Jsem přecitlivělá, nebo jde o respekt ve vztahu?
Jdu se vypovídat a asi si poprvé přiznat, že náš vztah jde do kytek. Vnitřně už se ve mě něco zlomilo...
Například včera...V mém autě bylo benzínu na 30km. Nejbližší benzína je 10km. Běžně tankuju, když mám v nádrži jen na 20, 30km. Můj partner by něco takového absolutně nedopustil, on tankuje když má na 70km a víc a už i těch 70km je málo a je z toho nervózní ( co kdyby se něco stalo a my neměli benzín). Já naší rozdílnost vůbec neřeším. Ať si to má každý ve svým autě jak chce
On má sklony mi moralizovat a poučovat.
Ok. Včera jsme jeli na výlet mým autem. Ukazovalo to benzínu na cca 30km. Trochu ho to naprdlo, trochu moralizoval, ale bylo to ještě ok. Bez hádky. Byla dohoda že natankujeme cestou. Jenže jsme na to zapomněli a uvědomili si to až když jsme dojeli do cíle ( parčíku na procházku se psem). Cestou jsme si totiž povídali o politice. Ukazovalo to benzín na 0km 😭 ( je to přibližné, dle aktuální spotřeby). No, pes už čekal na procházku. Já to rozdýchávala, ale tak nějak jsem byla nastavená, že se to už po*** a že to nějak dopadne. Buď na benzínu dojedeme, nebo to chcípne. Nic s tím nenaděláme. A podle toho to budeme řešit.
Partner klasika šel a mlčel a nebavil se se mnou a byl nasraný. Zeptala jsem se, jestli je na mě nasraný. Dodala jsem že přece nemá smysl na někoho házet vinu, že jsme to prokecali a zapomněli zastavit na benzínu oba. Řekla jsem Pojďme to vyřešit jako tým, na něco už přijdeme. Upřímně, vůbec mě v tu chvíli ani nenapadlo řešit kdo za to může, ani to házet na něj nebo na sebe.
Jeho reakce bylo " Kdybys raději místo těhle KECŮ přemýšlela co budeme dělat 🥺
Ještě v klidu a šoku jsem se na něj dívala, zopakovala jsem "keců"? On dál nasraný pokračoval že kdybych na něj nemluvila, nepřejel by to ( povídali jsme si přitom oba dva) a že zase slovíčkařím, chytnu se jednoho slova a můžu se z toho po***.No to už mi vyhrkly slzy a křičela jsem na něj...proč má zase potřebu mě očerňovat, házet vinu na mě( takhle se totiž chová naprosto vždycky)...že jsme to prostě oba po*** shit happened a pojďme to raději řešit nějak jako tým a ne se vzájemně obviňovat...a hlavně, co si to dovoluje se mnou takhle mluvit, říkat mi že mám kecy, když jsem mu nic neudělala, nijak jsem na něj neútočila ani nebyla protivná.
Celou procházku jsme šli odděleně. V autě mlčel. Normálně jsme dojeli až na benzínu kde jsme natankovali.Doma se neomluvil. Pří další výměně názorů jsem mu řekla že se v životě věci prostě pos* rají, ale jde hlavně o to, jak člověk reaguje. A že říkat mi že mám KECY když jsem mu nic nepovedla mi nepříjde OK a nelíbí se mi to. Bolí to takový útok od něho. Pořád moralizuje jak je ve vztahu důležitý respekt a být na sebe hodní a pak ho ani nemrzí že na mě vyjel a příjde mu to ok se mnou takhle neuctivě mluvit. Jak by se mu líbilo kdyby třeba soused řekl jeho mamce že má kecy..Že se mi omlouvat nemusí, je to na něm..já si pak jen poskládám obrázek o tom co je zač...
Jeho reakce? Ty naděláš, neřekl jsem nic tak strašného( no říct někomu že má kecy je za mě dost neslušné)...no jo, jednou za tři dny vždycky musíš vyvolat hádku ( 😦wtf, copak tohle jsem vyvolala já?)...tady nejsme v romantickým filmu, abych se ti omlouval ( opět naznačuje že jsem z jiné planety nebo šáhlá).
Nevím. Už jsem z toho unavená. Bývaly doby kdy jsem vše sváděla na sebe, že jsem přecitlivělá, že bezdůvodně vybuchuju, že jsem špatná já...Ale teď už si uvědomuju že se mnou občas jedná jako s hadrem. Že ke mě vlastně nemá vůbec úctu. Že nesnese byť jen náznak toho že taky něco po***. Že není teamový hráč a neustále mě očerňuje. O neschopnosti omluvy ani nemluvě..
Máme společná 2 zmražená embrya a vnitřně vím, že už se od něj odpoutávám. Že takového člověka vedle sebe nechci a že mě to ničí. Že se chová jako buran bez špetky sebereflexe. Vím že už mi jde jen o ty embrya :/. Už mám nějaký věk a upřímně dlouhodobě nejsem ve vztahu šťastná a jsem vysosaná. Je mi dobře když jsem bez něj, když není doma atp. Neumím si představit, že bych byla schopná v brzké době nového vztahu. Dlouhodobě cítím, že chci vychovávat dítě sama. Celý den až do noci mě to hrozně bolelo. Příjde mi že jsem mu nic nepovedla. A mrzí mě že jsem s někým, kdo ke mě vlastně nemá vůbec účtu, klidně řekne že mám KECY a je mu to jedno...a ještě to obhajuje...Večer přišel, že je mu to líto...ne, nevěřím mu to už. Není mu to líto, jinak by se omluvil dřív, nebo by to neobhajoval. Už mu nevěřím..
Myslíte si že jsem přecitlivělá? Slovíčkařím? Měla jsem zareagovat nějak jinak?
Proč tomu elaborátu o omluvě nevěřím.😅
Tak hlavně, že už je všechno sluníčkový a už tě od teď už nebude týrat tím několikadenním mlčením jako to dělal sedm nebo kolik let před tímto incidentem. A ty už nebudeš plácat ty podivné psychologické fráze a nebudeš vše do mrtě rozebírat.
Také bych povolila umělé oplodnění pro single lidi, s tím nemám problém, ale vy z takové blbosti jako je nedostatek benzínu uděláte dusno na několik dní, kolem dítěte se nedohodnete tuplem a bude to ošklivé.
No proč chtel jet tvym autem, protoze do sveho tankuje za svy a projel by benzin za jeho prachy 😅 Ale pak to trochu prokecal a pekne se mu to vymstilo 🤣 V tomhle dobre mu tak ☝️
Tak holt zaveďte pravidlo, že prostě nebudete spolu jezdit tvým autem a je to. 🤷🏻♀️ A pokud tě štve, že se chytnete a on manipulativně nastolí tichou domácnost, tak to tě lituju, ale setrváváš v tom už 7 let. Skoro v rodině jsme měli taky takového a nezměnil se nikdy. Takže pa a šáteček. Ale to si musíš ujasnit ty. Akorát po tolika letech a pomalu s dětmi za dveřmi. No, přeju ti hodně štěstí. Růžové představy o společném rodičovství a v reálu se pak s někým hádat o dítě je masakr.
My jsme měli větší krizi třetí rok vztahu a tam jsme si to ujasnili. Už nás nebaví randit a i kdyby se náš vztah rozpadl tak bychom partnery nehledali nijak honem honem, oba na to potřebujeme hodně času po rozchodu než vstoupíme do nového vztahu. Takže jsme si ujasnili že bychom to zkusili i odděleně. Prostě coparenting. Pokud náš vztah nedopadne nebude to proto, že jsme špatní lidé, nemáme se rádi atp. Ale čistě z naší neschopnosti se ve vztahu sladit. To ale není důvod pro nějakou zášť. Nebo to neznačí nic o naší neschopnosti spolu fungovat. Je ale jasné že musíme zapracovat na nějakých věcech, aby rodina fungovala, ať už rozděleně nebo ne. To co jsme dokázali stropit kvůli blbýmu benzínu v autě je alarmující 🙄😅 Na druhou stranu s dětmi nebude mít člověk na takové pitomosti čas ani energii. Teď se asi už nudíme, bezdětný život není žádná výhra...a je to i dost náročné na nervy, co si budem..
Mne asi přijde nejhorší, že se snažíš působit, jak chceš vše řešit, odpustet, omlouvat se (aspoň vůči tobě od druhych) a sama tady řešíš každé slovíčko analyzujes pořád, kdo za co mohl, jak co myslel a co měl udělat. Takhle to prostě v partnerství nejde, navíc s dětmi už vůbec na takové věci není čas, tam jsi kolikrát ráda, ze si reknete,kdo co obstará... spíš bych se zamyslela nad tímhle a jestli můžu se sebou něco udělat, abys dokázala spor vyřešit s partnerem a ne hledat zastani u cizích lidí na internetu, protože žít spolu budete vy dva...
A protože se nudíte, jste neschopní se sladit a partnery byste si hledali dlouho, tak si spolu prostě pořídíte dítě, protože proč nezničit život někomu třetímu, kdo se tomu nemůže bránit...
@miryp to jsou dost silná slova.
ja tomu porad nerozumim - cit. "vždyť to je MOJE auto. Já si ho koupila, já jím jezdím, já si platím naprosto vše a mě vyhovuje tankovat když mám kolem 30, 20km. Proč bych se ve svém autě měla přizpůsobovat partnerovi který v něm jede jednou za čtvrt roku"
vs. Je to i jeho chyba, ze nenatankoval! Meli jsme to vyresit spolecne
jsem tezce nad veci, zustali jsme bez benzinu, ale prece se nic nedeje vs. rekl mi, ze mam kecy, asi se rozejdem, protoze tohle je teda vazny.
Fakt ti to prijde jako normalni komunikace a ze v sobe nemas vubec rozpory? (je to recnicka otazka)
Milá autorko, můžu Te ujistit, že s dítětem sice nebudete mít čas řešit blbosti, ale budete řešit jiny veci. Podstatnější... výchova se tomu říká... a to je teprve krest ohněm, to Ti bude benzín připadat jako kravina. Ale oukej... nudíte se. Pořiďte si dítě, udělejte mu psychotraumata hadkami (ony ty hadky nezmizí s ditetem, jen ziskaji jiny obsah a casto se i priostri - lidi se nemění jen tak mávnutím kouzelného proutku) a pak o tom zas pis elaboraty. Podle mě je rozchod jediná cesta... a že se Ti nechce hledat nový partner po sedmiletém vztahu a davat do toho tu energii? Ježkovy zraky: kolik Ti je? Padesát? 🤦🏼♀️ oba jsme pohodlní a nevyzralí, ale jooo, mějte dítě 😄 sama uvidíš, jak ten bezdetny život byl nuda a jak se dokážete dohodnout a jednat dospele.
@tereza0111 rozpor v tom nevidím
1) říkala jsem mu ať vezme jeho auto kde JE benzínu DOSTATEK. Tím že vzal auto kde není téměř benzín tak se spolupodílel na důsledcích.
Navíc jak už jsem psala, na natankování jsme mysleli oba (on bavíc z pozice řidiče) a oba jsme to zakecali = chyba obou
2) ano tu stresobou situaci jsem prostě řešila v klidu. Nešlo o život no tak bychom holt museli zavolat kamarádovi nebo to pár metrů odtlačit na kraj silnice. Navíc tu byla i možnost že prostě na tu benzínu dojedeme. To že jsem vyjela kvůli tomu že "mám kecy" tak je proto, že každý máme nějaký spouštěč. U mě je to tohle. To ale s nedostatkem benzínu nesouvisí, je to zcela jiná situace. Takže nelze porovnávat. Nikde jsem ani slovem netvrdila že jsem věčně vyklidněná pohodářka. Netřeba překrucovat. To že něco řeším vklidu neznamená že jsem nezranitelná nebo nenasíratelná.
Ale už se mi to fakt řešit nechce, už toho bylo dost 😆Hlavně že už to máme vysvětlený já s partnerem. To že by to nechápete je vlastně úplně nedůležité. Už bych to fakt nechala být, zpětně jsou to naprostý blbosti.
@felis mě nejvíc baví jak se to tu hemží světicemi co se s mužem nehádají, občas se nepohádají kvůli blbosti atp. Asi rozdíl pouze v tom že já jsem to tu prezentovala a odkryla karty. Normálně jsme se pohádali kvůli blbosti. Tečka. Netřeba z toho vyvozovat závěry typu že jsme nezpůsobilí být rodiče. Vůbec nás neznáte a pusa by mi upadla takhle někoho soudit. Hádky o kravinách jsou občas všude. V každém vztahu mají lidi své mouchy a snaží se nějak řešit konflikty. To že to tu řeším celý den je proto že se snažím reagovat na příspěvky lidí kteří psali. Bylo mi blbé neodpovídat a nereagovat. Jinak ne, opravdu bych to všechno nepitvala celý den. Spíš nechápu že někdo kdo je prý způsobilá matka a partnerka má čas vysedávat celé hodiny na internetovém fóru. Sečtěte si všechny ty hodiny které to strávíte a pak mi zkuste mluvit o nezpůsobilosti k rodičovství. Stačil mi tu den a nechápu jak takhle může někdo ztrácet čas. Končím.
Můj chlap, když je na mě nas*anej (nebývá to zas tak často), tak taky jede tichou domácnost. A rozhodně to předtím nekomentuje slovy "jsem nasranej, teď mě nech". To snad na něm sama poznám, že je nasranej a každej aspoň minimálně empatickej člověk prostě vycítí, že teď fakt není na místě do něho nějak rejpat, ale je potřeba ho "nechat", aby "vychladnul" A pak přijít na tu správnou chvíli, kdy se tasit s terapeutickými řečmi o "týmu" (na té větě " řešme to jako tým" není aprori nic špatně...špatné bylo její načasování...na cholerika - i toho skrytého tohle prostě působí jako hadr na býka).
Jinak někdy lepší krátkodobě tichá domácnost, než po sobě ustavičně řvát. Takže jestli chlap o sobě ví, že vybuchuje (předpokládám, že to ví a že jste to řešili milionkrát), tak to, že občas jede tichou domácnost, je vlastně pro tvoje dobro...aby tě rovnou neposlal do pr...a nerozešli jste se už xkrát na místě (samozřejmě pokud tichá domácnost trvá týden, tak to OK není, to je jasný)
Zakladatelko reaguji jen na úvodní příspěvek. Promiň , ale jsem na straně tvého chlapa . Ma totiž pravdu . Ty ukazatele v nádrži nemusí být přesné , jsou orientační, a ty jsi blázen , že opakovaně tankuješ až když je skoro pozdě . Neřeknu , kdyby se ti to stalo jednou - ale opakovaně? Děvče přemýšlej … tvuj chlap se asi jen viděl , jak kilometry tahá kanystry s benzinem , jenom proto , ze ty jsi neschopna / ignorant / paličatá dotankovat včas . A nic zlého ti neřekl . Tak se neurážej . On má pravdu . A ty o autech nevíš nic . ( ja trochu ano , jsem z oboru )
Tak jsem dočetla . Jak to vidím já - píšeš ´ že otec tvého muže je rapl , a že tvůj muž nechce být jako jeho otec . To tě za ty roky nenapadlo, že mlčí - i celé dny mlčí - aby nebyl rapl - nevyváděl jako rapl ? Ze si tvuj chlap mysli , ze je lepší mlčet , než raplovat ? Ze se snaží - cíleně snaží - byt zticha ? Kvůli němu i tobě ? Ty tomu ale taky nepřidáváš . Nevim , kolik ti je - ale nauč se mlčet . Mlceti zlato , děvče . K tvému nápadu si udělat dítě a jít od sebe - jsi sobec . Dítě potřebuje oba rodiče , vidět a zažívat jejich interakci . Ano , jsou rozvedené páry , kdy dítě tu interakci nemá , a nevidí , jak se maminka chová k tatínkovi a naopak . Ale to , že ji děti z rozvedených rodin nemají , neznamená , že je správné cíleně od začátku do tohoto přivézt dítě . Dítě je závazek , a oba dva rodiče by se měli snažit mu dát do života vzor dobré rodiny . Protože nakonec to jsou tyto interakce matka- otec , a jejich vzájemný vztah , co ovlivňuje jedince po celý život ! Takže jestli plánuješ rozchod - dítě si nedělej , ochudíš ho totiž o dost podstatnou věc . A na psychoterapii chod , souhlasím s názorem zde , že bys mohla začít s tím , dát terapeutovi přečíst tuto diskuzi . Za mě máš větší máslo na hlavě ty .
Čekala jsem, kdy přijde fáze útoku poté, co nebyla naplněna tvá potřeba. Škoda, že tu energii, kterou vynakládáš do obviňování druhých a překrucování toho, co ti řekli/napsali, nevěnuješ sama sobě, aby ses posunula dál...
Hele, mi prislo, ze prvnich 7 let jsme meli nonstop krizi😅. Ale teda my v tom meli hned uz i deti ( po 2 letech spolu) . Po 10 a 15 letech uz to bylo lepsi a dobry, po 18 uz hodne dobry😁
@alianan Já bych tomu možná i věřila, ale určitě bych to nebrala jako upřímnou omluvu.
Prostě ty máš pravdu a já mám klid.
@alianan přesně...taky nevěřím tomu večernímu prozření, autorka chtěla jen zdůraznit, že má pravdu. Takové trochu KECY V KLECI.
Jinak ja se v tom už ztratila. Je to celé problem doslova o hovně. Došel benál no...jako může to pěkně zkomplikovat den a nakonec i stav na účtu, ale pořád to není voda na poušti. Pokud chlap kvuli tomu vede dva dny tichou domácnost a ženská o tom potřebuje s cizími slepicemi celej den diskutovat na MK, tak benzin je ten poslední problem ve vztahu. A ta teorie, že je plno nefunkčních vztahů, tak je úplně cajk přivést na svět další dítě do vztahu, o kterem uz nyni vim, že nebude fungovat, tak to je fakt zvrácené a upřímně je mi z tebe na blití. Pokud se rozhadate kvuli prazdne nadrži, tak v žádném případě nehrozí, že dokážete fungovat jako rodiče vašemu dítěti. Až mu budeš předávat dítě a v lahvičce nebude dost sunaru, tak si budete pět hodin vypisovat o tom, koho je to chyba a dítě vam mezitím pojde hlady....a dávat to do paralely se single matkami a jejich právo na ivf, je zas jen tvůj další alibismus. Ta matka je single, ty single nejsi. Tvoje "embryjko" má otce, se kterých budeš muset min. 18 komunikovat a hledat společná řešení nebo kompromisy v mnoha opravdu komplikovanych situacích. A to zvladnete jak asi, když nejste schopni s chladnou hlavou vyřesit ani prázdnou nádrž? A kdo tím bude celý život poznamenaný? Nebudeš to ty s tvými kecy ani chlap se svojí výbušností, ale vaše embryjko.
Jasně, že teď necítíš potřebu to dal pitvat, když se ti partner "dostatečně" omluvil a dosáhla jsi svého. Dokud to tak nebylo, tak jsi byla tyrana tichou domácnosti a chtěla ses rozchazet. Pokud jde o trávení času na internetu a způsobilost k rodičovství, tam bych si nechala hodnocení a soudy, až to u vás bude aktuální.
Achjo, to je vážně počteníčko... ty náš HROMOSVODE s názorovou pluralitou 😀 Tuhle větu také opakuješ pořád dokola: když jeden řekne au tak je fajn ubrat a nepřidávat... některé odpovědi se ti opravdu jen točí dokola jak na kolovrátku a nic neříkají.
Navíc si budeš stěžovat, že tu některé pisatelky měřily dvojím metrem? Si opět děláš srandičky ne? A hlavně, že ty si protiřečíš o sto šest, ty napíšeš jak nesnášíš tichou domácnost, je to pro tebe dokonce "týrání" a normálně v tom žiješ!
Když jsme se tě zeptali, proč se s tím chlapem nerozejdeš, tak jsi ani nenapsala jasnou odpověď, z toho vyplývá, že ty se s tím chlapem nechceš rozejít a držíš se ho jak klíště 😝 Ty jsi ráda, že někoho máš, kdo to s tebou vydrží, tak na něj aspoň neházej špínu...
@miryp napsala jsi jí to dobře, nebojme se, karma je zdarma a osud to zařídí, třeba nikomu život nezničí, protože se Ket nepodaří, není přece jistota, že se podaří..
@mabs Jo tohle 😂 😂 To je klasika 😀
Vzdycky fotky z dovolene a 'Ale hruza, moc turistu', nebo tajne tipy na 'my jezdime jenom na mista bez turistu'. Si vzdycky rikam no az tam prijedete, tak uz to tam uplne bez turistu nebude, zejo 😅
Ale chapu, taky jsem typ spis na Hospodu na Mitince 😀
Já mám obavy jestli ty nejsi manipulativní narcista.
ano, hádky o kravinách jsou všude. Ale normální lidi nepíšou ty kraviny na internet.
@miryp já teda nevím, ale já tu vidím útočit jiné lidi než autorku.. Jedna věc je poradit, druhá agresivně vnucovat svůj názor a psát něco o narcisech a terapeutech. Tady se to zase zvrtlo v klasický koníkovský shitstorm, kdy si každý přišel leda kopnout. Ona to už několikrát uzavřela, poděkovala - ale jede se dál. Tohle už nemá se snahou pomoct nic společného.

Jo tak hlavne abyste meli s přítelem shodu v tom pluralnim postupu, aby byl take pro, ze embryjka je skoda vyhodit, ale jinak jste od sebe odstřihlí.