icon

Manžel chce na "dovolenou" bez nás, v práci je vysílají do lázní - je to v pořádku?

14. kvě 2021

Ahoj, prosím potřebují nestranný názor. Manžel má od zaměstnavatele po urcitych odpracovaných letech nárok na ozdravný pobyt v lázních na 14 dní. Není to ze zdravotních, léčebných důvodu, spíš jako regenerace. Měl by jet za rok, v té době budou našim dětem 4 a 2 roky. A mě štve, že on mi řekne, že za rok jede na 14 dní do lázní a ja bych měla zůstat sama doma s dětmi. Tak jsem mu navrhla, že bysme si mohli pobyt za mě a za děti doplatit, jen ubytování a jídlo, a jeli bysme vsichni spolu. A to se mu nelíbí, že takhle to nechodí, že ostatní kolegové taky jezdí sami. Jako přeju mu odpočinek, ale prijde mi nefér, že on bude mít čtrnáctidenní "dovolenou" a já se budu doma sama starat o vše. Vadilo by vám to taky nebo jsem tak hrozná nepřející manželka?

Strana
z6
katule1990
14. kvě 2021

@codal Těch 14 dní je nad rámec dovolený. Mají na to nárok po 15 odslužených letech, pokud se nepletu.

codal
14. kvě 2021

@lol_lol pokud je to nad rámec dovolené, tak je to super. A myslím si, že je to potřeba, kór v těchto náročných zaměstnancích. Ale pravdou je, že být 14 dní sama s malými dětmi je taky náročný a věřím, že pro někoho, kdo nemá hlídací babičky a žádnou pomoc, je to opravdu Dlouhé.

codal
14. kvě 2021

@katule1990 Tak jestli je to jednou za 15 let, tak to taky úplně mění situaci. To bych mu opravdu dopřála.

lol_lol
14. kvě 2021

@codal @katule1990 ano, je to po 15 letech ve sluzbe

korin
14. kvě 2021

@amazonkajanik Tohle je dost důležitá poznámka a vyplývá z ní jasně, že si takový pobyt bez pochyby "zaslouží". Nicméně pro tu ženu, která třeba nemá hlídací babičky a kamarádky, může být těch 14 dní sakra záhul. S vědomím toho, že se sama x dalších let nikam nedostane se autorce původního příspěvku stále nedivím, že má zlost.

mollyweasley
14. kvě 2021

@lysecek Pokud po tom žena touží, ano. Já třeba ještě nikdy, ten wellness víkend maximálně.

janedv
14. kvě 2021

Ty jo zenske, vy jste vsechny takove prejici matky terezy... Muj by teda nikdy nenechal na 2 tydny decka jenom na mne, pac chape, ze to neni dovolena. Ale kdyby to bylo ve hre, bud by vzal decka nebo i me. Pamatujes na S Tebou me bavi svet? Tam take zeny rekly Bud s deckami neno nic. A jelo se 🙂 takze klidne delej semetriku, vikend by byl ok, ale tvl 2 tydny, to je dlouho.

jipe
14. kvě 2021

@janedv a ted si představ, že manžel jel na přelomu listopadu a prosince na tři týdny pracovně do zahraničí :D Odmítnout mohl. Hasiče bych na 2 týdny na rekondiční pobyt pustila.

sudylichozrout
14. kvě 2021

Nerozumim tomu, co ti na tom vadi. Ma od zamestnavatele benefit a chce ho vyuzit tak, aby si odpocinul. Co je na tom divneho? Copak musite byt porad vsude spolu? Zarid si tech 14 dnu dle sveho a uzij si, ze mas tyhle dny jen pro sebe s detmi.

katule1990
14. kvě 2021

@codal Není to jednou za 15 let, ale po 15 odsloužených letech mají každoročně nárok na těch 14 dní. Ale není to prostě v režimu "dovolená", má to svoje pravidla. U nás v kraji jsou "chudý", musí na týden na starou chatu do Krkonoš a pak týden doma. Ale nemůžou třeba na tu chatu nejet, ani jet třeba někam s rodinou během toho týdne doma, musí být opravdu doma, rozepisují, co třeba budou dělat za sportovní aktivitu. Za ty roky byl muž v lázních jen 2x, a to jen proto, že nestihl "řádnou" rehabilitaci kvůli zahraniční misi. Hasiči jsou "bohatší" a táta mohl myslím do těch lázní každý rok. Jsou tam ubytovaný s ostatníma kolegama a pochybuju, že měl někdo jinde ubytovanou rodinu a volné chvíle trávil s ní. I když na tu zahraniční misi do Makedonie přijela za jedním kolegou jeho kolegyně, co bez něj asi nemohla být, takže možný to asi je 😂. Ale samozřejmě chápu, že 14 dní sama doma se 2 dětma není vůbec jednoduchý. Nicméně tady podle mě není za co být na manžela naštvaná, on se nerozhodl jen tak sám, že si vezme dovolenou a někam pojede s kámošema.

felixfelicis
14. kvě 2021

@janedv Jako ze by odmítl zdravotní pobyt v rámci práce, když by ho to pak třeba mohlo i znevyhodnit při výkonu povolání (kolegové zrekreovani a on ne)? Tohle je trochu specifický případ.

pexi
14. kvě 2021

Já bych ho nechala jet a naopak bych to brala jako bonus a hned se domlouvala, že příště pojedu někam já. 14 dní bez dětí bych asi být nechtěla, ale takový víkend... 😇

malenka3
14. kvě 2021

Á, taky příslušník? Manžel má též nárok na 2 týdny ozdravného pobytu v lázních. A k tomu ještě týden od pojišťovny. A víš co? Je to prostě jeden z benefitů. Takže jede v září na dva týdny. Má náročnou práci, tohle je jeden ze způsobů, jak nabrat síly na práci. My na mateřské bohužel tyhle benefity nemáme, ale to není přeci jeho problém. Když ti to tak vadí, tak si udělej taky volno. Víš, co prezentuje ten Lázeňský pobyt? Při příjezdu vstupní prohlídka a celé dva týdny rozpis procedur, že má třeba tři denně. Nebude mít vůbec prostor se věnovat rodině a ty budeš akorát naštvaná, nečekej, že to je dovolená.
My jedeme teď v červnu všichni na ten týden. Já si to s dětma platím, on na pojišťovnu. Ale počítám s tím, že prioritou jsou jeho procedury a že se nám nebude věnovat, pokud se nedokážeme vykrýt, já svoje procedury zruším. V září jede na ty dva týdny a to už s ním nejedeme, protože to je zaměstnanecký a tam fakt nemáme co dělat.
Svého muže respektuji a vážím si jeho práce, ani zdaleka bych si nedovolila ji srovnávat s "relativní" pohodou doma s dětmi. Takže řeči typu "on nás tady nechá a jede si užívat bez nás" fakt nechápu. Jednou má takový benefit, ať ho sakra využije, málokdo tohle má. Pokud s tím máš takový problém, udělej si taky svůj lázeňský pobyt, ať si odpočineš. Pokud máte doma s dětma takové peklo, že to sama nedáváš, tak by manžel měl být co k čemu, aby to sám vyhodnotil, zda může odjet a ne jestli ty ho pustíš. Ten můj loni jel kvůli tomu, že jsme měli mimčo, jen na 3 dny, aby to nepropadlo úplně, ale nebyl pryč tak dlouho.

any2any
14. kvě 2021

@janedv Ne, ja treba Matka Tereza fakt nejsem. Ale take nejsem manzelova koule u nohy. 😂😂😂
A ano, nase nejstarsi je velmi narocne dite, ale 14 dni proste zvladnu. A rada to pro svyho muze udelam (a taky realne delam, v dobe predcovidove pracovne letal dost casto, a fakt to nebyly destinace, odkud by se vratil do par hodin, kdyby se neco delo...).

drakenn
14. kvě 2021

Manžel jezdí už roky, jak bylo psáno výše, má to povinné, bere se to jako kdyby byl v práci. Dovca se mu nekrátí. Manžel se tam regeneruje, ucelem je si odpočinout, zacvičit si, rehabilitovat a užít si procedury. Takže na nějakou manželku s malýma dětma tam není prostor.
Manžel si často stěžuje, že se sem tam objeví nasackovana stíhačka i s dětmi a to prý dokáže velmi rušit. Do lázní jezdí převážně nemocní a stáří lidé, kteří si zaslouží klid a ne poslouchat řevy deticek. Je to velmi nevhodné!
A ty hrdinky, co tu psaly, jak by si taky vymohly 2 tydny odpočinku strávený někde mimo rodinu- kecy v kleci. Málokterá to zorganizuje, jde o to jen že závisti prudit! Už vidím, jak se matka malých dětí sebere a jede si pryč..na to má koule málokterá

korin
14. kvě 2021

Ona si to málokterá zorganizuje byť na pár dní, protože prostě ty děti nemají kde být, že jo. A ano, já manželovi závidím každou konferenci, protože je to fajn změna, taky jsem jezdívala. Nejde o to, že by člověk nedopřál partnerovi pobyt, který si jistě zaslouží, ale že v mnoha párech je to těžce nevyrovnané a ženská nemá pro sebe ani pár dní. Přece si muž nebude brát kvůli tomu volno z práce...

felixfelicis
14. kvě 2021

@korin Fakt ani jeden víkend s manželem nemůžou být?

korin
14. kvě 2021

@felixfelicis Teď se to láme, nejmladší už poměrně odrostla. Teď ještě aby bylo kam jet, což už doufám taky půjde...

autor
14. kvě 2021

Děkuji za vaše příspěvky, nezvládnu na vše odpovědět. Sama to těch 14 dnů zvládnu, to už mám vyzkoušené, když měl manžel úraz a nemohl pomáhat. Jde mi hlavně o to, že on se neptá, bude ti to vadit/nebude, prostě jede. A jak mám mít nějaký odpočinek kdy? Jistě že si to manžel zaslouží, ale i já mám práce nad hlavu a výhled na nějaké volno nikde. Když jsem mu říkala, že bych tedy také potom jela sama alepson na víkend, tak mi řekl, že to je ale něco jiného, že on to má zadarmo a co bude dělat sám s dětmi. No uvidíme, jak to za rok dopadne.

felixfelicis
14. kvě 2021

@korin Taky mi zatím nejmladsi zůstává vzdycky doma. Ale dokud byl jeste na houbach, měla jsem "svoje" víkendy pravidelně. Už se těším, az je budu moct vypravit všechny, i kdyz to ještě bude trvat🙂

amazonkajanik
14. kvě 2021

@korin mno,jsem na tom obdobně. Měla bych hlídání, ale syn na to není,budou mu 2 roky a nehrozí, aby někde prespal. Nedělám z něj maminčinu sukni, ale budí se a chce mámu,nebo tátu a u babičky by akorát řval až by se poblil ...ale beru to hlavně z pohledu dítěte hasiče a zároveň družka bývalého profi vojáka, který se teď učí na všeobecnou zdravotní sestru. Mám toho doma kolikrát fakt plné kecky a jsme domluveni, že jednoho dne si vezmu batoh a půjdu na "šouračku "ač nejsem myslivec, stejně koukám, kde co jak proč ...jsem schopna za den ujít 20km, rozložit celtu,přespat a druhý den se vrátit ...

amazonkajanik
14. kvě 2021

Anonym@ se hold teď bojí té budoucnosti,až bude na děti sám! Ale ono ho to přejde,až vám to druhé odroste. Chlap se taky z počátku bál a musela asistovat tchýně na přebal, apod. Ti chlapi si na to v hlavě neumí z počátku přijít, jak a co ...

janedv
14. kvě 2021

@jipe hele, mne v principu nevadi, ze by jel. Ale to, jak to podava - pojedu, zarid se, tecka. Alespon nabidka - ja tam pojedu a pak treba ty jed na prodlouzeny vikend, nebo tak neco.
Nejsem z tech, co by nemely vlastni zivot a/nebo ho braly manzelovi. Ale minimalne muj muz chape, ze 2 decka pod 5 let, to neni zadna legrace...
On pracovne hodne driv letal mimo. Jakmile jsem otehotnela se starsim, rekl sefovi, ze dodela projekty, co ma a nove uz bude jen v Praze. Takze naposled byl pryc nekdy v pulce meho tehotenstvi, pak uz prg.
Ja vim, ze on ma podminky luxusni a tohle rict muze. Chapu proto, ze nekdo musi. Ale tohle mi prijde trochu jine. Alespon z toho prvniho prispevku. Pak, kdyz z toho vyslo, ze je to prislusnik a ono to uplnw jen valecka nebude, tak je to asi jine.
Ja hlavne reagovala na to, jak vsechny psaly, ze zadny problem, at si jede,atd.

darkwitch
14. kvě 2021

Tak za rok bude situace úplně jiná, manžel by se pred rokem taky vyděsil kdyby měl mít mladší na víkend a teď s ní na víkend jede sám, tam je obrovský posun u tech dětí...

mamio
14. kvě 2021

Vadilo i mýmu partnerovi by to vadilo...tyhle,,dovolený,,bez partnera nám přijdou nesmysl.V tomhle je u nás jasno...nepatrime asi mezi novodobky vše tolerující...

lachipie
14. kvě 2021

Tak pokud by on nechtěl akceptovat to, že já si taky někdy pojedu pryč, aspoň na jeden blbý víkend, abych si odpočinula, tak by mi vadilo, aby jel, nebo hlavně tohle podání já jedu a ty se tu třeba po, ale ty nikam nepojedeš protože co já s nima. A ty s nima sama jako co... protože on přijde mezi lidi když jde do práce, ale ženská je doma uvázaná s dětmi a pořád má ty děti za zadkem a nejde se sama ani vyčurat takže žena potřebuje občas taky prostě vypadnout, v rámci zachování duševního zdraví. Jako ať jede, má náročné povolání, ale ty máš šichtu 24/7 takže by to měl taky trochu tolerovat a jednou pro vždy to je táta a už děti nejsou úplné mimina tak to s nima snad zvládne.

amazonkajanik
14. kvě 2021

@lachipie hasiči to mají povinné, to jaksi zakladatelka opomenula napsat(napsala až později)

amazonkajanik
14. kvě 2021

@felixfelicis mají to povinné, teda za časů mého otce bývalo

makronka222
14. kvě 2021

A vy se neumite domluvit, ze on pojede 14 dni do lázni a pak si vezme za mesic treba dovolenou a budes na tyden nekde sama ty? Si pronajmu nejakou chatu/penzion a muzou za tebou prijet kamosky atd. A bez decek

makronka222
14. kvě 2021

A deti bych nacpala babickam az pojede on do lázni. At mam taky klid

Strana
z6