icon

Tchýně a Vánoce. Poradíte?

16. lis 2020

Dobrý večer, potřebuju poradit s tchýni. Chce u nás být na vánoce, já s tim zásadně nesouhlasím. Chci být jen se svým přítelem a naší dcerou, ale přítel mi to oznámil jako hotovo věc. Podotýkám že u nás byla každý rok na vánoce, vždy mi to vadilo, ale nějak sem to přežila. Ale teď už nechci brát na nikoho ohled a konečně si udělat vánoce podle sebe. Bavila jsem se o tom s mámou a ta má podobný názor, nabídla mi že můžu být na vánoce i dcerou u ní. Přítel mi řekl ať jdu když chci, ale že dceru mi nedá. Poradite?

Strana
z7
anetka1701
16. lis 2020

Já tě chápu... Mám to stejně... Mít tu na vánoce tchýni prostě odmítám, stejně tak svoje rodiče... Nevím, tohle mají bejt svátky klidu a ne si je znechutit tím, že se mi do domu nakvartýruje někdo, koho nemusím... Přítel je taky dáreček "jeď si, ale dítě ti nenechám".

Chápu tě, fakt moc. A fandím, at to dopadne pro tebe co možná nejlíp...

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

@sudylichozrout to byl devadesátkový pořad, ne? Účesy ala Habera a vrcholem luxusu bílé botasky?

sudylichozrout
16. lis 2020

@koordinatorka_odboje To byla soutez pro deti na zacatku devadesatek. Soutezily proti sobe tri tymy odlisene barvami. A jednou moderatorka pouzila tuhle frazi a od te doby, kdyz ma nekdo jasno, pouziva to. Je to kultovni... 😄

zlorenka
17. lis 2020

Hele a co oznamit, ze se na 23.-25. nastehujete ke tchyni vy, at se k vam chudinka nemusi trmacet 🙂)) treba vas rada vykopne jeste pred stedrovecerni veceri 😂

michaela666
Autor odpověď smazal
michaela666
17. lis 2020

Určitě bych nenechala na vánoce nikoho z rodiny samotného, ale 23. - 25. je pro mě docela dost. Jak píšou holky je to o zvyku. Já jsem zvyklá na Vánoce s rodiči a sestrou. 25. a 26. pak oslavy s rodinou po babičkách a tetách. Teď je moje největší noční můra, jak to nakombinovat, abychom se mohli vidět se všemi, ale nemuseli jezdit 2 dny po celé ČR. Nejradši bych 2 celodenní akce s celou částí rodiny na jednom místě. 😀 A to miminko teprve čekám právě koncem roku. Příští rok se z toho cestování asi osypu.
S manželem bych zkusila domluvit kompromis.
Nevím jaké máte tradice, ale já bych zkusila tohle - Maminku 24. přivezeš ráno k nám, dáme si společnou pozdní snídani ( to je u nás tradice, všichni společně snídat, potom až do večeře moc nejíme), zapojila bych ji do příprav večeře. Bude se cítit užitečná a ty toho nebudeš mít tolik. Pohraje si s malou, ty budeš mít čas se v klidu bez spěchu upravit na společné fotky u stromečku. Kolem 16 hodiny chodíme na procházku městem, mrknou na náměstí na stromeček a do parku na kopec ( Jako děti jsem to milovaly, když byl sníh tak vzali i sáně). Unavily jsme se a vyhládlo nám, takže večeře do nás padala. Po návratu může babička u kávy přihlédnout malou. Ty si prostřeš stůl,...25. k rodině, tak to bychom ji vzali buď s sebou ( pokud je to i její část rodiny) nebo ji odvezli domů. Bude unavená z malého a ráda si odpočine.
Pokud je maminka zvyklá na vánoce sedět jenom u televizi a ládovat se vším možný, tak třeba příští rok pozvání sama odmítne. A když ne, tak aspoň budeš vědět, že nebude sedět celý den na gauči a ty ji nebudeš muset obletovat. Pokud bude malá rozmrzelá a nebude mít svůj den tak bude ráda, že půjde domů dřív než 25. večer.
Třeba zavedete nějaké tradice pro babičku a vnučku.
Nehledala bych v tom jenom negativa, kdyby u vás byla "kratší" dobu. Pokud nemáte vyloženě nesnášenlivý vztah, tak bych si kvůli jednomu dnu nedělala zle v rodině. Nemusela bys kolem všeho lítat sama a stresovat se jak to má spousta maminek během těchto dní.

leniczka23
17. lis 2020

Nečetla jsem všechny komentáře ty na začátku mi stačili 🙄, ale na rovinu bych se domluvila, že uděláme kompromis a prostě se to bude střídat, jeden rok ano, druhý rok ne..ende.
Pokud tchýně nechápe že chcete být třeba taky samy, tak to taky není dobré.
Pochopila jsem že hromada lidí dělá to, co nechce dělat, protože přece to se má dělat, tak na tohle já z vysoká kašlu. Naprosto chápu že si chceš užít vánoce jen vy a máš na to naprosto nárok a ne nejsi sobecká.
Promluv si s chlapem, protoze už to, že to rozhodl aniž by se tě zeptál je trošku špatně. Ale věřím, že najdete kompromis.

lolam10
17. lis 2020

Vecere se snad da prezit a chapu ze pritel nechce nechat svoji mamu sam...opravdu nevite co rikate kdyz si myslitd ze se lidi citi sami stejne na vanoce i jine dny...

ejmate
17. lis 2020

Tak ať tchýně klidně přijde, ale pod podmínkou, že bude ten večer podle tebe a hotovo.

malenka3
17. lis 2020

Zamyslela jsi se někdy nad tím, jaké to může být třeba pro tvoji malou? Tvůj postoj je vzhledem k tomu, že si nenapsala žádný pádný důvod (jakože se třeba tchýně ožere), fakt rozmazlený.
My to měli dost podobně. Štědrý večer trávený s rodinou muže (máma, nevlastní otec a dospělá sestra). Když jsme neměli dítě, přišlo mi to v pohodě. Pak se narodila dcera a já měla představu, že chci trávit Vánoce jako naše úzká rodina. Tak, jak to tu píšeš ty. Ale neměla jsem žádný pádný argument. S rodinou muže vycházím dobře. Jen jsem prostě myslela, že to bude lepší jen my 3. Jenže... Manžel snil vždy o velkých Vánocích. A tchán je z rodinného kruhu taky nadšený. Zkusila jsem to navrhnout, že to bude poprvé jinak, ale vlastně jsem neměla v ruce nic, žádný argument. Jen moji sobeckost "já chci" a proti tomu přání jiných. A to nešlo o to, že někdo bude sám. Takže jsem ustoupila. A víš co? Svého muže miluju. Vím, že je to pro něj důležitější, než můj pocit, který nemá žádný reálný podklad. A moje dcera byla z Vánoc s dědečkem a babičkou šťastná.
Pak se nám narodilo druhé dítě. Do bytu už se horko těžko vejdeme i s rodiči. Takže nastal čas na smysluplné kompromisy, založené na reálném důvodu a ne na dětinském "já chci". Večeře je u každého doma, na rozbalení dárků jdeme k nim. Možná přijde čas, kdy už to tak nebude. Že už tady třeba oni nebudou. Ale vím, že děti jsou z tohohle nadšeně. A moje starší dcera smutná, že jsme tam loni nebyli i na večeři.
Chtělo by to trochu empatie. Někdy nemůžeme mít vše, co si přejeme. Pokud jdou proti sobě přání dvou lidí. Ty nemáš žádný pádný důvod. Aspoň jsi sem žádný nenapsala. Pokud to máš tak, že ji u vás nechceš, tak není moc snadné vymyslet kompromis. Žádný jsi tu nenastínila. Jen že nechceš.
Já pro sebe ty Vánoce taky nepovažuju za top, to přebíhání mezi byty se mi nelíbí. Ale vím, že jsou ti, kterým to tu radost udělá. A víš co? Já budu s rodinou celé Vánoce. Až do Nového roku. Tchánovce si odbydeme na Štědrý den a pak budeme sami.
Zkus být míň sobecká a myslet na ostatní. Tvůj pocit já chci je z mého pohledu dle toho, co si nastínila, míň, než to, že tchýně bude muset být sama. Já chápu tvou potřebu, ale tvůj dětinský postoj akorát přinese zbytečné rozbroje mezi tebe a muže. A to je dost škoda.

levandule_k
17. lis 2020

@evinahosta Líbí se mi, jak jsi to napsala o těch intimních Vánocích❤.

Já jsem jako malá strašně toužila zažít takové intimní, klidné Vánoce jen s rodiči, ale nikdy mi to nebylo dopřáno. Obě snachy se vždy dokázaly vykroutit z toho vzít si prarodiče. Těšila jsem se, že v dospělosti si budu mít Vánoce v menším kruhu, ale zjistila jsem, že problém není v počtu postav, ale v chování některých z nich.

ad zakladatelka, mě docela vyděsila věta, jak ti říkal, malou mi tady necháš a klidně si jeď k mamince. Dítě není věc, aby se k ní tak choval.

Nevím, jak daleko bydlí tvoje tchýně, ale když musí přijet už 23. Chtěla bych, aby přijela až odpoledne a na 25. bych naplánovala návštěvu u tvé mamky od rána.
My jsme vždycky chodili po Betlémech mezi svátky, na Vánoční koncerty a na punč, akorát teď je to kvůli covidu takový nejistý, takže bych měla v záloze procházky. Tchýni bych zapojila normálně do příprav, aby neměla čas na blbé řeči. Holt bez práce nejsou koláče 🙂. Jestli se jí něco nelíbí vždy může zůstat doma.

Já nevím, jaký máš vztah s taťkou, ale klidně bych ho zakomponovala do Vánoc.

Měla bych na téma "tchýně na Vánoce u nás doma" hodně rozhovorů s partnerem, protože bych chtěla, aby pochopil, že to není samozřejmost mít tchýni na Vánoce a že bude respektovat naše pravidla. Také bych chtěla vysvětlení proč, když se ke mě chová tak a tak po celý rok najednou se mnou chce trávit Vánoce.

Když někdo nezvládne trávit Vánoce sám, měl by se snažit o pěkné vztahy s rodinou celoročně, ne si jeden den hrát na rodinu.

Blbý je, že tvůj partner svoji matku na Vánoce chce stůj, co stůj, když si prosadíš svou, že bude doma sama, budeš za tu nejhorší, ale nemělo by být vše podle něj a jeho matky.

autor
17. lis 2020

@malenka3 A tchýně snad není sobecká??? Když, jsem jí návrhla aby oslavila vánoce jindy třeba i celý víkend s přítelem a dcerou, tak mě poslala k šipku. A kde je psáno že se vánoce musí slavit jen 24 a 25? Nikde! Takže já bych přežila kdyby jsme si ob rok udělali s přítelem a dcerou vánoce jindy... Ale rozhodně nemíním tolerovat, že budu jediná která dělá nějaké kompromisy. Vánoce, nevánoce člověk musí myslet i na sebe a na své potřeby a pocity.

levandule_k
17. lis 2020

@malenka3 Defacto píšeš moje přání a potřeby jsou méně důležité než přání muže a tchánovců.

tensorflow
17. lis 2020

@anonymni - no tim jsi to vyresila. Kdy z ti nevadi slavit vanoce jindy, oslav si je s rodinou jindy a tchyni si pozvi na toho 24.

jjasmina
17. lis 2020

Hele tady to stejně nevyresis, názory tu padl a tak to prostě je.Domluvit se musíš doma s partnerem, tak to prostě chodí.

autor
17. lis 2020

@tensorflow Ne, tohle bych klidně udělá třeba tenhle rok, ale s tim že příští rok zase bude slavit tchýně s přítelem jindy.

autor
17. lis 2020

@jjasmina S ním žádná domluva není, asi půjdu slavit k máme.

somalicats
17. lis 2020

AUtorko, za předpokladu, že nejsi troll, Ti napíšu tohle: nemáte si s přítelem a tchýní co vyčítat, protože jste všichni stejní. Já, já já, pak dlouho nic a pak teprve možná ti ostatní.
Pokud vyjíždíš na přítele stejným způsobem, jako píšeš tady, tak se nedivím, že Tě poslal do háje. Argumenty nemáš žádné, jen to, že Ti tchýně nesedí - víš, jak mu to musí být líto, že ji nemáš ráda? Je to jeho máma, proboha. Jak by se Tobě líbilo, kdyby Tvoje máma trávila svátky sama, Tys ji chtěla pozvat a přítel byl proti?
Nic jiného než klidná rozmluva fungovat nebude.
P.S. Moje extchýně je extrémní jedubaba. Přesto jsem byla ochotná ji alespoň na ty Vánoce navštívit, protože holky má ráda a já nebudu kvůli tomu, že mě někdo nesnáší, trhat rodinu.

levandule_k
17. lis 2020

autorka Ty svou tchýni nemáš ráda, akorát nevíme proč.

jjasmina
17. lis 2020

Tak to vám to asi moc neklape

autor
17. lis 2020

@somalicats Kdyby přítel mámu na vánoce nechtěl, tak vezmu malou a udělám si sní vánoce třeba i celý týden ale jindy. Mámu mám sice hodně ráda, ale žiju s přítelem, sním mám dceru takže já bych na něho ohled brala.

koordinatorka_odboje
17. lis 2020

23 - 25je fakt dost. Ona bydli tak daleko?

michaela666
17. lis 2020

Tak to, že bych šla sama nebo na truc sebrala malou a šla s ní k mámě mi přijde jako ta nejhorší varianta. ☹ Kvůli Vánocům si pokazíš vztah s přítelem. Je dost blbé, že to s tebou nejdřív neprobral a prostě mámu pozval jako hotovou věc. To se ve vztahu nedělá. Ale nestálo by mi za to, abychom se další měsíc dohadovali, měli blbé narážky a hrozili se další Vánoc, co se zase potento...

autor
17. lis 2020

@koordinatorka_odboje Neřekla bych, cesta k nám jí trvá tak 2 a půl hodiny.

malenka3
17. lis 2020

@levandule_k ano, píšu a jsem si toho vědoma. Protože moje přání jde proti jejich. A moje přání není založené na žádném argumentu. Jejich přání je založené na potřebě velké rodiny. A je jich víc, já jsem se svým přáním sama.
Zakladatelka nechce tchýni u sebe. Její partner a tchýně chtějí trávit Vánoce jako širší rodina. Takže přání "já nechci někoho" proti "my chceme být spolu". Takže prostě vnímám, že ty přání nemají stejnou váhu. Zakladatelka nenapsala nic kloudného. Jsou prostě situace, kdy není prostor na poměřování pindíků jak malý děti. A jsou situace v životě, kdy musíme ustupovat. Zakladatelka nenapsala žádný argument, proč jí to její ustoupení tak vadí. Jen že chce / nechce. Já sama jsem v té situaci byla. Jen že jsem chtěla / nechtela. Ale není to nic tak důležitého, abych kvůli tomu zakládala diskuze na webu nebo to ve mně leželo celý rok. Protože štěstí mých bližších (konkrétně muže a dětí) je pro mě důležitější, než moje štěstí. Ale paní to tak asi holt nemá.
Sama píše, že Vánoce nejsou jen v určité dny. Proč se tím tedy sama neřídí?

asinehri
17. lis 2020

Je mi paní tchýně trochu líto. Odkud jste? My ji k nám na Vánoce vezmeme, když u vás vítána není.

autor
17. lis 2020

@asinehri Z Brna. A ano, u mě vítaná není a nebude. Tečka

jjasmina
17. lis 2020

To si už musíte vyřešit doma, ale ani si nemyslím, že můžete jen tak sbalit manželovi dítě a odjet, je stejně jeho jsko vaše.

autor
17. lis 2020

@jjasmina Však, nejedu někam do Afriky. Jen k máme.

somalicats
17. lis 2020

Jen aby ses, anonymko, nedivila, az Ti chlap sebere dite a odjede s ni ke sve mame...

Strana
z7