icon

Jaký rodinný model preferujete? Podělte se o zkušenosti

10. dub 2024

Ráda bych si tu dala takovou menší anketu na téma - jaký máte doma rodinný model? 🙂

Tradiční - žena je ta, co se nejvíce stará o děti i domácnost, muž zajišťuje peníze a technické záležitosti
Emancipovaný - peníze, výchova i domácnost na půl

Už ve více diskuzích jsem si všimla, že hodně z vás se naváží do žen v domácnosti a měla jsem v nedávné době i nepříjemnou osobní zkušenost. Jsem introvertní osoba, ale zbytek rodiny je spíše extrovertní. Zejména prvorozená je mezi lidmi ve svém živlu a tak jsem se rozhodla, že kvůli dětem se hecnu a začneme se družit. Seznámila jsem se přes internet s maminkou s dětmi v podobném věku a ta mě během kafe vyloženě sjela za to, že můj muž se nezapojuje do úklidu, vaření a že by takového hnala svinským krokem. Ačkoliv nás vůbec nezná, tvářila se na mě, jako bych se dopouštěla trestného činu. 😃
Přijde mi to takový normální model. Nemyslím tím strhanou ženu a může na gauči 🙂 Ale to, že žena je na rodičáku, pečuje o děti, dělá hezký domov, kam se všichni rádi vracejí. Na druhé straně muž je ta opora rodiny, která zajistí peníze, bydlení a řeší nepříjemné záležitosti vyžadující ostré lokty. Jak je to tedy v jiných rodinách? Skutečně je to dnes už mimo takovéto chápání rodičovských rolí?

Strana
z8
jajulin
11. dub 2024

@hojda a co SJM? Pokud je vše nastaveno dobře, oba partneři jsou s rozdělením rolí ok, případ manželky, které nezůstane vůbec nic, by neměl nastat.
@ninive211 jenže to, o čem mluvíš, stále není ten případ, kdy jsou na tom oba stejně, byť manželka sama nevydělává. Já se na rodinných příjmech podílím cca 15 %, manžel vydělává na to, abychom mohli přestat pracovat dřív, než nám stát přizná důchod. Vydělává pro oba, abychom ve stáří měli oba dva stejnou životní úroveň. Peníze máme společné už 15 let, moje a tvoje neexistuje. Btw. fakt vidíš naše starobní důchody jako reálné? Spíš to bude nějaké kapesné. Ne tak, jak dřív, že z toho člověk v pohodě vyžil.

nikyliz
11. dub 2024

Jako fakt??? To je hrozne smutne

bbn
11. dub 2024

@ninive211 to jsou zase názory … nemá nic, je to chudinka,….. tak když je blbá? Ale úplně stejně může dopadnout ženská, která pracuje, ovšem má nižší plat než partner, není zajištěná a pak se diví, jak je těžké žití po rozvodu. Můj názor je, že pokud se partneři dohodnou, že žena bude trvale v domácnosti, protože to takto oběma vyhovuje nejvíce, tak by měl partner ženu z části zajistit tak, aby tento problém po případném rozvodu nenastal. A, a to je hlavní, žena v domácnosti by neměla usnout na vavřínech a měla by se zajistit tak, aby pak nekoukala. To, že jsem trvale v domácnosti přeci neznamená, že celé dny jen uklízím, vařím apod. 🤦🏻‍♀️ Mám poměrně dost volného času a mohu se vzdělávat, chodit na kurzy, rozjet si v klidu svoje podnikání, když budu chtít. Hlavní tedy podle mě je, nebýt blbá a ať už chodím do práce nebo jsem doma, tak se sebou, pro sebe, něco dělat!

bbn
11. dub 2024

@jajulin tohle máme taky stejně, ani já ani muž nevěříme, že nějaké důchody budou. Takže jsme se prostě zařídili tak, abychom nebyli na státu v tomto ohledu závislí, z velké části máme naspořeno už teď.

hojda
11. dub 2024

@jajulin Dům byl manžela.

hojda
11. dub 2024

@bbn V případě rozvodu ho ta manželku už vůbec nezajímá, zvláště když mají už odrostlé děti. Naopak si pořídí ditě s to novou ženou a zájem je pak přesunut úplně jinam.

jajulin
11. dub 2024

@hojda tak to je ten případ, kdy je prostě všechno špatně, o žádném dobrém nastavení, o kterém jsem psala, nemůže být řeč. Jak psala @bbn, to že je žena momentálně v domácnosti, neznamená, že je blbá a neví, co všechno se může stát. Popř. že je marná na trhu práce.

brunetka11
11. dub 2024

@anonym Opět překrucuješ a útočíš - výše bylo napsáno, že se o dítě stará rodina. To, že babička vezme dítě na procházku a matka v mezičase udělá pár hovorů nebo nějaký meeting, ještě neznamená, že dítě zanedbává a “šoupe” s ním jinam.
Naopak, mnohdy má podobná máma více chuť a energie se dětem pak věnovat a naplno.

hojda
11. dub 2024

@jajulin život je pestrý, druhé kamarádce zase utekl manžel, nechal jí dům a děti, ale po ní chtěl, aby platila hypotéku jeho nové přitelkyni, když jí nechá ten dům, vypořádání majetkově nejsou dodnes, nejsou ani rozvedení. Ona chodí, ale dopráce, bez práce by byla totálně namydlená. Ty ženy si většinou myslím, že budou dělat domácí pohodu a zázemí rodině a pak ten sen nějak skončí a neštěkne po nich ani pes.

brunetka11
11. dub 2024

@jajulin No jo no, jenže to je opravdu častý model. Extra pokud je muž na managerské pozici.
Překvapilo mne, kolikrát jsem si už vyslechla ono “Já si s ní už nemám ani co říct - žije jen dětma a domácností, maximálně kouká na televizní noviny!”
Ne, že by to pak neaplikoval na tom dalším, mladším modelu 🙄
P.S. Ad kurzy - k čemu to potom je, když dotyčná tyto nabyté znalosti pak nepoužije v praxi.

dasasa1
Autor odpověď smazal
bbn
11. dub 2024

@hojda to ale nechápu, po rozvodu,… tak znovu, neměla byla blbá a měla se zajistit ještě před rozvodem 🤷🏻‍♀️ když je někdo skutečně tak naivní, že se stane komplet závislým na druhé osobě, tomu není pomoci. Tohle bych tedy nedopustila. Proto moc nechápu pořád ten názor, že žena v domácnosti nutně musí být závislá na partnerovi. Nemusí.

bbn
11. dub 2024

@brunetka11 všichni vždy studují to, co pak použijí v praxi? 🤔 zkouším to, co mě baví, v čem momentálně vidím smysl, že to pak třeba nepoužiju? Je lepší nezkoušet nic?

hojda
11. dub 2024

@bbn no ono se hodně těžko na něčem domlouvá, když přijdeš do toho vztahu oproti partnerovi skoro s ničím, tak se ty budoucí nároky prosazují dost špatně, vlastně té ženě stačí, že má super partnera, který se postará o ní i děti, že to nemusí trvat navždy jí tak nějak nenapadne....

brunetka11
11. dub 2024

@bbn @hojda A nebo i s něčím přijde, jenže když je odstřihnuta od možnosti pracovat a vydělávat, musí si říkat o peníze. Spoustě z nich jde pak sebevědomí dolů.
V mém okolí je velmi častý model, že dotyčná pak nemá na splátky domu, který ji on "milostivě" nabízí, takže když si pak muž dům ponechá, je ještě vděčna, že dětem zůstalo alespoň základní zázemí.
Velký problém je i v tom, že muži pak vše řeší přes právníky, na které žena nemá (když nemá příjem).
U nás je vyžití z důchodu už pochybné, ale ženy, kterým je teď kolem šedesáti a tohle je teď potkalo, jsou v loji profesně, na důchod nárok nemají.

@bbn Tak jistě - jen se pohybuji i kolem rekvalifikací a upřímně - jako je fajn, že se podobné ženy vzdělávají, ale pokud si udělají kurz datové analýzy, pak se díky kurzům z Udemy začnou učit programovat - vše je hezké, ale když mi řekne, abych ji vzala do našeho programu, že se hledá a "chtěla by si to zkusit", pak mi je líto - dám šanci těm, u kterých vím, že znalosti, které u nás získají, se budou snažit hned aplikovat do praxe - že ví, co a proč to chtějí.
A ano, občas si u toho i vyslechnu: "Víte, mám za sebou tenhle kurz a tenhle a manžel říkal, že bych měla zkusit to vaše. Je z oboru, tak ať si máme o čem povídat. On nás jinak v pohodě uživí, ale ať nezakrním."

bbn
11. dub 2024

@hojda tak ano, jsou taková partnerství, ale podle mě je to pořád o tom, že by ženská neměla být blbá a nenechat se občůrat a využít možnosti se sebou něco dělat. My jsme se s mužem potkali oba s prázdnou kapsou a holým zadkem a společně jsme vybudovali to, co máme. Manžel si mne váží a podporuje mne, motivuje mne k tomu, abych něco podnikala - když mám dost volného času a máme dost peněz, je škoda toho nevyužít. U nás spíš lituju manžela, když bychom se měli rozvést, protože není schopen se kompletně postarat o domácnost, to by si opravdu musel najít naprostou náhradu s kompletním servisem nebo si zajistit služku. Jako základ kolem dětí a domácnosti zvládá, ale třeba pračku nebo myčku není schopen pochopit 🙈 (nebo se mu nechce 😁), nevyžehlí si apod. A když vím, kolik by chudák odevzdal na alimentech…. Navíc já a děti jsme to poslední, co tady má. Rodiče už nežijí, jen bio otec, se kterým nemá dobré vztahy.

hojda
11. dub 2024

@bbn Většina žen v domácnosti to má tak, že je ten chlap uživí, který ne, tak nemá ženu doma, ty vycházíš, že svého modelu, že jste nic neměli a oba pracujete.

brunetka11
11. dub 2024

@bbn Ty ženy vůbec nemusí "být blbé", jen si přestanou v podobném nastavení věřit a orientovat se i v základních aspektech, jako že mají nárok na stejnou životní úroveň, jako jejich manžel. Sama vidíš, kolik a jak často tu jsou příspěvky holek, co mají dělat, že jim partner dává omezený příděl peněz a ony nejsou z toho schopny utáhnout domácnost. A že mají jít do práce, ale on "se o děcka starat nebude" a trvá na teplé večeři, protože ON je přece živitelem rodiny.
Jen za poslední 2 dny se tu daly zaregistrovat 3 podobné diskuze.

bbn
11. dub 2024

@brunetka11 no to je to “manžel říkal”…. Myslím, že základ je v tom být odpovědný, opravdu odpovědný za svůj život. Dospělý v rozhodnutích a plánování života. Já chápu, že žen v domácnosti závislých na svých partnerech je převaha, ale nemusí to tak dopadnout, nemusí být každá závislá chudinka. To je to, jak píšu, že ženská nesmí být blbá. Já si kurzy vybírám podle sebe a svého uvážení, podle toho co vím, že zvládnu sama a podle toho, co vím, že pak díky tomu nebude těžké případně najít práci. A ne IT ani účetnictví to není. A nemusím navíc předpokládat hledání vysoce placené práce, to už jsem zajištěná jinak.

arielka222
11. dub 2024

Oba pracujeme, on ráno děti vypravuje a chystá a já odpoledne a večer zaopatrim. Úklid domácnosti je na mě, on zase maká na zahradě. Vařím jen já a na OCr taky chodím jen já. Rozvoz na kroužky máme teď na půl. Ale model za mě máme spíše tradiční. Manžel hodně pracuje a podniká, dokud nosí domů přes 100k měsíčně, tak více práce v domácnosti musím udělat stejně já, aby mohl pracovat i z domu a kdykoliv potřebuje.

me_druhe_ja
11. dub 2024

@bbn Ono to zní všechno hrozně hezky. Já osobně nejsem ten typ ženy v domácnosti (nicméně jak jsem psala, vůbec ale vůbec mi na tom nepřijde nic špatného, nic proč by tato žena měla být považována jako méněcenná nebo blbá) a pak BUUUUUUM narodí se ti dítě s handicapem a všechny tvé plány na brzký návrat do práce jsou v prdeli. 🤷
Nicméně přítel třeba uzavřel pojistku, že v případě jeho smrti jde 50% majetku mě a 50% se dělí mezi jeho děti (nejsme manželé a nechceme se brát). Navíc já mám v ČR, v Praze, byt, takže mám takovou železnou jistotu, kdybych se musela vrátit do ČR (mám kde bydlet nebo byt prodat a mít velkou hotovost). Nicméně fakt z toho nejsem odvazana, že jsem pět let doma. Práci si snažím hledat, ale dost to komplikují okolnosti skrz synovi problémy, specifikackou školku tady ve Francii a taky jeho rozvážení na terapie (plus žádná možnost pomoci a partnerova zcela divoká pracovní doba).
Někdy život bohužel vybere za tebe

bbn
11. dub 2024

@brunetka11 Jo, vím o těch diskuzích, ale řeknu jedno - nikdy to není ze dne na den, ta ženská se nechala vařit jako žába až to vygradovalo do tohoto problému. To podle mě to, že “byla blbá”. Není tím myšleno, že ta ženská je od přírody hloupá, je tím myšleno to, že potkala muže, hrozná láska, nechala se ukolébat, nebyla opravdu dospělá ( a teď tím nemyslím věk, někteří nejsou skutečně dospělí ani v 50, rozumíme si?) a odpovědná za svůj život a tohle je výsledek toho všeho. Manželství, partnerství, společné žití není o tom lézt chlapovi do postele a skákat podle toho, jak on píská a nechat se ovládat celý život, partnerství má být o tom, že jsou 2 hotoví!, dospělí! lidé, kteří společně tvoří “rodinu” a společně! jdou životem. Není to o tom, že se já vzdám téměř všeho a očekávám, že mě za to bude partner do konce života milovat. Ty paskvily partnerství a manželství jsou velmi velmi časté, vím, já osobně s tím nic neudělám, ale můžu pracovat na sobě, na svém životě a na svém manželství.

bbn
11. dub 2024

@me_druhe_ja ano, tvůj příběh znám, je mi to líto. To jsou samozřejmě okolnosti, které člověk prostě neovlivní a holt musí pracovat s tím, co má, co mu život nadělil. Ale takový případ já rozhodně nepovažuji za ten typ, kdy ženská je prostě “blbá” a nechá svoji situaci takto vygradovalo. Tvoje situace je jiná, ale i tak, vím, že je to těžké, hrozně těžké, ale i tak na sobě pracuj, nenech si tím otrávit život, nenech se tím zdeptat a pracuj na sobě. Ono to člověka i velmi povzbudí, když se mu povede něco navíc, co “nikdo neočekává”. Tedy, co kolikrát ani člověk sám nečekal, že se naučí, zvládne, atd

tereziezavily
11. dub 2024

@bbn Padesát procent manželství se rozvádí. Ano, i 50% těch, kde jsou oba přesvědčení, jak je to do konce života. Co to znamená ta "nezávislost" a v čem je hlavní výhoda toho, že žena má i svůj vlastní zdroj peněz, poznáš nejlépe zrovna po tom rozvodu. Až budeš najednou muset do té práce jít chca nechca a zjistíš, že po třeba deseti letech bez jakékoliv jiné realizace, než je doma s dětmi, si neškrtneš ani jako pokladní v Lidlu. O tom, jak hořce zapláčeš jednou nad výměrou důchodu, ani nemluvě.

jajulin
11. dub 2024

@tereziezavily nezapláče spíš ten, kdo se na důchod spoléhá? Mám pocit, že jsi vůbec nečetla, co tady @bbn psala o své situaci.

bbn
11. dub 2024

@tereziezavily ty jsi tu diskuzi nečetla, viď?

jajulin
11. dub 2024

@brunetka11 život je hodně pestrý, stejně tak jako situace každé z nás. Já se tak trochu považuji za ženu v domácnosti, ale paradox je ten, že za 15 let mateřství
se 4 dětmi jsem opravdu "jen na rodicaku" byla pouhé první 2 roky. Jinak celou dobu pracuji na živnost. Pár hodin týdně, ale stále.
Každá si asi představujeme pod pojmem "žena v domácnosti " jinou ženu, možná někoho konkrétního. Ať si každý udělá rodinný model takový, který se mu líbí. Ale obavy některých vás, jak taková žena může skončit, jak je nepoužitelná, jak se s ní nedá povídat... mi přijdou mimo. Tohle se může stát každé ženě a to, jestli chodi do práce nebo je v domacnosti, není rozhodující faktor.

hojda
11. dub 2024

@me_druhe_ja Tak to je jiná situce, než když si to zvolíš a nemyslíš na zadní vrátka a strýčka příhodu.

radecka1
11. dub 2024

@tereziezavily Tak pokud má teď nějaké nemovitosti a majetek v SJM, po případném rozvodu se to všechno dělí a dostane půlku a třeba ani potom by musela pracovat. To znamena, že není blbá. Nevybrala si manžela, který jí tvrdí, že on pracuje a platí hypotéku, tak je dům napsaný na něj a on jí milostivě dává kapesné a když nebude po jeho, tak ji částku zkrouhne, jak se tu často píše. Ale i když do práce nechodí, tak je všechno společné, tj. i peníze co vydělal jen manžel, protože tím, že pečuje o jejich děti , mu umožňuje chodit do práce bez starostí a bez nutnosti pečovat o domácnost a manžel to chápe a je s tím v pohodě.

hojda
11. dub 2024

Plus tedy ještě jeden aspekt. Co je náplní života té ženy, když děti odejdou? Jen ta domácnost, kde už ty nároky nejsou tak velké po odchodu dětí?

Strana
z8