icon

Kolik volného času dát manželovi s novorozencem?

1. zář 2023

Když by Váš manžel v týdnu pracoval až do pozdních hodin, kdy dítě už spí, tzn, že ho v pracovní dny vůbec nevídá, kolik víkendových dnů v měsíci byste byly ochotné akceptovat, aby měl jiný program mimo domov, aniž byste si připadaly jako stíhačky? 🙂 Doma máme čerstvě narozenou holčičku.

Strana
z3
cherie24
1. zář 2023

My to máme tak, že partner též tráví hodně času v práci, kolikrát odjíždí za tmy a vrací se za tmy. No a každou sobotu je celý den na kole. Do toho jsem s tím šla. Někdy mi to už ale vyloženě lezlo krkem a říkala jsem si, že by se na to aspoň někdy mohl vykašlat. Co teď ale já taky chodím pravidelně na několik hodin pryč, tak to máme tak, že buď já trávím několik hodin u koní a to buď v pátek nebo v neděli, zbytek dní nebo celý den už pak trávíme spolu jako rodina. A už mám taky více pochopení pro ten postoj, teď prostě odcházím a nic mě v tom nezabrání. 😆 Mě to ani moc nevadí, že je pořád pryč, přizpůsobila jsem se podle toho a jezdím často s dětma po výletech v okolí. 🙂 a důležitý je pro nás aspoň ten jeden společný den, ten se snažíme dodržovat každý týden.

pavlinar
2. zář 2023

Zalezi, o co jde.. řekněme, že někde dobrovolníci.. tak klidně každý víkend 1/2 dne. Někdy celý den, někdy vůbec, když máme jiné plány. Samozřejmě adekvátně tomu volno pro tebe. A společný čas.
Ještě chci podotknout, že toto není pražský standard, být do večera v práci. Někdo to tak má, někdo ne. Neřekla bych, že se to extra liší od zbytku republiky. Po práci toho stihame dost, ale netroufnou si tvrdit, že to tak má každý, když to máme my. Na druhou stranu, hypotéku máme, a peněz bych uvítala víc.. ale asi ne na úkor toho času.

llluckaaa
2. zář 2023

@20190418 mám stejnou zkušenost. Mít přesčasy je proste volba, v Praze možná jednodušší, protože je zde větší nabídka míst než jinde. Spis je běžný, ze se tam začíná pracovat později, takže logicky jde člověk domu o ti později. Když se u nás začne před 6, jde se pak domu po 14. hod. Neříkám, ze všechny práce jsou od-do, ale pokud pokud jeden týden makam kvůli termínům dyl, další týden uberu a jdu driv. V práci ja na ferovku říkám, ze nechci pracovat ve svém volnu, protože se to neda dlouhodobě vydržet. Ta doba, kdy člověku řekli, ze venku stojí zástup jiných, které ne v te práci mohou vystřídat, je pryč. O kvalitní zaměstnance je boj. Chápu, ze někoho tlačí peníze, proto bere přesčasy, ale rozhodne to není normální a běžné všude. Chápu, ze kvůli získání zkušenosti je člověk ochoten vydržet víc, ale mít to tak dlouhodobě i poté, co si pořídí rodinu? Za me ne.

lenatko91
2. zář 2023

Tak jelikož můj muž je vodnář a tudíž svobodná, zdrhací povaha, tak ho neomezuju vůbec, zvykla jsem si. Naopak když chci nějakou společnou aktivitu nebo je v plánu nějaká návštěva, domluvíme se předem, aby s tím počítal, že nemá být někde jinde

ninive211
2. zář 2023

@veronicka89 Mladá generace (tzv.generace Z), která si chce jen "odmakat svoje" a i žít svůj osobní život, dělá dobře, stará generace dříčů, co relativně bez řečí makali od nevidím do nevidím, o přidání se báli šéfovi říct a pak jen v hospodě u piva nadávali, že už 8 let berou stejnou mzdu, sice na ně nadává, ale už si neuvědomují, že ti mladí tím tady v podstatě kopou i za ně.

patypresdevaty
2. zář 2023

@ninive211 kolikrát je to fakt o tom, jak si člověk nastaví hranice.
Viz příklad moji práce. Já i kolegyně jsme obě pracovaly i při RD. Já jsem si jasně na začátku spolupráce stanovila, že budu pracovat, splním si svoje, ale nepůjde to na úkor rodiny. Nechci být ústředna a kdyz po mne bude někdo něco chtít, mají mi psát krome naléhavých věci sms/e-mail a ja se ozvu.
Kolegyně si to nastavila o dost volněji, práci obětovala mnohé, s kolegynemi i šéfem řešila něco kdykoliv si vzpomněli, i pozdě večer.
Ve výsledku kolegyně skončila, i přes její obětování se práci nabyl šéf pocit, že "je málo" a vůbec neocenil, že dělala navíc, po nocích atd.
Já mám ve firme i po RD skvělou pozici, mnoho výhod a super vztahy se vsemi, přestože prostě osobní život a klid práci neobetuju. Sve si udělám, kvalitně, včas, často tomu dám i přidanou hodnotu navíc, ale vše v rámci své pracovní doby.

veronicka89
2. zář 2023

@ninive211 naprosto souhlasím ..je to tak ...🙂

ninive211
2. zář 2023

@veronicka89 Podle mě to hodně změnil i covid...řekla bych, že hodně lidí přehodnotilo svoje priority, zjistili, jak je důležité žít i soukromý život mimo práci a že dělat od nevidím do nevidím se akorát často podepíše na zdraví. Hodně lidí si to uvědomilo, až když bylo skoro pozdě, až totálně vyhořeli.

anetka1701
2. zář 2023

Kolik dní bych já byla ochotná akceptovat? Jeden... ale kazdej to prostě má jinak... Já jsem s mužem ráda... koníčky máme společné... jsme rádi jako celá rodina, takže jsem "rozmazlena" a chci být s ním..

kamino
2. zář 2023

@patypresdevaty Svou praci miluji, ale neumím hranice takto nastavit. Neumím rict zakovi, ze s ním tu latku znovu neprojdu, ukoly neudelam, protoze mam po tech 4 hodinách co mam ve smlouve, rodicum odepisuji , na vicedenni vylety jezdime ... jo, je to nase blbost, ale neda nam to... abych svou praci mohla delat, tak o vikendech podnikam... i toto je realita. Naštěstí jak jsem psala vyse, partner ma taky dve prace, tak to mame nastejno 😂

patypresdevaty
3. zář 2023

@kamino ale já chápu, že každá práce je trochu jiná. A ne vždy je to od-do.
Já taky nemám pevnou pracovní dobu a ty hodiny, které mám odpracovat, beru spíš orientačně. Ne že bych nikdy neudělala nic navíc, ale všeho s mírou...
Ale jak si to kolegyně nastavila hodně volně, volali ji všichni pořád kvůli každému prdu, i když byla na RD. Šéf se nestydel zavolat ji pozdě vecer/o víkendu, i když to fakt nehorelo... mně tohle nedělá.
Zrovna tak mi nepřijde normální, když se v některých firmách hraje na to, že osmihodinova pracovní doba trvá pravidelně 9-10 hodin a na člověka, který odchází po 8,5 se kouká skrz prsty

evaviki
3. zář 2023

Vážně tady padlo,že když je chlap o víkendu pryč, tak má jinou?? 🤣
Brala jsem si chlapa,co hral každý víkend fotbal a cestoval. S tím jsem do toho šla a je to tak pořád. Minimálně jednou ročně zmizí na 3 týdny někam pryč. K tomu jezdí na chatu na ten fotbal, někdy tam spí, někdy ne. Často trávíme víkendy odděleně, dítě si to střídá podle nálady (já na chatu nechci jezdit z určitých důvodů, manzel to akceptuje). Dokonce i dovolené trávíme odděleně, letos byla společná po 5 letech. Ale vykryjeme tak líp prazdniny, navíc neřešíme, kam dát psa,kdyz nemůže s námi. Aktuálně je manzel se synem taky pryč,vrací se ted po 2 týdnech. Vyhovuje nám to. Ale je fakt, ze pracuje většinou na HO, takže jako táta funguje skvěle a i když třeba dělá do noci, tak z domu. Každý to má jinak, asi bych zkusila na víkend jezdit s nim, nevím,co má za program, ale třeba by to šlo. A taky až se vrátíš do práce, bude to jiné, nebude muset být tak dlouho v práci a dělat navíc,ne? Teď jde o to,abyste to nějak nastavili spolu,at nejsi nešťastná.

petaov
3. zář 2023

@ninive211 Mám to úplně stejně. Proto jsem hledala zaměstnání, kde budu pracovat max. do 15 hod., protože jednak už mi pak klesá produktivita a jednak se ještě musím dostat domů. Ideální by bylo, kdybych už v ty tři byla doma. Teď máme taky zavedené služby jednou týdně do 17 hod. a je to hrozný opruz. Ale jinak mám pocit, že kolem nás mají všichni kratší dobu než já, protože když jsem syna vyzvedávala 15:30 že školky, býval vždy mezi posledními.

kackakastanka
3. zář 2023

tak nějak nechápu, nač se ptáš, píšeš, že si nechceš připadat jak stíhačka a zároveň píšeš, že si manžel dal na víkendy další povinnost z vlastního rozhodnutí... tedy víš co a kde dělá, tedy není důvod k podezření ne? a buď bych jezdila s ním, nebo bych to s ním probrala, ale nejste malé děti, tedy pokud on z nějakého důvodu má další povinnost na víkend a nevadí mu, že s váma není, jediné co můžeš je to s ním probrat nebo jezdit s ním, ale ptát se tady na foru, kolik volna my bychom daly, je trochu mimo téma, ne? my bychom ve většině takovýto životní styl nevyhledávaly...

Strana
z3