Jak zvládnout vánoční návštěvy bez ztráty soukromí?
Ahoj dámy,
Potřebovala bych se někde vypovídat... jJak to máte o Vánočních svátcích s návštěvami? Přijíždí k vám příbuzní na několik dní, nebo máte takovou tu zásadu, návštěva po 2-3 hodinách jde domů?
Manžel má příbuzné 350 km daleko. Každý rok na Vánoce k nám přijíždí jeho příbuzní. Manžel je společenský, nejradši by, aby se do domu sjeli úplně všichni, klidne 4 rodiny dohromady. Já tak happy nejsem, už proto, že se o to všechno starám. Znáte to, děláte velkou mísu salátu, polívku, obalujete řízky, smažíte, děláte cukroví, žehlíte ubrus a zdobíte stůl... Do toho řešíte i dítě, úklid... Pak všichni přijedou (letos přijeli až večer 24.12, takže nikdo ani se salátem pomoct nemohl), vy čekáte, že se aspoň podíváte na pohádku s trochou cukroví, ale ono to nejde, protože ten chce kafe, tamten chipsy, támhle někdo rozsypal tabák do klávesnice... Když už si přeci jen nějakou pohádku pustím, tak se po čase návštěva ozve, protože čekají, že se jim budu věnovat. Pravda je, že mám o Vánocích trochu jinou představu a chci mít nějaké soukromí a klid. Což pokud je návštěva 4 dny na gauči moc dobře nejde. Návštěvy obecně snáším max 24 hodin, pak mi začne vadit ztráta soukromí a zalezu radši do jiné místnosti, jen abych byla chvíli sama. Působím pak samozřejmě divně, ale prostě mi hromada lidí nedělá dobře, je to o to horší, když jsou cizí a některé vidím poprvé, nevím, jak se budou chovat a bohužel občas dělají i věci, které mi vadí, ale jako cizím lidem je mi blbé to říct "na plnou hubu", že takhle ne. Připadám si pak jako jejich máma...
Snažím se najít nějaký kompromis aspoň na příští rok, protože už nechci další rok takový... Ale rok co rok se nedaří. Manžel chce rodinu pospolu, což chápu, je ze 4 sourozenců, ale já už nechci končit vyčerpaná. Říkat si o pomoc jsem zkoušela tak tisíckrát, bohužel nejsou úplně pomáhací, třeba holka bráchy, která k nám letos přijela má 17 a není asi zvyklá doma pomáhat, spíše dělala plno nepořádku a když jsem ji žádala o pomoc, tak místo toho telefonovala. U jiných příbuzných se sejít nemohou, protože všichni ostatní nemají peníze nebo mají malý byt. Chtěla bych najít nějaký kompromis, ale přijde mi, jako by to bylo snad nemožné.
@no_title co se týče toho drábování - někdo to zorganizovat musí. Vůbec se neboj rozdávat úkoly. My děláme velký oběd 26. a tím velký myslím velký - 30+ stolujících, z toho 8 zůstává dalších pár dní přes noc. A je opravdu třeba si o tu pomoc jasně říct. Ti lidi na to kolikrát čekají a bojí se sami začít. Já už po těch letech taky víc ukoluju než dělám. Lítám týden kolem přípravy prostoru, nádobí, nákupů, ale vlastně končím jakmile přijedou hosté a už jen mluvím. A nikomu to nevadí, naopak jsou rádi, že se můžou zapojit (nalít aperitiv, pomoct servírovat...). Taky mi trvalo, než jsem si dokázala tu akci přizpůsobit, abych se nezbláznila ;)
Jinak manžel je introvert a pravidelně se z rodinných akcí ztrácí. Nikomu to nevadí. Je tam chvíli a když toho je moc, tak si jde po svých. 🙂 tak můžeš vyrazit na procházku. Ale souhlasím, že 24. byste si měli nechat pro sebe. Ať návštěvy přijedou až 25 nebo později.
24. pouze v úzkém rodinném kruhu a další den/dny se sejít někde třeba na půl cesty, ale s tím,že to bude se servisem, který si zaplatíte každý, ne že se jeden stará a ostatní se vezou.
Nechápu,na Štědrý den snad může každý zůstat doma,pozvat maximálně rodiče,pokud chtějí,ale aby se v jedné domácnosti sesli 4 sourozenci i s rodinama a dětma mi připadá jako scifi. Vždyť to musí být totální chaos,těch dárků pro takovou grupu,toho jídla. Neumím si představit,že se na Štědrý den táhnu nekam 400km,vezu sebou všechny dárky co mám pro naše děti,plus k tomu něco pro ty další příbuzný. K tomu pakuju hrnce jídla,protože nepojedu z prázdnou. Děs běs,pro mě by to bylo hrozný,stejně tak kdyby to všechno mělo přijet k nám. My na vánoční návštěvy chodíme mezi 25-30.12.(ne každý den) prespime maximálně jednu noc,po snídani odjezd.
@no_title to je dobré. "Manžel je společenský", ale sám tu hromadu jídla, úklid a dítě nechystá a neopatruje. Bych ho pěkně zapojila!
Tak at přijedou už o den dřív a pomůžou udělat salát a přípravy. Nebo dopředu rozdělit úkoly kdo přiveze salát, kdo nějaké cukroví, chlebíčky.. odmítala bych tam dělat služku a vim že bych brzy bouchla. Prostě se musi dopředu nastavit hranice a pokud se to nekomu nelibi nemusi jezdit, nebo prijet na otočku. Nazdar. A manžel to musi pochopit…jinak bych si sedla na gauč k nim a kdo chce ať jde a udělá si-mají jistě ručičky
@petrasipkova1 hele, je to jak kdy. Letos nás tady bylo Vánocích 6, což už je velký rozdíl oproti klasice, kdy jsme 2 + malé dítě. Myslím, že ale není potíž v počtu lidí, znám rodiny, kde je na Vánoce 30 lidí, ale všichni paní domu pomáhají. Problém je, že ti, kteří jezdí k nám, jsou mladí "puberťáci" od 17 do 23 a nejsou zvyklí pomáhat, chovají se často nevhodně a pokud jim přesto řeknu já nevím... prostě třeba si holka vyložila kosmetiku na podlahu na chodbě před záchodové dveře... Tak ji řeknu, že to na podlaze nesmí zůstat, že o to v noci někdo zakopne, ona pak jde, uklidí jednu lahvičku, zbytek tam nechá. Když už si manžel došlápl, aby pomáhali, tak to bylo tak, že mě s tou holkou nechali doma, řekl jí, že má pomoct nakrájet mrkev, chlapi mezitím odešli na nákup pro zapomenutou položku, jenže hned, jak se zaklapli dveře, začala telefonovat klukům a na pomoc se vykašlala.
@kocvarovas to by fungovalo u starších. U nás je potíž, že manžel je nejstarší, ti, co k nám jezdí, jsou mladí bez vlastní domácnosti, dá se říct, že puberťáci, kteří doma nepomáhají. Na chatě by to bylo úplně stejné, nedělali by nic, protože to tak dělají i doma.
@levandule_k on chce pořád velkou rodinu pohromadě. To je trochu problém u nás, že neumí dělat kompromisy. Mě by stačilo, kdyby jezdili později, třeba 26.tého nebo na Silvestra.
@no_title a oni k vám jezdí sami bez svých rodičů, u kterých bydlí?
@emillyhk Máš pravdu, přesně takhle to bylo. Udělala jsem ze sebe hotel all inclusive. Když jsme pak volali příbuzným, zjistili jsme, že když byli jinde, chovali se tam stejně. On tam není problém v počtu lidí, spíše v chování. Jsou velmi mladí, ještě bydlí u rodičů. Je to blbé to říct, ale prostě neuklidí po sobě ani talíř, když jim řeknu, ukliďte ty věci na zemi, jinak o to nědo zakopne, nestane se nic... Jídlo všem chystám, poklízím nádobí a stejně diktují, že chcou brambůrky, kafe, víno... Moje mamka mi poradila, že jestli k nám přijedou příště (žel Bohu, plánují to i na Velikonoce a jarní prázdniny), tak jim tam ty talíře po snídani, obědě nechat... Pak se zdejchnout na den, s tím, že jim ukážu, kde máme ingredience k vaření a hrnce, ať si uvaří 🙂. Ne nadarmo se používá to krásné Biblické přísloví "Kro nepracuje, ať nejí".
@koordinatorka_odboje jj jezdí sami.
@no_title víno...puboši u vás doma diktují matce malého dítěte, aby jim chystala... já asi nemám slov. A rodiče je posílají jak balíky po příbuzných? Nějak ten model nemůžu pochopit 😀
@no_title Ty jo, tak na takovou péči o rozmazlené sourozence bych se teda vybodla. Jako nejsem si jistá, jestli pomůže, když se zdejchnes - podle mě ti doma způsobí nehorazny bordel, aby sis ho pak sama uklidila 😕 Jak čtu o těch kramech na zemi, já bych byla tak vztekla, ze bych na ne dupla nebo je vyhodila do popelnice 😀
Manžel chce, manžel ať se stará. Jako i na Velikonoce a jarní prázdniny??? Už bych si balila věci a plánovala wellness někde s kamarádkou 😊
Uprimne, kdyby se toto stalo jeden rok a manzel to chtel dalsi rok zopakovat, nastavim jasna pravidla a hranice a odpovednost dam na manzela a kdyz se situace nezmeni, dalsi rok uz bude mit smulu.
Manzel chce mit velkou rodinu pohromade, ale jeho rodina je nevychovana, tak je to na nem, at si to pohlida.
Rozhodne bych nikam neodjizdela, prijedes akorat do neporadku a pokud nejsi schopna se s manzelem domluvit, aby to uklidil sam, bude to zase na tobe.
Ty brďo, to by mě mrsklo. Nemůžou přijet až 25. nebo 26.? Abyste měli aspoň štědrý den pro sebe. A pak mě napadá domluvit se, že každej něco přiveze, salát, cukroví... To to jako za všechny všechno i platíte? A jakže jsou u vás dlouho? Fakt bych si hlavně před manželem dala podmínku, že až na jiný svátek a max přes jednu noc... Že to ani jim nevadí, že nejsou doma 🤔
@no_title a to jsou manželovi sourozenci?
@no_title Takže manželovi dospělí sourozenci, kteří bydlí s rodiči, přijedou bez rodičů k vám (rodiče s nimi nechtějí strávit vánoce?), chovají se tam tak, že jen přidělávají práci, s ničím nepomůžou, manžel na ně nedohlédne a ještě si plánují další prázdninové pobyty? Tak to by bylo něco na mě 😤 Prostě ne. Nezvala bych je, manželovi bych důrazně vysvětlila, proč si to nepřeju a rozhodně bych neodjížděla a nenechala jim k dispozici svůj domov. Vrátila by ses do bordelu, který budeš po návratu naštvaně uklízet. A pokud se chovají takhle, bála bych se, aby ještě něco nezničili. Působí na mě jako banda vyčůraných vyžírků - přijedou k vám, vy je krmíte, napájíte, dárky určitě taky vybíráte hodnotné... A co z toho máte? Vsadím se, že kdybys kolem nich neběhala, pod stromkem našli jenom sprcháč a ponožky, tak už příští rok nepřijedou 🤦♀️
Oni jsou tam hlavne bez dozoru a jak prasatka v zite. Uz vidim sebe, jak mi nekdo z pribuznych, byt uz ve 20, naleva vino a chysta kaficka a jidlo pod nos, zatimco ja si fotim kosmetiku na instagram, nebo co pred tim zachodem na zemi delala 🤦
@no_title Celou tu situaci můžeš brát jako školu, jak se naučit prosadit, jak mít ostré lokty.
Já bych asi partnerovi řekla, že mě staví do situace, kdy jsou mu sourozenci přednější než já a mě degradoval na služku. Pokud není sourozencům schopen říct, přijedete 25., tak bych mu řekla, tak čau, balím dítě a sebe, jedeme k rodičům. Dům ti nechávám uklizený, vrátím se 30. a chci se vrátit do uklizeného.
Já bych po sourozencích začala hodně řvát, kdybych řekla, že si mají po sobě uklidit a oni ignoračka a partnerovi bych pěkně vyčistila žaludek až by odjeli.

@kometkak Přesně jsem si na ten film taky vzpomněla - a úplně náhodou jsem ještě před touhle diskuzí při letošním sledování říkala, jak to musí být hrozný chaos a jak bych to nechtěla 😀