icon

Jak říct dětem pravdu o Ježíšku?

ejzi
5. lis 2024

Ahojte děvčata. Mám takoví menší problém. V dětství jsem byla extrémně důvěřivá věřila jsem i v to, že Ježíšek nosí oVánocích dárečky pod stromeček. Věřila jsem tomu až do momentu dokud jednou na Štědrý den jen tak nezačali všichni nosit dárky pod stromeček. Strašně mě to sklamalo a rozhodla jsem se,že nebudu svému synovi lhát. A tu je ten problém. Můj bratr má tři malé děti, kterým se hraje tato krásná a kouzelná lež. A na Boží hod se to dělá znovu, ale se zbytkem příbuzných, kteří se tam sjedou. A samozřejmě i mi. Nevím vůbec jak to budu řešit. Proto bych se vás ráda optala jak by jste to řešili vy? Předem děkuju za odpovědi.

Strana
z6
klokanka31
6. lis 2024

@mecaira Děti co nemají Ježíška ale nezažijí to tajemno, kouzlo...Ale to se dá asi těžko vysvětlovat.

cherie24
6. lis 2024

@jaja01k my jsme letos řešili lhaní u dětského psychologa a ten nám třeba řekl, že lži k životu patří a takovou milosrdnou lež někdy potřebuje každý z nás. Jak děti, tak i my dospělí. Někdy je lepší trošku zalhat s tím, že se to vysvětlí až bude dítě starší nebo až bude v lepším rozpoložení, než mu motat hlavičku něčím, co je na nad jeho aktuální možnosti. A v podstatě všechno kolem nás je lež - pohádky, nebe, peklo, Ježíšek. Asi by to bylo dost smutné dětství, kdyby děti vyrůstaly hned od malička v realitě toho, že nic z toho neexistuje... Mimo jiné umění lhát je vrozená vlastnost, do které děti dorostou s určitým vývojem mozku. Neučí se to, prostě to tam naskočí samo. 😀

klokanka31
6. lis 2024
hennrietta
7. lis 2024

@klokanka31 Žij a nech žít. Ať si to každý dělá podle svého. Není jen jedna pravda a každý dělá podle toho, jak to cítí.🙂
Jeden článek na seznamu není důvěryhodný zdroj a myslím, že ani "odborníci" se na "správnosti" neshodnou.😉
Nemyslím si, že by moje dítě bylo nějak extra ochuzeno o Vánoce a jejich atmosféru jen proto, že jí řeknu, že někdo věří, někdo ne a nebo že v zahraničí Ježíška ani nemají, ale mají Santu, Dědu mráze atd... Samozřejmě až se bude sama vyptávat a bude mít víc rozumu. Jsou jí tři a říkáme, že Ježíšek nosí dárky.
Pokud tobě Ježíšek vyhovuje, chceš ho dětem dopřát a tvrdit to i nadále, i když se dítě bude doptávat, budiž. Ale nepřesvědčuj ostatní, že máš jen ty pravdu a ostatní dělají chybu. 😉

jaja01k
7. lis 2024

@cherie24
@sarihy Tak pokud to budeme brát takhle, že i pohádka je lež, pak souhlasím s tím, že je v pořádku dětem lhát.

jaja01k
7. lis 2024

@klokanka31 S článkem souhlasím částečně. Souhlasím s tím, že děti potřebují pohádky, smyšlené příběhy a hry, ten dětský kouzelný svět. Ale myslím si, že Ježíšek se v tomhle směru poněkud přeceňuje.

lovemusicsun
7. lis 2024

Nečetla jsem úplně všechno, ale fakt nechápu, jak někdo může "Ježíška" považovat za lež dětem. Zajímalo by mě jak se stavíte k mluvící včelce Máje, šmoulům, lesním skřítkům, zoubkové víle? To jim od malička říkáte, že skřítci neexistují, takže stavět jim domečky v lese nedává smysl? Že zvířátka nemluví, že obři ani trpaslíci neexistují, že Karkulka přece vlkovi nemůže živá a zdravá vyskočit z břicha, protože by ji ve skutečnosti nejspíš roztrhal na kusy?
Ježíšek je prostě fantazie, stejně jako všechny ostatní pohádky.
Já si nepamatuju, že bych byla zklamaná, když jsem zjistila, že Ježíšek neexistuje. Plynule jsem přešla od Ježíška k vyrábění dárků pro mamku a tátu, které jsem balila pod stromeček. Určitě bych nespojovala víru v Ježíška a nějakou důvěru v rodiče. Aby Vám ty děti třeba jednou nevyčetli, že jste jim říkali, že v životě můžou dělat jen to, co si budou přát, protože to je také hodně diskutabilní.
Fantazii je podle mě třeba podporovat a Ježíšek je prostě jen součást dětského světa.

klokanka31
7. lis 2024

@hennrietta Já bych jen chtěla vědět proč to někteří dětem berou. To je jako by někdo šel za někým věřícím, a řekl mu že Bůh neexistuje. Není snad důležité, aby lidi prostě věřili?

mecaira
7. lis 2024

@oveckaluky je nesmysl, že někdo tvrdí, že dítě strádalo, protože nemělo Ježíška. Jsou děti, které věří na Ježíška, ale Vánoce prožijí na prd. Já si Vánoce užívala i bez něj. Nějake “nemužeš vědet jestli jsi strádala…” to je nesmysl, protože stejně tak někdo jiný nemůže vedět jak moc jsem si Vánoce užila.Řikám ať si to každý dělá jak chce, ale mělo by se to respektovat u ostatnich. Nekdo má Ježíška a někdo ne. Nemam nic proti, když to někdo dělá, ale bičovat někoho za to , že ne je v pořádku, že? A jen kvuli ježíškovi jsem určitě neměla pošramocenou fantazii, ba naopak. Přítele syn byl třeba učen, že dětem chodí Ježíšek a dospěly už si dávají dárky jen mezi sebou. Stejně v 8mi letech to vyčetl, že mu bylo lháno.
Takže mozna to ma sve vyhody/nevyhody. Pointa je ta, ze by se melo respektovat ať si to každý dělá jak chce.

hennrietta
7. lis 2024

@klokanka31 Ale tady nikdo nikomu nic nevnucuje. 🤷‍♀️ Jsem nevěřící a respektuju, že někdo má zase nějakou víru. Ono je to i kolikrát tak, že věřící hustí do nevěřících, si nevybereš.. a kde pak je pravda? 🙂

Zakladatelka dostala rady o tom, jak má na jejich povídání o Ježíškovi přistoupit a u svých dětí má říct, že někdo na Ježíška věří a také je to v pořádku, stejně tak jako když tomu třeba ony už nevěří...
Opravdu na tom nevidím nic špatného nebo kde je problém.😅
A jinak ano. Děti chodí ven, můžou se tam potkat se staršími dětmi a ty těm mladším dětem mohou říct, že Ježíšek neexistuje a nikdo tomu nezabrání. 🤷‍♀️ Pak přijdou domů a maminka s tatínkem budou tvrdit, že ty ostatní děti lžou a Ježíšek opravdu existuje?

sarihy
7. lis 2024

@mecaira Hele, v tom případě si zameť před svým prahem, protože píšeš o respektu, ale sama ve svém předchozím komentáře jedním dechem dodáváš, že je mnohem hezčí to, jak jste to měli doma vy, bez Ježíška. Chceš respekt jiného názoru, tedy jej recipročně prosím měj i ty. Ani já, ani @oveckaluky jsme nikde nenapsaly, že s Ježíškem je to lepší, takže prosím, ani ty nám opačně nepiš, že je lepší nemít Ježíška. Ano, od některých jsou tu ty řeči trochu silnější, ale zrovna my 2 myslím píšeme dost jasně, obě jsme daly najevo toleranci k tradicím vás ostatních, takže příště to prosím adresuj jinam ty tvé útočné komentáře.
A jak píšeš o synovi tvého přítele, že z toho měl trauma - skutečně si myslím, že to bylo síš pochybením rodičů, kteří to s dítětem dostatečně nevykomunikovali, protože kdyby ano, nikdy to trauma nevznikne.

jaja01k
7. lis 2024

@klokanka31 Ale oni dětem přece nic neberou. A ne, není to jako říct věřícímu, že Bůh neexistuje. Je to jako nevěřit v Boha. Kdyby někdo šel za dítětem, které na Ježíška věří a řekl mu, že neexistuje, pak by to bylo jako říct věřícímu, že Bůh není.

mecaira
7. lis 2024

@sarihy ja v prvnim komentu jen napsala jak jsem to měla a jak to vidim, ale ze se ma respektovat druhá strana. Ty jsi se do me pustila, ze jsem stradala. Tak si zameť první.
Vidim, ze nadale tato diskuze nema cenu, protoze máme tady ztělesněnou nevinu. Peace ✌️✌️✌️

sarihy
7. lis 2024

@mecaira Ale prosím tě, možná si to přečti ještě jednou, než začneš hudrovat...

klokanka31
7. lis 2024

@hennrietta Mně je prostě líto, kolik dětí je připraveno o Ježíška, a přitom by třeba chtěly ten kouzelný tajemný svět mít.

me_druhe_ja
7. lis 2024

Už je to zas diskuze totálně dohnana do absurdna. 🤦
Tohle je zrovna věc, kterou fakt at si každý udělá podle sebe. Rozhodně si nemyslím, že by děti bez Ježíška měly horší Vánoce než děti s Ježíškem. Ve finále je důležitější, že mají doma milující atmosféru, pohodu a jsou jako rodina spolu. 🙂 Pokud se rodina na vánoce hada nebo je matka magor a celá rodina musí uklízet až do štědrovečerní večeře, tak to žádnej Ježíšek nezachrání.

Takže fakt nemá smysl se hádat, kdo má lepší nebo horší Vánoce.

Každopádně jak jsem psala v prvním příspěvku, tak mi prostě přijde líto, že někteří se rozhodnou dětem Ježíška vzít na základě nějakých totálně nesmyslných teorii od samozvaných odborníků na internetu, kteří tvrdí, že dětem se vždy říká křišťálově čistá pravda a děti budou mít po zjištění neexistence Ježíška trauma na celý život. Tohle je prostě blbost. Pokud fakt měl někdo problém se zjištěním, že Ježíšek neexistuje, tak ten problém byl úplně někde jinde a ne v Ježíšku. Protože v normálních rodinách to děti vezmou naprosto normálně a přirozeně.

sarihy
7. lis 2024

@me_druhe_ja 👍 pro ty poslední 2 věty!

drep
7. lis 2024

@me_druhe_ja hele, to je ale nesmyslně ultimativní tvrzení. Já si pamatuju, že jsem fakt byla zklamaná. Ne, že neexistuje, ale že mi máma tvrdila něco, co není pravda a že to věděla.

hennrietta
7. lis 2024

@klokanka31 Mně je zase líto, že zbytečně rodiče dětem lžou a nenechají je rozhodnout se, jestli chtějí nebo nechtějí věřit. 😉
Myslím, že kdybych dceru o Ježíška připravila, tak už teď jí tvrdím, že dárky kupujeme s tatínkem a Ježíšek je není. 🤷‍♀️ Tvoje děti se rozhodli věřit dál nebo si to "kouzlo" uchovat, ale každé dítě je prostě jiné... A není to špatně. 😊

brunetka11
7. lis 2024

@sarihy Líbilo se mi konstatování naší mladší, že ať si říká kdo chce co a věří na co chce, ona se rozhodla, že Ježíšek prostě je a může se na něj těšit.

oveckaluky
7. lis 2024

@mecaira Ale já jsem nikde netvrdila, že dítě, které nevěří na Ježíška, strádá, ani, že když jsi to nezažila, nemůžeš vědět... jen jsem napsala, že to není lež a přijde mi škoda o to kouzlo děti připravit kvůli nějakým trendům, to je všechno.

oveckaluky
7. lis 2024

@jaja01k A jaký je rozdíl mezi pohádkou o kouzelnících, čarodějnicích, princeznách a dracích, a pohádkou o Ježíškovi?

mecaira
7. lis 2024

@oveckaluky ja ti jen vysvetlovala na co bylo mířeno mé “Je to nesmysl” . Protože ty jsi to uplne otocila. “Je to nesmysl” ani nebylo míreno na tvuj koment. Už se tady v tom vsichni ztrácí 😃

oveckaluky
7. lis 2024

@me_druhe_ja Díky!🙏

oveckaluky
7. lis 2024

@mecaira Mmt, asi se v tom fakt ztrácím... co jsem teda otočila???

oveckaluky
7. lis 2024

@sarihy Čéče... vidíš to??? My dvě spolu souhlasíme??? 😅

mecaira
7. lis 2024

@oveckaluky ja psala “to je nesmysl.” Jako reakci na koment , že dítě strádalo , protože nemělo ježíška. Byla to reakce na koment někoho jineho. Ty jsi na to ale začala odpovídat taky, ale nepochopeně s čím jsem mířila “to je nesmysl” 😃.
Hele nic, jdu radši dopéct ten štrůdl. 😃 Vánoce si všichni užijte. 🍀

terulin
7. lis 2024

Celá tahle diskuze mi připomněla setkání v naší škole, kdy jedna maminka si promlouvala s maminkou jiné víry: "Takže paní XY, jestli to vaše děvče bude těm našim prvňákům pořád vyprávět, že Ježíšek nic nenosí, protože byl obyčejnej člověk, tak já tady přísahám, že koupím stromeček a dárky a předvedu vám 24.12 na vaší zahradě takovej vánoční zázrak, že se z toho ten váš Mohamed nevylíže."

jaja01k
7. lis 2024

@oveckaluky Právě že v tom rozdíl není.

sarihy
7. lis 2024
Strana
z6