icon

Stěhování z bytu do chaty: Problémy s rodiči a šetření

18. říj 2022

Ahoj, jdu se trochu vypsat... Koupili jsme s mužem malou chatu. Teď bydlíme v bytě mého táty, kde platíme nájem. Platíme sice menší nájemné, ale i tak jsme s energiemi na 12 tisících. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme do chaty, abychom nemuseli tátovi platit. Chata je malá, nedostatek prostoru dočasně zvládneme (do jara chceme přistavět ještě dětem pokoj, větší kuchyň a udělat koupelnu, teď máme jen záchod a myjeme se v dětské vaničce), ale ta zima...topení máme vyřešené dobře, ale voda je jen sezónní a než vykopeme svou studnu, budeme muset dopravit ze spol. studně vodu jinak. Ale netrápí nás to a nějak si poradíme 😁 co mě trápí je chování mých rodičů. Jsou celkem bohatí, ke svému majetku přišli z dědictví, máma má několik stavebních pozemků, žádný mi dát nechtěla. Mrzí mě to, když vidím jak všichni ostatní svým dětem majetek předávají.

Strana
z7
rexinka
18. říj 2022

@veruuu_kubesovic
"Jsou trojí brány, skrze něž by mělo projít všechno, co chceme říci: brány pravdy, dobroty a užitečnosti. Pokud to, co se má říci, není ani pravdivé, ani dobré, ani užitečné, je lepší mlčet.“
-Sókratés

vladenkamaminka
Autor odpověď smazal
jola777
19. říj 2022

@veruuu_kubesovic Přece máš taky děti.... Fakt ti přijde normální že otec se své dcery zeptá měsíc po tom co si koupili chatu kdy už se odstěhují, když ví že to není ještě předělané na bydlení? Nebo že po ní chce nájem? Já si nedovedu představit že bych tohle dětem udělala. Asi by mi ze mě pak nebylo dobře...

veruuu_kubesovic
19. říj 2022

@jola777 já bych se taky v životě nestehovala na chatu, kde paní nemá absolutně vyřešené bydlení a to co píše, že se musí "udělat" mi přijde absolutně mimo realitu...

drakenn
19. říj 2022

Tak asi stáří chtějí nechat zetaka, ať se ukáže, jak dovede zajistit rodinu! Zatím nic moc!!

vineta
19. říj 2022

@drakenn Přijde ti to jako normální reakce 🙄? A propos víš, kolik dneska stojí obyčejná zděná chajda?

jola777
19. říj 2022

@drakenn Nj vše zdědili nebo dostali a teď očekávají že zeť bude lepší jak oni.

jola777
19. říj 2022

@veruuu_kubesovic No nestěhovala...asi proto že si nebyla v situaci kdy by tě rodiče "vyhazovali" z bytu který ti pronajali.

drakenn
19. říj 2022

@vineta ano, přijde mi to jako normální reakce! Ty jsi zde posuzovatel reakcí? Podle čeho ses tak pasovala?

vineta
19. říj 2022

@drakenn Tak ty ses zas pasovala do role posuzovače zeťákovo schopností, že 🙄. No nic, tvoje vizitka

drakenn
19. říj 2022

@vineta netraba posuzování! Zetak se sám ukázal!

veruuu_kubesovic
19. říj 2022

@jola777
kdyby byl zetak se španělským předky co k čemu pronajme si byt = jak jednoduché v dnešní době 🤦‍♀️ale chaticka na zimu no to bude to pravé dobrodružství do energetické krize...
já bych teda nebydlela ani někde, kde musím svým rodičům platit nájem, za jejich byt, další podivuhodnost této rodiny...

veruuu_kubesovic
19. říj 2022

@jola777 pochopila bych energie, ale nájem???

jola777
19. říj 2022

@veruuu_kubesovic Když vidím ty ceny bytů tak se ani nedivím že na to třeba nemají. Koupili si chatu a asi nečekali že je rodiče "vyhodí".
Taky bych nebydlela v bytě kde bych rodičům měla platit nájem. Energie samozřejmě jo. Ale jestli platí 12.000,- tak ten nájem bude +-6.000, - a to mi přijde vůči dceři prostě ubohé od nich.
A když čtu ještě další komentáře autorky, že řeknou o vnukovi že má tvar hlavy jak cikán...no tvl, co to je. S takovými rodiči bych přerušila kontakt.

somalicats
19. říj 2022

@drakenn Pokud si koupili chatu před měsícem, tak evidentně měli úspor dost vzhledem k dnešním cenám nemovitostí (a autorka píše, že jde o zděnou chatu). Takže nevidím důvod, proč se navážet do jejího muže, že nedokáže zajistit rodinu. Ostatně bydlení v nájmu je něco podřadného?

ninive211
19. říj 2022

@somalicats Asi budu muset manželovi vyčinit, že nedokáže zajistit rodinu, když musíme bydlet v městském bytě a na vlastní nemáme...

aaaa15
19. říj 2022

@jola777 Souhlasím s tebou, nám poskytli bych tchanovci za energie a fond oprav, abychom nešetřili na stavbu domku. Byla to od nich obrovská pomoc.
Můj otec, když zjistil, že bydlíme v bytě jen za energie, tak pronesl, že tchanovci jsou hlupáci a měli nám dát normální nájem 🤦‍♀️🤷‍♀️(o vztazích s mými rodiči jsem tu psala prispevek).
On to má každý asi nastavené v rodině jinak, ale až mě děti budou větší, tak jim urcite pomůžu, než na jich vyžadovat nájem 🤦‍♀️

drakenn
19. říj 2022

@somalicats evidentně báječné bydlení

autor
19. říj 2022

Holky, nevím proč se do mého muže navazite. Je dost možné, že vydělává více než ten váš. Opravdu si nestěžuju, ale je teď blbá doba. Když se budeme bavit v číslech, byt v našem městě stojí 3+1 stojí 4,5 mil. Pozemky jsou ještě dražší. Garsonka stojí 2,5 mil. Chata nás stála 1,7 mil a ještě máme nemalou částku na úpravy. Ale dům za 8 až 10 mil si opravdu dovolit nemůžeme, tak jsme zvolili tuto variantu.
Do energetické krize je určitě lepší si topit dřevem, které pořád vychází levněji než nedostupný plyn či předřazena elektřina. Takže já to vidím naopak, radši si nakoupit dřevo za peníze co teď máme, než doplácet příští rok buhvikolik krát více za plyn či nějaké ústřední topení.

autor
19. říj 2022

@jola777 děkuji za podporu. Moje máma syna od té doby, co to řekla, také neviděla. Vozím tam jen starší dceru, protože ta se tam vždy těší. Já tam musím jezdit kvůli práci, mám tam na uskladněné věci, ale až se zabydlime tak si budu hledat prostory na sklad jinde. Kdybych tam nemusela, nejspíš bych je už taky nevidala. Hrozně mi jejich chováním ublížili a když jsem jim to řekla, jaké mám z nich pocity tak mi máma řekla že jsem asi psychicky nemocná a měla bych se jít léčit. Jejich "rasismus" jsem doteď nepochopila, muž nemá ani české křestní jméno, je slušný, ale je prostě tmavší. A to jim vadí, když ho máma viděla poprvé, tak mi řekla že jí to nezajímá že to vlastně není cikán, ale prostě je tmavší a ostatní si to o něm budou myslet... Už se tím netrápím, jenom to stále nechápu.

ai30
19. říj 2022

To neres, to jsou zname firmy, jenom plivou jed.
Rodiny jsou ruzne, nekde se majetky predavaji, nekde se musi cekat na dedictvi... Taky znam rodiny, kde rodice zijou v luxusu a bavi se tim, jak maji deti holou prdel. Nechapu to, ale to je tak vse, co s tim muzu delat..
Rozhodunuti jit do chaty chapu. Navic prece tam nebudete prilepeni - kdyz uvidite, ze to fakt nejde, odstehovat se muzete vzdycky. A za zkousku to stoji.

prezdivka
19. říj 2022

No já teda nevim, tady to dost vypadá, že když rodiče majetek zdědili, skoro jako samozřejmost by ho měli rozdat. Kdyby člověk třeba vyhrál ve Sportce, taky by měl peníze dát rovnou dětem? 🤔 Já bych, mít takový majetky, dětem pomohla. Ale taky chápu, že jsou tací, kteří nikoliv. Nárok na to nemáš, tvoje to zatim neni, tak asi nemá smysl fňukat.

martinka_33
19. říj 2022

@prezdivka Nejsem pro umetat dětem.zlatou cestičku, ale.nechat bydlet dceru v chatce bez vody? Nebo ji teda trpet vy byte s blbýma kecama, že kdy už jako konecne vyladne at muzu byt prpnajmout dráž? To neni moc hezké chování od rodičů.

journals
19. říj 2022

@martinka_33 tak rodice bydleni poskytli. A ze otec prohlasil ze byt pronajme? To je snad logicky krok, ne? Z toho co tu pani pise jsem pochopila, ze se sami rozhodli odejit, tak se tata ptal kdy, ze byt pronajme. Vzdyt to je uplne logicky krok.
Jen mi porad prijde ze se tu rika A, ale uz se nerekne B… nejak mi tam chybi nejaka cast pribehu 🤔

pavlinar
19. říj 2022

@martinka_33 "nechat bydlet dceru v chatce" mi uz skoro zni, jakoby ji k tomu nutili nebo ze kvuli nim musi do chatky. Coz tak neni. A navic ji pomohli s bydlenim docela hodne. Dokonce ma u nich zrizeny jakysi sklad.. na to jak je manzel hrdy, tak si pomoct necha.
Nicmene taky mi to prijde divna a blba situace, sama bych se tak nezachovala, ze bych sedela na majetku a dite nechala ve stychu.
Ne, ze to zdedili, tak musi rozdat. Ale urcite si sami dobre pamatuji, jak jim to tehdy "bodlo", kdyz na ne rodice cosi prepsali+pak dedictvi.
Dokazu se asi vcitit, do obou stran, sama bych jednala jinak
A taky to z tebe (zakladatelko) leze, ty vase vztahy.. Jak se rodice vyjadruji k manzelovi a synovi.. uprimne, to bych od nich asi ani nic nechtela.. :/

treasurka
19. říj 2022

Já tě chápu. Taky žiju v mylném přesvědčení, že by si členové rodiny měli pomáhat, protože rodina je nejvíc, a i kdyby se celý svět hroutil, je to místo, kde by mělo být člověku bez výčitek nezištně pomoženo, měl by najít podporu a pochopení. Jenže není to tak. Radím se s tím smířit a neočekávat nic, tak jako od cizích. A tu svojí představu si budovat ve své rodině ty, manžel a děti.

hojda
19. říj 2022

To, že sousedé kolem ty studny mají může být právě dost problém, pokud vyvrtáš novou, tak se ti tam natáhne voda a oni o vodu mohou přijít. Děti tam budou mít možnost školy a školky? Přijde mi to celé takové nedomyšlené. Jinak mám pocit, že rodiče asi nejsou smíření s výběrem manžela, tomu svazku nevěří a nechtějí, aby majetek padl do rukou manželovi v případě rozvodu.

hojda
19. říj 2022

dřevo chcete kupovat až teď? S tím je taky celkem problém sehnat levné suché dřevo v topné sezóně.

prezdivka
19. říj 2022

@martinka_33 ono napsat že na tom "sedí jak slepice na vejcích" taky není od dětí úplně v pohodě, že. Spíš si ale čím dál tím víc myslím, že je zadavatelka troll a my se tu dohadujem naprosto zbytečně.

hojda
19. říj 2022

třeba ten dotaz na to, kdy se budete stěhovat vůbec nemířil na to, že se máte hned odstěhovat, třeba chtěl jen vědět, jak to plánujete a stačilo říct, že si chatu zrekonstruujete a cca z rok byste se chtěli přestěhovat, aby s tím mohl počítat....

Strana
z7