Může dostat dítě do péče?

30. led 2021

Zdravím, včera jsem se s přítelem pohádali a máme mezi sebou už dlouhou dobu problémy. On na mě včera vybalil že pokud odejdu bude se semnou soudit o dceru (1 rok). Já bych odcházela z holým zadkem, jen pár vecmi. On má rodinu která by mu ve všem pomohla. Ja bych neměla ani na právníka. Myslíte že by mi ji soud mohl vzít? Jsem z toho dost nešťastná. Ještě bych dodala, že já byla ta která řekla že by ji mohl vidět kdy by chtěl a chtěla jsem najit bydlení i ve stejném městě aby si byli blízko. Docela mě to od něj ublížilo. Nedokážu si představit že bych o dceru přišla. 😭😭

l_
30. led 2021

Nedostane.. je malicka.. zajdi na ospod, vse si v klidu zjisti a nenech se takhle deptat a vydirat.. oni chlapi vykrikujou a vyhrozujou, ale mnohdy tim zacinaj i koncej.. kdyby na to doslo, mas narok na vyzivne na malou, ale do dvou let male i na sebe, na to nezapomen..

j.a.n.i
30. led 2021

Pokud bude chtit a bude o to bojovat, tak na stridavou peci ma realnou sanci. A na druhou stranu, pokud o ni ma zajem, tak neni jedinny duvod, proc bys ji automaticky mela do pece dostat ty.

bramarfi
30. led 2021

O dceru neprijdes. Je maličká na to, aby ji dostal do výhradní péče (pokud tam nejsou jiné podstatné veci). Výhledově může být ve hře stridava péče. A za me je dobře, pokud má zájem. Rozum so hrsti (oba) a domluvte se, jinak tím bude nejvíc trpět dítě.

hezz17
30. led 2021

@l_
@bramarfi na zaklade ceho jste si tak jiste? Vsak otec ma stejna prava jako matka.

autor
30. led 2021

@bramarfi Ja se chtěla domluvit, na všem ale s ním neni řeč... jasně je dobrý že ma zájem ale celý rok co je malá na světě se o ni starám jen já.... Nechtěla bych se soudit o nic, naopak se domluvit ale on na mě vyvalil toto... 😒

bramarfi
30. led 2021

@hezz17 Je to roční dítě - k tomu u soudu prihlednou. Ale stoprocentní jistota je pochopitelně nesmysl. Jen bych ráda podotkla, ze ja jsem bytostně přesvědčena o tom, ze je dobře, ze má otec stejná práva jako matka. A otevírá se mi kudla v kapse, když je to zpochybňováno.

bramarfi
30. led 2021

Tak tím pádem u soudu klidně skončit můžete, no...

autor
30. led 2021

@hezz17 a z toho mám obavy... původně jsem já jí chtěla on ne... ale přece nemůžou vzít matce dítě 😥😥

bramarfi
30. led 2021

Oni by ti ji nevzali, neměla bys výhradní péči. Ale to je slovickareni.

lv
30. led 2021

dítě matce, která není závislá na drogách, alkoholu nebo nemá nějaké patologické chování soud nevezme. Souhlasím s Bramalfi, nemusí to být výhradní péče, až trochu odroste.. Ale často jsou to jen výhrůžky, manipulace - jak ti ublížit, ne jak prospět vlastnímu děcku.

l_
30. led 2021

Jinak za me, pokud od sebe pujdete.. res to soudne.. mas pak od ceho se odrszit, pokud se dohodnete, je to na vas.. ale aspon alimenty, at jsou vymahatelne.. je to takova jistota, alespon por me (ale se mnou ex nekomunikuje, dela vse presne naaopak atd)

barmil
30. led 2021

Ty o ni přijít nechceš, ale on by měl? Proč je tu furt zažité, že dítě má být jen u mámy a táta má mít nárok jen na pár hodin návštěvy? Nebuď sobec a nepoužívejte dítě jako zbraň.
Rozumně se domluvte. Buď ji Ty ber za ním tam, kde je teď doma, nebo ať on chodí k vám, pak si ji bere k sobě. Postupně prodlužujte, ať si zvyká na nový uspořádání, pak může i přes noc.. Nejde o vás, ale o ni a je super, že má oba rodiče a oba mají zájem. Do tří let se tvoří vazby na nejbližší, má nárok mít pevné pouto i s tátou a babičkama atd. Není věc, je to dítě. Tak ji neubližuj tím, že skrz ní budeš ubližovat někomu jinému.

holkaokomodra
30. led 2021

@barmil chudak holka se chtela domluvit, on ji vyhrozuje a ona pouziva podle tebe dite jako zbran...? to je trosku zbytecny a ostry cos napsala nemyslis?

holkaokomodra
30. led 2021

jestli ti nejak vyhrozuje klidne si to nahraj, to je od nej trapnej natlak, nenech se tim manipulovat, verim, ze ty schopna domluvit se jsi, podle toho co pises a on nema pravo te vydirat... sbirej dukazy o tom jak se te snazi drzet v sachu, at mas proti nemu obranu a porad se na ospodu jak psali holky vyse. to samotrejme neni rada tipu chtej mit dite jen pro sebe a nedej mu ho, ale rozhodne si nene h libit jakykoliv natlak na to pritel pravo tozhodne nema.

alilali
30. led 2021

Já bych nezapomínala na to, že spustu chlapů toto používá jen jako výhrůžku, aby zastrašil ženu a ta neodešla a v reálu se často stává, když už k odchodu dojde, že o dceru zas až tolik bojovat nebude.

holkaokomodra
30. led 2021

@alilali jj to je taky hodne pravdepodobny scenar

xxx3d
30. led 2021

Ano, otec může dostat i roční dítě do péče.

j.a.n.i
30. led 2021

@holkaokomodra No, uz z jejiho prispevku je jasne, jak se chtela domluvit, ja budu mit dite v peci a ty ji muzes videt, kdy budes chtit = ja budu rozhodpvat o vsem a když budes poslouchat, tak ti ji milostove pujcim.

lucca35
30. led 2021

@j.a.n.i u ročního dítěte velmi,ale velmi malou šanci na střídavou péči. Spíše vůbec. Taky jsem tím prošla a neměl šanci. U soudu 10minut a konec. Výživné na dítě + matka.

bramarfi
30. led 2021

@lucca35 A jak upravili styk s dítětem? Dávají otci víkend jednou za čtrnáct dní, když je dítě takhle maličké?

janule1940
30. led 2021

Jen to zkouší,nebala bych se.aspon vis,s kým zijes😏

barmil
30. led 2021

@lucca35 tak já mám zrovna kamarádku, které soud určil na roční dítě 1x za 14dní víkend u otce, aby mělo šanci s nim být a vidět i ostatní příbuzné. A vozí ona dítě tam, i si ho vyzvedává, protože se odstěhovala zpět domů a to je od bydliště otce, kde rok žila ona i to dítě, 120km.

holkaokomodra
30. led 2021

@j.a.n.i a vy by jste dala rocni dite do stridavky, nebo pro zmenu jenom otci?

lucca35
30. led 2021

@barmil to ano, ale ne do péče. Také jsme měli víkend pátek až neděle,ale to není do péče.

lucca35
30. led 2021

@bramarfi ano, pátek až neděle 2x měsíčně. My to ale neřešili a vždy na domluvě.

bramarfi
30. led 2021

@lucca35 Děkuju 🙂

codal
30. led 2021

Máš nějaké zázemí, kde bydlet, jak vás uživit? To jsou samozřejmě důležité věci, které budou soud zajímát. Pokud ano, tak ti dítě nikdo brát nebude. Střídavá péče je možná, ale u takhle malého dítěte nepravděpodobná. Navíc tatínek by musel jít na mateřskou, o čemž pochybuju, že by se mu chtělo, takže bych se toho úplně nebála. Takže soud určí tatínkovi dny, kdy se bude s malou vídat, idelani by bylo, kdyby jste se na tom domluvili, ale to musí být snaha na obou stranách. Ke střídavě péči může dojít časem, možná až půjde malá do školky, ale to se všechno ukáže, jestli mu ten zájem vydrží. Pokud by se odkazoval na to, že v době práce bude o malou pečovat jeho matka, tak pochybuju, že mu malou někdo svěří, protože proč by se o dítě měla starat babička, když maminka je na mateřské a je schopná se o dítě postarat, má pro něj zázemí a dítě nijak nestrádá.

autor
30. led 2021

@janule1940 to jo po 9ti letech... mě právě dostalo že mi to vůbec řekl... já bych ho k soudu nikdy netahala... navíc o holku se starám já on s ní občas si pohraje... ale já jsem s ním začínala s nulou, ani nemám rodinu na kterou bych se obratila... za to on má vše a hned stim na mě vyrukoval... Já neříkám že by se nepostaral nebo že by se u něj holka neměla dobře... ani že bych mu říkala kdy a jak se o ní má starat nebo zajímat.... jen o ní nechci přijít,ale zároveň nechci bejt v rodině kde by vyrůstala v samých hádkách a neschodech. Vše se na tom dítěti odráží...

autor
30. led 2021

@codal neměla bych nic moc, pouze dávky... navíc on je doma takže by s ní mohl být a rodiče má už v důchodu... takže moc šancí nemám... ale nevidím nic špatného na tom, že se nechci vzdát svého dítěte... spíš naopak kdybych mu ji dala dobrovolně tak bych si připadala jako špatná matka 😒😔

autor
30. led 2021

jen ještě dodám že jsem teď v 6 měsíci těhotenství....