Jak zvládnout vánoční návštěvy bez ztráty soukromí?
Ahoj dámy,
Potřebovala bych se někde vypovídat... jJak to máte o Vánočních svátcích s návštěvami? Přijíždí k vám příbuzní na několik dní, nebo máte takovou tu zásadu, návštěva po 2-3 hodinách jde domů?
Manžel má příbuzné 350 km daleko. Každý rok na Vánoce k nám přijíždí jeho příbuzní. Manžel je společenský, nejradši by, aby se do domu sjeli úplně všichni, klidne 4 rodiny dohromady. Já tak happy nejsem, už proto, že se o to všechno starám. Znáte to, děláte velkou mísu salátu, polívku, obalujete řízky, smažíte, děláte cukroví, žehlíte ubrus a zdobíte stůl... Do toho řešíte i dítě, úklid... Pak všichni přijedou (letos přijeli až večer 24.12, takže nikdo ani se salátem pomoct nemohl), vy čekáte, že se aspoň podíváte na pohádku s trochou cukroví, ale ono to nejde, protože ten chce kafe, tamten chipsy, támhle někdo rozsypal tabák do klávesnice... Když už si přeci jen nějakou pohádku pustím, tak se po čase návštěva ozve, protože čekají, že se jim budu věnovat. Pravda je, že mám o Vánocích trochu jinou představu a chci mít nějaké soukromí a klid. Což pokud je návštěva 4 dny na gauči moc dobře nejde. Návštěvy obecně snáším max 24 hodin, pak mi začne vadit ztráta soukromí a zalezu radši do jiné místnosti, jen abych byla chvíli sama. Působím pak samozřejmě divně, ale prostě mi hromada lidí nedělá dobře, je to o to horší, když jsou cizí a některé vidím poprvé, nevím, jak se budou chovat a bohužel občas dělají i věci, které mi vadí, ale jako cizím lidem je mi blbé to říct "na plnou hubu", že takhle ne. Připadám si pak jako jejich máma...
Snažím se najít nějaký kompromis aspoň na příští rok, protože už nechci další rok takový... Ale rok co rok se nedaří. Manžel chce rodinu pospolu, což chápu, je ze 4 sourozenců, ale já už nechci končit vyčerpaná. Říkat si o pomoc jsem zkoušela tak tisíckrát, bohužel nejsou úplně pomáhací, třeba holka bráchy, která k nám letos přijela má 17 a není asi zvyklá doma pomáhat, spíše dělala plno nepořádku a když jsem ji žádala o pomoc, tak místo toho telefonovala. U jiných příbuzných se sejít nemohou, protože všichni ostatní nemají peníze nebo mají malý byt. Chtěla bych najít nějaký kompromis, ale přijde mi, jako by to bylo snad nemožné.
Já mám lidi ráda, ale po tomhle jsem málem dostala osypky jenom, co jsem to četla. Manželovi bych řekla, že Štědrý den budeme trávit a) někde na horách/u moře nebo příbuzní přijedou až po Štědrém dnu a ubytují se na penzionu. Tohle udělala kolegyni švagrová, ta přijela až tuším 25. ale byla tam až do Silvestra a vůbec jí to nebylo blbé. Kolegyně vysvětlila manželovi, že tohle teda ne a příště jeho ségra s rodinou budou spát někde na penzionu, že ona jim nebude dělat full servis, ale chce svátky v klidu a chce je trávit i se svojí rodinou.
Za to obskakování manželových příbuzných bych měla manžela chuť zabít hned 24. (obrazně řečeno) a asi 25. bych normálně zdrhla někam pryč. Buď penzion nebo moji rodiče.
Jinak, jestli nepřistoupí na variantu hory nebo příbuzní na penzionu a ty nemáš koule na to zdrhnout, tak bych mu řekla, že svátky chystá on a já fakt nehnu ani prstem. Příbuzným bych dostatečně dopředu napsala, že letos jsou Vánoce samoobslužné tj. každý si přiveze vlastní salát, cukroví, dobrůtky a maso.
Delegovat- jedni dovezou salat, druzi rizky, treti cukrovi.. rict jim "jeste musiME" umyt nadobi, prevlict si postele. Kazdy at uklizi sam po sobe a kafe a jidlo si taky kazdy chysta sam. Pripadne ja uvarim obed, nejaka teta oloupe brambory. Proste DELEGOVAT! A muzes jim to rict neprimo. Tzn ze budes mluvit o nejake navsteve, ktera byla takova a makova a ze by ses na to mohla vykaslat delat nekomu otroka, tak ze kdo chce jezdit at taky s necim pomuze.
A kolik teda přijelo lidi ?
Ježiš to je děsný. Nejhorší na tom asi je ta nevychovanost návštěvníků, to mi připadá jak z Marsu, dojet k někomu na svátky s prazdnou a nepomoct. K nám jezdí naši, tak na tři dny, předem se ale dohodneme ,,kdo co" (my zajistíme ryby, naši salát, my pečivo, věci na namazání a zeleninu, naší sýry, šunky a tyhle věci), na místě pak dělají všichni všechno a kdo jde vařit kafe sobě protože na něj má chuť, tak se třeba zeptá ostatních.. takhle to fungovat v pohodě může, chce to prostě nějakou základní soudnost na všech stranách. Ale z toho vašeho modelu mám úplnou vyrážku. Zapojit chlapa, a rozdělit si úkoly. I to ať udělá on, však je to jeho rodina. Pokud je delší vzdálenost a organizačně není možné aby přijeli dost včas na to, aby pomohli na místě, tak přece můžou cokoliv přivézt z domova (udělaný salát, pomazánky, nákup), autobusem asi nejsou. Fakt hrozný tohle, to je normální banda neandrtálců a vadilo by to skoro každému, na to člověk nemusí být introvert. V neposlední řadě bych se pokusila to odsunout přímo ze štědrého dne, ať dojedou na dvě noci mezi svátkama a je to... Štědrý den v takovém stresu je o ničem.
@no_title To tě obdivuji, že to takhle zvládáš 😮 Myslím, že toto není únosné každý rok .U nás obecně tyto svátky, různé narozeninové akce slavíme také společně, ale jsme plně v kontaktu a bavíme se předem co kdo přinese, aby právě každý přidal ruku k dílu a příprava na místě se udělá společně a ještě se u toho pobavíme. Bez toho to prostě nejde a hlavně ani není tolik financí, abychom to celé platili sami a ostatní to naštěstí chápou bez toho, abychom jim to museli říkat 😊 držím palce, ať další Vánoce jsou příjemnější než letošní a někdo z rodiny tě podrží 😉
Návštěva je jako ryba. Třetí den doma - smrdí.
Jsem stejný typ, taky mám ráda návštěvy jen dočasně a na Vánoce pohádky. K nám jezdí na Štědrý den mí rodiče, teta a babi. Naši přivezou naporcovaneho kapra, teta šáňo, babi řízky a rumkulky. Loni přijeli asi ve 3, každý na mě 8 požadavků, rychle obalit maso, nasmažit, jídlo, dárky, vše honem. Letos přijeli po 1 hod., děda zabavil děti, teta vařila kafe (Já si ho vypila teplé a v sedě), každý udělal něco a bylo to v klidu. Takže pokud chtějí přijet, ať se podílí i na přípravě večeře.
Manželova sestra s rodinou jezdí taky na více nocí a ona i holky pomahají s nádobím, přípravou jídla i zametají. Stejně jako my u nich. Tohle by měl manžel s rodinou domluvit
@no_title manžel je z osmi sourozenců. Každé vánoce slavíme dokupy. Letos se nás sešlo 32. Já s mužem a dcerou , manžela rodiče, jeho sourozenci s polovičkami a jejich dětmi. Pokaždé je to u nás, protože máme největší dům. Taky mi nikdo nepomáhá. Chystám vše sama a oni přijdou k hotovému. A upřimně, je to sice krásné, ale už mi to za těch 20 let občas leze krkem. Ale jakmile je po štědrém večeru, všichni vypadnou a já vyčerpáním padnu do postele a manžel mě obejme a poděkuje za to, že jim všem dělám krásné vánoce a já si říkám, že mi to za to stojí. U televize s mísou cukroví se válím na Boží hod a i na Štěpána, takže si to vynahradíme.
Já už jsem letos zakázala i návštěvy bez přespání, z tvého modelu už bych na Štěpána někde visela. 😒 U nás to bylo každý den něco - tety, kamarádi, jedna rodina, druhá rodina, všechny samozřejmě od oběda do pozdních nočních hodin hostit a pak po nich komplet vydrhnout barák. Letos máme šíleně náročné mimino a prostě jsem natvrdo manželovi řekla, ze buď to komplet obstará on nebo nic. Takže se na mě dívá jak na vraha, ale máme klid od návštěv. 😄 Být vámi, udělala bych to na chatě, ať každý doveze svůj podíl - salát, obalené řízky, cukroví, další dny může vařit jiná rodina a bude klid, ještě si užijete dovolenou. 😉
Přesně tak jak píšou holky ať každý doveze něco,jeden udělá salát,další polévku a ty řízky a když nebudou chtít,tak ať radši nejezdí,jinak moji rodiče si obslouží sami,my máme teda kávovar a to chápu, že ne každý umí s kavovarem a manžel se taky může zapojit,když někdo chce brambůrky, manžel je může poddat,hodinu po večeři bych se zeptala kdo chce kafe a všem udělala a kdo nebude tu chvíli chtít,tak má smůlu a pak si bude muset udělat sám, jo a pití si sami snad umí nalít,a ještě bych dodala chovejte se tu jako doma,tady je špajzka,tady lednice a ať si oni uklízí sami,koš snad ví kde je
@zuzineckah Přesně🤔
Určitě si prosad své. To, jak se budeš cítit o vánocích je jen v tvých rukách. Takhle ti to nevyhovuje - a já to teda upřímně chápu - to bych nedala. Navrhni řešení - sejdete se po Vánocích někde jinde - tak, aby manžel měl možnost být s blízkými. Štědrý den je o pohodě, ne stresu. Zkus sama iniciovat jinou variantu.
My vánoce velmi blbě snášíme a znamená to u nás jen a jen stromek, večeře, pár dárečků a konec. Žádné cukroví, výzdoba, nákupy, šílenství stres. Nic. Už jsme si to vykomunikovali tak, abychom byli v soukromí (bereme k sobě jen mamku, 82, aby nebyla sama), a pokud se někdo někde chce s někým sejít, ok, ale letos to třeba byla super rodinná hospoda v Praze v centru a bylo to prima. Nešlapej na svoje limity, vymstí se to.
Jakože se ti nakvartýruje na svátky domů xy lidí, protože rodina je nejvíc, manžel má krásné svátky a ty jsi za služku a ještě nasraná?a ne na den, ale na několik dní? No to by bylo něco na mě. Jak dlouho to takhle děláte? Jako na tohle bych nikdy nepřistoupila. Pár hodin je maximální strop.
To musí vypadat jako peklo v "Sám doma".. Co pořádat každé Vánoce u někoho jiného? Pokud to musí být u Vás, zaúkoluj každého, kdo co doveze a navaří doma. A vy zajistěte jen prostor.. vodu, energii, kávovar, postele, uklid po.. Nebo je pozvat na jeden oběd a šupky domu.. My býváme vždy 24. doma jen sami. a další dny jedeme my po návštěvách.. ale jsme tam max ma oběd a okolo 5. frčíme domů. I tak je to brutáně únavné.. Ještě mě napadá jídlo objednat a podělit se na nákladech..
At kazda rodina priveze salatcukrovi a mado svoje ( at mate zpestreni chuti reknu - haha )
A kazdy den bude mit obstaravanijidla 1rodina ..hotovo...nejsi otrok
Mimochodem mi prijde divne zeje to nenapadne samotne
nesnesla bych to. Max 1 noc a ne na stedry den. Pokud by na tom manzel trval, tak by sakra kmital. Kdyz delame rodinné setkání, tak vzdy mame ukoly, ze nekdo doveze to, jiny ono. Dělíme si praci i naklady. Tohle bych nezvladla a obdivuju te
1. Rodina by mohla přijet až 25.12. štědrý den b měl být váš a klidný, večer ta tvoje pohádka
2. Ať se manžel zapojí víc. Sepis na papír co vše je potřeba, a rozděl te si to. Někteří chlapy ani neví co vše je potřeba a jakou to dá práci, oskrabou brambory a myslí si, že jsou mistři světa 🙂
3. Uděluje samoobslužný bar. Dej tam vše - pití, pochutiny a i kafe. Buď to termosky něco vydrží nebo filtrovanou
4. Určitě je dobrý nápad aby každý přivezl něco. Ovšem otázka je zda 350km je na "něco" vhodné
5. Promluvit si s nimi ať pomůžou, klidně předem než přijedou, jeden dělá chlebíčky, druhý bude nandavat cukroví nebo ať i oni přivezou, to i dalekou cestu vydrží.
6 . Řízky se dají i péct v troubě. Normálně obalit, navrch lžičku sádla nebo olej a dát péct.
Ano jsou jiné, ale ne o tolik a ušetří to čas u stání u plotny
@no_title tohle by mě zničilo. U nás jsou teda Vánoce spíš smutný. Jedeme k babičce, ke tchyni a mojí mamce, k nám vůbec nikdo, jsme s manželem oba jedináčci, se širší rodinou se prakticky nestýkáme a dost mě to mrzí, ale zase si můžeme vybrat, kdy a na jak dlouho za kým pojedeme.
Jsem z rozvetvene rodiny a mam rada chvile, kdy je nas hodne pohromade. Ale rozhdone bych to nechtela na Stedry den a jeste abych vsechno oddrela a soma se bala cokoliv rict.
K nam jezdi na Stedry den manzelovi rodice. Manzel by byl klidne v ten den jen se mnou a detmi, vlastne je zvu k nam domu spis ja. Ale tchyne priveze pulku jidla, kdyz si reknu o pomoc, tak neni problem a rozhodne nemam pocit, ze jsem na to cele sama.
Chapu, ze se to nekdy blbe rika, ale tvuj dum/byt, tvoje pravidla. Hodne lidi pohromade, kazdy neco udela, pripravi a priveze.
A rozhodne vetsi zapojeni manzela. Ale ne stylem, ze ti ma pomahat, proste mu predat odpovednost za dane oblasti a at se stara. Je to casto tezke, ale je to z velke casti o tom, co si nechas libit.
A seslost nekde v cizim prostredi je fajn napad. My si pronajali velkou chalupu a chystame se tam udelat v kvetnu velkou rodinnou seslost, tak jsem zvedava😁
Neumím si představit někam se nakvartyrovat na svátky a pak tam jen sedet a hostitelce ani trochu nepomoct. Hanba by me fackovala. Co to je za příbuzné? Radu nemám, máme celé rodiny ve stejnem městě takže stačí odpolední návštěva a i tak už mi to přijde moc a raději bych si užívala svátky víc v klidu a pospolu než běhat po návštěvách. Ale na čem bych si aspoň stala, tak že aby přijeli az 25., každý něco dovezl, a aby se rozhodne zapojili a pomohli ti, i manžel. Pokud je to rodina, jistě si můžou kafe udělat sami, brambůrky si podat sami, uklidit po sobě vysypany bordel. Klidně bych je na to upozornila, a pokud by se jim to nelíbilo, jezdit další rok uz nemusí.
Přečetla jsem kousek a mám osypky a to nejsem žádný sociofobik, ale velké návštěvy mi stačí jeden den na oslavě narozenin a papa domu. Příbuzní si z vás udělali hotel all inclusive. Muži bych řekla, že tohle teda už ani omylem. Buď se budete každý rok s příbuznými střídat v pořádání těchto masových svátků nebo končíš a ať si to dělá jak chce, ale u vás ne. Nebo zaplaťte si všichni dohrady nějakou chalupu nebo penzion na půl cesty od všech. Každý doveze něco.
@no_title Vaši příbuzní se chovají jako vyžírkové. Tohle by mi vadilo hodně, a to se považuju za společenského člověka. Manželovi bych dala na výběr 3 varianty. První - každý rok bude hostit jedna rodina a bude se to střídat. Nezájem, že někteří nemají peníze nebo malý byt, ať si to v roce, kdy je na nich řada, nějak zařídí. Druhá - bude se slavit někde v hotelu/chalupě, každá rodina zaplatí čtvrtinu (chápu to tak, že jste vlastně 4 rodiny, které se schází). Vzhledem k steskům na peníze bych trvala na výběru peněz předem a kdo prachy nepošle, nikam nejede. Třetí - příští rok jsou Vánoce v režii manžela, Ty se necháš obskakovat a nehneš ani prstem. Ať si vybere.
Zarezervovat hotel nebo chalupu je super nápad. Hodně rodin to tak dělá. Jinak to co popisujete je očistec. K nám se také sjíždí rodina, ale každý se nějak snaží pomoct, že si kolikrát pak přijdu, že nedělám nic já 🙂. Já bych teda ještě měla problém slavit Vánoce s lidmi ke kterým nemám úplně vztah což z tvého popisu tak vyplývá. Asi bych se pak snažila oslavit Vánoce jen s manželem a se zbytkem rodiny se potkat 25 nebo 26.
každý rok na vánoce k vám dorazí manželova přízeň a ty se snažíš najít kompromis na další rok?
a co třeba obeznámit manžela s tím, že prostě tvoje nemoc neumožňuje takovou zátěž, takže příští rok bude tahle sešlost na nějakém místě mimo váš domov, kde se všichni sejdete hned po štědrém dni.
já bych si na tvém místě nezahrávala se svým zdravím hlavně kvůli dítěti.
rozumím, že tvůj chlap chce být se svou rodinou, že jsou zdaleka, že je jich hodně a dokonce rozumím i tomu, že to berou jako dovču.
ok. ale pokud bych byla nemocná, a taková událost je náročná psychicky i fyzicky pro zdravého člověka, natož pak pro nemocného, trvala bych na tom, aby se to setkání uskutečnilo mimo domov a až po Ježíšku (protože dítě, děti)
tečka.
@no_title přesně jak to píšeš, nejsem vůbec lakomý nebo nepřející nebo závistivý člověk, ale mně by opravdu tady už vadily i ty peníze, kdyby se každý rok konal u někoho jiného, tak budiž, ale jídlo je strašně drahé, pak je to u vícedenní návštěvy drahá voda, energie, čisté prádlo na noclehy, ručníky a dělat někomu dalšímu celé Vánoce služku??? Tak to ani náhodou!!! Obdivuji Vás, toto bych si s partnerem ani nezavedla, ostatní mi přijdou docela vyčůraní... Dala bych manželovi limit na jednodenní návštěvy po 24., kdy bych chtěla večeřet jen s manželem a dětmi, a pak další dny ať někdo přijde nebo taky Vy můžete jet k nim. Jako oni na tolik lidí nemají peníze a Vy ano???? Pardon - omlouvám se, řeknu to na plnou pusu, jste hloupí, protože jestli takhle hostíte roky zadarmo celou rodinu, tak to už bych pořádně řádila, tohle bych manželovi "nedovolila", to už je prostě moc.
@no_title Jak se tvůj manžel tváří na návrh slavit Vánoce na chatě, v horách, u moře?
Navrhla bych střídání… proč jsou jenom u Vás? Pokud jsou 4 sourozenci, tak bych navrhla, ze příště se sejdete u někoho nich a mas aspoň šanci mít 3 roky s byt taky obskakovana…
Nejsem AS, ale tohle bych nedala a ani nedovolila . Na Stedry den má byt každý pekne u sebe doma , poté návštěvy max do večera . Asi neumíš říct ne , doporučuji se to naučit . Výjimka - rodiče vdovy / vdovci apod případy . Jak si to uděláš , tak to budeš mít .

@no_title a co domluvit nějakou chalupu někde,kde nebudeš paní domu a hostitelka a budou se muset zapojit všichni?