Jsme s přítelem 10 let, máme dvě děti a svatba pořád nic

medulla1
3. črc 2019

Holky chci se zeptat jak to mate vy ? Jsme s pritelem spolu skoro 10 let a mame dve deti. Porad ale nejak neprichazi na trma svatba. Vim ze je to jen papir atd... Ale docela mi vadi ze deti maji prijmeni po nem a kazdej ma blby narazky na to ze jsme spolu tak dlouho a porad nic...

novamamina
3. črc 2019

@medulla1 jsem s partnerem 12 let. Máme jedno dítě a svatbu nějak neřešíme. Jednou asi bude, ale nyní není na programu. Neřešila bych to. Pokud ti tak moc vadí to příjmení a do svatby se vám nechce, je možnost si ho nechat změnit na matrice 🙂.

gruyerre
3. črc 2019

@medulla1 to si každý musí rozhodnout sám se svým partnerem, ale když tě zajímají nazory ostatnich, tak ti povím, že pro mě teda manželství není jen kus papíru a bylo pro mě důležité mít nejdriv svatbu a pak děti. Pro mě by i bylo neakceptovatelné, aby mely moje deti jiné příjmení, než mám já. Takhle to mám já 🙂

syrinxka
3. črc 2019

@medulla1 my byli s přítelem 6let a druhé naše dítě na cestě. Pro nikoho z nás nebyla svatba nijak zvlášť důležitá, ale začalo mi vadit také to příjmení jiné děti a jiné mé a taky to, že úleva na dani na manželku nám díky tomu utekla už předchozí 3roky co jsem byla na rodičovské, tak jsme ji chtěli využít alespoň u druhého dítěte. Udělali jsme svatbu jen se svedkama a dcerkou. Žádné oslavy, rodiče tam také nepotřebovali být. A ničeho nelituji. Sice jsem se vdávat těhotná nechtěla, ale když tam skoro nikdo nebyl tak mi to tolik nakonec nevadilo 😁. No ale ono záleží hlavně na tom, jaké představy o svatbě oba máte, jestli se vším všudy nebo jde jen o papír?

neria55
3. črc 2019

My si vždy říkali, že se vezmeme až budeme mít dítě, že v tu chvíli už budeme připraveni se vzít a být spolu do konce života 😉. A opravdu se tak stalo, na 10 leté výročí mě muž požádal o ruku, což bylo mega překvápko a teď, po 6mesicich od zasnub jsme se vzali a jsme novomanzele ❤. Přeji vám ať se vydáte správným směrem, a hlavne od srdce, ne ze to okoli porad omílá dokola 😉

aselluska
3. črc 2019

7 let, nechtěl svatbu, odkládal děti, nazdar :D

uzivatelkapetra
3. črc 2019

Pro každého sňatek znamená něco jiného. Já například nechápu dnešní módu žití na hromádce. Že už máte děti je svazek vás dvou až do konce života a ten narozdíl od svatby nelze zrušit, tak já bych si ve vašem případě kladla otázku proč se nevzít?
Ale každý to má v hlavě jinak,třeba vidí důvod proč svatbu ne(i když já důvod nevidím).

Já každopádně manželovi před časem jasně řekla že nejdříve svatba a pak děti, toť můj pohled na věc 🙂
Hlavně se rozhodněte ke spokojenosti vás všech a ne okolí

baruz
3. črc 2019

Pro mě svatba není jen papír. Jsem šťastná, že jsme manželé. Dalo mi to pocit prohloubení vztahu, i když jsme se brali až po 9 letech. Teď jsme 5 let manželé a jsme pořád stejně šťastní. Dítě je určitě větší závazek než svatba, spojí dva lidi navždy, i když už nejsou spolu, ale svatba je obřad a podle mého osobního názoru je to vyjádření těch dvou lidí, že od té chvíle budou spolu sdílet všechno a opravdu to chtějí. Na oznámení jsme měli: V Tvém srdci mé provždy našlo svou skrýš. A tak to cítíme. Nicméně si myslím, že to tak opravdu musí ti dva cítit a brát se z důvodu co na to okolí není dobře. Manželství není záruka, že vztah vyjde.

aselluska
3. črc 2019

@uzivatelkapetra jo! to jsou móresy, pak se divý, že přicházejí o peníze, ale zase někteří toho využívají k vyplácení dávek ... Jedna nejmenovaná si žila s chlapem a pobírala dávky na bydlení a na co všechno, protože podle všeho, žila sama ... Je to dle mě i způsob zajištění, sice blbý, ale svým způsobem ano. Příbuzný zemřel, měl dceru 4 m a jeho přítelkyně zůstala sama ne jen v době na mateřské bez muže, ale ani jí to finančně nepomohlo, protože neměla nárok na důchod. Nechápu, jak to sama zvládla.

lstuchlova
3. črc 2019

Já osobně bych nechtěla děti bez svatby a ani dřív než svatbu, ale je to přece o osobních preferencích každého z nás.

urtica
3. črc 2019

Pro mě byla (je) poměrně důležitá. V každém případě si myslím, že svatba je téma, které by se ve vztahu mělo otevřít - spíš dřív než později - i kdyby jen kvůli tomu, aby si oba dva ujasnili, že je to něco, co k životu nepotřebují.
Jak je na tom partner? Ví o tom, že Ti to vadí? Mluvili jste spolu někdy o svatbě na rovinu? Pokud ne, pak bych toto téma konečně otevřela. Nejsem fanda pokorného čekání na mužovo pokleknutí (vyjádření) - kdy se o svatbě nemluví a potichu se čeká, až ho to napadne - protože - romanticky - by s tím měl přece přijít on. Dle mě by to mělo být spíš o domluvě dvou dospělých lidí.

vitezove
3. črc 2019

Tak se ho na to zeptej. U nás radu nehledej. Zeptej se ho jak to vidí on. Třeba ho to ani nenapadlo, že bys to chtěla. Není to pro něj důležité. Nebo doopravdy nechce. Musíte to řešit spolu.

Pro mě byla svatba zásadní. Já to mám tak, že má být svatba a až potom děti. Jinak bych to nechtěla. Takhle je to podle mě správně. Ale to neznamená, že to tak má každý. Jsou lidi co mají děti a brát se prostě vysloveně nechtějí. Nebo až po dětech, protože to pro ně není důležité.

Bývalý přítel mi rovnou řekl, že na manželství nevěří a ženit se nechce a děti nechce. I tak jsem s ním byla docela dlouho a měla pocit, že děti taky nechci a holt bez svatby to přežiju. Ačkoli jsem po ní vždy toužila. Ale teď jsem ráda, že jsme od sebe a mohla jsem se vdát.

kajalka
3. črc 2019

Pro mě by taková situace byla neakceptovatelná, pokud by dítě přišlo před ní, mělo by jméno po mně. Svatba pro mne byla duchovním spojením budoucí rodiny, slib v dobrém i ve zlém. Uznání stejných morálních hodnot. Oslava naší lásky.
Nezbývá ti, než s partnerem promluvit, co to pro vás oba znamená.

jitushb
3. črc 2019

My jsme s přítelem 6 let a máme dcery 4 a 1 rok, do svatby se nám taky nechce ale rozhodli jsme se že příští rok do toho praštíme, ne že by jsme jí nutně potřebovali ale spíš z praktického hlediska, ať mám stejné příjmení a ať jsem jeho zákonitou manželkou kvůli státní byrokracii, kdyby se nedej bože něco stalo.

re_barbora
3. črc 2019

No ja to mam tak, ze bych svobodna mama bejt nechtela.. Nechapu tuhle modu a hlavne mi to prijde od tech chlapu jako nezodpovednost. Udelaj si dite, ale svatbu ne. To by si nemohli jen tak sbalit saky paky a jit 🤷🏻‍♀️ Ale kazdej to proste citi jinak.. ja jsem rada a jsem i pysna na to, ze mam manzela, ze muzu nosit prstynek a vsichni vedi, ze k nekomu patrim 🙂

sister05
3. črc 2019

Svobodnou matkou nejsem z vlastní vůle, ale donucení. Otec mé první dcery je zadluženej až na půdu a vzít si ho by znamenalo uvalit na sebe exekuci. Ano, mohly jsem jít na potrat, když jsem zjistila kam Eli privedu, ale je to můj velký zázrak. Nikdy bych to neudělala. Navíc její otec odešel v jejich třech letech. Díky za to, že jsem nemusela řešit rozvod.
Teď jsem 4r s novým partnerem. Jsem opatrná. Eliška je spokojená, za dva týdny se rodinka rozroste. Ano, jeho rodina jsou silně věřící lidé a tchýně těžko nese, že nejsme sezdaní. Ikdyz je můj druh že zcela jiného soudku a je velmi zodpovědný, nehodlám ho nutit do svazku. Pokud dojde ke svatbě, musí to tam chtít a cítit. Ten papír mi jeho lásku a podporu nezaručí. Mno, čili já mám jedno příjmení, dcera druhé, druh třetí a mimi bude po svém otci. Zatím mi to problém nedělá.
Ráda bych řekla, že jsem svobodná kvůli dávkám. Ale bohužel jsem samostatně výdělečně činna a díky vyššímu platů jsem nikdy nedosáhla na žádnou z dávek ať se jednalo o porodné nebo hloupá pětistovka na dítě. Nemám nárok. A hloupá proto, neb to člověka moc nezachrání. Dokud jsem byla se starší sama, tak to byla krize, žily jsme z ruky do pusy. Teď jsme na to dva. Je to veselejší. A už tuplem nebudu mít nárok na sociální dávky. A už mě to netrápí.
Závěrem? Pronluv si s partnerem. Zjisti jak to vidí on. Kašli na mínění ostatních a říd se svými pocity.

kami1984
3. črc 2019

Když jsem se seznámila ns mužem, tak jsem mu na rovinu řekla, že pokud se někdy nevezmeme a budou děti, tak příjmení bude po mě. Stejně vše vyřizuje matka a proč jediná by měla mít jiné příjmení. Naštěstí manžel vyznával teorii, že se děti rodí po svatbě.
Rozhodně to pro mě není kus papíru, je to něco hlubšího a pro mě to je prostě model přirozené rodiny..

luckylee
3. črc 2019

My jsme to brali celkem prakticky.O ruku me teda pozadal na druhe vyroci ale to spis pac nevedel co mi jineho dat 😂
Kazdopadne pak jsme se sestehovali,rozhodli jsme se ze chceme dite a pak kdyz jsem otehotnela tak jsme zaci resit svatbu.Ze nez vyplnovat papiry o prijmeni tak jr lehci se vzit 😂
Zasli jsme na urad,termin za 14dni pozvali jsme rodice a sourozence na obrad a obed a bylo hotovo.
Jsme rodina,mame spolecne prijmeni a kdyby se s muzem neco stalo tak nezustanem s holou prdeli.Plus danovy bonus ted na materske je taky prijemny.
Ale my jsme se shodli ze spolu budem muset zustat i kdybychom nechteli protoze dalsi takove debily uz bychom k sobe nenasli 😄
A manzel hlavne sam rekl ze prece dite je vetsi zavazek nez nejaky papir.
Ted spolu mame i hypoteku.To je taky vetsi zavazek nez svatba 😄

Ale hlavne...my se proste milujem.Mozna jsme naivni a myslela si to i pani v bance kdyz jsme zrizovali spolecny ucet😄 ale ikdyz mivame krize a jsme spolu teprve 6let tak proste spolu chceme zestarnout a proc teda nepodskrabnout ten papir.

Vsak to nemusi znamena svatbu za desetitisice.
To je ale zase neco co zalezi jen a jen na tech dvou.Takze o tomhle si vazne musis promluvit se svym muzem proc on nechce.☺

janaaanna
3. črc 2019

@medulla1 my nejsme vzati, ale dohodli jsme se tak hned na zacatku. Pro me jsou deti vetsi zavazek nez svatba, manzelstvi nepotrebuju. Deti maji prijmeni pritele, nevadi mi to, v dnesni dobe se nad tim nikdo nepozastavuje. Promluvte si o tom, tohle je zasadni vec, na ktere byste se meli shodnout!

martiniquest
3. črc 2019

Ja tedy svatbu jen jako papir nevnimam. Vdana jsem a jsem za to rada. Myslim si, ze snatek mnohe veci usnadnuje a vnimam ho i jako vetsi zavazek. Ale osobne je mi jedno, jak to kdo ma. Ja bych nemenila.

martinakovar
3. črc 2019

Já také manželovi na začátku vztahu řekla,prvně svatba a pak děti!!Nelíbí se mi ty vztahy prvně dítě a pak svatba..ale to je každého věc!Musíš si s ním o tom promluvit.

laka_lacenda
4. črc 2019

Taky jsem to měla podobně jak výše uvedené názory: svatba a pak dítě. Svatby jsem se dočkala, dítěte už ne. S odstupem času a s chladnou hlavou vím, že zasnuby přišly v době, kdy jsem měla velkou vztahovou krizi a vážně jsem uvažovala o konci: asi to nějak vycitil a vyřešil to prstýnkem. Svatba sice byla rok poté, ale dnes už vím, že jsem to byla já, kdo na to tlačil. Jinak by nebyla nebo bůhvíkdy. A pak začlo velké odkládání dětí, odcizovani a konec.

Se současnym přítelem svatbu neplanujem. Oba jsme si už svatbu a manželství prožili a nemáme potřebu to opakovat. A nás vztah je něco naprosto odlišného a hlubšího, než jsem měla s ex. Cítím se milovana, cítím podporu, lásku, domov...Tohle jsem neznala. V listopadu se nám narodí společné dítě, příjmení bude mít samozřejmě po otci (nechala jsem si jméno po ex a navíc nejsme v CR) a nemám absolutně žádnou potřebu se znovu vdavat. 🙂

Pokud je pro tebe svatba tak obrovské a důležité téma, tak bys o tom rozhodně měla s přítelem mluvit. Spousta mužů se bojí toho velkyho divadla kolem, ale svatba se dá udělat v podstatě v soukromí a bez nákladů. Ale stejně si myslím, že je důležitější, jakej je váš vztah, jak se cítíš a tak. 🙂 Svatba je sice věc hezká, ale štěstí a lásku nezaručí.

lucie_j
4. črc 2019

Bylo by mi trapné říkat o otci svých dětí, že je to můj přítel. Děti jsou větší závazek než svatba. A pak ty právní aspekty, sdělovaní zdravotního stavu, dědictví, vdovský důchod, společné jmění manželů apod.

xenie131
4. črc 2019

my se brali po 15 letech. kluci meli 8 let. nesli nam prstynky. taky sme to nejak nehrotili a neresili. a pak to z niceho nic prislo. kazda chce byt princezna. dneska je to jiny. urcite se dockas. nebo zkus jen natuknout pro klid duse jestli je realne ze byste se jednou vzali

nita1984
4. črc 2019

Upřímně názoru, že svatba je jen papír nerozumím. Pro mě bylo zásadní, mít nejdřív svatbu a teprve pak dítě. Za mě je důležité být rodina po všech stránkách. Ať už papírově, právně, citově. Vyplývá z toho samozřejmě i řada výhod, u nás o to spíš, že manžel je voják a tam to jsou zkostnatělé struktury, takže manželka je papírově víc než partnerka. Takhle není třeba nic vysvětlovat, prostě manželka a hotovo.

bayt
4. črc 2019

@medulla1 No a co na to partner...? Mluvili jsme o tom spolu?

lucie_j
4. črc 2019

Pro hodně lidí je svatba nemoderní, stejně jako mít úspory, být věrný, nebo držet slovo. Halt jsem nemoderní, co se dá dělat.

glimmer
4. črc 2019

pro mě osobně byla svatba důležitá ... dcerka se nám narodila "až" 4 roky po svatbě, takže jsme se brali, protože jsme chtěli, a ne "z musu" ... teď když máme děti, tak sňatek beru i něco jako zajištění (nebo jak to napsat), manžel je profesionální řidič busu - takže kdyby se cokoliv nedej Bože stalo a zůstala jsem s dětmi sama, tak vím, že mám alespoň nárok na nějaký vdovský důchod a samozřejmě i obráceně.
Moje sestřenice zůstala sama (přítel zemřel při autonehodě) s miminkem, a protože nebyli manželé ona nedostala nic (pokud nepočítám pojistku) a syn dostává sirotčí důchod.

papaja123456
4. črc 2019

@aselluska To je svatá pravda. Lidé si neuvědomují ty problémy, kdyby se nedej Bůh něco stalo partnerovi.

pavlinar
4. črc 2019

Pokud bych brala svatbu jen jako papir, zasla bych si na urad pro razitko. Pro me je to vsak zalezitost dulezita, teda pekna svatba fajn mejdan 😉ale manzelstvi pro me ma velkou vahu

sonaxoxo
4. črc 2019

Souhlasím s některýma co píšou že svatba (manželství) není jen o papire.. Přijde mi to jako ta priblbla hláška karma zdarma apod. Ale to pochopí většinou páry až když jsou už ve svazku.. Pro mě též svatba a pak děti. Takhle to mám a jsem spokojená. Slova jako na hromadce, druh, druzka mi nejde do úst..