Tchyně bere, ale nic nedává. Co si myslíte?
Ahoj holky,
chtela bych vas poprosit o nazor na situaci v nasi rodine.
Tchyne bydli kousek od nas, je sama, chodi do prace.
Kdyz prijde z prace, jde si vetsinou lehnout a kdyz uz k nam obcas prijde, tak az k veceru, v dobe vecere, nebo kdyz uz se jdou deti koupat. Zdrzi se chvilku, treba 10 minut. A pak se zase klidne vice nez tyden nevidime.
Je to jeji volba, ze netravi s vnoucaty vic casu, i kdyz me to samozrejme mrzi.
Ted ale proc to pisu. Kdyz se vyskytne nejaky problem, hned nahani pritele aby to vyresil- nefunkcni kotel, pichla pneumatika. atd. Kdyz nekam jede, starame se ji o psa.
Chapu ze je sama, ze ji ta chlapska ruka chybi,
ale posledni dobou me proste stve to, ze ona tu pomoc od nas bere jako automatiku, ze "bere, ale nic nedava".
Kdyby treba rekla, at pritel vezme deti, kdyz ji jde neco opravovat, nebo se zeptala, jestli neco nepotrebujeme, kdyz treba marodime. Ale bohuzel.
Jinak chci dodat, ze vztah mame takovy neutralni, zadna nevrazivost, ale tohle mi proste vadi a zacinam mit potrebu se nejak ozvat.
Co si o tom myslite?
@majdaptak Problém je v lidech, co neumějí na jednu stranu říct ne, ale zároveň se jim něco nelíbí a pak anonymně před cizíma nadávají, že se jim to nelíbí...ale sami s tím nic nedokáží udělat.
Pomoc rodičům, pokud potřebují a nedokáží si ji zajistit sami (příp. dokáží, ale s většími "náklady" či jinými obtížemi než my "mladí"), mi přijde na místě...pokud jde o pomoc občasnou, ne xkrát denně x prkotin a telefonátů kvůli kravinám. Pak je třeba rozlišit, zda již nejde ze strany seniora/seniorky o zneužívání/využívání dobroty a je pak legitimní umět říct DOST (a necítit se přitom nějak provinile či špatně, i my máme právo na svůj život).
@nazka To se pletes, jsem otevrena diskuzi, pokud se vede slusne. Mozna jsem to v pocatku nedostatecne popsala, jak pise @rebe a nektere veci pak uvedla na pravou miru.
Kazdopadne mi i tak tahle diskuze pomohla.
Protoze opravdu zacnu rozlisovat, ktera pomoc je v poradku a ktera pomoc je jen vysledkem toho, ze se tchyni neco nechce, nebo se na neco vyprdne.
Pokud se cítíš využívaná, nauč se prostě občas říct NE. A upřímně jí řekni, jak to vidíš. Že bys ráda, aby se zajímala víc i o vnoučata, ne jen o to, jestli jí manžel (její syn) anebo ty s něčím zase nepomůžete. Možná se tchyně nafrní, možná bude mít řeči...anebo možná se třeba chytne za nos a nebude už pak obtěžovat s každou kravinou. Ale dokud ty se neozveš, ona bude mít pocit, že je legitimní a v pořádku vás takhle využívat...vždyť vám to přece nevadí, ne?
To je to samé jak se zaměstańancem, který roky bere stejnou, nízkou mzdu, není spokojenej, navenek brble, nadává...ale do práce chodí a zároveň si neřekne o navýšení platu. No tak proč by mu zaměstnavatel dobrovolně zvyšoval mzdu, když zaměstnanec je očividně spokojený a přidat nechce, nechce nic měnit? (jasně, spousta firem navyšuje automaticky, plošně, ale jsou třeba menší zaměstnavatelé, kde nefungují žádné odbory apod.)
@martinka_33 Stokrat nic umorilo vola je dost vystizne. Parkrat nad tim clovek mavne rukou, ale donekonecna uz ze sebe vola delat nenecham.
Chápu tě, máme to na jedné straně stejně. Bohužel to, že je člověk sobec nezměníš. Ten její zájem nevynutíš. I kdybys jí to všechno narovinu řekla, maximálně vám párkrát strojeně zavolá, jak se teda mají vnoučata....ale když se nezajímala do teď, evidentně je jí to jedno. To je šílený, tady ten typ lidí. Na druhou stranu, všude je něco, nevybereš si. Mít ji denně půl dne za zadkem by taky nebylo ono. 🙄Jestli od ní chceš hlídání, budeš si muset říct. Ale jestli tam muž musí chodit často (ale to musí naznat on), klidně bych jí buď řekla "nezlob se, máme teď nemocné děti, oprava kotle bude muset počkat" a nebo bych děti pribalila tatínkovi s sebou. V autě před barákem je přece čekat nenechá a pobydou chvíli s babičkou, když se jinak nezajimá. 🤷♀️
@ninive211 Mas pravdu, budu se muset ozvat.
@prejeta_zaba
Ten zajem se vynutit neda, to je fakt.
A asi je na case byt taky trochu sobec a umet rict ne.
Četla jsem celou diskuzi a přijde mi jedno,tchýně je sama a když vám zavolá,tak tebe to obtěžuje,že tvůj chlap jí jde pomoct.a co třeba nabídnout jí pomoc jen tak? Zavolat že máte treba doma upečenou bábovku zda nechce zajít.uprimne mi pride,že pokud reagujete takto naštvaně tak se nedivím že na vás nereaguje.moje tchýně taky není svatá, zavolá jednou za čas,u nás byli na synovi narozeniny v únoru,mi u nich na čarodějnice.pokazde když s ní mluvím,tak nabízím že kdyby děda s něčím potřeboval pomoct na zahrádce tak ať zavolají,že pomůžeme,když to půjde.partner si vezme dovolenou,když to jde v týdnu a jde dědovi pomoct nebo odpoledne tam jde s dětmi,víkendy býváme pryč.my od nich dostáváme zeleninu.od vás je tam pěkná nevraživost a určitě tchýně taky není bez viny,ale proč se hrnout tam kde je bojová nálada?to zase chápu já
Asi nechapu🤷♀️me přijde normální že se děti pak starají o rodiče, kort o matky když se jim doma něco rozbije atd.. Můj táta si děti nebere sám od sebe, prostě je tam vozím a můj chlap mu chodí sekat atd, aby se s tím nedrel. Proč musí bejt něco za něco? A fakt nejsem typ co je výhradně na straně tchyně nebo nějaká hysterická Amazonka (PS tchyni uz nemám, nikdy jsme se nemilovaly ale kvůli muzi jsme se plně respektovaly) víš taky jednou budu starší babka a třeba už chlap nebude a pak budu vděčná že moji synové nemají doma damicku které by vadilo že mi občas pomůžou a já za to nepřináší oběti 🤷♀️
Já tedy nevím, ale manžel rodičům nakupuje, shání něco, či pomáhá na zahradě. A co jako?
@veronikav31
@pajusz
@kolibricek36
Uz jsem tady holky uvadla na pravou miru, ze mi nejde o tu beznou pomoc, ale o veci, ktere vznikly tim, ze je tchyne salamista nebo se ji neco nechce.
Dneska rano treba odjela na vikend k pribuznym. Mame ji vencit a krmit psa. Neni problem, deti jsou rady. No a pri krmeni zjistite, ze skoro nejsou granule.
Takze chlap pojede do mesta pro granule.
Jasne, neni to nic, co by ho zabilo, ale uz ten princip, ze se zase na neco vys....
Nečetla jsem celou diskusi, ale napadá mě, jestli to nemůže mít tchýně tak, že zkrátka "nechce otravovat". Jaký máte s tchýní vztah vy? Řekla jste jí někdy, že byste její přítomnost uvítala? On je dost velký rozdíl mezi vztahem matka - syn a tchýně - snacha. Z mého pohledu tam musí být snaha o kontakt a dobrou komunikaci z obou stran. Má váš partner sourozence? Tam jsou vztahy nastavené jak?
To že si řekne synovi o pomoc, mi přijde naprosto přirozené. Necítí třeba od vás, že vám to vadí, a proto se vás straní?
Neříkám, že to tak je, vaši rodinu neznám. Jen takový námět na zamyšlení. Někdy je dobré změnit úhel pohledu. Nebo si představit, jak jednou budete fungovat vy jako tchýně. Taky jednou tchýně budete 😉
Držím pěsti 🍀
Já se přiznám nečetla všechny stránky diskuze, no s těma granulema je to třeba zvláštní to uznávám pokud je to běžný jev, mě by táta řekl hele nestihl jsem je koupit, na lednici jsou na ně prachy ☝️
tak je tchýně flegmatik, no stes, někteří lidi to tak mají-občas bohužel...
a ostatně,taky se mi stalo,že jsem z domu volala partnerovi,že jsem něco zapomněla koupit,ať to koupí po cestě domů,protože to potřebuji. Tak na takové věci tchýně nemyslí,neberte to zle,ale pokud je zapomínání u lidí 50+,60+,tak je to občas normální,moje tchýně si už lecos taky nepamatuje,zapomíná,ale v jejím případě to je kvůli tomu,že nebere dobře léky co má brát.
@dard Neni to o tom, ze by nechtela otravovat nebo se stranila. Proste nema zajem. Ale to uz se tu rozebiralo.
@pajusz Ano, je to celkem bezne prave, uz jsem tu davala jine priklady. Kdyby to alespon vyresila jak rikas.
@veronikav31 Ja taky samozrejme obcas zapomenu, to je normalni. Ale ona ho jeste rano krmila a musela videt, ze je s granulema na dne. Kdyz bych chtela, aby se mi nekdo staral o zvire, tak pripravit peclive krmeni je za me zaklad.
Já mám svoji tchýni ráda , ale taky nám nijak nepomáhá a hlídá sporadicky, ale je tam jedno velké ale. Taky chodí do práce a jak je starší, tak už prostě nemá na ostatní energii. Už odpočítává měsíce aby mohla jít do důchodu. Píšeš, že tchýně po práci většinou spí, třeba už má prostě taky dost a víc nedává.
@ele_nka Ona uz je v duchodu, chodi na castecny uvazek. Ona ma ten odpoledni spanek jako takove guilty pleasure. I kdyz vi, ze pak kvuli tomu neco nestiha, tak si musi- jak sama rika ducnout 🤷😀
Tak třeba fakt musí. Pokud je už v důchodu znamená to, že je starší. Můj táta od 60 let taky chodí po obědě každý den minimálně na 40 minut spát, jinak je naprosto nepoužitelný.
@ele_nka Ale jo, ja ji to neberu, at klidne spi. Ale at pak nevymysli blbosti v 9 vecer, kdy uz chceme mit s chlapem taky chvili klid.
Mozna to tu zaznelo, ale - rikas ji o tu pomoc s detma?
Ona nema problem si o pomoc rict - mozna ceka to same od tebe a ma za to, ze kdyz neprijde telefonat "prosimte ve jsi ve stredu odpoledne doma? Jo, to je dobre, potrebuji odejit, mohla bys nam prosim pohlidat deti", tak pomoc proste nepotrebujes, protoze by sis jinak rekla?
Jinak obecne pokud je to drobna pomoc bez reciprocity tak s tim nemam nejmensi problem. Naopak, obcas rikam manzelovi, at nam tchyne hlavne proboha nepomaha :D udelala toho pro nej v zivote uz dost a to deti rodicum nikdy nesplati.
Jina je situace, kdyby volala co 2 dny, ze neco potrebuje a manzel by okamzite vyrazle na pomoc. To uz bych se certila
@tereza0111 Ja od ni hlidat nepotrebuju, nestezovala jsem si, ze nehlida.
no,pokud je tchýně starší,tak opravdu může mít začínající alzheimer a to se nezlob,takový lidi neví co povídali před 5 minutami.vím to,moje babička ho má a některé věci mi opakuje třeba 4x za telefonát.dřív tomu nikdo nepřikládal váhu,až se to zhoršilo,že ani neví,že v 8h jedla,v 8.15 má znovu hodně velký hlad(s cukrovkou to není sranda).rozčiluješ se tu,že to a to,ale zeptal se jí někdo na zdraví?víte k jakému chodí doktorovi?není nejmladší a takto to u starších lidí může být.upřímně,buď ráda,že tvůj chlap má maminku,když už ne tátu,ať je jakákoliv tak je to rodič,stejně jako ty,vžij se do její kůže,jednou budeš taky stará
@veronikav31 Vim o cem je alzheimr, mel ho muj dedecek.
Tchyne je v tomhle smeru v poradku, lekarskou peci nezanedbava a nic ji netrapi.
a to víte z jejího vyprávění nebo s ní k doktorovi chodíte?pokud to druhé,tak prosím,pokud to první,tak si nikdy jistí být nemůžete.jestliže má věk 60+ tak by bylo zpodivem kdyby ji nic netrápilo.třeba moje tchýně s tchánem nám raději zamlčují věci ohledně zdrav.stavu,dostáváme jen kusé informace,až když tchán musel do nemocnice kvůli nálezu na prostatě,jsme se dozvěděli co se děje.netvrdím,že všichni důchodci jsou stejní,ale říkám,že starší lidi raději zamlčí pravdu než někomu přidělávat starosti.
@veronikav31 Trochu uz odbihame od tematu.
Rekneme, ze jeji uprdelismus neni zpusoben zadnou vaznejsi nemoci. Urcite neni zadna nemohouci starenka.
Mě se tak zda ze jsi ten typ co všechno udělá a pak za rohem nadává jak to je na hovno...
Takové lidi nemám ráda třeba ani v práci ...ve vztahu ...v rodině ...
Tak buď mě něco štve - ahoj podívej balíček teď nepreberu ať přijede semnebo ti ho Franta priberecestou z práce ...
A ne Ježíš honem obléct děcka ...Ježíš pálí se mi maso..
Kde mají děcka bundu..
No jo krava tchýně zase mě tu honi jak hadr na holi...
Pak das balíček a řekneš nee dobrý v pohodě vyzvedli jsme ti ho ...kolo i s deckama ...
Přitom máš úplně nervy...
Tak proč ji u předání neřekneš že jí ho ráda preberes ale že ta nemůžeš nechat děcka doma a takhle té to štve...
Nebo kotel : pošlu ji screenshot 5opravaru kotlů v okolí coz je otázka 2min...( Když chodí do práce je soběstačná a může si tam zavolat...
Prostě buď to dělám tak jak to vyhovuje míněno jí to řeknu...
A to jakou mírou sekdo zajímá o vnoučata nelze vynutit ...takto prostě je a není to ani ze nekdo je nema rád...ale prostě neumí to nebo to nema v sobě ani tonezna ze svých vztahu babiček atd...s tím se musíš smířit ...
Chápu tvoje rozčarování. Moje tchýně hlidala holky přesně 0min a to mají 13 a skoro 15let. Naštěstí bydlí 100km od nás, tak nic nechce.
Tvoje tchýně je těžký salámista a budeš muset ty rozhodnout, kdy je pomoc potřebná a kdy je to jen z její pohodlnosti. Tam řekni NE, nejsem doma, nehodí se mi to ....
A po 9 večer neberte telefon. Já to mám pořád nastavené, že před 8 ráno a po 8 večer se volá jen SOS.
A co po ni teda chces, kdyz si nestezujes, ze nehlida? Pomoc od ni zadnou nechces, ale stezujes si, ze ji nenabidne. Nebo ti tak vadi, ze ona ji potrebuje?

@majdaptak Ano, momentalne se citim jako ve skole, kdy davas "kamaradce" opisovat ukoly, radis ji pri testech a ona te pak ani nepozdravi.
Proste vyuzivana.