Manžel chce na "dovolenou" bez nás, v práci je vysílají do lázní - je to v pořádku?
Ahoj, prosím potřebují nestranný názor. Manžel má od zaměstnavatele po urcitych odpracovaných letech nárok na ozdravný pobyt v lázních na 14 dní. Není to ze zdravotních, léčebných důvodu, spíš jako regenerace. Měl by jet za rok, v té době budou našim dětem 4 a 2 roky. A mě štve, že on mi řekne, že za rok jede na 14 dní do lázní a ja bych měla zůstat sama doma s dětmi. Tak jsem mu navrhla, že bysme si mohli pobyt za mě a za děti doplatit, jen ubytování a jídlo, a jeli bysme vsichni spolu. A to se mu nelíbí, že takhle to nechodí, že ostatní kolegové taky jezdí sami. Jako přeju mu odpočinek, ale prijde mi nefér, že on bude mít čtrnáctidenní "dovolenou" a já se budu doma sama starat o vše. Vadilo by vám to taky nebo jsem tak hrozná nepřející manželka?
@makronka222 Babičky nejsou vždy k dispozici nebo ochotné...
Mno, kdyz nebyla corona, tak jezdil manzel na prvni tyden sam a druhy jsem prijizdela ja s detma. Nevadilo by mi, kdyby jezdil sam, ale chtela jsem stejne podminky🥳, coz nechtel, tak jezdime kompromisne😂
Nevadilo by mi to, myslím, že by to aj všetkým prospelo. A ja by som si to vybrala presne tými predĺženými víkendami.
A to, že on sa na to netvári... Ty sa tiež očividne úplne netváriš a on si za tým, že pôjde aj tak stojí. 😉 Nemyslím to ako nabádanie k nejakým hádkam, skôr k otvoreniu diskusie o tom, že tvoje potreby sú rovnako dôležité ako jeho... Inak čo by ten víkend robil? Staral sa o vlastné detia budoval si s nimi vzťah.
Manžel jezdí každý rok s kamarády na 14 dní na ryby do Norska. Nevadí mi to. Vždy pak máme společnou dovolenou u moře. Nemám potřebu fifty fifty, že bych chtěla na oplátku stejný čas bez dětí, zatím mi stačí kino, večeře, divadlo apod.s kamarádkami (když nebyl Covid). Celý rok pracuje abychom se měli dobře a já si myslím že si relax zaslouží. Letos v tomto jeho termínu mám rodit druhé dítě tak samozřejmě nejede, nicméně za rok s tím nebudu mít opět problém, budu se těšit až se vrátí a začneme balit na společnou dovču. Kdybych ale byla v situaci že já jsem celý rok doma jak pecka a on si jede na 14 dní užívat tak by mi to vadilo.
Upřímně to nechápu, když si pořizujI děti, tak snad musím počítat s tím, že nebudu mít chvilku odpočinku, že to budu muset zvládat i bez partnera. Jasně je super když občas babička pohlídá, ale fňukat, že chlap jede do lázní a že já nemám žádné volno? Ty se staráš o děti, on pracuje a tohle je v rámci "práce". Buď ráda že chlap chvíli vypadne, budeš mít klid jen sama s dětmi.
@lillitha asi to je trochu mimo témy, ale vždy ma zaujímal pohľad ľudí, ktorí majú názor ako ty. Ja chápem, že keď je žena na RD, tak sa o deti v pracovnú dobu primárne stará ona. Povedzme, že muž je v práci 50hod/týždeň a vtedy je s deťmi žena. Ale čo ten ostatný čas do 168 hodín, ktoré má týždeň? Staráš sa tiež sama?
@korin no právě, ta neochota, že co on tady sám s dětma. Jako ok, ať jede, má to stejnak povinné, ale ženská taky není robot, taky potřebuje kontakt s lidmi trochu jinými než jen děti, manžel a další matky na hřišti. Kdybych já neměla občas možnost jít někam bez malýho, aspoň ke kamarádce na víno nebo tak, tak se regulérně zblázním už dávno. A sotva budu moct na Slovensko bez karantény, tak jedu zase na víkend ke kamarádce a bude.
Tak oni to asi ti vojáci, hasiči, policajti... mají jiné komplet všechno a rodiny musí být neskutečně tolerantní, holky klobouk dolů, to bych nedala.
Takže za mě: VADILO BY MI TO STRAŠNĚ! 14 dni?! To jako vážně? Týden bych snesla, ale 14 dni je na mě moc. Stýskalo by se mi, dceři ani nemluvě a naštěstí i manželovi, takže mého muže by taková blbost nenapadla 😁. Ale chápu, každý to má jinak. Mi by to vadilo nejspíš i proto, že se na pořádnou dovolenou jako rodina moc nedostaneme...
Nepracuje manžel u dráhy? 😄 Můj se na to těší celou dobu.opravdu jezdí jen chlapi bez žen a je to většinou akce, u které být nechci. Navíc jim to snad ani necerpa dovolenou. Tak to by mi nevadilo. Spíš by mi vadilo, kdyby 2 týdny z 5 byl bez nás s kolegy. Ale když je to bonus, ať si to užije 😄
@drakenn ok, a to jede sám, nebo víc kolegů najednou? Tady to vyznělo, že po odpracování určité doby a to má každý různé. Takže to chápu tak že jede opravdu sám. Řešili bychom to, týden sám a na druhý týden bych dojela s dětmi (samozřejmě jako samoplatce). Nebo to mají jako nařízenou samotku? (Pak je asi tato diskuze úplně bezpředmětná). 🤔
Já v tom nevidím problém. Dceři byl loni v létě rok a pořád jsme někde spolu vandrovaly samy, dva tři dny, pak i samy na tábor. Teď jsem těhotná, manžel pojede na týdenní meditacni pobyt do tmy, právě aby to ještě stihl do porodu. Absolutně jsem nebyla proti, naopak jsem mu ještě pomáhala vymýšlet, jak to celé uděláme. Já si na pár dní pozvu kamarádku, je na HO, tak bude pracovat ode mě a já budu mít někoho po ruce, kdyby ich začala rodit dřív, ta možnost tu je. Na zbytek dní se každý den nakvartyruju na nějakou návštěvu. Až přestanu mladší dítko kojit, uskutečnim si vysnenou pouť. Jako je jasné, že dokud jsem a budu kojící, těžko manželovi necham děti, ale potom je jasné, že se postará. Na podzim jsem si udělala rekvalifikační kurz, 10 víkendu, manžel si na všechny zaridil volno, ani by mu nenapadlo mi to vyčítat, naopak to jeate celé zaplatil z úspor na něco jiného, na co si šetřil. Pak si zase vyrazil na pánskou jízdu. Chápe, že starat se o malé dítě je fuska a já zase chápu, že práce ve zdravotnictví je taky fuska a oba máme právo si oddechnout. Na místě zakladatelů bych si prostě na ty dva týdny zařídila bohatý program. Vylety , návštěvy, cokoliv. Nebrecet doma jaká jsem chudinka sama na děti, ale prostě si to užít. No tak nebude 14 dní vyluxovano, na oběd si někam dojdete, necháte se pozvat k babičkam, budete si brát studený oběd ven na piknik, cokoliv. Když to víš dopředu, co se dát do party s jinou maminkou a vyrazit někam s dětmi? Možností je.....
Nevadilo 🙂.
Dá se to brát jako součást jeho práce, je spousta lidí, kteří nechodí do práce od- do, kamioňáci, pendleři, vojáci na misi, sloužila jsem i více než 24hod služby, víkendy vcelku. Manžel jezdil 2 roky jeden týden na pobočku na druhém konci republiky, jeden týden dělal u nás ve městě a pokud jsem byla s klukama sama, tak jsem si večery docela odpočala u svých koníčků. Syn ta tyto rekodičky jezdí teď taky a na víkendy se otočí doma, já třeba za manželem do rehabiliťáku kdysi jezdila na víkendy, nevím co bych tam s dětma dělala celé dny, to jsme měli lepší pohodlí doma. Na občasném odloučení se dají najít i pozitiva, dovolená párkrát sama se synem byla bezva. Ale každý to má jinak, já bývala často s dětmi sama a podle toho jsme se zařídili.
Máme malé děti a manžela sama posílám, ať jede. Jezdí pravidelně na týden nebo 14 dní v létě a na několik víkendů během roku. Na společnou dovolenou jezdíme během roku 3x a když je s námi doma, o všechny povinnosti se se mnou dělí. Já sama zatím nejezdím, ale až děti ještě trošku poporostou, tak pojedu.
Jinak můžu přidat jeden pohled. Když jsme byly malé děti, táta byl často na sluzebkach třeba na měsíc a tak, no když jsem byla v pubertě mama jela na sluzebku na rok a půl a zase to s námi zvládl táta. Prostě to, ze to partner nenahradí partnerce hned další měsíc neznamená, ze se to nezmění časem. Tak možná si netroufne na děti ve věku dva a čtyři roky, ale až jim bude čtyři a šest tak s nima podnikne velkou čtrnácti denní vypravu a pošle zase na dovolenou matku... Me tedy přijde, ze řešit případnou manželovu dovolenou rok dopředu je zbytečne brzy, jasne ted se může bát víkendu s dětmi, ale za rok to může být úplně jinak
Nevim, jestli uz to tu zaznelo, ale prijde mi spis "problem" v tom, jak to prezentuje... Kdyby asi prisel a rekl, ze ma tu a tu nabidku, rad by jel sam, protoze se tak jezdi a chce vypnout, ale ze samozrejme jenom pokud ty bys s tim byla ok a treba pak zase on si vezme deti na par dni, at taky vypnes... asi bys rekla: Jasne, jed, zaslouzis si to... Vidim z prispevku spis nerespektovani toho, co vsechno delas a ze bys rada citila nejake oceneni a snahu "spolupracovat". Mozma se pletu, ale neni spis problem tady?
@fifinka2020 Tak to je úplně přesný! Kdybych měla příslib také nějakého delšího odpočinku a taky nějaké ocenění za to, co vše doma zvládám, asi by byl můj postoj jiný.
@sayast Vězení by to bylo, kdyby dotyčný chtěl jet, a partner mu to nedovolil. Ale když sám nechce jet...někdo to má prostě tak že rád tráví čas s rodinou, a nechce být bez ní ani den.
A nechci rýpat, ale tvrdit že bude mít třeba tři - čtyři procedury denně, a nebude mít tak čas na rodinu...Fakt si to myslíte? Myslíte že procedura trvá tři hodiny? ☺ Mamka byla v lázních, kde byli i zaměstnanci firem, kteří lázně dostali povinně na dva týdny. A fakt neměli fofry. Zašli si na procedury, pak si zašli někam do města, večer se sešli u mamky na pokoji a pařili.
@klokanka31 jasné že bude mít čas na rodinu. Ale není to dovolená. Takže my až pojedeme na ten týden spolu, počítám s tím, že se dostaneme max na procházku a možná jeden den přeházíme procedury, abysme měli jedno odpoledne na výlet..ale jinak budeme odkázáni na to, že jsou rozpisy procedur, které se musí dodržet a jsou rozsekané do celého pobytu. Už mám takový pobyt i s dítětem za sebou, takže vím, o čem mluvím. Dovolená to fakt není, byť si to dokážeme užít i tak. Ale já jsem s tím smířená, že to bude takhle vypadat.
@klokanka31 s tím souhlasím a o tom ale přece ani nepíšu 🤷. Reagovala jsem na zakladatelku, kdy chlap jet chce a jí se to nelibi. Kdyby on nechtěl, tak tady diskuze není. Nebo si sedím teď na vedení? U nás to je třeba jak píšeš. Manžel má volna málo a ani by ho nenapadlo jet. Nechtěl by, to málo času co má, tak rád tráví s náma. Nechodí ani na pivo. Na druhou stranu, já to mám také tak. Ale kdyby chtěl, problém dělat nebudu. Stejně tak se chystám já, až se mi teď vrátí kamaradka po roce z ciziny
@drakenn presne, jak rikas! Mame to jako sluzebku a kdyz odmitnu, tak uz mi priste vis co...A asi tu zvednu vlny, ale na rodinne prislusniky, mam svuj nazor.
Je to za odmenu a clovek si tam jede odpocinout, nic nemusel resit, varit, starat se, takze z rvoucich cizich deti, litajicich v jidelne mezi stoly a po chodbach hotelu, fakt u vytrzeni nejsu... Ja tam holku brala az od nejakych 7-8 let, aby neprudila ostatni, a kdyby to zatrhli uplne, nevadilo by mi to.
Tohle neni rodinna dovca, ale sluzebni cinnost a nejlepsi byl primar z Jeseniku, ten se s tim neparal, bohuzel, kvuli covidu, budiz mu zeme lehka :(
Ten muj taky jezdi ob rok...a nenapadlo me jet s nim...jsem rada, ze mam klid😬ale ted jsme meli mimino a byla jsem rada, ze jim to zrusili. Jinak neznam nikoho, kdo by si tam bral rodinu. Snad tam byl par s ditetem, ale oni oba byli zamestnanci PCR
Vůbec by mi to nevadilo, a klidně bych si koupila pobyt a jela někam sama s dětmi. Ikdyz jsem byla s chlapem, tak ho někam dostat byl problém, jezdila jsem sama a určitě nikdy nebrala dítě jako přítez, že bych si měla od něj odpočinout. Naopak, ráda si s dítětem odpocnu od práce. Xkrat jsem chlapa někam posílala, byt jen s Kamarády na pokec a nic. Co bych za to dala 😂
A proc by si nemohl odpocinout?Jestli ostatni neberou rodiny tak on bude za podpantoflaka,ty za stihacku a stejne si neodpocine.Nech ho dychat.
@kafr hele, jde o ten odpočinek. Manžel denně odpovídá za životy tisíců lidí! Takže já osobně chci ať vypne, ať si odpočine. Má neskutečně psychicky náročnou práci. Takže se nikam nehrnu, naopak mu to přeju.
A samozřejmě, že jede s kolegy. Tuhle otázku nějak nechápu.
A jestli myslis, že se jedná o pánskou jízdu, kde se chlapi regenerují po barech, tak to opravdu ne!

@lachipie
@amazonkajanik Napsala později, ale nic to nemění na neochotě jejího partnera dopřát jí také pár dní bez dětí. Pak už je jedno, jestli povinně nebo nepovinně, jde tady spíš o (ne)empatii jejího partnera.