icon

Manžel chce na "dovolenou" bez nás, v práci je vysílají do lázní - je to v pořádku?

14. kvě 2021

Ahoj, prosím potřebují nestranný názor. Manžel má od zaměstnavatele po urcitych odpracovaných letech nárok na ozdravný pobyt v lázních na 14 dní. Není to ze zdravotních, léčebných důvodu, spíš jako regenerace. Měl by jet za rok, v té době budou našim dětem 4 a 2 roky. A mě štve, že on mi řekne, že za rok jede na 14 dní do lázní a ja bych měla zůstat sama doma s dětmi. Tak jsem mu navrhla, že bysme si mohli pobyt za mě a za děti doplatit, jen ubytování a jídlo, a jeli bysme vsichni spolu. A to se mu nelíbí, že takhle to nechodí, že ostatní kolegové taky jezdí sami. Jako přeju mu odpočinek, ale prijde mi nefér, že on bude mít čtrnáctidenní "dovolenou" a já se budu doma sama starat o vše. Vadilo by vám to taky nebo jsem tak hrozná nepřející manželka?

Strana
z6
amazonkajanik
15. kvě 2021

@kafr tato povolání jsou o rodinné toleranci. Pamatuji, jak jednou táta přijel od požáru, celý smrděl, páč tam hořela elektrotechnika, takže ty kabely udělaly pěkný humus. Šel do sprchy a já mu mezitím čistila helmu, která byla téměř hnědá,místo původní bílé ... A o víkendové službě oběd do esusu a donést na stanici. Na Vánoce se museli prostřídat a vždycky jeden šel domů na večeři max na hodinu,rozbalit dárky a šup zpět. Do toho byl táta (a je) dobrovolný hasič, takže občas výjezd i mimo službu, plus ještě obíhání záležitostí ohledně sboru, pořádání plesu,kdy se u nás chodí zvát dům od domu(rovnou prodej vstupenek, nebo lidé dávají fin. dary na sbor) toho jsme se účastnili taky jako rodina a téměř všichni jsme též členi. Takže jak už jsem psala výše, oni si to zaslouží. A mimochodem, když měl můj chlap nárok na otcovskou dovolenou, tak ji nevyužil a to tehda jezdil jen "jako" dzs ...(on ani nevěděl, že na ni má nárok a zaměstnavatel toho využil)

michaela_2
15. kvě 2021

Nečetla jsem ostatní odpovědi. Je pravda, že 14 dní je docela dlouho no. Pokud by se jednalo o víkend až týden, osobně bych to jako problém neviděla.
Ale pokud to má být až někdy za rok, asi bych to neřešila teď 🙂) kdoví co bude

Jinak, pokud on mermomocí chce jet, asi bych mu to nezakazala - osobně mi tedy přijde zvláštní, v klidu odjet n tak dlouho od malých dětí z důvodu rekreace - chápala bych zdravotní důvody třeba.
Hledala bych pak kompromis - třeba dva víkendy si pak uděláš zase ty sama pro sebe s kamarádkou a s dětmi pak s manželem společne vyrazíte na nějakou hezkou dovolenou ...

zelenaesmolda
15. kvě 2021

@michaela_2 tak psychicke zdravi je dulezite,castecne to ozdravny pobyt je 🙂

gracinka7
15. kvě 2021

@drakenn já bych na to i koule měla, jenže když by si kvůli tomu muž musel vzít dovolenou, aby se teda místo mě postaral o děti, tak mu té dovolené už moc nezbyde.

drakenn
16. kvě 2021

@gracinka7 a manžel by s tím měl problém, kdybys ho o to požádala?

tinaprofi
16. kvě 2021

Proto je to regenerační dovolená... 😂 Na tu stará a děcka nepatří

lennus
16. kvě 2021

Taky jsem byla v lázních na tři týdny, ze zdravotního hlediska. Já bych mu to dopřála a jednou bych si to vybrala, nebo aspoň wellness víkend s kamarádkami.

orisek56
16. kvě 2021

Ozdravný pobyt bych neřešila, ať si jede, potřebuje to. Co je ale kardinální chyba a špatně, že nechce udělat revanš a pohlídat pak deti, aby ty jsi mohla jet někam si odpočinout a ještě to zazdi finanční stránkou (maskrtnosti?) To je sprostý, hasič ne hasič, ne že chce jet bez vás.

camelinka
16. kvě 2021

@tinaprofi Amen sestro! 😀😎

gracinka7
16. kvě 2021

@drakenn ne, to ne, ale pak by neměl téměř žádnou dovolenou, kterou by pak strávil s námi. Chápeš?

blue108
16. kvě 2021

@gracinka7 na ten ozdravný pobyt se nečerpá dovolená. Na tu je nárok zvlášť. A bývá to povinné, ani termín si nemůžeš vybrat, takže třeba březen 🙂 Ti co mají nárok tam jezdí v 99% bez rodin. Chtít tam brát děti 2 a 4 roky ukazuje na naprostou ztrátu soudnosti a nepochopení situace. Že manžel není schopen manželce dopřát ani víkend jako revanš, je samozřejmě problém jiný. Téma je s prominutím zalozeno úplně špatně. On tam nejede na dovolenou, ale "do práce" a dostane na to rozkaz.

klokanka31
16. kvě 2021

Nehrotíte to trochu? Že tam jede na rozkaz a že to není dovolená ale "práce"? V lázních se fakt nemaká ale chodí na procedury 🤦

blue108
16. kvě 2021

@gracinka7 pro tebe byl ten první řádek 😊

felixfelicis
16. kvě 2021

@blue108 gracinka to nejspíš mysli tak, že když si manzel vybere dovolenou na to, aby ona mohla mít na oplátku 14 dní volno, tak už by mu nezbyla zadna dovolená, kterou by mohli trávit spolu jako rodina.

gracinka7
16. kvě 2021

@blue108 jojo, to jsem pochopila.
Ale když tu holky psaly, že ona si pak vezme 14 na oplátku, tak to by chlap přišel o 10 dní dovolené. 10 by mu teda zbylo, ale můj muž dostane 14 dní v kuse jen jednou za rok, takže spolu bychom už pak jet nemohli. Čas jen pro mě by byl fajn, ale radši budu i s ním.

drep
16. kvě 2021

@klokanka31 je to součást nějaké pracovní povinnosti. To je jak kdybychom si já nebo manžel brali dceru na kongres. Taky se bydlí v pěkným hotelu, ale ačkoliv máme za tři- čtyři dny jednu vlastní přednášku, tak i tak by to s dítětem byl očistec a nikoliv práce (a to bychom jistě dokázali své přednášky rozložit každý do jiného dne, abychom se prostřídali). Já jsem třeba byla tři dny na kurzu sdělování špatné zprávy, bydlí se v pěkném hotelu s bazénem a vířivkou a saunou, tři dny jsme si defakto povídali (pod vedením psychiatra a psychologa), bylo to hrozně fajn, byl to svým způsobem relax a přesto i to je má práce.

ilonne
16. kvě 2021

Za mě takto - jako bývala policistka jsem měla možnost 3x tuto rehabilitaci čerpat. Samozřejmě se to dá udělat tak, že rodina jede s příslušníkem a stejně tak v době, kdy já jsem byla policistka, jsme si mohli rehabilitaci čerpat individuální formou - prostě jsme si napsali sami plán aktivit a využili toto třeba na hlídání dětí, což jsem dělala já a doteď i manžel. A potom, co jsem si "svych 14 dní" vždy čerpala na naše děti a odpočinek žádný a manžel dělal to samé, už toto nechci. Jakmile bude mít manžel letos možnost čerpat rehabilitaci, ať jede kamkoliv. Jediná moje podmínka je, že pojede sám - beze mě a bez dětí. A to píšu s plným vědomím, že nyní jsem učitelka a dám si max. wellness víkend bez rodiny. Je to vyčerpávající práce hlavně po psychické stránce a těch 14 dní bez rodiny je naprosto zasloužených a hlavně nutných pro další normální fungování.

ilonne
16. kvě 2021

Ono to není 14 dní dovolené navíc, ale je to ozdravný pobyt příslušníka PCR, HZS atd... A tam vážně manzelka a děti nepatří.

michaela_2
16. kvě 2021

Mě by vadilo, pokud by manžel odmítal jet pak na společnou dovolenou i se mnou a dětmi.
Nebo by dokonce - jako v tomto případě - bojkotoval i případný víkend manželky.
Chápu, že ozdravné pobyty jsou pro některá povolání něco jako služební cesty, ale pokud to chlap bere jako svou jedinou dovolenou a nemá pak potřebu nikam vytáhnout i rodinu, je to podle mě špatně.

camelinka
16. kvě 2021

@blue108 👏👏👏

blue108
Autor odpověď smazal
kafr
16. kvě 2021

@amazonkajanik jj, jak jsem psala: klobouk dolů nejen před nimi, ale i před jejich rodinami. Nic to ovšem nemění na mém názoru, že 14 dni by pro mě bylo moc, myslím, že můj muž by to cítil stejně. Není to nic o tom, že jim to nepřeji, závidím, zakazovala bych nebo já nevím co... Zkrátka máme manželství nastavené jinak.

michaellavon
16. kvě 2021

Ahoj! Ja mám doma malého prcka /3r/ a síce by mi chlap dva týždne asi chýbal, ale občas nejaké to odlúčenie vzťahu iba prospeje 🙂 Našťastie mám chlapa, ktorý na druhú stranu chápe, že aj ja chcem občas vypnúť a nebol by problém vystriedať si tú rolu "dovolenkára" :D Držím palce aby ste našli nejaký fajn kompromis 🙂

dixi86
16. kvě 2021

Předpokládám, že jede pouze kvůli práci. Navíc je to za rok. Já manžela vyháním už x let na alespoň víkend a stále nic. Chodí do práce, pomáhá doma se vším, doma maká stále i fyzicky a málo spí a potřeboval by pořádný odpočinek a doma toho není schopný. Já bych to brala všemi deseti. Kdyby jel bez nás k moři nebo někam si užívat s kamarády a spolu jako rodina jsme nebyli za sto let nikde, to bych rozdýchávala asi těžko, ale takto vůbec. Ty dny budou pouze podle Vás a večery plné klidu nebo si jeďte s dětma sama a např.kamarádkou, babičkou. Uvidíte, jak si odpočinete oba a o to hezčí přivítání bude. Buďte v klidu, ne každý chlap jezdí za něčím jiným, než má.

klikva
17. kvě 2021

Neměla bych s tím problém, jen bych se zeptala zda si pak také můžu vzít alespoň 4 dny bez dětí (zda je pohlídá sám, nebo zařídí hlídání u tchýně).

mixna
19. kvě 2021

Taky jezdim .. no sodoma .. ja bych se tam sam nepustil 🙂 a v Turciankach tam vodi mistni mamky dcery na "kulturni program roh" aby se seznamili s prazakama 🙂) .. doufam ze sem Te uklidnil 🙂

2hanah
19. kvě 2021

Vadilo, my ženský nemáme volno vůbec nikdy, ani v noci, a aspoň ten můj chlap přijde z práce a má volno, já ho obskakuji, on si leží u televize a já musím fungovat non-stop, 3 děti, malej nemá ani 3 roky a už pracuji, skoro bez hlídání, pak nákupy, vaření, škola s dětma, úklid a doma vše na mně, určitě bychom se kvůli tomu pohádali🤭

malenka3
19. kvě 2021

@2hanah máš to doma ale špatně zařízený, holka 😉

2hanah
19. kvě 2021

@malenka3 To mám no😕 těžce s tím bojuju, pač takhle rozmazlenej a nesamostatnej a doma neschopnej přišel už od maminky, ta by zasloužila😠

klokanka31
20. kvě 2021

@2hanah Máš si ho převychovat ☺

Strana
z6