Měl by mít každý partner oddělené finance? Jak na to?
Ahoj holky, potřebuji radu a už nevím, na koho se mám obrátit, tak to zkouším zde. Máme 14 dní před svatbou a s přítelem jsme úplně na nože. Začnu tak nějak od začátku, ale stručně. Přítel vydělává nemalé peníze a já tak nějak normálně, ale rozhodně ne tolik, co on. Naše neshody začaly tím, že jsme sehnali pozemek, na stavbu rodinného domu, což byl vždy jeho sen (já na tom ale tolik netrvala, měli jsme možnost spravit si dům mých rodičů) Jenže přítel po mě začal chtít půlku na ten pozemek a já ji samozřejmě neměla. Řekl mi, že ať si půjčím od rodičů nebo ať si to někde seženu. Že nebude nikoho sponzorovat. Už tohle mě před půl rokem zarazilo, ale peníze jsem si teda půjčila od rodičů a skoro polovinu mu na pozemek dala. Další problém nastal, že jsme začali řešit hypotéku, ale on se ke mně nechoval vůbec hezky, tak jsem mu řekla, že tu hypotéku nepodepíšu a on mě vyhodil z bytu. Zhruba 3 týdny jsme se nevídali, ale potom jsme zase začali a já se k němu vrátila zpátky. Svatba už byla zčásti naplánovaná, tak jsme pokračovali v přípravách, ale já cítím, že to je špatně. Řešíme pořád finance. On říká, že ženská, co jí chlap sype peníze si ho neváží a začne ho pak podvádět atd. Pořád mi předhazuje, že já si v práci odsedím 8 hodin, ale on že se nadře a že já bych teda měla řešit pak víc věcí doma, se svatbou atd...Když jsme probírali, jak to bude s financema po svatbě, navrhuje, že budeme mít každý svůj účet a jeden dohromady, kam každý budeme posílat peníze na hypotéku, nákupy, atd. Ale k jeho penězům že mít přístup nebudu, že si je chce užívat a ne sypat všechny do rodiny. Já o jeho peníze nestojím, ale je to trochu divný, že mě zbyde pár ušmudlaných tisícovek, kdežto jemu desetitisíce. Děsím se toho, až budu na mateřské, aby mi vůbec něco dal na dítě...Sice ho chápu a obdivuji, že je šikovný a dokázal vybudovat něco z ničeho, ale připadám si vedle něho jako nicka, která má na houby práci, i plat a v životě nic nedokázala... Má taky spoustu dobrých vlastností, klidně i uvaří, vypere a proto si říkám, jestli to jen není moje věčná nespokojenost a neměla bych si víc začít vážit toho, co mám. Napište prosím názor, jestli je tohle normální :(((
Ježíši, pryč! Čekat, že se on změní, je cesta do pekel.
A počítej, že s detma se to rozhodně jako zázrakem nezlepší, spíš naopak.
Zdrhej, dokud nejste manželé, nemate hypoteku, děti. Později to bude už jen těžší
@katka903 Vem nohy na ramena a rychle uteč!! Ona věc financí je v životě a partnerství/manželství dost důležitá.
Podle toho co popisuješ je to pěknej arogantní blbeček.
Co z toho že někdy uvaří, vypere.
S ním se mít dobře nikdy nebudeš.
Lakomý člověk zůstane lakomcem.Tohle si už měla s ním už dávno řešit ,rozhodnutí je jen na tobě.Držim palce🙏
@katka903 sledovala si to dlouho a mohlo by se to pokazit i po svatbe , ale to uz by bylo pozde. A mozna by bylo i hur ..
My mame samostatny ucty .. ale to neznamena , ze je vsechno jen manzela a ten maly zbytek je jen muj .. jsme rodina - takze vetsi cast plati manzel a ja neco malo .. opravdu nemuzeme jet napul , kdyz mam sotva tretinu toho co ma on.
Navic syna jsem mela driv nez jsme se poznali , takze uz tehdy slo poznat , ze nas prijal jako celek a pozdeji jsme zacali planovat dceru , sourozence k synovi .. a potom byla hned mala svatba.
Zlatokopka je ta , ktera nic nedela a chlapovi to nevadi ..
Tudiz tento tvuj asi nevi , co to slovo znamena a proste je jen sobec - ktery si mysli , ze jeho penize jsou jen jeho. V podstate ano , ale kdyz uz si najde druheho k sobe a maji se radi - tak by meli najit spolecnou cestu k placeni urcitych veci.
Ale urcite to neni polovina pokud chlap vydela vic nez zenska.
Pokud citis , ze uz to nebude dobre ? Tak do svatby bych bohuzel nesla , nebudes spokojena.
Pokud si o tom s partnerem mluvila a on nevidi problem v jeho chovani.
Jako dohaje vyhodit te z bytu jen proto , ze nesouhlasis s hypotekou ? To udelal proc ?
Uz to byl impuls - ktery rikal neber si ho , neco je spatne. Hostum na svatbu se omluv , ze problemy ,
ktere vypluly na povrch nejdou jentak prehlednout.
Zruš svatbu!!!! Já to tenkrát neudělala, a pak jsem litovala a stala se tragédie, kterou už si ponesu do konce života. Za dva roky jsem se rozváděla, s budoucím manželem jsme se nehádali, ale já někde vzadu cítila, že to není ono. A když vidím, co píšeš, jakej je partner bezcitnej hajzl a sobec, bude sedět na penězích a Ty s děckem dřít bídu, že si chce užívat a nesypat všechno do rodiny a ne někoho sponzorovat????!! 😱😱😱 Ne, fakt, vem nohy na ramena a hledej k sobě hodnýho chlapa, co opravdu chce rodinu a nezajímají ho jen peníze. Vyhodil Tě z bytu!!! - a bohužel věřím, že ne naposledy, taky bys jednou před těma dveřma mohla stát i s dítětem a přemýšlet, kam půjdete, tohle nemá budoucnost. Hodně štěstí bez něho♥️
@katka903 Tak to teda neeeee. Muj muz a to nejsne vziti sype penite do nás protože nás chtěl .Me by zajimalo kdyby si přišla o praci nebo nejak dlouhodobe marodila a nebylo na splatku hypoteky co by delal? No hnus. Mam kamosku co to tak měla a po par létech trapeni vse ukoncila, připravil ju o penize,majetek a skončila na ubytovně
@katka903 u nás to mame tak , partner vydělává 80 měsíčně a ja 20. Vše tahne on ,po me chce jen aby bylo navareno a nakoupeno. Nechce po me peníze na najem,naftu , a kamkoliv jdeme všechno plati. Jdeme nakiupit oblečení vsechno plati. To co píšete je hrozné
@misa_quenn tyjoo, tak to se máš. Jako u vás partner vydělává fakt dost, takže je hezké, že většinu nebo možná i vše platí on. Já osobně bych třeba nechtěla ať platí všechno přítel, ráda bych se také zapojila aspoň nějakou částkou ať si nepřipadám hloupě, ale budoucí manžel od slečny bude pěkný žid. Raději pryč od takového.
@ferda90 U nás taky vše platí manžel. Na mě zas je starost o teplo domova...
@klokanka31 tak my se staráme o teplo domova oba, oba uklízím, oba vaříme, oba pečeme. Přítel někdy víc neua já, tak se asi proto dělíme 🙂
@katka903 běž dokud je čas, vyřeš finance a jdi za svým štěstím, tady bys ho nenašla.
@katka903 Pravy charakter cloveka sa vzdy ukaze prave vtedy,ked ma nad tym druhym ,,moc,,. Ako zena na rodicaku /pokial nemas nasetrenu znacnu financnu rezervu/, budes komplet zavisla na manzelovi a sucasne budes mat zodpovednost za niekoho dalsieho...dieta. Myslis, ze toto je chlap, ktory tuto ,,moc,, nezneuzije? Je to clovek o ktoreho sa budes moct opriet? Nemyslim si...
Rozum do hrsti a pryč, toto není člověk co má toho druhého doopravdy rád, podle toho jak píšeš je to sobec a takoví lidi se nemění. Osobně doma žádné dělení financí neexistuje, každý přispívá jak může, žádné vlastní účty a nedokážu si to představit že by to bylo jinak, to samé mají rodiče, nikdy se neřešilo kdo kolik vydělává.
@katka903 kecy, že až bude dítě bude to všechno jinak ať si nechá na koledu... abys nedopadla jako jedna známá, která když chce aby jednou za léky pro nemocný dítě dal pár stovek tatínek, tak si musí doma schválně "zapomenout" peněženku i mobil a "zjistit to až u placení" aby nemohl cuknout... 🙄
Zrus svatbu. Ja jsem taky chtela rodinu a deti, svatba velmi brzy a rozvod za dva roky... sen o rodine se mi zbortil... ale jeste pred rozvodem jsem potkala svého soucasneho manzela, mame dve deti a jsme stastni 🙂 i tebe to potka, tak kdyz citis ze ted je to spatne, odejdi. Dobra znama neposlechla rozum pred svatbou, bylo ji lito vse rušit a za rok se rozvedli. A to ji radila i jeji matka, ze pokud to neciti na 100% tak at to zruší, penize se ozeli a ostatni to pochopi.
bud rada, ze jeste nemate dite a muzes svatbu zrusit.
zvedni si svedomi.
Bud stastna.
Nejsi zadna nula.
Verim, ze za par let nam napises, ze jsi se dobre rozhodla.
Holka, ten se nezmění, a bude to horší. Jsi mladá, děti mít budeš, ale najdi jim normálního tátu. Ne sobce. Už s tou půjčkou na pozemek bylo jasný, co to je za ehm...jak to říct. No prostě zdrhej. Na mateřský na jeho platů budeš závislá, není možný z toho platit jídlo, hypo, splátku rodičům, věci dítěti, sobě věci. A furt se ho doprošovat o peníze? Tohle není chlap pro rodinu. Pusť ho dal do oběhu 😅
Holky,tim že neodpovida (muže to mit i jiny duvod) ale ta se jen tak s prominutim neodhodla a zustane s nim😖 jen aby tu fakt do roka nebyla diskuze,mam manžela idiota a nemam ani na pleny ...
@l01991 Asi chtěla slyšet povzbuzení, že to bude dobré, že on se změní, že to není tak zlé, jen ona má zbytečné požadavky a přitom tady dostala jednohlasný názor, zdrhej, je to sobec a blb. To musí být celkem ledová sprcha, protože jednoznačná shoda v diskuzi je velmi vzácný jev.
@levandule_k ano,přiznam se že by (na jejim mistě) se mi to taky nelibilo ale ja mam "naštěsti " zkušenosti z dětstvi od našich... jsou prostě ženy co nevidí a vidět nechtějí a poradit taky ne... ten ji dostane a pak si s ni už važně bude moci robit co chce,což robi už teď..
Ale milá @katka903 Katko,chlopa nepředělaš a bude to čim dal tim horši,zatim maš vyhodu naproste svobody=žadny manžel (zatim snoubenec) a žadne děti... a těm to chceš zrobit aby viděly jak se chova a braly to jako normu?Tedy kluk bude v dospělosti jako tata a holka puťka co si necha vše líbit...
@katka903 pardon, ale to je vuuuuul 🤦♀️ citis to velmi dobre, že je to špatně, fakt si to rozmysli holka
@l01991 vis co, ono to je tezka situace. Mohli si to spolu vsechno vyrikat, oba dva ziskat na situaci jiny nadhled... porad zname jen jednu verzi... a chapu, ze jestli se rozhodla pro svatbu, tak by si ted pripadala jako blbec, kor kdyz jak je zmineno vyse, je zde vzacny jev absolutni shody v diskuzich.
Ale Katko, at uz jsi se rozhodla jakkoliv, je to tvoje volba a nemusi to rozhodne znamenat, ze spatna. Kdyz to vezmes za spravny konec a budes na sobe makat (ve smyslu zacit si sama sebe vazit, mit se rada a mit zdrave sebevedomi), tak naopak stastna byt muzes! Nikdo tvuj zivot nezijeme, a nevime, co vsechno za tim vsim je. Drzim ti palce, a samozrejme budeme vsechny rady, kdyz nam das vedet, jak to pokracuje. Vtahla jsi nas do zajimaveho pribehu 🤗

@ha_ja + “manzel me podvadi, nepritahuju ho, penize cpe do milenky”