobří při pomoci s rekonstrukcí a teď že jsou jim na obtíž. Hodně záleží, jaká je s nimi domluva. Jestli rovnou nevyměnit zámky a když budou chtít nové klíče, tak trochu mlžit, že to není třeba a doufat, že jim to dojde. Ale uznávám, že je to poněkud zbabělé.

alice180
30. kvě 2025
@biciklissie

Já bych v tomto byla asi srab. Bála bych se, že (možná trochu oprávněně) řeknou, že jim byli dobří při pomoci s rekonstrukcí a teď že jsou jim na obtíž. Hodně záleží, jaká je s nimi domluva. Jestli rovnou nevyměnit zámky a když budou chtít nové klíče, tak trochu mlžit, že to není třeba a doufat, že jim to dojde. Ale uznávám, že je to poněkud zbabělé.

@biciklissie jo já taky byla taková, že to jim přece dojde. Jo, nedojde. Málokomu, málokdy dojde. Naučila jsem se, že je daleko efektivnější říct, jak to chci.

zuzkasim
30. kvě 2025
@biciklissie

@biciklissie Předpokládám, že při rekonstrukci to bylo staveniště, teď je to domov a domov je svým způsobem intimní místo. I doma nám třeba děti nechodí do ložnice "jen tak", ale zaklepou (nemáme už malé děti), stejně tak jim klepu na pokojíčky já. Bez ohledu na to, že předchozí roky jsem jim byla dobrá na to, abych se o ně komplet ve dne v noci starala a dokonce jsem jim toho pokojíčku vše pořídila! A je to moje místnost🙂

me_druhe_ja
30. kvě 2025

Babičce, mama od taty, brzy umřel manžel, já ho ani nepoznala. A ona se extrémně fixovala na svého syna, otce. Jedináček. Od nepaměti chodila k nám domů třeba v 6 ráno a odcházela pozdě večer. Chodila kdykoliv a jakkoliv. Navíc všechny víkendy jsme museli s ní trávit na chatě. Neexistovalo, že bychom tam jeli jen rodiče a já se sestrou.
Tohle byl jeden z největších důvodů, proč tohle totálně zničilo nasi rodinu, nikdy nefungovala, rodiče se odjakživa hádali a vše bylo špatně.

Tohle přece nechceš...ale musí to vzít do rukou manžel

levandule_k
30. kvě 2025
@me_druhe_ja

Babičce, mama od taty, brzy umřel manžel, já ho ani nepoznala. A ona se extrémně fixovala na svého syna, otce. Jedináček. Od nepaměti chodila k nám domů třeba v 6 ráno a odcházela pozdě večer. Chodila kdykoliv a jakkoliv. Navíc všechny víkendy jsme museli s ní trávit na chatě. Neexistovalo, že bychom tam jeli jen rodiče a já se sestrou.
Tohle byl jeden z největších důvodů, proč tohle totálně zničilo nasi rodinu, nikdy nefungovala, rodiče se odjakživa hádali a vše bylo špatně.

Tohle přece nechceš...ale musí to vzít do rukou manžel

Kdysi jsem viděla video, kde nějaký kouč říkal něco ve smyslu, že pokud je spor manželka a tchýně, tak je to manžel, kdo musí nastavit své matce hranice. Jinak zůstává dítětem a není dospělý muž, volí si svou matku.

Manželovi bych řekla, že to s mamkou vyřeší on, protože to pak začnu řešit já a nebude se to líbit jemu ani jeho mamince. A řešením bude, že jeho matka bude chodit pouze na ohlášené návštěvy a nebude mi kontrolovat a šmejdit po domácnosti. Ty jí také nechodíš kontrolovat domácnost.

Pokud by to manžel odmítl řešit, vyměnila bych zámek. Nové klíče jí nedala. S manželem bych měla hodně dlouhý rozhovor, možná by došlo i na hádku (jsem emotivní). Vysvětlila bych mu, že si opravdu nepřeji, aby jeho mamka chodila do našeho domova, že nové klíče v žádném případě nedostane, že potřebuji soukromí a že chci žít s partnerem a našimi dětmi, ne v šíleném trojúhelníku s jeho matkou.

Zažila jsem dvougenrační bydlení. I přes oddělené domácnosti a vlastní vchody prarodiče zasahovali do vztahu mých rodičů.

@me_druhe_ja To je strašné. Babča vlastně nikdy nedovolila, abyste měli rodiče jako děti sami pro sebe a pravděpodobně nedovolila, aby tvoji rodiče fungovali partnersky.

reeeza
30. kvě 2025

Ideální by bylo, abyste se naučili si slušně stanovit hranice osobního prostoru a drželi je. Jste mladí a v životě vám to jedině prospěje se tohle naučit. Promluvila bych si s manželem.

Nejde o to, že bys měla cokoliv proti jeho mamce. Jde o udržení si soukromí. Tak ať to hlavně manžel nemíchá dohromady. Ideálně by to měl zařídit on, ale bohužel na světě jsou I mamánci tak se jen modli, aby tvůj manžel nebyl jeden z nich.

Pokud by byl nějaký dlouhodobý problém, manžel to nezařídil, spor by gradoval, tchyně se vzbouřila tak ne í nic jednoduššího, než udělat nový zámek a nedávat jí klíče.

Tak jako se očekává, že vy budete respektovat vaše rodiče, tak byste i vy měli naprosto samozřejmě očekávat, že vaši rodiče budou respektovat vás. Ty časy kdy mladí byli otloukánci už jsou dávno pryč.

monars
30. kvě 2025

Vyměnte zámek. Kdyby se ptala proč, tak jeden z vás ztratil klíče. (pokud se chce vyhnout přímé konfrontaci vrať klíče)

Nicméně váš partner by si měl s maminou promluvit a nastavit jasne hranice. Moje mamka má od nás taky klíče, i když ji pošlu k nám domu, v době kdy nejsme doma, tak mi volá že už je na místě a jde dovnitř. Když za námi přijede, tak stejně zvoní nebo napíše jsem tu. A takhle by to mělo fungovat. Já mám taky klíče od rodičů a stejně jim do baráku nelezu, bez pozvání.

vendulis
30. kvě 2025

vyměnila bych zámky hned a našla nějakou vymluvu😀 Pokud to jde, do vztahu mezi matkou a synem bych nezasahovala, chlapi jsou sracky
😁

ahyt
30. kvě 2025

Ja jsem srab😪,vymenila bych klice s tim,ze jsem je ztratila,tak aby se nekdo nedostal do domu.A tchyni bych klice nedala.

simkrk
30. kvě 2025

To chceš si užívat chvilku s manželem a tchyne bez varování mezi dveřmi 😂🙈
Tohle by se mělo řešit.. 😊
A urazit by se neměla. Je to váš domov a ne že si tam bude chodit jak se ji zachce.. 👎

llluckaaa
30. kvě 2025

Az příště uslyšíte šramotit klíče, rychle zahoďte oblečení a předstírejte sex. Az vás načape, pochopí, ze nemá chodit neohlášena 😂

marketa1218
30. kvě 2025

Tohle by měl řešit manžel, prostě si od ní ty klíče vzít. Nevidím na tom nic špatného, je to váš domov. Já mám s tchýní relativně dobrý vztah, když jí nevidim 😀. No, prostě pokud by to neudělal manžel, požádala bych jí o vrácení já.

zmrzlinka
30. kvě 2025
@llluckaaa

Az příště uslyšíte šramotit klíče, rychle zahoďte oblečení a předstírejte sex. Az vás načape, pochopí, ze nemá chodit neohlášena 😂

@llluckaaa přesně 👍 to je nejlepší rada 😄

suzanna123
30. kvě 2025

Já bych k tomu přistupovala tak, že ji prostě vůbec nenapadlo, že by vám to mohlo vadit a prostě jí řekla, že je vždycky vítaná, ale chcete být předem informováni a klíče má jen pro sichr, kdyby bylo potřeba. A doufala, že si to nevezme osobně. Jestli máte dobré vztahy a je rozumná, tak by neměla.

kakba
30. kvě 2025
@betelgeuzz

@betelgeuzz u nas neco podobneho do doby, nez me tchan videl v predsini nahou. Kouknul, otocil se a odesel. A bylo vymalovano. 😀

barumrallyebum
30. kvě 2025

Tak at ji MANZEL normalne rekne, ze chcete vratit klice. Kdyby se ptala proc jako, tak ze tam nemate soukromi. Pokud je normalni, tak ji to dojde a pochopi to, pokud se urazi, tak je to ... a at je urazena. Vas se taky nikdo na nic nepta jestli se vam to libi nebo nelibi.

barumrallyebum
30. kvě 2025

To je porad strachu z babky. At uz tady nebo ta s tou zahradou.

kakamila12
31. kvě 2025

Mně přijde divný, kolik z vás radí vyměnit zámky a vymyslet si, že se zámek rozbil/ztratily se klíče. To přece není chování dospělého, to je reakce malého dítěte. Navíc to nic neřeší, tchýně si řekne o nové klíče 😉

petramana
31. kvě 2025
@barumrallyebum

To je porad strachu z babky. At uz tady nebo ta s tou zahradou.

izz76
31. kvě 2025

Nechapu tyhle hloupý a vlezlý lidi,to ze man klice me prece neopravňuje lézt někomu do domova neohlášené. Taky mam klíče od bytu sve dcery a rodičů, oni zase maji naše klíče, nikdo z nás k nikomu nechodí bez předchozí domluvy. I kdyz jdu na domluvenou návštěvu cinknu na zvonek. Klíče navzájem máme pro případ,ze by někdo svůj ztratil, nebo dovolena,krmeni koček atd. Tchyně by potřebovala lekci slušného chování.

ina10
2. čer 2025

blbost, není hodná, kdyby byla hodná a slušně vychovaná, vrátí bez řečí klíče...a ne, že vám bude chodit bez klepání si otevírat kdykoli jak se jí zachce, hned trvat na okamžitém vrácení klíčů - důvody uvádět netřeba - je to přece váš domov a jste dospělí a ne žádná mrňata, která potřebují dohled. Tchyně je sobec a když jí ty klíče necháte, jako sobec se bude i nadále chovat a nebude ji záležet na štěstí ostatních.

ina10
2. čer 2025
@izz76

Nechapu tyhle hloupý a vlezlý lidi,to ze man klice me prece neopravňuje lézt někomu do domova neohlášené. Taky mam klíče od bytu sve dcery a rodičů, oni zase maji naše klíče, nikdo z nás k nikomu nechodí bez předchozí domluvy. I kdyz jdu na domluvenou návštěvu cinknu na zvonek. Klíče navzájem máme pro případ,ze by někdo svůj ztratil, nebo dovolena,krmeni koček atd. Tchyně by potřebovala lekci slušného chování.

@izz76 to byste se divila, kolik lidí je takto vlezlých a otravných. Zejména po narození vnoučat - takto si tchyně vyžádala rozkazem klíče od našeho bytu - přišla k nám na návštěvu a po pěti minutách řekla mému manželovi (svému synovi): Musíš nám dát klíče od bytu! Ten jí řekl něco ve smyslu, že v žádné případě, aby z toho byl ještě holubník! Navíc nebyl absolutně důvod, když bydlí 300km od nás, že. Ale prostě někteří lidi to fakt zkouší. Ale i kdyby bydleli hned naproti, nechtěla bych, aby měli klíče. Pak když jsme si postavili domek, chtěli, abychom si dali do dveří jimi darovaný zámek (jeden klíč od něj už měli u sebe schovaný)...proč jako? Nechali jsme ten původní. Prostě vtěrky, to nepochopíte.

sebestka
2. čer 2025
@biciklissie

@biciklissie hele, ale normální člověk někomu do bytu/domu takto přece nechodí. Naši taky mají klíče, kdyby náhodou někdy něco, ale v životě tam sami ještě nebyli.
Já bych asi nejdříve nechávala klíče v zámku a zamknuté, co to udělá.., pokud nechceš ještě konfrontaci..takto jim to třeba dojde..

Strana
z2