Jsem přecitlivělá, nebo jde o respekt ve vztahu?
Jdu se vypovídat a asi si poprvé přiznat, že náš vztah jde do kytek. Vnitřně už se ve mě něco zlomilo...
Například včera...V mém autě bylo benzínu na 30km. Nejbližší benzína je 10km. Běžně tankuju, když mám v nádrži jen na 20, 30km. Můj partner by něco takového absolutně nedopustil, on tankuje když má na 70km a víc a už i těch 70km je málo a je z toho nervózní ( co kdyby se něco stalo a my neměli benzín). Já naší rozdílnost vůbec neřeším. Ať si to má každý ve svým autě jak chce
On má sklony mi moralizovat a poučovat.
Ok. Včera jsme jeli na výlet mým autem. Ukazovalo to benzínu na cca 30km. Trochu ho to naprdlo, trochu moralizoval, ale bylo to ještě ok. Bez hádky. Byla dohoda že natankujeme cestou. Jenže jsme na to zapomněli a uvědomili si to až když jsme dojeli do cíle ( parčíku na procházku se psem). Cestou jsme si totiž povídali o politice. Ukazovalo to benzín na 0km 😭 ( je to přibližné, dle aktuální spotřeby). No, pes už čekal na procházku. Já to rozdýchávala, ale tak nějak jsem byla nastavená, že se to už po*** a že to nějak dopadne. Buď na benzínu dojedeme, nebo to chcípne. Nic s tím nenaděláme. A podle toho to budeme řešit.
Partner klasika šel a mlčel a nebavil se se mnou a byl nasraný. Zeptala jsem se, jestli je na mě nasraný. Dodala jsem že přece nemá smysl na někoho házet vinu, že jsme to prokecali a zapomněli zastavit na benzínu oba. Řekla jsem Pojďme to vyřešit jako tým, na něco už přijdeme. Upřímně, vůbec mě v tu chvíli ani nenapadlo řešit kdo za to může, ani to házet na něj nebo na sebe.
Jeho reakce bylo " Kdybys raději místo těhle KECŮ přemýšlela co budeme dělat 🥺
Ještě v klidu a šoku jsem se na něj dívala, zopakovala jsem "keců"? On dál nasraný pokračoval že kdybych na něj nemluvila, nepřejel by to ( povídali jsme si přitom oba dva) a že zase slovíčkařím, chytnu se jednoho slova a můžu se z toho po***.No to už mi vyhrkly slzy a křičela jsem na něj...proč má zase potřebu mě očerňovat, házet vinu na mě( takhle se totiž chová naprosto vždycky)...že jsme to prostě oba po*** shit happened a pojďme to raději řešit nějak jako tým a ne se vzájemně obviňovat...a hlavně, co si to dovoluje se mnou takhle mluvit, říkat mi že mám kecy, když jsem mu nic neudělala, nijak jsem na něj neútočila ani nebyla protivná.
Celou procházku jsme šli odděleně. V autě mlčel. Normálně jsme dojeli až na benzínu kde jsme natankovali.Doma se neomluvil. Pří další výměně názorů jsem mu řekla že se v životě věci prostě pos* rají, ale jde hlavně o to, jak člověk reaguje. A že říkat mi že mám KECY když jsem mu nic nepovedla mi nepříjde OK a nelíbí se mi to. Bolí to takový útok od něho. Pořád moralizuje jak je ve vztahu důležitý respekt a být na sebe hodní a pak ho ani nemrzí že na mě vyjel a příjde mu to ok se mnou takhle neuctivě mluvit. Jak by se mu líbilo kdyby třeba soused řekl jeho mamce že má kecy..Že se mi omlouvat nemusí, je to na něm..já si pak jen poskládám obrázek o tom co je zač...
Jeho reakce? Ty naděláš, neřekl jsem nic tak strašného( no říct někomu že má kecy je za mě dost neslušné)...no jo, jednou za tři dny vždycky musíš vyvolat hádku ( 😦wtf, copak tohle jsem vyvolala já?)...tady nejsme v romantickým filmu, abych se ti omlouval ( opět naznačuje že jsem z jiné planety nebo šáhlá).
Nevím. Už jsem z toho unavená. Bývaly doby kdy jsem vše sváděla na sebe, že jsem přecitlivělá, že bezdůvodně vybuchuju, že jsem špatná já...Ale teď už si uvědomuju že se mnou občas jedná jako s hadrem. Že ke mě vlastně nemá vůbec úctu. Že nesnese byť jen náznak toho že taky něco po***. Že není teamový hráč a neustále mě očerňuje. O neschopnosti omluvy ani nemluvě..
Máme společná 2 zmražená embrya a vnitřně vím, že už se od něj odpoutávám. Že takového člověka vedle sebe nechci a že mě to ničí. Že se chová jako buran bez špetky sebereflexe. Vím že už mi jde jen o ty embrya :/. Už mám nějaký věk a upřímně dlouhodobě nejsem ve vztahu šťastná a jsem vysosaná. Je mi dobře když jsem bez něj, když není doma atp. Neumím si představit, že bych byla schopná v brzké době nového vztahu. Dlouhodobě cítím, že chci vychovávat dítě sama. Celý den až do noci mě to hrozně bolelo. Příjde mi že jsem mu nic nepovedla. A mrzí mě že jsem s někým, kdo ke mě vlastně nemá vůbec účtu, klidně řekne že mám KECY a je mu to jedno...a ještě to obhajuje...Večer přišel, že je mu to líto...ne, nevěřím mu to už. Není mu to líto, jinak by se omluvil dřív, nebo by to neobhajoval. Už mu nevěřím..
Myslíte si že jsem přecitlivělá? Slovíčkařím? Měla jsem zareagovat nějak jinak?
@klpoiu napsala jsem sem vše jak se to odehrálo, víc tam toho není.
Vy byste si vybrala jet mým autem kde je benzín na 30km když by vás to nasralo...nebo byste jela raději svým kde je benzín na 100km..tohle byla čistě jeho volba. On řídil.
@journals ne ne, já jsem měla natankováno na 30km. Nejbližší benzína je 10km. Tam nic nehrozilo. To není ten problém.
Byla bych husa kdybych měla benzín na 5km a nejbližší benzína by byla 10km. To chápu ale takhle je blbost mě vinit z toho že jsem "neměla" benzín.
Problém nastal až v momentě, kdy jsme zapomněli na té nejbližší benzíně natankovat. A to jsme se prostě zakecali..To je ten problém. A za to můžeme oba dva.
Patrně ty terapie moc úspěšné nebyly, když se neustále stavíš do role oběti a odmítáš připustit, že to není jen o tobě. On ti po příjezdu na místo nic nevyčítal, prostě byl naštvaný a tiše šel. Jak sama píšeš (a zde tě musím pochválit za sebereflexi), ty jsi to byla, kdo to vyhodnotil jako útok na sebe a házení viny, on ti nic neřekl. A pak jsi přišla s tou stupidní větou a strašně se divíš, že použil slovo, které použil (já bych tedy byla na jeho místě mnohonásobně ostřejší). Místo abys uznala, že má i on právo na své emoce a má právo dostat prostor na jejich zpracování, začala jsi do něj hustit něco o týmu...
Nevinil, byl nasr. Třeba můj muž by byl nasr. a nešvitořil by se mnou i kdyby za to mohl sám. A už jsme ti to psaly výš, každý má něco, co ho vytočí a hádám, že ve většině vztahů dochází k situaci, kdy ten druhý, pokud má minimum empatie, ví, že má buď mlčet a nechat ho, ať si to zpracuje, nebo si říká o výbuch. Ty si myslíš, že to nestálo za to, aby byl nasr., on si zase myslí, že nestojí za to se urážet kvůli slovu kecy.
A jo, vyřešit jinak se to dalo - třeba kdybys mu místo toho řekla "Hele, teď to nevyřešíme, tak si aspoň nekažme procházku a budeme doufat, že dojedeme". Nastalou situaci jste jako tým mohli řešit leda tak, že byste se společně modlili.
@1772 mé se zdá že samotná situace je vlastně v pohodě, to se prostě stává v životě že se něco po***
Ale problém nastává v tom, jak jsme na to zareagovali. Tam bych řekla že já jsem na celou situaci zareagovala líp. Partner to neustál ( Obviňování, ignorování mě, to že mám "kecy").
No ale pak jsem zase já neustála jeho, což jsem taky měla ustát líp ( jinak reagovat na "KECY")
Jsou tu i názory že jsem i já na situaci zareagovala blbě. Neměla jsem říkat že když už chce hledat viníka, tak za to můžeme oba dva. Jenomže já to tak nevnímám. Neměla jsem říkat že to jako spolu vyřešíme. To asi taky někomu vadí, byť nevím proč..je to lepší než si na sebe ukazovat prstem a obviňovat se.
Nepsala jsi nahodou, ze jste vezli psa? Toho psa vozite standardne v obou autech, nebo jen ve Tvem?
@somalicats pejsek má pelíšek v kufru u obou
Problém úplně o hovne a diskuze na tři strany. 😀
Ženský, žensky. 😀 tohle všechno kvůli nenatankovani auta a slovu KECY?😀
Asi jsem fakt stará už. 😀
PS. Přítel taky nechává často dojezd skoro na nulu. Sere me to, ale nikdy by mě nenapadlo, že by to měl být důvod k hádce. 😀 můj otec je zas druhej extrém: ten pojede autem 5 km a hned ze musí dotankovat, protože nádrž musí být FURT plná. 😀
@suzanna123 ano s tím souhlasím.
A ano mejdřív jsem mlčela, ale úplně mě ignoroval
řekla jsem prosím nekažme si procházku, nějak to spolu vyřešíme. Snažila jsem se to zklidnit. No bohužel to byla rozbuška. Což mě mrzí. Protože i já jsem byla ve stresu a prostě jsem to ustála a mrzelo mě a vlastně stresovalo to, že on to opět neustává a ignoruje mě.
Mě nemrzí že byl nasraný. Ale že byl nasraný automaticky na mě. To je asi to, co mi vadí.
Ale souhlasím s tím co píšete. Mu zase přišlo nesmyslný, že se mě dotklo to s těmi kecy. Ale opět, pokud jeden řekne "au", druhý by měl zpozornět a ubrat. Ne ještě přidávat.
@me_druhe_ja Ty ses takovej ten turista, co nekam jede a pak si stezuje, ze je tam moc turistu, zejo 😀😉
@me_druhe_ja já se sama divím, že mě dokáže tak zamrzet a rozhodit slovo KECY 😅
@ai30 Ale ne, já si jen na začátku říkala, co to bude za vaznej problém, že je z toho 3 stránková diskuze a dočetla jsem se tohle....a pobavilo. 😀 a sama teď k diskuzi přidávám, já vím. 😀
@me_druhe_ja No je to o prdu, to je jasny 😀 Dva lidi, co spolu nejsou schopny komunikovat a maj neco resit jako tym, to je zabava jeste minimalne na dalsi tri strany 😅
Mě teda přijde úsměvná odpověď - já jsem reagovala líp. V životě jsem neměla potřebu se s chlapem obviňovat a předhánět o to, kdo se v nějaké situaci choval líp a kdo to zvládnul hůř. Kolik vám je oboum dvoum, že máte na takové věci čas?
@cherie24 to není myšleno jako povyšování a soutěžení. Ale chápu, vše se dá překroutit 😉 Myslela jsem to tak, že tu situaci s benzínem a stres okolo toho jsem ustála a on ne. Čili vlastně ano, obecně mohu konstatovat, že jsem to ustála líp. Že jsem zareagovala líp. 💁♀️
@ai30 a ještě do toho spolu chtějí dítě ale nejsou schopný ho spolu vychovat 😶
Tankovani na posledni chvili taky nesnasim, nikdy bych to nenechala na dojezd 30 km, naprosto zbytecny stres. Chlapovi se nedivim, taky bych byla nasrana. Slovo kecy mi neprijde nic hroznyho. Prijde mi, ze sebereflexe spis chybi tobe a jsi zbytecne hystericka. Promin.
možná to @cherie24 myslela tak, že je úplně na hlavu takový pseudoproblém vůbec sáhodlouze analyzovat a trávit tím čas...
Jenže takhle to nemůžeš brát. Já mám taky přístup "konec dobrý všechno dobré" a nad spoustou věcí mávnu rukou, že to nějak dopadne, ale uvědomuji, že můj muž je jiný a tyhle věci ho nas. Prostě jsme každý jiný a v tom vztahu se s tím musí pracovat a počítat. Já neříkám, že bych se s ním taky v tu chvíli nezhádala a nevzala si tu jeho nasr. osobně, ale až bychom vychladli, tak bych byla schopná vidět svůj podíl na té hádce a jeho pravdu a pokud by se mi omluvil, tak už bych se v tom nevrtala.
No, kdyby můj chlap nenatankoval a hrozilo, že nás auto nechá někde na cestě, tak jsem nepříčetná. A kdyby k tomu pronesl "Pojďme to vyřešit jako tým, na něco už přijdeme.", tak "kecy" by bylo to nejslušnější slovo, co by slyšel. Nezlob se, ale to jsou fakt kecy jak z nějaké lidově psychologické knížky.
Nevím, jak máte nastavenou komunikaci, ale slovo kecy by mě asi překvapilo, ale ne nějak urazilo. Prostě byl namíchnutý. Já spíš nechápu, proč vůbec hodnotíš, kdo jak situaci zvládnul. Měla jsem bývalého cholerika a pamatuju si situaci jak nahlas nadával na letišti, že musíme čekat na kufry, lidi se otáčeli, děs. Ale nějak mě nenapadlo to hodnotit stylem, já to zvládla líp. Trochu mi to zavání “já jsem lepší, než on”, i když jsi to tak asi nemyslela. 🤷🏻♀️
Já vím, co mého chlapa naštve hodně a co málo, holt takový je. Tvůj evidentně řeší své naštvání tichou domácností, což nesnáším a někdo jiný se zas bude z toho chtít vykecat a bude to řešit další 3 hodiny. Akorát jeho asi nepředěláš, to musí chtít on sám a nejde to hned. Každý má své mouchy a buď to akceptuješ nebo ne no. Ale můžeš se taky zamyslet nad celou situací i z jiné strany. Když víš, že ho extrémně stresuje málo benzínu v nádrži, tak proč se třeba nesnažíš tohle změnit? Třeba by viděl snahu. A hodit to na něj, že on byl řidič a měl na to myslet, mi přijde v téhle situaci trochu jako podraz, i když jsi psala, že jste mohli jet jeho autem. 😕
Mě z toho popisu situace lezeš na nervy ty, ale já jsem cholerik, takže kdybys mi řekla, pojďme to vyřešit jako tým, pošlu tě do řiti🫣🫣🫣😂😂😂.
Napadlo tě, že možná na začátku byl nasraný i na sebe, že to přejel a proto mlčel a byl naštvaný. Muži, když něco řeší nebo je něco štve, přirozeně mlčí a "hledí do ohně". Ženy mají tendenci o všem mluvit a ve všem se pitvat. Tím, že jsi začala mluvit o společném řešení jsi otevřeně poukázala, že je to i jeho vina a tím utrpělo jeho mužské ego. Zkus si něco zjistit o tom, třeba Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Bereš svůj způsob komunikace a uvažování jako jediný správný, ale je ryze ženský. Chlapi takhle nefungují.
Vis co staci? Pracovat sama na sobe, zvysovat si sebevedomi, a tim odbourat citlivost na ty jeho kecy. Obecne i praci jen sama na sobe muzes zlepsit vasi komunikaci a celkove vas vztah. A jak na to? Nejlepe s nejakym terapeutem, psychologem, koucem, proste s treti osobou. Ani do toho nemusis tahat partnera, pokud nebude chtit. Ale je to opet beh na dlouho trat, uz jen najit nekoho, kdo ti sedne. Drzim palce, at mate podobnych nedorozumneni co nejmin.
Proč teda chtěl jet tvým autem, když bylo zjevne, že máš min benzínu než on? Navíc když řídil? A řekla bych, že nasraný byl pak na celkovou situaci a ty jsi byla bohužel hromosvod a tím jak jsi to chtěla komunikovat ho to ještě víc naštvalo.
"Ja si myslim ze jsem zareagovala lip" no tak tady bude ten kamen urazu😉. Ono si to mozna muzes myslet, ale musis si i pripustit, ze on si to nemysli. Spor nehrotit. Prejit to, a jet dal. Zkus o tom popremyslet.
Promiň, ale ty jsi to ustála? Ty jsi to akorát dohnala do hádky. On mlčel, byl nas...., ty jsi to chtěla zachraňovat dohromady ( naučenou frází z nějaké knížky o seberozvojia řešení konfliktů? ) a ve výsledku hádka o ničem.
Někdy mlčeti zlato.
Za mě je teda zodpovědný za obsah nádrže ten, kdo s autem jel poslední - tudíž ty a navíc jsi i majitelka. On si půjčí tvoje auto a má řešit, že ty nemáš dostatek benzínu? Ty nevidíš jak dětinská celá ta situace je?
Nezvládli jste to ani jeden. Dle tvých reakci jsi přišla do téhle diskuze, protože jsi chtěla slyšet to, že ty jsi chtěla skvěle řešit situaci a tvůj partner ti to zkazil a že on je ten špatný. Ve vztahu je ve výsledku úplně jedno, kdo co zvládal líp a kdo hádku vyvolal. Z každé hádky by jste se měli snažit vyjít s tím, že se poučíte. Že si to vyjasníte a někam se posunete. Ne, že jeden na druhého házíte špínu a hádáte se ještě i o to, kdo za to může a kdo měl větší podíl. To je fakt o ničem a je to absolutní ztráta času. Hledáš vítěze a hledáš poraženého, to není zvládnutí situace.

Tak jasně, že chceš slyšet že on mohl za to že ty nemáš dotankováno 😆
Jestli s ním komunikuješ stejně jako tady v diskuzi, tak se vlastně leccos vysvětluje 🤷🏻♀️😣