Manžel nechce hlídání pro dceru. Jak jej přesvědčit?

klokanka31
19. črc 2022

Jak přesvědčit manžela, že už je čas aby si malá občas zvykala i bez nás? Malé jsou dva roky, ráda bych si s manželem zašla na večeři, nebo na bowling...aspoň jednou za dva měsíce. A on je zásadně proti, že nebude dceru nikam odkládat pro naší zábavu. Přitom malá už byla u mých rodičů párkrát chvíli beze mě, když jsem někam nutně potřebovala, a naprosto bez problému. On to teda nesmí vědět 😣 Je problém že má asi blok kvůli svému dětství, kdy jeho máma lítala po hospodách a po chlapech, a on byl buď u babičky, a nebo doma sám. Ale přece to tak nemůže brát, sám říká jak je ze všeho vyčerpaný, ale když mu nabídnu hodinku nebo dvě abysme byli jen sami dva tak vyletí že neexistuje, že to musíme vydržet.

konidana
19. črc 2022

@klokanka31 neporadím, protože mám taky chlapa, který prostě některé věci nepochopí. K něčemu třeba časem došel sám. Jedině dát mu ještě čas, a třeba dceru na tu večeři vzít s sebou, jestli to nepochopí názorně:D. Ale můj taky nikam nechtěl chodit a jezdit bez dětí, jsme rodina, tak musíme přece být furt spolu🙈 Takže jsme měli spolu sami dva pro sebe prodloužený víkend, až když byli děti poprvé na táboře ( 5 a 7 let) . Poprvé a naposledy😂

cikitkapb
19. črc 2022

@klokanka31 Tak hlavně, že máte tak krásný vztah, když manželovi lžeš. 🤣 Jinak k tvému problému… Pokud manžel nechce, nenutila bych ho. A spíš bych s ním projednala ty traumata z dětství, aby je začal řešit. Vlastně asi chápu, jak se cítíš… Můj chlap má taky spoustu traumat, a co se mu stalo v minulosti (ve které já ještě nefigurovala, takže převážně bejvalky) a nelíbilo se mu to, já nesmím dělat. I když jde z mého pohledu o kraviny. Jenže můj chlap na sobě pracuje, a vidím v některých ohledech zlepšení. Šla bych spíš touhle cestou, než ho nutit aby byl s tebou sám bez dcery, kterou nechce nikam „odložit“ na hlídání.

setba
19. črc 2022

To je hrozne hezke ze manzel nechce davat dceru pryč na hlídání (zvlášť kdyz máte prarodiče ochotné pomoct) kolik hodin denne s dcerou stravi manžel a kolik vy? U dvoulete předpokládám ze jste na RD a manžel zatim min. 8 hod pohodička v práci, jemu z nedostatku sociálních kontaktů asi nehrabe..ale nechci krivdit.
Každopádně, dvouletou bych uz zvykala (kdyz je možnost)..

jahodi
19. črc 2022

jak bylo napsáno výše, plus bych zvážila "léčbu" na vlastní kůži a tím myslím nedávat dceru na tajňáka k rodičům, ale ať je s dítětem on když musíš něco řešit bez něj. Třeba by častější hlídání pomohlo pochopit, že je tenhle postoj neudržitelný..

irmamala
19. črc 2022

Tak s takovou bych se bála, že Vám manželství moc dlouho nevydrží. Neumím si představit, nebýt s manželem nikdy sama. My chodíme na večeře, do kina, divadla, sportovat, i na kratší dovolené a náš vztah to udržuje pořád pěkný. Že jsme rodina neznamená, že už ale nejsme pár a ve chvíli kdy to tak je, podle mě začne jít manželství pěkně do hajzlu. Něco podobného řešila moje nejlepší kamarádka. Manžel traumata z dětství, strašně náročný a přesně jeho slova - musíme to vydržet. Dopadlo to tak, že si začali chodit každý sám, aby si oddechli od dítěte, kamarádka se zamilovala a balí kufry. A teď si ten její Jarin sype popel na hlavu, jak měli trávit čas společně, jaký byl blbec a bla bla bla..... Navíc čas strávený u babičky není snad žádný koncentrák. Naopak, bude mít na to hezké vzpomínky.

zrzinda
19. črc 2022

Jste rodiče, to ano. Ale taky jste partneři a milenci. A pro vztah je strašně důležitý, abyste byli spolu i sami dva. Obzvlášť pokud je mala u babičky a dedy v klidu.
Asi bych se o tom s manzelem hodně bavila, ze je to pro vás důležité.. Plus aby viděl to, ze mala u prarodičů nijak netrpí.
My naši dcerku (16 měsíců) milujeme strašně moc, ale milujeme se navzájem, takže pokud je volna chvíle, necháme ji s babičkou a dedou. Mala je extrémně miluje, takže když odjizdime, udělá nám “papa,” vezme moji mamku za ruku a bouchne za nama dveřmi.
A fakt si to strašně užíváme, přijde mi, ze jsme jak znova zamilovaní pubertaci. Ona ta chvíle jenom ve dvou fakt udělá hrozne moc 😊

jarla
19. črc 2022

Těžko radit, hlavně to vyřeš rychle, než začne dítko mluvit, aby to pak tatínkovi neřeklo samo

dashyyy
19. črc 2022

@irmamala souhlasím... za mě je to jeden ze základních pilířů vztahu, mít čas jen pro sebe bez dětí a bez milosti na tom doma trvám.. nemám potřebu nikam chodit, stačí, když jsme sami dva spolu doma, občas nějaký wellness, dobrá večeře, romantika v posteli.. děti časem odejdou, založí vlastní rodiny a co my pak sami dva, co spolu nebudou umět trávit čas

konidana
19. črc 2022

@jahodi u nás nepomohlo, ani když byl s dětma skoro 2 roky na rodičáku😂

konidana
19. črc 2022

@klokanka31 a k rodičům dávat, ale říct mu to , aspoň pak zpětně, jak si hezky užila u babi a dědy

irmamala
19. črc 2022

@zrzinda Jo, my taky 😀 Celý rok se těšíme na prázdniny, až děti budou lítat po táborech a babičkách a my si užíváme jako za svobodna a čerpáme z toho celou zimu 🙂

emillyhk
19. črc 2022

Manžel moc nebyl na chození na večeře, do kina, apod. ani před dítětem. Ale nějaký společný čas jen ve dvou je potřeba. My jsme teda v podstatě bez hlídání, takže tak maximálně o víkendu, když syn po obědě spí (jenže to často odpadne i jeden z nás 🙈), ale snažíme se... Na placené hlídání mi nekývne. Trochu doufám, že až bude syn starší domluvíme se s nějakou další rodinou na občasné přespávačce, jednou naše dítě u nich, příště jejich u nás. Protože jsme sice rodina, ale jsme především manželé a budeme manželé i když už se dítě odstěhuje a bude mít vlastní život 😉

jirovapa
19. črc 2022

@klokanka31 když jsem byla na rodičovské schůze ve školce ohledně informací k nástupu mladší dcery do školky, tak paní učitelka říkala, že je dobré, aby si děti zvykali pomalu na odloučení od rodičů. Pak to pro ně není takový emoční šok, že najednou jdou od rodičů někam pryč. Tak to můžeš zkusit nějak podobně podat manželovi. 🙂

klokanka31
autor
19. črc 2022

@konidana Jako za mě jsme taky rodina a měli bysme být všude spolu, ale my bysme teď s manželem měli zamakat na vztahu, a to chce být prostě chviličku sami...nehledě na to že už po dvou letech doma mi začíná hrabat a chci mezi lidi...

konidana
19. črc 2022

@klokanka31 naprosto chápu😘

klokanka31
autor
19. črc 2022

@setba Právě že já jsem s malou nonstop, a on když je doma...ale to si jede natankovat benzín, na nákup, furt je někde v luftě sám.

klokanka31
autor
19. črc 2022

@jahodi Na toho tajňáka to bylo když jsem musela akutně k doktorovi a on byl v práci. A zas po jeho práci by tam nebyl doktor.

jajaneu
19. črc 2022

@klokanka31 ahaaa, tak jdete na nákup a natankovat vy... Nebo cvičit, běhat s kámoškou na víno...

ilonne
19. črc 2022

@klokanka31 nedávala bych na tajnaka k rodičům, normálně mu to sdělila. A pak bych také zapojila jeho a když nechce jít s tebou, tak si šla sama po své zábavě a on ať hlídá. Každopádně o tom musíte mluvit .

klokanka31
autor
19. črc 2022

@zrzinda Malá právě taky babičku a dědu má moc ráda, taky mi vždycky zamává, chytne se babičky a já najednou neexistuju 😄 proto bych se nebála jí na dvě hodinky dát na hlídání když vím jak si to s nima užívá.

klokanka31
autor
19. črc 2022

@dashyyy Tohle říkám manželovi, že malá jednou bude mít svou rodinu a co my sami dva...

klokanka31
autor
19. črc 2022

@emillyhk To my jsme furt někam chodili, bowling, večeře, skvělý výlety, takže on je na to zvyklý, ale nechce bez malé no. A s malou se někam fakt chodit nedá, třeba zrovna na ten bowling.

elesse
19. črc 2022

Zapojila bych ho do hlidani, kdyz nekam potrebujes. Ono to zorganizovat pres jeho praci, aby musel a prestane ho to bavit. Syn je u babicky jeden den v tydnu od cca 10 mesicu a uplne v pohode, oba si odpocineme a tesime se na sebe

klokanka31
autor
19. črc 2022

@jajaneu Nemám řidičák...a já kdybych chtěla tak bych mohla dát dceru k našim a být sama, ale jde mě o to být s manželem taky o samotě, zajít si někam mezi lidi a neřešit jestli nám malá někam zdrhne, nebo bude kvičet...

klokanka31
autor
19. črc 2022

On mi vpálil ať si nemyslím že jeho bavilo být furt odložené dítě. Takže budeme muset nejdřív asi zapracovat na jeho psychice.

elesse
19. črc 2022

@klokanka31 tak at si najde odbornou pomoc. Je prece velky rozdil byt obcas s babickou a byt porad sam doma

zmrzlinka
19. črc 2022

@klokanka31 nechala bych chlapa s dcerou a šla bych do kina nebo na večeři s kámoškou ....

xxx3d
19. črc 2022

ono to bude asi těžký, když má blok z dětství.
asi nejlepší bude pro začátek vybrat takovou aktivitu, kde mají nějaký dětský koutek, kde by si malá pohrála s ostatními dětmi, vy byste na ni viděli a pomaloučku polehoučku mu ukázat, že to není "odkládání" dítěte, ale že je to dobré pro ni, vaši dcerku.
kontakt s jinými dětmi, socializace.
až tohle zvládne, bude jednodušší si vyrazit někam ve dvou, s tím, že malá bude u babi, a nebude to pro něj takové trauma.
(zkus si představit, jak se cítí on, vzhledem k tomu, jaké jsou jeho reakce, a je sice dospělý a tohle by měl mít zpracovaný, ale nemá, ožívá v něm jeho vnitřní, malé dítě, které je zraněné...)

klokanka31
autor
19. črc 2022

@elesse Měl by, jenže on se o tomhle odmítá bavit s kýmkoliv, to už musel být hodně na dně aby o tom mluvil se mnou nebo mým tátou. A pak se zase sekne a snaží se sám sobě namlouvat že ten problém neexistuje. On ví že jeho máma po nocích lítala s chlapama po hospodách, že chlastala, sama to o sobě milionkrát říkala, že i její máma jí musela dát přes hubu aby se probrala, ale on vždycky tvrdí že chodila do práce. A když už jsem řekla že nebyla v práci, že ona sama říkala kde byla, tak vybouchne že jsem u toho nebyla, uteče a nemluví. On lže sám sobě, je hodně poznamenaný minulostí, ale odmítá odbornou pomoc. A když už si dvakrát připustil pravdu tak se psychicky sesypal. A tak radši žije ve lži, ale je blbý že tím trpí jak naše manželství, tak i naše malá.

eiliko
19. črc 2022

@klokanka31 tak pokud je manžel mimo práci pořád pryč, tak by si měl uvědomit, jak je to pro tebe náročné, ještě když ti doma nepomůže. Co ho třeba nechat s dítětem doma s tím, když nechce malé nikam dávat, ať ho pohlídá? My máme dvě dcery a jsme bez hlídání, obě babičky už bohužel zemřely, jeden děda nezájem, druhý už má zase svůj věk... S manželem jsme s tím ale počítali oba a můj muž, pokud není v práci, se holkám věnuje, zapojuje se do úklidu domácnosti aj. Nemá s tím problém. Osobně jsme oba nastavení tak, že prostě aktuálně nějaké povyražení bez dětí nelze, takže se snažíme jinak (uspávám děti a můj muž už připravuje večeři), večerní seriály, koktejl pod okny na zahradě. Aj.) Nicméně v tomhle máme naprosto jasno a 100% doma fungujeme oba dva. Pokud má manžel trauma, že jeho maminka nebyla doma, proč teď není doma on? 🤷