Švagr
Ahoj holky,
máme ted v rodině takovou nepříjemnou situaci. Minulý rok mě můj přítel požádal o ruku a v radosti zavolal svému bratrovi, aby mu sdělil tu radostnou novinu, byl jediný kdo to věděl, rodičům jsme to chtěli oznámit slavnostně, páč já se na tohle období těšila absolutně nejvíc. Brácha se přítele ptal, jak mi změřil správnou velikost, kde kupoval prstýnek a prostě vyzvídal jak to provedl.
Za 3 dny bum. Přítelovo brácha volal, že se zasnoubil se svojí přítelkyní. A začalo peklo. On se vždy snažil být lepší, skvělejší, oblíbenější ...
Například nás bude stát svatba 90 000 a řekli jsme, že ji chceme v červnu, oni ji musí mít honem v květnu a za 180 000kč. Neřešila bych to, ale řeši typu, že moje šaty za 7500kč jsou nekvalitní a horší než její za 20 000 a že prstýnky určitě nebudou tak precizní jako jejich a vlastně furt nám mlátí do hlavy, jak to dražší je lepší a tudíž jsou lepší. Ještě pro vnesení do děje. Přítelovo bratr a jeho přítelkyně dostali od jejích rodičů zrekonstuovaný byt (respektive, ten byt je napsán na její rodiče, ale oni tam bydlí a nic neplatí) a teď jim ještě bezuročně pujčili na auto. Mě by ot vůbec netrápilo, jela bych si svoje. My jsme s mým přítele brali hypotéku nedávno a kupovali velký byt v novostavbě, jsme jeho vlastníci a při první návštěvě mého budoucího švagra jsem místo třeba "hezký bydlení" apod, slyšela jen tady to je křivě, tady to nemáte, tohle máme lepší. Pak se nám začal posmívat, že máme starší auto než oni a že by s takovou plečkou už nejezdil. No haha. My jsme na tom platově dobře, jsme na začátku kariéry, já mám výbornou pozici, sice jsem bez VŠ, ale za to umím plynule 4 cizí jazyky, mám praxi jako business analytik a stejně mi neustále říkají, jaká jsem bez VŠ nic. On dělá správce údržby v jedné malé české firmě a nemá výhled na velký kariérní růst (dokonce vydělává méně než já), ale posmívá se mi.
za 3 týdny mají mít svatbu a já už mám teď žaludek jako na vodě, jak se mi tam nechce ...
Nemáte nějakou radu, jak se nad to povznést?
Ja mam podobne pekelnou “nevlastni tchyni”, proste druhou manzelku otce meho muze. Bylo by to na kilometrovy roman, coz se mi nechce vypisovat, ale taky me kolikrat vytoci uplne do vrtule a to se prakticky nevidame, bydli daleko. Kazdopadne pokazde, kdyz udela nebo rekne neco, co me fakt mrzi nebo vubec nechapu, o co ji jde, tak si v duchu reknu “what a terrible place inside her head must be” a je mi lip, ona je proste blazniva zenska, co ma problem, nezavidim ji, protoze sama sobe dela ze zivota peklo.
Ale chapu, ze te to stve, je tezke se nad to povznest, mne fakt pomaha, ze se vydame hodne malo.
Podle mě má švagr komplexy. Asi se k němu v dětství nechovali tak, aby z něho vyrostl normálně seběvědomý člověk a má prostě uvnitř sebe touhu po uznání od okolí a možná mu i dělá dobře trochu srážet druhé, když v dětství srážel někdo jeho. Ber to tak, že je to chudák. Když by ti tohle dělal fyzicky postižený člověk, třeba na vozíčku, tak by tě to asi tak netrápilo, tak si třeba mysli, že tvůj švagr je taky postižený (a on vlastně asi i je, psychicky) a možná ti pomůže se s tím vyrovnat. Anebo zkus pokus, zkus se k němu chovat tak, abys mu dala pocit důležitosti. Řekni mu třeba, že ta jejich svatba byla super a že ta vaše určitě tak dobrá nebude a bla bla bla, uvidíš, co bude dělat a říkat 😉 Dej mu to, co on chce prostě, třeba tě to překvapí.
A nepochybuj vůbec o sobě, ta vaše situace o tobě vlastně ani není, je to jen o švagrovi a jeho problémech.
Jednou prijde doba, kdy budou mit min penez a nebudou si moct dovolit takovy hogofogo veci. Kazdy rozumny clovek vi, ze stesti si nekoupis 😊 Uzivej si svoji rodinu a pustte je z hlavy. Kazdy mame nejake chyby a oni treba maskuji nejake svoje trapeni tim, ze nakupuji ☺ Clovek nepotrebuje mit hodne vseho, kdyz mu chybi v zivote zdravi, stesti a takovyhle dulezitejsi veci ☺
P.S. My meli svatbu, kde nas bylo 8 - stalo to vcetne obleceni tak 10 tis. Zrovna jsme rekonstruovali dum a radeji jsme ty penize nacpali tam. A vis co? Pulka rodiny nam poprala vse dobre a pulka se s nama prestala bavit, protoze se nemohli zadaco nazrat 😂 Takze aspon vim, jakej ma kdo charakter 😉
Vsude je neco ☺
takovejm lidem se říká "chudák" 🙂)) jsou lidi, který maj jenom peníze...
Vubec bych si z toho nic nedelala. Ja teda vzdycky kdyz se s timhle chovanim setkam tak delam, ze me to vubec netrapi. Takze doporucuju vety typu: “ja vim, ze mate “lepsi” kdyz nam to takhle staci/vyhovuje. My jsme tady moc spokojeni. Je to podle nasich predstav” ono se to nezda, ale tyhle lidi vzdycky hrozne irituje kdyz je clovek spokojenej s “levnejsim” nebo s mene nez maj oni. To vis ze jim to doma srotuje v hlave
@pavca1982 to nebyla ani tak povera, ale kdysi slo o to, ze v kvetnu svatba, poceti ditete, ktere se narodilo v unoru, takze malo vitaminu, silna zima a dite a matka to kolikrat neprezili. V dnesni dobe to uz neplati. Ale hodne paru se raci maji vyhne obloukem. Dale to bylo i o tom, ze poblazneni pary se brali v kvetnu (jaro) a do roku sli od sebe.
Ahoj, nevím, co bych ti poradila, protože já jsem dost flegmatik a z takových lidí si obvykle děláme s přítelem legraci. Na svatbu bych šla a pořádně si to tam užila. Snažila bych se tam spíše obklopit lidmi, které mám ráda a jsou mi sympatičtí. Někteří se prostě honí za majetkem (který stejně není tak úplně jejich) a svoje chování si moc neuvědomují. Prostě takový jsou. Užívej si svého štěstí a švagra neber tak úplně vážně, třeba ani neví, jak vám svým chováním leze na nervy a asi to nedělá schválně. Občas bych mu něco pochválila a občas bych mu dala najevo, že to jeho chování není úplně skvělé nějakým vtipem až zase povedou takové řeči, tím by se mohlo ulevit i tobě. Např. jestli si nechtějí pořídit ještě zlatý prkýnko na hajzlík, že to je teď velký módní hit, nebo jestli jim na svatbě zazpívá i Karel Gott, že by to bylo skvělý, nebo že jste uvažovali, že pojedete na cestu kolem světa, ale neumíte řídit plachetnici a na parníku to není ono, že je tam na vás moc lidí a žádný soukromí nebo něco podobného. Buď to pochopí a dojde mu to, nebo ne. Při nejhorším se urazí a omezí s vámi styk. Hlavně už se asi nebude chtít tolik vychloubat, co mají lepšího, aby se zase nestal obětí nějakého žertu a také jak se píše výše, dejte najevo, že vy jste spokojeni s tím jak to máte.
Tak já bych se asi neudržela, a házela poznámky co tu padlo, ve stylu byt křivý ale náš... to poznáš, až si na něco sám vyděláš...ne naštvaně, ale s lehkostí.. nebo to dělání srandy je taky dobré.. i to chválení.. no nevím..
Nebo poukazovat na zdroj jeho majetku, ale opět v dobrém.. hej to máte fakt super, že jste dostali byt.. ty nemovitosti teď jsou šíleně drahé... to vám fakt závidím, že jste nemuseli brát leasing na auto a máte to od tchánovců bezúročně.. to my než se dohrabeme na nové auto... atd...
nejlepší by byla asi ignorace. Ale já bych se asi neudržela a dala mu najevo, že se jaksi chlubí cizím peřím.
S tou prací bych to klidně vmetla jak to je.. že VŠ je fajn, ale kdybych si musela vybrat, tak já radši vyšší plat bez VŠ, než titul, co se ale na výplatě neprojeví..
Evidentně má komplex, závidí.. tu svatbu si užijte.. a pokud nezvládneš ignorovat nevhodné poznámky... tak bych se asi bavila popichováním viz výše, zjistit, co na něj nejlíp platí 🙂 "Moc pěkná svatba, dobře, že jsi se od bráchy inspiroval a praštil do toho 🙂)"
Tak v prvni rade bych jim prestala rikat co, kdy, jak a za kolik. Nebo pokud chces zabavu navymyslela bych si kraviny 😂 Napriklad: v Parizi letos frci blankytne modra, takze budu mit modre svatebni saty, misto prstynku budeme originalni a nechame si udelat hodinky...No proste se pobavit 😂 Nenech si zkazit svou svatbu, zrejme svagr neni v necem spokojeny a kompenzuje si to. A mozna sama v tom kvetnu uvidis, co na sve svatbe jeste pozmenit a pomuze ti to 😉
@nici121 tvůj budoucí švagr bude zřejmě zakomplexovaný závistivec, a jak víme, závist je velice ošklivá vlastnost. Nadhled je někdy obtížný, chápu že tě to štve, mě by to štvalo taky, ale je potřeba nepodlehnout a udržet si zdravej přístup, protože je to rodina tvého kluka, budoucího muže. Takže nadhled zvládám pomocí humoru, úsměvu, smíchu, ne škodolibého smíchu, ale když by ses uměla rozesmát ve chvíli, kdy dejme tomu ten příklad s těmi šaty, vzala bys mu vítr z plachet.
Obecně se hojně užívá rada, aby sis dotyčného, dotyčnou, představila na záchodě, nebo třeba nahého, mně pomáhalo představit si dotyčného jak by zvládl rozhovor s mým otcem, náročným na přesné znění a artikulaci a hned jsem byla povznesená s úsměvem.
Na tu jeho svatbu běž, mysli na vaši, kterou máte až po jeho a na to, že by ti tenhle člověk tu vaši mohl parádně zkazit a to určitě nechceš.
Drž se, zvládni to a mysli na to, že s úsměvem jde všechno lépe.
Díky holky! Vzpomnela jsem si, ze když jsme jednou byli všichni 4 u jejich babicky a mluvilo se o svatebních šatech, tak se mě ptala, zda budu mít na svatbu také bílé a dlouhé a jestli už je mám, tak říkám, ze jo a ze ji ukazu foto a švagr hned, ze to nesmím, ze jako bílé saty smí mít jen nevěsta, tak jsem se smíchem podotkla, ze já jsem taky budoucí nevěsta..:D
@nici121 Až bych se neudržela, tak bych mu řekla, ale my jsme si to všechno koupili za své a nemusíme se chlubit cizím peřím a že i bez VŠ vyděláváš víc než on. Myslím že pak budeš mít ber problémů. Ještě bych dodala, že vše si za peníze nekoupíš. no já bych mu to řekla hned v tom bytě do očí. Ale chápu tě že se držíš zpátky. Užij si tu svatbu s přítelem a svojí si užijte pořádně a když bude mít kecy, tak mu řekni že tohle je Vaše svatba a když se mu tam nebílí může jít.
To je směšné, hlavně na tu jejich hru nepřistupuj. Já bych se dobre bavila, asi je to věkem, už mám proste nadhled😉což je jediná věc, která tyhle typy dokáže vyhodit z rovnováhy i sedla ✌️Opravdu je to trapné a nedůstojné si takovýmto způsobem měřit pindíky... se divím, ze tvůj nastávající ještě bratra neusadil...
On jeste jednou bude cumet, az si na vse bude muset vydelat sam!!!
@nici121 vsak pockej, az budete mit svatbu vy a lidi budou porovnavat a budou rikat, ze byla treba hezci, procitenejsi, zabavnejsi atd., akorat oni zase budou zavidet a reknou, ze jste ji meli levnou. Vis, jedna znama vdavala dceru a to byla fakt draha svatba, jak by ne, kdyz si brala hokejistu nhl, avsak svatba byla studena jako psi cumak, pak jsem mela svatbu ja, hodne veci jsem si delala sama a ona z toho byla na mekko, ze jsme meli malickou svatbu, ale za to procitenou. Takze ty drahe velke svatby jsou jen o tom, my vam chceme ukazat, ze na to mame, nejsou o tom, o cem by skutecne mely byt, cili ukazat vsem, jak se mame radi.
@nici121 Víš, tak nějak mi připadá, že se tou ,nahonem taky svatbou", švagr snaží bráchovi tu jeho / Vaší, pokazit. Je to sice dost pošahaný, vzhledem k tomu o jak životně důležitý krok se jedná, ale celkově jeho chování na mě tak působí. Jak to mezi sebou měli dřív jako bráchové? Ono pokud jsou ty vztahy mezi nimi takhle pošramocené, tak už je divné i to, že tvůj přítel volal honem jako prvnímu jemu 🙂) - a ne dobrému kamarádovi, který z toho bude mít opravdovou radost. Nevnímá třeba švagr podobné chování - ne od tebe, ale od přítele? Je to blbý, ale v dobrým ti doporučuji aby ses na to fakt naučila povznést - případně omezit kontakt na nutné minimum, protože to opravdu ožehavé teprve přijde s dětmi (kdo bude mít miminko dřív, komu to třeba nepůjde hned první měsíc, kdo bude mít toho kluka nebo holčičku apod.) A tam teprve tohle chování, které švagr předvádí dovede opravdu zabolet...........
A jinak ještě souhlasím s příspěvkem výše - v první řadě bych začala sama u sebe a přestala jim sdělovat kolik mě co stálo - my třeba s manželem tehdy po příbuzenstvu opravdu nešířili za kolik co na svatbu pořizujeme 🙂 O hostinu se pak finančně podle dohody rozdělili rodiče, takže tam se ta částka tak nějak věděla, ale abych probírala s manželovo rodinou za kolik mám výzdobu, kytku, šaty.........nevím. Pokud se ptají, hraj to do outu, nenech se do téhle hry vmanipulovat 🙂
@michaela_2 To jo no: "A naše Adélka už chodí (chodila v 10 měsících), Vaše Petruška ještě ne???" Bože, nějak nechápu tu potřebu řešit neustále ostatní...
@nici121 také bych se na to snažila povznést , připadne domluva. A poté kdyžtak omezit styky . A také neřešit co švagr dostal ale nekoupil.. A tolik nesrovnávat
Reaguji asi pozdě 😀 ale máme to v bledě modrém. Ten náš švagr taky všechno dostal od jeji rodiny a když k nám přijde na návštěvu tak se nestydí komentovat náš zatím ještě ne úplně zrekonstruovaný byt. Štve ho asi ze jsme si na hypo pořídili větší byt než mají oni. Ale jelikož platili její rodiče tak taky vybírali 😀jinak je mi to úplně fuk. Nechávám ty jejich řeči být. On by si měl uvědomit, že jestli někdy půjdou od sebe, tak on si sbali tu tašku se kterou přišel a to bude tak vsechno, protože spolu nic oni dva nevybudovali. Takže já jsem ráda že jsme přišli s holým zadkem oba a společně si všechno zařizujeme.

@odula taková persóna jako pán švagr by nejspíš rozdíl mít nebo být nepochopil, obávám se. Ale trefilas to 👍😀