Vánoce našeho dětství. Jaké byly?
Holky, Vánoce 🎄 se pomalu blíží, a tak mě napadlo téma pro pobavení. Jaké jste měly Vánoce jako malé? Jaký 🎁 vás potěšil nejvíc, nebo naopak vás nejvíc naštval? A jakého jste se nikdy nedočkaly? 😞 Do kdy jste věřily na Ježíška, a kdo vám prásknul, že není?
@klokanka31 jj, vždycky u toho šašíme jak děti usnou a cca do dvou do noci, oni pak
vstávají v půl 7 a tahají nás z postele ať se jdeme honem podívat 😅
@keksik002 Tak moje vymyšlený dárky taky nestály tisíce, ale ono vidím jak to je se sháněním dárků dodnes. Naběhnout do obchodu, a koupit co je zrovna k mání. Vůbec žádná snaha hledat to, co člověk opravdu chce. To já zas sednu k internetu, a koupím opravdu to, co si dotyčný přeje. A pak jen slyším:"Jóó, ty umíš nakupovat dárky z nás všech nejlíp. "🤔 Aby taky ne, když poslouchám celý rok co by si kdo přál.
@klokanka31 tak u nás hlody typu:Tak a Ježíšek se zastřelil... (Venku někdo hodil petardu) byly celkem časté
@klokanka31 co se týče výběru dárků, někde jsem četla zlaté pravidlo, že by měl každý dospělý dostat dárky ze tří kategorií: 1) dárek, abych vypadal chytře (knížka, předplatné cestovatelského časopisu, nějaký dárek na koníček...), 2) dárek pro krásu (oblečení, parfém, šminky, nějaký doplněk), 3) dárek blbost (něco, co by dotyčný chtěl, ale nikdy to nepřiznal, co není praktické, vrátí ho to do dětství). A musím říct, že to fakt u nás funguje. A taky to nemusí stát tisíce, ale musí se to promyslet.
@miba10 Já když byla malá a byl u nás děda, tak jsme seděli po večeři v kuchyni a poslouchali. Najednou se ozval divný zvuk, a děda do toho ticha prohlásil: "Ježíšek se asi spláchnul do záchoda". 😄
@elencze Přesně ☺ ale myslím že tyhle dárky fakt potěší.
@klokanka31 Můj muž třeba absolutně nesnáší zbytečné dárky, a uz vůbec ne překvapení..on teda celkové nemá rád oslavy a Vánoce, ale kvůli dětem se překonává. Dárky pro něj musí být praktické a v podstatě největší radost by měl, kdyby si jen mohl vybrat sám.Takze mu kupuju hlavně pitné dárky ( vína, pálenky), sem tam nějaké oblečení a zbytek si vybírá sám, protože on by jinak fakt měl radost. On na oplátku zase kupuje nějaké překvapení, i když je z toho vždycky hotovej, ne proto, že by nechtěl, ale proto, že vážně netuší co. Ale mě udělá radost vážně cokoliv. Někdo opravdu na tohle nemá buňky, tak je potřeba udělat určité kompromisy, které se nám naštěstí docela daří, i když jsme v tomhle úplně odlišní.
Já o Ježíškovi začala pochybovat asi v 3,5-4,5 letech (nevím, který rok, spíš 3,5). Nešlo mi do hlavy, jak to může jako po celém světě všechno za večer stihnout, jak o všech ví, jak se dostane dovnitř (na nějaké zhmotnění jsem nevěřila) a hlavně, jakto že je to to malé miminko, co se narodí Marii 24.12. a zároveň nosí dárky jako dospělý. Tak jsem sama přišla na to, že to kupuje asi rodina, nikdo mi nic neříkal 😀
Jelikož si pamatuju dost věcí jako malá (tak od 2 let mám vzpomínky obecně), tak si pamatuji dost i z té doby. Líbilo se mi, jak jsme se celá rodina sešla (3 prarodičové+rodiče+já jednáček), měli jsme slavnostní jídlo, já jedla dospěláckým příborem řízek, povídání od dědy o Ježíškovi a dalších příbězích, zvyky, cukroví (pomáhala jsem), všichni spokojení a slavnostní, pak samozřejmě dárky, kterých jsem měla opravdu hodně. Ale myslím, že mě bavila hlavně ta atmosféra, všude světýlka, stromeček (ten miluji doteď), cukroví na stole.
@codal U mého manžela se Vánoce téměř nedělali, takže je tak nějak automaticky nesnášel. Ale když zjistil jak to je u nás, tak si to tak oblíbil, že je teď snad žere víc než já ☺
@daasqua Mě taky napadla myšlenka jak to stíhá, ale myslela jsem že se zastaví čas 😄 a my odjakživa věřili že Ježíšek je bílý, chlupatý a lítá, nevím teda kdo na to přišel 🤔 ale traduje se to u nás po generace, tak v tom budu pokračovat i teď s malou. A stromeček taky miluju, když jsem byla malá, měli jsme na něm lucerničky, pro mě největší symbol Vánoc. No a když se zase začali vyrábět, hned jsem si je koupila. Jsem ráda že naše malá je bude taky znát ☺
Vínove červené kolo ESKA po tom jsem toužila a nikdy nedostala.Ale pamatuji si vánoce když jsem dostala mončičáky bíleho a žlutého.To jsem málem umřela radosti.Pak jsem jedny vánoce dostala patrový penál dvířka penálu jse zavíraly na magnetky to bylo néco božího a k tomu voňavé gumy na gumování.A velikou radost jsem mela z pískacího trika byl na nem šašek z bubínkem ten po zmáčknutí pískal.
Na ježíška jsem nevéřila už asi v první tříde.Dárky jsem hledala po byte .Nikdy jsem je nenašla máma to nosila do skříne do práce😂.
@izz76 Taky jsme jeden rok po vánocích všechny holky přišli do školy v kaliopkách taky to tady frčelo?já jsem ze Slovenska nosili to Poláci a Maďaři na trhy byla to taková zvláštni móda.K tomu jsme meli všechny mohérové svetry a svetry z kimono rukávem propletený zlatavou nití.A drodorant Impulse černý to jsem byla frajerka.Máma stála před vánoci fronty u Tuzexu aby nakoupila dárky mýdla Fa,Palmolive.To ani není pravda že dnes to pořídime na každém rohu.No a u nás dostal doktorúv syn kalkulačku Casio tu jsem mu závidela.Tá se dala pořídit jenom v Tuzexu.Když to dnes vyprávim klukúm tak mají z toho srandu.
A holky mladši ročníky to si nepamatujete ale banány,mandarinky,pometanče,ananas,buráky jsme jedli jenom na vánoce za Husáka to bylo podpultové zboží 😂.
Já si nepamatuju, do kdy jsem věřila, ale tipla bych to tak do první, druhé třídy. Ale na Ježíška jsme si doma hráli i v dospělosti. Dopisy jsme mu psali zhruba do druhého stupně ZŠ, pak už ne, ale takové to očekávání, zazvonění zvonečku apod., to jsme dodržovali pořád.
Já byla asi nenáročný dítě, mě udělaly radost i omalovánky s pastelkami, ale i měkké dárky, já z toho oblečení fakt měla radost, máma se mi do vkusu trefila (to mluvím o době tak do konce základky, na střední už jsem si vybírala sama).
Jinak ale já mám velkou radost z dárků, které si sama vyberu, nebo na ně dám odkaz manželovi. Někdy mu dám odkazů víc, ať vybere to, co se mu z toho líbí (ale vím, že mě se z toho bude líbit všechno) a někdy si to i sama koupím a dám mu to, ať mi to zabalí. Já moc nemusím překvapení. Ale pro druhé to překvapení ráda dělám. Většinou mě napadnou super věci, co ten druhý může chtít. Když nad tím tak přemýšlím, tak na letošní vánoce vlastně nic nemám... je divný rok letos ☹
A co se stromečku týče, ten jsme pro Ježíška vždycky zdobily my, děti přímo 24. prosince dopoledne. Vloni jsme si ho s manželem ozdobili už tak 2, možná 3 týdny před, ale jak tady píšete, že ho dětem "nadělí" Ježíšek přes noc, to je moc hezké. Popřemýšlím nad tím 🙂 ale to bbychom ho zase nemohli mít moc dopředu, to by chtělo ozdobit z 23. na 24....
@klokanka31 my měli největší radost z Mončičaka, kola, boby na sankovani, věž, kredit do telefonu. Vánoce jsme měli krásný a doted jsme všichni spolu. Děláme stedry večer den před Vánoci, s nasima, brachama a jejich detma, manzelkama. A pak jsme každý už na Stedry den doma se svými dětmi. Odjakživa si všichni písem Jeziskovi, tak se nestane, ze dostáváme blbosti. I teď mívám seznam praktického rázu a miluju to. Překvapeni stejne vždy aspoň jedno mám😅 většinou nějaká sranda. Recese. Jinak já mám každý rok stejná praní: poukázky do mých oblíbených obchodu jako je Zara, HM. Kosmetika Ritual, třeba konkrétní kabelku, kufřík, vína, čaje, poukázky na rekreaci do mých oblíbených hotelů, knížky od oblíbených autorů. Vůbec mě to neurazi, ze to svým blízkým ulehcuji😉 naopak mám radost, ze mi koupi přesně věc jakou si přeji já a ne co si Ježíšek mysli, ze potrebuji. Loni jsem dostala od přítele retro gramofon a desky Kaji Gotta, to bylo radosti! Musel si s tím dat praci sehnat konkrétní desky😉))
U nás byly Vánoce super do rozvodu rodičů - Večeře, kdy táta se už nemohl dočkat, Děda jako tradičně si dával dva kousky kapra a táta byl už na prášky, pak jsme se ségrou hrály na klavír koledy a až pak se šlo ke stromku, který naši zdobili tajně ( zavřený obývák, nesmělo se tam chodit, aby se Ježíšek nevyplašil ) a opravdu jsme to dodržovaly poctivě. Dárky klasika , někdy lepší někdy horší, já jako knihomol měla největší radost z knih a pak v 7 třídě digihru z Tuzexu . Strašně jsem chtěla Vlka a zajíce a dostala jsem nějakou stopařku a autíčko, co se vyhýbalo kmenům a pak se musela natankovat- nejdřív mi to bylo líto, ale pak jsem zjistila, že jsem jediná na škole, která jí má, tak jsem byla za frajerku 🙂) Pak si nás brala babička na pár dní do Prahy, vánoční Prahu jsem milovala. Po rozvodu bylo vše naprd, nový mámy přítel byl prudič, atmosféra děs, děda zemřel, skončila pohoda Vánoc, jelikož nastalo hektické Tour de Vánoce, objet všechny příbuzné z obou stran, rodinu mamčina partnera, návštěva Prahy se smrskla na odpoledne u chlebíčků.. no, od roku 88 už nebyly Vánoce co dřív.. Ted se snažíme, aby měl prcek na Vánoce co nej vzpomínky, snad se to daří.
Na Vánoce v dětství vzpomínám stále, každý rok byly super, i když na nás mamka byla sama a peněz nebylo. Nejlepší dárek asi Barbie panenky a walkman, discman. Krásný velký stromeček, svítící snehulaci na něm... Bože, to byla paráda.
@shaun40 a ještě Coca Cola u nás pouze na Štědrý den 😁
Já Vánoce miluju celý život. A vděčím za to mým rodičům, kteří se fakt každý rok snažili udělat nám je krásné. Dárky jsme měly vždy krásné, přes rok jsme toho zas tolik nedostávali, ale jak došlo na Vánoce a narozeniny, tak jsme většinou dostali co jsme si přáli. Stromek jsme zdobili vždy na Štědrý den ráno, vždy živý, který krásně voněl. Navíc bylo cukroví, ovoce, výzdoba, pohádky, všichni spolu. A taky sníh! Chodili jsme bobovat, lyžovat nebo bruslit. Ten studený vzduch a pak teplé kakao, mňam.
Jinak z těch vtipnějších přihod - psali jsme s bráchou vždy dopisy Ježíškovi a věšeli je na balkón. Jeden rok je máma v noci zapomněla sundat a to bylo pláče ráno, když jsme si mysleli, že na nás Ježíšek zapomněl. A další Vánoce se máma s tátou nějak zapomněli domluvit, kdo koupí stromek a na Štědrý den ráno jsme s tátou objížděli zahradnictví, jestli tak nějaký nezbyl. Samozřejmě už tam byly jen samá košťata, ale v jednom jsme našli ještě luxusní jedličku, kterou nám dali prakticky zadarmo. Ale ještě v poledne to vypadalo, že budem ten rok bez stromku. Jo a nejlepší bylo, když jsme si na Vánoce v roce 1990 (to mi bylo 7 let) podle dopisů přáli jogurt Danone a Frutiz. Ne že bysme jogurty neměli, ale jen ty ve skle a ty nový barevný nás s bráchou asi lákaly 🙂
No a dnes je to na mě, abych dětem taky udělala takové pěkné Vánoce, aby měly na co vzpomínat. Jsou ještě malé, ale starší už to začíná vnímat. Stromek zdobíme společně (v noci to dělat nechci, přece jen je to hezký čas, který můžem strávit spolu a navíc bych se bála, že se vzbudí a načapají nás). Jezdíme ještě k mým rodičům na večeři, je to hezké, když se sejde celá rodina. Dárky už tolik neřešíme, spíš pro ty děti, ale i tak mě potěší, když tam najdu nějaké hezké překvapení. Úplně jsem se naladila, už teď se na letošní Vánoce těším!!
@lovemusicsun Já se taky tešim.Jen mi chybí pořádny snih.Ja a moji kamarádi jsme milovali púlnočni mši mohli jsme být do noci vzhúru a pak po ceste z kostela jsme zahájili koulovačku.Snehu bylo po kolena.V kostele byla taková magická atmosféra.Mám až husi kúži jak to bylo krásne.Tesim se na to že snad už o svatcich skončí to šílenstvi kolem.Pustím si koledy a budu spívat a péct cukrovi samozrejme jenom tři druhy😂 to říkam každý rok a je z toho množství pro armádu😂.
@jasminek2012 Jójó kdo mel colu ve skle byl frajer.Kdo mel colu v plechu byl búh😂
@klokanka31 Moc hezké téma človék si zaspomína na staré dobré časy.☺
@martiina_k U nás Ježíšek nosil stromek v noci týden před, abysme si ho dost užili 😊 a mělo to skvělou atmosféru, když jsme se s bráchou vzbudili ještě za tmy, a z postelí jsme viděli do obýváku, kde byl obrovský stín, a chvílema se zatřpytilo třepení a řetězy... Jó to byly zlatý časy 😢 svojí malé to taky musím chystat takhle kouzelné.
Ja mam nejkrasnejsi vzpominky na Vánoce,kdy jsme jeste bydleli s babickou a dedeckem, ta vuni stromecku a to kouzlo,kdyz se otevrel obyvak a svitil ve tme obrovsky nazdobeny stromecek. Takove kouzelne Vanoce skoncily dedeckovou smrti, kdyz mi bylo deset let. Babicka to spatne nesla a prvni Vanoce pote byly takove v kreci. Ja mela radost z Barbiny-tak jsem ji zurive cesala az mela misto vlasu chemlon. Verila jsem dlouho, protoze jsem chtela verit tomu kouzlu. Jelikoz nemam sourozence tak pozdejsi Vanoce jen s rodici poznamenane mou pubertou uz byly trosku o strojene radosti,ale kdyz na stromecku zazvonil mobil tak jsem se mohla radosti zblaznit.Jinak nesplneny darek- videohra vlk a zajic 😂
Stromek jsem zdobila s tatou ja na stedry den rano. Mama a bracha na to nemeli nervy. Tata silel z retezu, nelibilo se mu,jak je nandal. Daval je tam nekolikrat a zase sundaval, vztekal se u toho. Kdyz jsem byla vetsi, davala jsem na stromek retezy ja, kdyz si tata odbehl pro kavu ci na wc. A byl klid.
Radost jsem mela z velkeho kocarku a panenky- dnes si s nimi hraji me deti. Z kola a pozdeji z velkych klaves. Touzila jsem po kolobezce a trikolce, marne. Nesnasela jsem mekke darky dokud je vybirala mamka. Jak jsem mohla sama, milovala jsem je. Radost jsem ale mela urcite z mnoha ruznych veci. Darky jsme s brachou dostavali prave jen na vanoce.
Pamatuji si presne stul v kuchyni, pokazde stejne nadobi i servirovani. U nas byl jedlik bracha a veceri prodluzoval. Mel ze me legraci. Je mu o deset vic, nez me. Obyvak byval zavreny a nikdo tan nesmel, museli jsme byt v kuchyni. Jen tata se odesel podivat,zda uz jezisek prisel. Jednou jsem smirovala klicovou dirkou a pak tvrdila,te jsem jeziska videla. Nepamatuji si,kdy jsem na nej prestala verit. Asi jsem nejdrive spis pochybovala, ale prislo to spis vekem,prirozene. Limo bylo jen na vanoce, troska. A tata delal do kyble pomerancovy dzus. Ten ted delavame s manzelem take. Musela jsem mamce pomahat s pecenim, pripravami , uklidem - u nas to bylo brane tak,ze jsem holka a je to ma povinnost. Bracha si valel sunky. Vadit mi to zacalo v puberte. Ted vse pripravuji sama a dokonce se na to tesim. Deti se mnou chteji pect, ale nektere cukrovi pecu tajne, je to rychlehsi. Darky jsem nikdy nehledala. Nenapadlo me to.

@klokanka31 možná je to i tím, ze jsme vždycky napsali o nejaky vetsi darek a par drobnosti.. Takze to nestalo tisice a dalo se to poridit. Mimoto je fakt ze takovou tu tradici, na jakou jsem zvykla dodrzujeme doted (uz ve vlastni domácnosti) ale i v dobe kdy mi bylo 20 a bydlela jsem u nasich, presto ze jsme byli dospeli netrpelive jsme cekali na zazvoneni zvonecku :D