icon

Zasahovat do výchovy přítelovy dcery a komunikace s matkou?

alenka1213
9. led 2023

Ahoj, chci se podělit o zkušenost a poprosit o radu. Mám syny 18 a 14 a přítel má dceru 7 let má jí jednou od soudu za 14dní a alimenty platí 5tis. měsíčně( při seznámení s přítelem byli dceři 4 roky.) vlastní dítě nemáme ani nechceme. Od mala neměla žádné návyky, špatně mluvila, hysterický pláč když si měla namočit vlasy, bále se vody, nejedla, neznala čaj, kakao, ovoce, zeleninu, neuměla se vysmrkat. Docela jsem se s jeho dcerou zžila i ona mě má ráda. Ale vadí mi určité věci už od začátku do dnes. Přijde mi, že matka se jí moc nevěnuje. Přítel je typ co nic neřeší, ale já jsem opak. Jeho bývalka si mě hned všude na sítích zablokovala což nechápu, neznáme se jen se pozdravíme a nic jsme si neudělaly. Mě to nedá a když mi něco vadí řeknu to přítelovi nebo jeho dceři.( dříve jsem vše dusila v sobě ale to se nedalo.) Já vše zařizuju, dárky pro ní na vánoce, narozeniny, oblečení pro ní, ovoce jí kupuju aby jedla, naučila jsem jí plavat, oblíkat se, vymýšlím výlety pro ní na mikuláše atd ..Matka na to jídlo jen řekne, no ona nejí a tečka místo aby pro to něco dělala. Další věc která mě irituje je , že ona jí veškeré oblečení kupuje jen z pepca nebo kiku dokonce i boty na sebe.(a to dostává alimenty 5tis měsíčně) V zimě jí předává v mínus 6ti jen v legínách, které jí dává skoro pořád ty stejné. Když jí přítel na můj popud řekl, proč jí nedá teplé věci tak řekla, že nemá. Je se jí nažila kupovat k nám něco hezkého z HMka aby jí to slušelo. To že jí její máma od 4 let lakuje nehty tomu akorát přidá na "kráse". Já jí jednou zastřihnula konečky vlasů (jsem kadeřnice) aby jí vlasy dobře rostly a ona nadávala at' jí nestříhám a pak jí nechala ostříhat na krátko s tím, že si vlasy nečeše. To že jí přítelovi nenechá ani do pondělí když jí chce odvézt do školy je další věc, nenechá ho ani psát úkoly s vlastní dcerou a radši je rychle udělá s ní než si pro ní má přijet. Dost se o tom hádáme, jelikož mu tohle vše vyčítám jestli mu to nevadí,(protože mě to vadí strašně) a on jen řekne, že co má dělat, že i když jí to řekne tak s tím nic neudělá. Nedávno mě jeho bývalá skrz něco vytočila a já už jsem jí chtěla tohle vše napsat, ale přítel se naštval a řekl at' to neřeším, že je to jejich věc a že on chce mít klid. Myslíte si to stejné, že je chyba jí psát? Já to myslela dobře aby si to aspon' trochu uvědomila. Ve finále já jsem ta špatná, která se stará...

Strana
z4
levandule_k
10. led 2023

Já bych úplně nenasazovala psí hlavu partnerovi, že to řešit nechce, třeba jen neví, jak na to. Někdo je prostě v tomhle zběhlejší a umí v tom chodit a když chce, umí druhé straně zatopit. Bohužel, když jedna strana řekne nedám a začne házet klacky pod nohy, tak je to někdy fakt těžké.

pavlinar
10. led 2023

Ahoj, musi to byt strasne tezke, drzet se zpatky, stranou.
On ani ten otec nezni jako otec roku... ze nema dite zakladni navyky, na tom ma snad i on svuj podil (chapu to tak, ze do 3 let ditete spolu zili).
Konkretne ohledne strihani bych asi taky penila, ze cizi zenska.. bla bla bla.. na druhou stranu ona se otce asi taky neptala, zda muze dat dceru ostrihat.
Asi bych sla do takove tetovske role, uzit si spolu vylety, obcas koupit neco hezkeho. I ten tata by ji mohl ty kvalitni boty proste koupit. 5 tisic se zda jakoze dost, ale vlastne je to peknej prd.
Holky tu daly hodne super tipu.. ucit se i mimo ukoly, delat denicek, zazadat o stridavku. A postrehu, jak "zaostale" se chovaly jejich deti. Tak treba je to i tento pripad.
Je to teda tak, ze ona ji nechce vubec poustet nad ramec tech 2 vikendu v mecisi? To bcyh teda pozdala o zmenu. Treba aspon 1 odpoledne v tydnu a muzou s otcem chodit na ten bazen a podobne..

klokanka31
10. led 2023

Hlavně by bylo dobré se zeptat té dcery, jestli by chtěla být ve střídavé péči.

20190418
10. led 2023

@klokanka31 tak zase ptát se 7r dítěte, které zije s matkou, na nazor na stridavou péči je hodně mimo. To je jasné, že řekne, že ne. Dá se vůbec ta otázka podat objektivně? Ústy rodičů těžko a chceme, aby soudce detailně vyslýchal malou holku? To asi taky ne. Ne, tohle si fakt nemůže takto malé dítě rozhodnout samo.

somalicats
10. led 2023

@klokanka31 To Ti sedmiletá neřekne. U nás třeba ta střídavka vyplynula ze situace - holky na tátovi visely a když se odstěhoval, byly i slzičky - proto střídáme tak, jak střídáme, protože když jsou dlouho u mě, tak už pak fňukají, že chtějí tatínka, když jsou dlouho u tatínka, tak už pak volají, že se jim stýská a že chtějí ke mně.

klokanka31
10. led 2023

@20190418 Takže lepší myslet na dobro rodičů než na dobro dítěte? Brácha má přítelkyni s dětma. Starší je už dospělá, ale mladší holky se nikdo neptal u koho chce být, prostě střídavka. A ta holka tím neskutečně trpí. Nechápu proč se s dětmi zachází jak s nějakou věcí která pendluje sem a tam. By mě zajímalo jak by se to líbilo rodičům, kdyby dítě mělo jeden domov, a rodiče by se ob týden museli střídat.

klokanka31
10. led 2023

@somalicats A nebylo by lepší místo střídavky se prostě lidsky dohodnout, že dítě bude mít domov u matky, ale k tátovi bude moct kdykoliv když bude chtít?

somalicats
10. led 2023

@klokanka31 Tak pokud u toho táty bude to dítě i spát nebo tam zůstane na pár dnů, tak v čem je problém? Respektive v čem se to liší od střídání?

klokanka31
10. led 2023

@somalicats V tom že si to dítě může rozhodnout jestli u táty chce spát, nebo chce být doma...

somalicats
10. led 2023

@klokanka31 A proč by nemohlo mít domov u táty a chodit na návštěvu k mámě? 😀. Hele, to je slovíčkaření. Růže, ač zvána jinak, voněla by stejně. Střídavka nemusí být jen 50:50, může být i asymetrická a pokud se udělá tak, aby vyhovovala dítěti, tak kde je problém? Kdyby ses zeptala našich holek, tak ty Ti řeknou, že jim to takhle vyhovuje. Část týdne jsou u mě, část týdne u táty, takže si i podle toho plánují aktivity. A ano, říkáme tomu střídavka, protože se prostě střídají u mě nebo u ex. Ona je to v reálu spíš společná péče, protože kromě toho, že mají plnohodnotné zázemí jak u mě, tak u ex (takže nechodí s batůžkem), jinak vše řešíme společně. Teď nás třeba čeká oslava narozenin starší pro spolužáky, kterou děláme společně s ex.

klokanka31
10. led 2023

@somalicats Tak jim to třeba vyhovuje. A jak by ale tobě vyhovovalo že bys měla dva domovy?

somalicats
10. led 2023

@klokanka31 P.S. Moje holky vždycky říkají, že jsou doma u maminky a doma u tatínka. Neřeší to. A já roky pendlovala už jako dospělá kvůli studiu v době, kdy už jsem měla vlastní rodinu, takže to znám.

20190418
10. led 2023

@klokanka31 samozřejmě, že se musí v první řadě brát ohled na dítě. Ale 7r dítě je tak snadno manipulovatelné, že tohle si fakt rozhodnout ve smyslu odpovedi na otázku nemůže. "Chceš bydlet vždycky tyden u mě a týden u táty? Každý týden se stěhovat, pořád něco balit, tyden mě neuvidíš, bude mi tady smutno" nebo " Chceš bydlet vždycky tyden u mě a týden u mamky? Užiješ si nás oba, budeš mít dva super pokojíčky a 2x tolik hraček". Stejná, ale vlastně uplne jiná otázka 😉

prejeta_zaba
10. led 2023

Ty to vidíš zkresleným pohledem, když s tím máti nic nedělá, tak ať dělá otec, ne? Jednak teda 5 tisíc je žalostně málo. Že holka "skoro nic" nejí znamená minimálně snídaně, svačiny, večeře a oběd ve škole, to je tak 2500 měsíčně. Něco asi projezdí, vybavení do školy, zájmy a je to v pryč. Takže řešit, že má oblečení jen z Pepca je celkem mimo. Ty boty by mi vadily, ale proč ji nevezmete na nákup vy? Vždyť to, že otec platí alimenty neznamená, že už pro ni nic víc neudělá. 🙄 Je teda dost divné, že holka chodí v legínách v mraze, to je to na zánět ledvin. Ale přijde mi, že spíš matka vidí váš nátlak, to dělá naschvály. Nevěřím tomu, že nemá doma ani teplé kalhoty a chodí celoročně v balerínkách z Pepca...Jestli ti na ní záleží a nechceš jenom pomlouvat ex, tak se jí prostě věnujte a vybavte ji vy. Děláte to pro ni, ne pro její matku. 🤷‍♀️

vodnarka2013
11. led 2023

Beru to z pohledy maminky která má syna a s jeho otcem není. Ten si ho také bere jednou za 14 dni na víkend. Byla bych na vás na*rana a nebo to neřešila 😅 spis to druhé ….. když to nevadí otci ? Je to dítě hlavně těch dvou. Neřeste to. U vás oblečení má a tím to snad hasne. A jestli si myslíte ze 5 tis alimenty znamená ze dítě bude nosit boty a oblečení v hodnotě alimentu tak jste asi odněkud spadla ne ? 🤪 syn už je veliký (10let) takže ostrihani neřeším, u koho si řekne o stříhání tam to má 🤷🏻‍♀️

klokanka31
11. led 2023

@vodnarka2013 Není to dítě hlavně těch dvou ale JEN těch dvou 😄

krtcice
11. led 2023

Ano, manžel má pravdu. Je to jejich věc a popravdě nevím, proč to řešíš? Že nakupuje v Pepcu a Kiku? No a co, já taky. A představ si, že většina lidí. Ono totiž lepší když dítě zamatlá tepláky za 60 než za 500. A mně se to oblečení z Pepca a Kiku i líbí. Byla jsem teď ve značkových obchodech, i v tom tvém HM, byla jsem pozvaná na nákupy jako ještě k Vánocům a nevybrala jsem si na sebe nic. Nehty si občas lakují obě dcery i syn od asi 2 let. No a stříhat jsi už vůbec neměla. To by se mi jako mámě taky silně nelíbilo. Prostě není to tvoje starost, neřeš a užívej, že máš své děti už celkem velké a bezúdržbové.

miri8561
11. led 2023

5tisic v této době se vám zdá moc? S tím, že má dceru 4dny v měsíci? Nezlobte se. Ale i 10tis je málo, aby člověk mohl kupovat krásné oblečení a kvalitní boty, stravu, kroužky a podobně. Nechci ani sčítat kolik moje děti 9,7 měsíčně v průměru stojí. Samozřejmě nevím, kolik její máma vydělává a či má další děti atd..

krtcice
11. led 2023

@alenka1213 učila ji odmala potápět a namáčet si vlasy 🤣🤣🤣 a jako k čemu by to bylo, to zrovna není životně důležité. Všem mým dětem jsem od narození myla hlavičky a vlásky vodou a všechmy se, světě, div se, okolo 2 let bály až vřískaly při mytó vlasů. A syna to drží dodnes a je mu skoro 5.

kochichak84
11. led 2023

@alenka1213 no... Tady si dovolím trochu nesouhlasit. Neteř miluje vodu, koupe se, potápí, ale jak si má hlavu namočit ve sprše, bojí se jak čert. Řve jak tur už od miminka. A je ji skoro 7.

klokanka31
11. led 2023

@krtcice Takže nejsme sami kdo s tím má problém?😮 Naše malá asi dva měsíce po 2.narozeninách chytla paniku z mytí vlásků, a drží se jí to pořád (budou jí v květnu 3).

kochichak84
11. led 2023

@alenka1213 pokud je dcera zaostalá, zanedbaná, ve škole neprospívá, tak je zanedbaná. Můj syn skoro nemluvil ve 3 letech, i teď v 7 má ještě občas problém. Oblečení má povětšinou ze sekáče, z Pepca i z Kiku nebo Lidlu. Na slušno má pár věcí, ale to jen na návštěvy a i tady jsem hrabla do sekáče nebo nakupuji v bazarech. Tam mnohdy seženete lepší věci jak v obchodě. Opravdu nemá dcera pěkné věci? Viděla jste její šatník doma? Ono dost často děti ví, že teta koupí, tak řeknou že nemají. Kolega míval syna na víkendy a jeho ex ho posílala vždy v těch "horších" věcech. Neb párkrát dala slušnejsi a tatínek to nějak neřešil a nechal ho v tom lítat po hřišti, hrát fotbal atd.... Tak mu jasné řekla kup k sobě sám, když Ti to vadí, nebo ho hlídej a prevlikej. Já jak hlídala neteř, tak mi taky vykládala že to nejit, to ji maminka nedává, co to je (pomeranč atd...) a já sama vím, že to normálně doma má. Jen se ji moc líbilo, jak jsem ji zahrnovala vším možným.

krtcice
11. led 2023

@klokanka31 zdaleka nejste 😉 naši prostřední to drželo do asi 6 let 🙈 a nejstarší dceři úplně znechutili plavání jak jezdili se školou, kde ji nutili potápět hlavu a dcera nechtěla, pak na ni byli trenérky hnusný tak jsme v bazéně i ve škole s manželem udělali zle ale stejně už to v ní zůstalo... Je hodně nadaná na sport a jen kvůli plavání odmítla jít do sportovní třídy.

klaralimetka
11. led 2023

dobry vecer,jak tu jiz bylo mnohokrat napsano,mel by to resit predevsim otec ditete,pokud mu to teda vadi .Vy rozhodne ne .Tez se nemusite tolik angazovat ve vychove,kdyz se pak citite nedocenena. Jinak potapeni hlavy je tedy dost mimo.Nase dcera ve vane rve jak tur,kdyz ji strikne voda trochu do obliceje a dalo by se rict,ze se toho i boji.Vsa neznamena to,ze s ni nechodime v lete k vode,dokonce byla uz 2x u more a to jsou ji ctyri roky. Vsak hlavu pod vodu nechce a neni duvod az bude chtit ,tak bude.
Kdyby mi ji nekdo ostrihal,rvala bych jako tur ja
.Obleceni z pepca uplne v pohode,boty za mne uplne ne,ale zalezi jaky jiste se daji vybrat .
Jinak meho manzela byvala pritelkyne posilala kluky -jejich -v zime a mrazech ,jen v teplakach bez cepice a bez rukavic s mimimem veci na vikend.Byla spousta veci co nam vadilo,ze dela,ale vzdy bylo pouze na manzelovi ,aby to vyridil on.Nikdy ne ja. To jsme spolu uz dlouho,jsme manzele a mame spolu dceru.
Resili jsme to tak,ze to jaky si udelame pravidla u nas je nase vec a jak to maji doma je jeji.

mandala
11. led 2023

Koukám, že si zakladatelka už radši zrušila svůj účet a já ji chtěla napsat, že ji závidím tu energii, jak chce všechno řešit, podle mne řeší i to, co jí nepřísluší a zbytečně čeří vody...

klokanka31
11. led 2023

@krtcice Chudák 🥺 ale chápu ji, já si ze školního plavání odnesla taky blbý zážitek, a dodnes jsem se kvůli tomu nenaučila plavat.

klokanka31
11. led 2023

@klaralimetka A může se stát že hlavu pod vodu nedá nikdy. Kvůli tomu přece nebudeš špatná máma 🙂 Já jsem dospělá a když mi cákne voda do obličeje, tak začnu lapat po dechu jako bych se topila. Někdo s tím může mít problém opravdu celý život.

krtcice
11. led 2023

@klokanka31 mám to stejně, hlavu pod vodu ani za zlatý prase, potápět se nemám důvod, někde na koupališti to nemá smysl, u moře leda ale zas bych byla s přístrojem, v neoprénu a s hlavou zakuklenou 😅

klokanka31
11. led 2023

@krtcice Já na koupališti nejdu ani pod ten vodní hřib, jednou jsem zkusila a už nikdy víc 😨

no_title
12. led 2023

@alenka1213 dám vám pohled z druhé strany... Můj manžel se teď rozhodl, že si dáme pauzu. Pro ženu,kterou muž opustí to není vůbec jednoduché. Zvlášť pokud zůstane sama. Ty výdaje jsou enormní, zvlášť v dnešní době a člověk se snaží uskudlit každou korunu. Pro představu, jen byt plus školka nás stojí 17 tisíc. Mám částečný invalidní důchod kolem 9 tisíc. Pracuji na DPP, kde pokud pracuji celý měsíc, dostanu 10tisic, ale to se většinou nepodaří, protože když jsem nemocná já nebo dítě, nedostanu nic. Taky o letních prázdninách nedostanu nic, protože není práce. Kdybych dostávala těch 5 tisíc, co dává váš partner, myslíte, že bych měla na kupování značkového oblečení?
Můj syn i já chodíme v oblečení z druhé ruky, co nám kdo podaruje a nemyslím si, že bych byla proto špatná matka.
Co se chování holčičky týče, příjde mi, že má příznaky autismu. Podobně se chová i můj syn (autista). Že nesnese vodu na hlavě, špatně jí, některá jídla odmítá třeba jen na základě barvy, je úplně typické. I ta porucha řeči. Můj syn nemluvil do 3 let vůbec, ve 4 letech pár slov a teď v 5 letech dá dohromady max 3 slovnou větu ale pořád špatně vyslovuje. Takové dítě stojí enormní úsilí jej cokoliv naučit. Třeba i blbé smrkání nebo chození na WC. Tyto děti často nechcou spolupracovat a když už se něco naučí, musí se to stále cvičit, jinak to rychle zapomene.
Netřeba dodávat, že rozvod je pro dítě trauma a zvlášť pro tyto "jiné" děti. U nich pak často dochází k regresu. I můj syn teď ztrácí oční kontakt, začal být agresivní, protože prochází takovými těžkostmi... Mnohokrát jsem slyšela, že dítě prý zanedbávám, nevenuji se mu. Ale kdo neví, ten neví.

Strana
z4