icon

Musíme na Vánoce utrácet za drahé dárky?

berenika39
4. pro 2024

Ahoj, nějak to blbě nesu. Je to skutečně tak, že Vánoce - rovná se mobily, roboti, pračky, sušičky, fény, lednice, počítače, tablety, vysavače, prostě dárky za tisíce? Však pokud takovou věc potřebuji a mám na ni, koupím si ji. Pokud ne, ok, našetřím. Běžná spotřeba, nic, co by bylo jako pozornost, dárek proto, že chci s nápadem udělat radost. Je možné, že to vnímám jinak, ale prostě si v rodině vyměnit tisícové částky.... já jim, oni mě... na to nehrajem.
A beru i negativní názory...

Strana
z6
ester_ka
5. pro 2024

@mon_88017 vidíš, a já bych otloukla o hlavu parfém či šperk a má praktická duše by nadšeně jásala nad novým vysavačem, protože starý blbě táhne a já nesnáším vybírání spotřebičů...jak se vyznat, který ke lepší v poměru cena výkon? 😁

mon_88017
5. pro 2024

@ester_ka a to je právě na světě tak krásný, že jsou lidi rozdílný 😅 Takže jak už padlo v diskusi výše několikrát, jaký si to uděláme, takový to bude, někdo bude juchat nad soupravou od Tiffanyho a někdo nad vysavačem 😅

rosalindamelinda
5. pro 2024

Přesně, naprosto souhlasím. Dnešní oslavy vánočních svátků jsou pojaté jako "nákupní horečka a musím nakoupit co nejvíce dárků"! Stala se z nás neuvěřitelně konzumní společnost a snad už si ani neumíme vážit jiných hodnot!
Místo toho, aby se Vánoce slavily skromně a v klidu, každý řeší hordy dárků. Jako teď ve vedlejší diskuzi, kde si ženy obhajují, že nakoupí každému dítěti minimálně 10 dárků!
Vánoce jsou křesťanské svátky a přitom je slaví nevěřící lidé, kdy místo klasických vánočních tradic řeší jen dárky a dárky. Navíc kdo si třeba zajde do kostela na Půlnoční mši? Každej rozbalí dárky a pak sedí u TV. Je to docela smutné, moc smutné. Můj názor a negativní názory neberu, protože tohle si lidi obhájit nemůžou, ikdyž se o to pokoušejí, je to spíše úsměvné 😝

lallaa
Autor odpověď smazal
brunetka11
5. pro 2024

@berenika39 Hele, asi tuším, kam míříš - a na rovinu - možná to je i naším věkem ,-) Je za tím tak trochu i ten pocit přesycení...
Právě dumám, jak si říct s rodinou, že co kdybychom už i zrušili dárky pro děti (vzájemně mezi námi a synovci a jejich / našimi dětmi), protože to je vzhledem k jejich věku stejně už jen o výměně obálek. To jim jako celé rodině připravím něco jedlého nebo se můžeme vidět úplně bez výměny dárků a prostě si sebe užít i bez těch dárkových tašek. Naposledy jsme se takhle sešli v létě, jak jsme všichni vytížení. Přitom se máme rádi, jen prostě nestíháme.
A co se týče dárků - my toho v průběhu roku moc nenakupujeme - pokud se to nerozbije, není důvod. Ale muži takto udělala radost televize nebo domácí video apod., ale nebylo to pod stromečkem. Holkám dáváme elektroniku nebo určitý typ kosmetiky ideálně právě na Vánoce - jsou to drahé věci, jim udělají radost, proč ne. Mně muž zase pravidelně naděluje šperky - než to začal dělat sám od sebe, nikdy předtím jsem mu neřekla, že totéž dělal můj táta mamce. Začal to dělat sám od sebe. Je / bylo to z jejich strany vlastně takové poděkování za ten rok a vždy potěší.
Chápu, že pro někoho to může vyznít konzumně, ale my to tak nebereme. Prostě si ten den užijeme jak díky času tráveném společně hrami, procházkou, přípravou jídla, tak se obdarujeme i těmi dárky.
P.S. Ale každopádně - po letošním zjištění, že se nám dárky pro 6 lidí vyjma kosmetiky a karimatky vešly do jednoho kufru - jako byl to opravdu prima pocit 🙂 Eliminace dalších krámů a dalšího oblečení, co uberou místo v domě. Je to fajn 🙂

eviicka
5. pro 2024

@rosalindamelinda byla jsem dítě v 80. letech, a klidně bych klidně mohla zase psát, že tehdy byly Vánoce přehlídkou "dokonalých hospodyněk" - celý advent byl ve většině rodin jen o kompletním úklidu a pečení 15 druhů cukroví... o nějakém rozjímání a křesťanských tradicích (v komunismu) nemohla být řeč...
Neříkám, že nemáš s konzumem pravdu, ale je to o jednotlivých lidech a dnešní doba je tolerantní, takže jaký si to kdo udělá, takové to má, a dary za desetitisíce se všude rozhodně nedávají.

klokanka31
5. pro 2024

@rosalindamelinda Kdepak, dnešní vánoční svátky jsou o předhánění, kdo bude víc a lépe žbrblat. Republika plná Grinchů 😏
A Velikonoce jsou taky křesťanské svátky, ale slaví to i nevěřící...A taky se nikdo nepozastavuje nad tím, že je to křesťanský svátek, ale spousta chlapů to berou jako povolené ožrání...

eviicka
5. pro 2024

@klokanka31 "víc a lépe žbrblat" 👍 perfektní postřeh

prejeta_zaba
5. pro 2024

Vždycky se darem snažím udělat radost. A radši koupím dražší, ze kterého bude mít dotyčný užitek než za každou cenu hrát na skromnost. Mám samozřejmě nějaký limit, rozházet půlroční úspory za Vánoce a za dovolenou, to je taková specialita Čechů a pak zbytek roku brblat, že je draho. 🤷‍♀️😀 Co se mi ale hodně nelíbí, to neskutečné plýtvání okolo - zavalovat děti adventními kalendáři a ozdobami už od listopadu, desetitisíce v balicích papírech a dekoracích a úplně s každým si vyměnit balíček nesmyslů za pár korun. To mi smysl nedává a nepodporuju to.

prejeta_zaba
5. pro 2024

@rosalindamelinda A proč by měl někdo, komu to nic neříká, jít na půlnoční? To je přece povrchnější než se vyvalit k té televizi. Jakože o Vánocích se po té nákupní horečce skočí pomodlit (ještě se u toho nezapomene vyfotit na instagram) a bude to lepší prožití svátků, jo? Asi to tak úplně nefunguje, si myslím. 😄

verciiik
5. pro 2024

Já mám rozlišné přístupy různými směry. K dětem mám, upřímně řečeno, Vánoce jako omluvenku pro nákup dárků 😀 Protože jim kupuju věci ráda, ale zároveň jim nechci dávat furt něco, tak aspoň na vánoce jim splním přání a koupím i dražší věci, co bych jindy nekoupila. Naopak co se dospělých týče, tam taky nechápu nějakou drahou výměnu věcí, protože co nekdo chce, to už dávno má a je fakt těžký se trefit s něčím (ještě tak u partnera, se kterým žiju, ale jinde je to kumšt). S dospělýma by mi o dost víc vyhovovalo fakt dávání maličkostí, obousměrně. Ani já nemám moc zájem dostávat toho hodně, protože i směrem ke mně se málokdy trefí 😀 . U nás se mi to na jedné straně rodiny relativně daří a na druhé moc ne.

kupi
5. pro 2024

U nás se peníze úplně neřeší, ráda kupuju ostatním dárky a vždy doufám, že dárkem potesim a udělám radost. A pokud by někomu z blízkých udělala radost nová lednice, tak mu ji ráda koupím. Letos mne hodně překvapila nejstarší dcera(16let), která přišla s nápadem, že si letos dárky dávat nebudeme, že se celá rodina sejdeme společně se navecerime a pak si třeba něco zahrajeme. Protože máme ještě 2 mladší děti, tak to tak neuděláme, ale byl to zajímavý nápad.

95newmommy2020
5. pro 2024

My si s manželem zaplatíme půl na půl nějaký last do 50 a jedeme k moři. Pak si dáme jeden drobnej dárek, aby pod tím stromkem něco bylo. Aby si dítě nemyslelo, že se dospělým nic nedává. A pak rodině nějaký alkohol, dárkovou kosmetiku, vitamíny z lékarny. Dítě dostane nějaké hračky. Tím to končí.

j.a.n.i
5. pro 2024

@rosalindamelinda A proc bych mela chodit na msi do kostela, když nejsem věřící?

simkrk
5. pro 2024

U nás rozhodně ne.. 😊 Od rodičů si mam vybrat něco do 1000kc, dcera- mamka ji něco koupila aby tam měla a pak bude mit tisícovku v obalce.. 😊
Ja dcerce..sice ma třeba 10 dárků ale vejdu se do 3tisic a navíc tam ma i praktické věci.. 😊
Segre se svagrem darek za cca 800kc,nasim vlastne take + enco navic za cca 500kc..😊 Neteri take okolo 500kc..😊
Jsem sama, takže ja fakt dary za desetitise nedavam a ani bych nedavala.. 😊 Kazdy jsme ze co potřebujeme si koupíme a je to spis pak vse pro radost.. 😊
Co se tyka dcery, je ve 2.tride a mobil zatim nema... 😊 A kdyz bude mit tak bude mit po me, ktery mam pro ni schovany.. 😁😊
Navic do pristiho roku vydaje budou.. A to hlavne lyzak, skola v prirode.. 😁🤷 A jsme na 10tisicich.. 😊
A vlastně my si na drahé dary nepotrpime a ani v tom nejsem vychovavana😊

evaviki
5. pro 2024

mama ma knihu a kafe. Brachove dostanou med a susene houby, takze naklad minimalni, ale vim, ze tohle je fakt potesi a nechteji si davat darky jen proto, at si neco dame. Netere a synovci - je to jak kdy, treba synovec dostane pokemon karty za 600 a druhy synovec batoh, ktery si pral na lozeni a stoji temer 3000. U neteri mam to same, jedna ma mikinu za 50 eur, protoze vim, ze se ji libila synova a udela ji to radost. A druha neter ma cepici a rukavice, protoze si to prala. Asi nekupuji blbosti, ktere pak nekde nepouzivane lezi. Sama jsem si prala veci typu kafe, pyzamo, triko. Kde nereism cenu, je dite. Tam jedu primarne zazitky, plus prakticke veci, ktere bych mu stejne koupila (batoh do skoly, mikina). Ano, jsou to veci, ktere bych mu koupila stejne, ale pokud je nepotrebuje akutne, tak mu to dam pod stromecek.. (i kdyz teda ten batoh do skoly je celkem akutni, ale jeste to tech par dni prezije s manzelovym 😀) Pak mam darky pro kamarady - meli jsme tradici si davat ponozky kdysi, Tak jsem se letos k tomu vratila, Dela mi radost, kdyz nekomu udelam radost a o tom to u me je. A je jedno, zda darek stoji 500, nebo 2000. Manzel chce taky prakticke veci - bud na cestovani, nebo k pocitaci. Koupil by si je stejne, ale taky to neni akutni, protoze ted treba nikam nepojede, ale vim,ze to bude potrebovat.. A vymyslet mu neco pro radost a aby o tom nevedel, je boj. 😀 vymyslela jsem a taky je to za par stovek, nic mega draheho. Tak je to u nas, udelat radost a prekvapit. Ne vybirat drahy veci za kazdou cenu, I kdyz zazitky drazsi jsou, to je pravda.

nevimjak_
5. pro 2024

@berenika39 je mi 15 a vystacim si s normalni kosmetikou nebo i ponozky mi staci takze nevim tohle mi prijde naprosto zbytecny darky za tisice staci neco maleho a neco co vyuziji a udela mi to radost😆

evik19
6. pro 2024

@rosalindamelinda A bylas někdy sama na půlnoční mši, když ti to přijde tak smutné, že tam lidi nechodí? Nevím odkud jsi, ale já byla na půlnoční v několika různých kostelech a nikdy tam nebylo k hnutí, lidi vždy poslouchali i před kostelem, protože se dovnitř ani nedostali. (Velké město i malé městečko). Tak teď přemýšlím, jestli je to třeba v Čechách o tolik jiné než na Moravě anebo jestli to spíš není tak, že jsi sama nikdy nešla….? To nemyslím jako výtku, mně nepřijde nic špatného na tom, když někdo radši kouká na televizi, protože mu kostel nic neříká….

petrasipkova1
6. pro 2024

@j.a.n.i tak tím pádem neslavíš ani Vánoce, ne ? Proč bys měla slavit, že se narodil Ježíš ? 😉

somalicats
6. pro 2024

@petrasipkova1 proc by je nemohla slavit? Vanoce jsou puvodne pohansky svatek 😉

j.a.n.i
6. pro 2024

@petrasipkova1 No, když pujdem do detailu, tak se slavily davno pred nejakym Ježíšem, ona je to totiž původně oslava slunovratu a na ten věřím 😁. A ne narození Ježíše neslavim, v tom mas naprostou pravdu.

j.a.n.i
6. pro 2024

@evik19 Tak me se treba kostely libi... Ale ideálně bez lidí a určitě bez mše, max. zádušní, ale to jen u ucty k dotycnemu.

treasurka
6. pro 2024

@berenika39 Tohle by mi ještě nevadilo v tom smyslu, že jsou to alespoň využitelné věci. ALe co nesnáím jsou hory šttů z Pepca a podobných obchodů, které se do druhého dne rozpadnou...

alice180
6. pro 2024

@j.a.n.i saturnálie

drep
6. pro 2024

@petrasipkova1 je hezké, ja si křesťané přivlastňují svátky, na kterých historicky spíš trochu parazitují…

alice180
6. pro 2024

@rosalindamelinda můžu se zeptat, jak tedy konkrétně slavite Vánoce?

petrasipkova1
6. pro 2024

@drep
@j.a.n.i
@somalicats Tak to je jiné, jenže mi přijde, že si společnost splácá páté přes deváté, je pro mě třeba zvláštní říct, proč mám jít do kostela, když nejsem věřící a zároveň mít na skříni Betlém, to je takový rozpor .... Ale ano, oslava slunečního božstva, je moc hezká, proč ne, ono se to stejně ta síla Slunce velice pravděpodobně jen převtělila do Ježíše .... Ale to už je jen moje interpretace a představivost.

drep
6. pro 2024

@petrasipkova1 betlém nemám, nicméně samozřejmě já jako ateista chápu, že křesťanství je zaklad našil euro-americké civilizace, takže i nevěřící přece může vysvětlit dítěti, co ke Betlém, kdo je Kristus nebo Herodes. To se pořád bavíme jen o historických/geografických faktech.

ai30
6. pro 2024

@alice180 Tu neres, ona je jenom mistni ubohy troll, co se mermomoci snazi psat 'provokativni' veci. Kdysi tu zakladala diskusi, kde se sverovala jak ma trolleni jako konicka a ted tu smrdi ve skoro kazde diskusi.

suzanna123
6. pro 2024

@petrasipkova1 protoze jsme historicky krestanska civilizace a tohle se stalo soucasti nasich tradic. To je stejne jako resit, proc krestane zdobi stromecek, ktery nema s narozenim Jezise nic spolecneho...

Strana
z6